Monday, April 28, 2008

Pasti 2008


Gata...au trecut si Pastile astea...pentru a doua oara sarbatorite in America. Am dormit, am mancat, am fost la Inviere la biserica ortodoxa greceasca din Newport News, am iesit si la un restaurant seara, ne-am plimbat putin peste zi ca vremea a fost tare urata...au trecut...si cum zicea tatal unui prieten: "acum asteptam Craciunul".

PS: Cred ca e prima oara cand gatim noi de Pasti...nu tu mame, bunici, alte familii prietene etc. care sa gateasca pentru noi! Asa ca am fost "nevoiti" sa inrosim oua (6 bucati), sa facem un fel de sarmale, supa de pui...numa' drop de miel mai lipsea si era aproape meniul complet...
Am vazut si miei in Colonial Williamsburg, am incropit si noi un fel de atmosfera pascala, ca la noi acasa...

Thursday, April 24, 2008

Job market 2009

Sa speram ca nu va fi chiar asa...

Plic filatelic cu premii

Nu stiu daca va mai amintiti de unele mici placeri ale "epocii de aur". Eu imi amintesc cu placere de schimburile de masinute si de reviste de benzi desenate (pifuri), de clasoare de timbre si de trocuri intre vecini de cartier...mama, ce bine imi mai parea cand mai fraieream pe cate unul cu un timpru frumos colorat...Magyar Posta sau Guineea Bissau...si el imi dadea vreo serie cu colita mult mai valoroasa. Ce vremuri...
Si imediat dupa '89 ce mai colectii de surprize cu fotbalisti si masini: Cin Cin, Turbo, Ulker si cate altele...Ce n-as mai da sa stiu ce a facut taica-meu cu colectiile mele...ca brusc si dintr-o data au disparut. Macar mai am timbrele...

Wednesday, April 23, 2008

Discutie telefonica

Hai ca am alta tare!
Zilele trecute am primit o scrisoare de la banca pentru a confirma telefonic ca am aplicat online pentru un credit card. Bon! Nici o problema...eu aplicasem...cardul deja il primisem...am dat si eu telefon sa confirm ca sunt chiar eu si nu vreun hot de identitate.
Da! E o problema cu asta aici...sunt destui care fura (fara ghilimele) identitati...social security number, nume, adresa, tot...si te trezesti ca ai datorii la banci de mii si sute de mii de dolari...sau ca esti cautat de politie pentru cine stie ce minune. In fine...
Nu nu...nu va ganditi ca mi-au furat astia identitatea...Doamne fereste!
Partea haios-incredibila e ca am sunat banca (Chase), am fost intrebat ce limba vorbesc...normal, aici de obicei se refera la engleza sau spaniola...mai in gluma mai in serios am zis ca vorbesc romana si...surpriza! In nici 30 de secunde am fost salutat si intrebat de sanatate intr-o neaosa limba romana...poate chiar cu putin accent de ardelean...am ramas mut...in mod clar e una dintre cele mai tari faze de cand am venit in America! La orice ma asteptam, dar sa ofere si servicii in limba romana...mai greu!
Acum partea mai putin haioasa e ca nu au interpreti de romana ca om fi noi o comunitate prea mare aici...e vorba de fraude online...ca acolo am sunat...la serviciul de fraude si am inteles ca noi, romanii, suntem pe locuri fruntase la prostii pe internet.
Dar pe mine nu m-a interesat asta neaparat ci faptul ca am avut o conversatie draguta in romaneste.
Si acum intre noi fie vorba...e mult mai usor sa vorbesti in limba natala...nu tu balbaieli, dificultati de pronuntie a numelui si altele. Ce bine ar fi sa aibe astia peste tot interpreti de romana...am fi ca mexicanii...nu am mai vorbi deloc engleza si...asta chiar nu ar fi bine, de fapt!

Monday, April 21, 2008

Monica Lovinescu

Eu ma risc si zic ca nu foarte multa lume stie cine a fost Monica Lovinescu! Folosec trecutul pentru ca ea azi a murit. Si chiar daca nu multa lume (in special, tineri?) a auzit de ea eu afirm cu tarie ca poate fi inclusa in "cartea de aur a istoriei Romaniei"...ca sa folosesc limbaj de lemn-beton...Probabil ca nu va fi, dar ea nu a trecut prin viata degeaba, precum facem majoritatea.

Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au fost "realizatori" (suna sec, stiu, nu imi vine alt cuvant acum) la Europa Libera si au fost niste oameni liberi si curajosi pana la capat.

Un articol tare emotionant si realistic a scris azi Dan Tapalaga. Merita citit.

Wednesday, April 16, 2008

Zi lunga





Am avut o zi lunga ieri (15 aprilie 2008): am condus sute de mile ca sa vad trei faruri...na, si voi, fiecare cu pasarica lui...pe doua le-am vazut foarte bine, pe al treilea doar de la mare departare...am vazut peisaje care-ti taiau respiratia si te faceau sa ti se ridice parul pe mana de salbatice ce erau...prea multa liniste si pustietate uneori nu te face sa te simti in siguranta...parerea mea de fricos, normal. Am mancat la chinezi (bun) si la americani (de data asta, fast food...bleah), ne-a fost in sfarsit cald dar si frig...batea un vant subtire rau de tot pe malul Oceanului...mai e pana vine vara adevarata. Am vazut localitati mai mult decat pitoresti si seara ne-am dus la capatul strazii (la James River) ca sa ne mai si revenim de la drum ca parca prea multe au fost de vazut pe ziua respectiva, sa fac vreo poza doua asa zis artistica (nici o sansa), am vazut pe unul care inalta zmeul si care era tare vorbaret...insurat cu o poloneza de-a nostra, ne-a zis toata viata lui si, in special, tehnica de inaltare a zmeului si a parapantei (sau ce o fi aia) care te trage pe apa. Interesant...Dar lung.
Si dupa aia am bagat somn de voie. Si gata.

New Point Comfort





Farul asta (New Point Comfort) este situat la mama naibii, nu este in stare de functionare de multi ani, este inaccesibil de pe tarm...sunt unii care te duc cu barca pana la el mai mult sau mai putin legal pentru ca, oficial, farul este inchis publicului. Cica sunt 2 ore de mers cu caiacul pana la el de pe tarm!!! Ca sa ajungi in apropierea lui intri intr-o rezervatie naturala, salbatica rau de tot unde taranii ca noi merg cu masina si s-ar astepta sa urce pana la far cu tot cu ea daca s-ar putea.

Inainte de a purcede la drum sa-l vedem m-am documentat putin pe net si am vazut eu ca nu se poate ajunhe exact pana la el, dar scria ceva de o rampa de pe care se vede frumos...deci, tot nu parea rau de tot. Dupa ce am condus pe drumuri care s-au sfarsit brusc in Ocean, cam nesemnalizate, am vazut o rampa dar farul...hm...cam greu se vedea...un punct mic alb la mare departare. Da, chiar ea era rampa aia celebra...punct de observatie al farului! Era la capatul ei o chestie pe care scria una alta despre far (al 10-lea ca vechime din USA, cum natura l-a facut din far pe tarm, far pe o insula minuscula...apa a erodat solul de jur imprejur, cum a fost vandalizat de-a lungul anilor si cum o fundatie a farurilor...da, exista asa ceva...l-a salvat de la prabusire etc.) si o...pasarea moarta, cu capul mancat. Oricum, interesanta imaginea. Ca sa va imaginati cam cat de mare se vedea farul cu ochiul liber...ca in unele poze l-am cropait ca sa-l maresc...am incercuit cu rosu.

Dar peisajul a meritat tot efortul si poate, vreodata, voi avea sansa sa-l vad si de aproape.

Old Cape Henry Lighthouse





Old Cape Henry Lighthouse este de pe la inceputul sec. XIX, este scos din uz si se poate vizita pana in varf unde nu se mai afla farul propriu-zis (care a fost expus intr-un muzeu) ci numai o camera gola de unde privelistea este intr-adevar ca-n filme... In pozele "tehnice" apar scara interioara in spirala care duce in turn si chestia unde era fixata "lanterna" farului.

New Cape Henry Lighthouse





Farul asta este intro baza militara (Fort Story) din Virginia Beach unde intri doar daca ai un ID si cartea masinii la tine, iti verifica masina inclusiv la la motor si ai voie sa mergi doar la far. In rest, nu vreau sa stiu ce s-ar intampla daca te-ai abate din drum.
Date tehnice nu o sa amintesc, pot doar zice ca farul este functional si ca este printre cele mai inalte pe pe coasta Atlanticului. Si ca este impresionant...
Unele dintre poze sunt facute din varful celuilalt far din apropiere: Old Cape Henry Lighthouse...

Monday, April 14, 2008

Razbunarea sobolanului?

Stire prelauata de pe hotnews.ro:
Ioan Pisoiu, fotbalistul celor de la Muresul Deva, a fost muscat de un sobolan in timp ce se afla in cantonament cu echipa la un hotel din localitate. Jucatorul avea camera la etajul patru al hotelului iar sobolanul l-a muscat de o pleoapa in timp ce dormea!"Doctorii mi-au prescris un tratament antirabic injectabil combinat cu altul oral cu antibiotice pe care trebuie sa le urmez in perioada următoare pana in luna iunie. Astazi mi-a fost facuta prima injectie, in umar. Psihic, sunt inca afectat de ceea ce mi s-a intamplat. In noptile care au trecut am dormit foarte putin, de fiecare data m-am trezit speriat", a spus Pisoiu.Fotbalistul va lipsi o lunga perioada de la antrenamente deoarece in perioada tratamentului pe care il are de urmat trebuie sa se expuna cat mai putin la soare.
Echipa a fost cazata la Hotel Deva, cotat la doua stele.

Eu pot doar sa remarc numele fotbalistului...
Oare treaba asta e de ras sau de plans?! Hm...grea alegere.

Friday, April 11, 2008

Historic Jamestown





Historic Jamestown este locul de nastere al Americii - zic ei - e la capatul strazii unde stam noi..cam 3 mile...aici si-au facut colonistii englezi prima asezare stabila pe noul continent...de abia dupa mai bine de un an am reusit si noi sa-l vizitam! Ironia soartei...am vazut mai toata Virginia si parte din North Carolina, dar in vecini nu am fost...
Anul trecut s-au implinit 400 de ani de la infintarea coloniei...deci, 400 de ani de America?...au fost Regina Angliei, Bush...tambalau mare...in fine, noi am supravietuit fara probleme mareului eveniment...


Thursday, April 10, 2008

Salata de boeuf

In caz ca va gandeati la reteta saltei de boeuf...sau poate la gustul ei...ei bine, nu cunosc reteta si nici nu sunt un mare fan al ei. Dar am auzit o istorioara, zic eu, destul de amuzanta pe care merita sa o amintesc.
Pe aici, prin America, se obisnuieste ca dupa slujba de la biserica (inclusiv ortodoxa) sa se ia masa la comun...aduce fiecare ce poate...mancare, sucuri, fructe etc. Si un romanas de-al nostru, mai pretentios la mancare, nu prea indrasneste, in general, sa manance de la oricine asa ca prefera sa haleasca ce aduce nevasta-sa. Si, cum omului ii era foame, se repede dupa ce se termina predica la mancarea ce o adusese nevasta-sa...si surpriza! Unele muieri de pe la aranjarea mesei...americance neaose...ce-au gandit ele; sa incalzeasca respectiva salata de boeuf la cuptorul cu microunde!!! Va dati seama ca nu mai era mancabila si saracu' om a rabdat de foame pana a ajuns acasa peste cateva ore.
Deci, in concluzie, salata de boeuf nu prea e buna incalzita la microunde. Cred...ca nu sunt curios sa incerc pe propriile papile.

Friday, April 4, 2008

Assateague Lighthouse




Mi-am prpus un nou "obiectiv"...bineinteles, in lipsa de ocupatie in timpul liber: sa vad toate farurile maritime din Virginia, North Carolina si Maryland...asta pentru inceput.
Pana acum am vazut doar doua: Ocracocke si cel din imagine, Assateague.
Eu sper sa vad cat mai multe, nu neaparat cat mai repede. Ca avem timp destul. sper.

Ghid de la A la Z al crizei finaciare mondiale

Ca sa nu fie discutii: am preluat de pe net tot continutul acestei postari (cu titlu cu tot). Dar consider ca este foarte interesant si merita citit pentru a intelege "putin mai mult" marea criza economica care se prefigureaza in lume. Sau care deja este pe noi?!
Articolul tradus (cu ceva greseli) in romaneste il gasiti aici si, originalul in The Independent.