Friday, January 30, 2009

matusa din america

Da, am auzit-o si pe asta: vorbea Maria -la telefon- zilele trecute cu vara-sa si erau si copii ei prin preajma si-i cheama la ea cu o fraza de genul "copii, haideti sa vorbiti cu matusa din America"!!! Hm, imi pare ca suna cam ciudatel denumirea asta...nici nu ne-am prea gandit pana acum la asta, ca sa fiu sincer.
Dar daca stau sa ma gandesc parca si mie imi parea oarecum "cool" cand venea/auzeam de Gica (zis si Giorgi)/ Ionut (zis Johnny)/ Marioara (sau Mary)/ Mihai (sau Michael) din America...mama, ma gandeam, cum vine ala calare pe cal si cu palaria de cowboy...sau macar calare pe un "jeep" urias...cu roti dintr-alea, ca-n filme.
Oricum, multor romano-americani le placea (place) imaginea asta de extraterestri ajunsi pe Pamant...Rahat, suntem la fel oriunde!
Deci, copii, nu exista matusa din America!
Si nici nu trebuie (numai daca vrei...) sa-ti americanizezi numele, ca doar nu suntem asiatici... ca astora le place din necesitate sa-si anglicanizeze numele.
Am primit si eu sfaturi intelepte la inceputuri sa-mi "zic" altfel ca astia nu vor fi niciodata in stare sa-mi spuna numele corect...cu mici exceptii, nu am avut chiar deloc probleme si nici nu am de gand sa-mi schimb numele...
A, si ma cheama Flavius...cu S la sfarsit...ca la cununuia religioasa nenea preotul tot o dadea in sus si in jos cu se "cununa robul lui Dumnezeu - Flaviu- cu roaba lui Dumnezeu, Maria"...pana cand nevasta zice: "parinte, Flavius, nu Flaviu...ca eu cu asta ma marit...pe Flaviu nu-l cunosc"!
Oricum, in Ardeal (sic!) e oarecum normal Flaviu in loc de Flavius... Na, ca am facut si teoria chibritului!
Dar masini cu roti mari exista...eu le asociez cu rednecksii, sper sa nu se simta careva cu masina dintr-asta jignit, bine?
In imaginea de mai jos este "matusa din America cu masina unui domn redneck"...

Thursday, January 29, 2009

Plan de vacanta

Daca tot nu ajungem -momentan- in Romania am zis sa ne rasfatam putin pentru o saptamana si sa dam o tura prin vecini la sfarsitul lui aprilie inceputul lui mai. Eu ma gandeam sa mergem pana la cascada Niagara (eventual cu escala de o zi-doua in New York si o fuga pana in Toronto) si daca ar mai fi timp sa mergem pana in Boston si Cape Cod. Nu ma intrebati de ce vreau sa vad Cape Cod si Boston...pur si simplu imi par mie faine din ce am auzit de prin stanga dreapta. Toata tevatura inseamna cateva mii bune de mile, dar cat timp benzina e decenta nu doare asa de rau. Despre oboseala, bani si alte chestii nu vreau sa vorbesc pentru ca merita din plin, parerea mea! Sper sa si ne iese socoteala din targ cu cea de acasa si sa reusim sa mergem.

Tuesday, January 27, 2009

Nu vedem Romania primavara asta!

Da, e oficial: nu vizitam Romania in (cel putin) primavara-vara asta. Extrem de mici sanse ar fi in toamna, dar improbabil. Am fost la un click ca sa luam bilete pentru sfarsitul lunii februarie dar am pus pe hartie cata lume trebuie sa vedem si cat de scurt e timpul si a dat cu virgula. Asa ca, ramane pentru data viitoare.
Asta ca sa nu mai fie discutii inutile pe acasa...

Saturday, January 24, 2009

Cum am luat permisul de conducere

Am gasit semnul asta rutier pe la mama naibii...pe un drum de tara care dadea fix in Oceanul Atlantic...si mi-am amintit de experienta cu obtinerea carnetului de sofer in America.

Ca sa sustii examenul pentru obtinerea permisului auto in Virginia (zic Virginia pentru ca fiecare stat american poate avea regulile lui) este necesar sa treci un test pentru acuratetea vazului (te uiti intr-o chestie ca un binoclu si trebe sa zici ce vezi, super simplu), sa dai un test de cunostinte (teorie) in doua etape: prima data trebuie sa razpunzi corect la 10 din 10 intrebari referitoare la semne de circulatie (eliminatoriu) iar al doilea consta in "gasirea" corecta a 80% din 25 de intrebari (adica, poti gresi patru, parca si merge si asa). No, si daca si vezi bine si stii si cat de cat "legislatie rutiera" dai o tura cu masina prin jurul DMV-ului (agentia care se ocupa de chestia asta)...insotit de un tip/tipa de acolo...si gata, intri inapoi in cladire si astepti maxim o jumate de ora si ai permisul in buzunar. Permis care tine loc si de buletin...ID, care va sa zica.
Asta daca ai permis din tara, altfel, trebuie sa iei ceva lectii de condus, daca tin bine minte.
No, in fine.
Am luat o carte de aia de unde sa inveti pentru examen...gratis, pentru toata lumea...am citit de vreo doua ori si am zis sa merg impreuna cu Maria si sa rezolvam problema.
Eu, "capul familiei", sofer priceput (sic!) inca de acasa am zis ca e doar o formalitatea pentru mine si vai si amarul va fi pe capul Mariei care -desi avea permis de acasa- nu condusese IN VIATA EI. Stiti si voi cum se ia permisul in Romania, nu va prefaceti in Fecioara Maria, ca nu tine...
Deci am purces noi frumos la DMV in Newport News (stateam acolo, pe atunci)...ne-au luat ceva banuti, am trecut fara probleme "vision screeningul" si am intrat la calculatoare sa dam "teoria". Bineinteles, fiecare la alt calculator cu specificatia din partea alora sa nu cumva sa vorbim intre noi!
Eu, viteaz, voinic, cocos, super sigur pe mine am vazut prima intrebare si nici nu am clipit cand am apasat pe raspunsul corect! Sau, de fapt, care credeam eu ca-i corect, ca nu era deloc corect...adica, nu am raspuns nici macar la doua intrebari si am PICAT EXAMENUL! Bineinteles, in semn de sustinere pentru nevasta, am zis cu voce tare: Maria, am picat!...nu ca am vrut sa o descurajez, asa, doar din prostie.
Am iesit frumos si am asteptat sa vad ce face nevasta...fiind aproape convins ca va pica si ea...dar surpriza emisiunii a fost cand a iesit triumfatoare din "sala de mese". Ei, dar acum venea problema, la teorie se pricepe toata lumea, cu condusul e mai greu, nu?!
A plecat ea cu o tipa pentru "proba practica" si o vad cum vine si incearca o data, si incearca de doua ori, si inca de vreo cateva sa traga o parcare cu spatele...nici nu ma gandeam ca-i dau aia carnetul...dar, i l-au dat cu mentiunea sa mai exerseze parcarile!
Si uite asa am venit acasa cu doar un permis in buzunar, dar eu eram bucuros ca l-a luat macar ea.
Eu am mers a doua zi...dupa ce am mai citit o data cartea si l-am luat fara probleme, ca e chiar simplu daca te concentrezi putin si nu-ti vin intrebari sau semne de circulatie pe care nu le-ai vazut in viata ta.

Semnul cu pricina...pe care nu o sa-l uit cat traiesc...este un "warning sign" si se numeste "winding road" si inseamna "atentie, drum cu curbe si figuri". Eu am ales, gresit, varianta cu "prma curba la stanga sau ceva de genul"...oricum, cine stie exact ce indica un semn rutier...cam stii depre ce e vorba asa, in general. Nu?!
Oricum, mie inca imi par cool semnele rutiere americane, desi si alea romanesti au farmecul lor. De exemplu:

Jesus

...si daca va uitati atent la spatele masinii...vedeti si un citat din Biblie!!!

Io ma gandeam daca unui spargator de masini "ii mai vine" sa o violenteze...

Wednesday, January 21, 2009

Tema pentru acasa

Sa zicem ca ai o colega care nu miroase prea bine si -dintr-o pura intamplare tu esti seful ei- si vine azi mirosind nashpa, vine maine mirosand urat si vine poimaine putind pur si simplu (nu, nu parfum ieftin sau altceva...este t r a n s p i r a t i e in combinatie cu miros de tigara)...deci, cam ce ar fi de facut?! Si, demn de retinut, locul unde isi etaleaza fizicul este un loc de fitze, cum s-ar zice pe Dambovita...
E frumos (normal, legal etc.) sa-i zici sa se spele si sa-si dea pe la subtiori cu vreun deodorant, in pana mea?!
Cam asta ar fi tema emisiunii.
Ce e oarecum funny (desi asta e asa cand nu esti langa ea) e ca unul din stereotipurile americanilor despre europeni ar fi ca noi mirosim urat (in special, francezii)...tipa e din Europa, de la Mama Rusie...numai cat sa le dea apa la moara s-ar putea zice.

Tuesday, January 20, 2009

Nu semnez

Am primit (din tara) cateva emailuri si mesaje off-line cu un link unde sa semnez o petiţie împotriva (şi pentru abolirea) legii nr. 298/2008 (privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii...)!!!
Nici nu prea stiu ce-i aia si nici nu ma deranjeaza, ca sa fiu sincer!

Monday, January 19, 2009

"kidney prices by country"

Ghiciti ce gasesc in ultimul numar din Newsweek ? Romania mentionata intr-un clasament? Ce fel de clasament?
O statistica sugestiv numita : "For Sale by Owner"...stati, nu sariti, ca stapanul Romaniei inca nu o vinde. Mai asteapta sa se linisteasca treburile cu criza asta nenorocita.
A, sa nu divaghez; topul se refera la "cat mai costa un rinichi zilele astea" si este parte din articolul "Not Just Urban Legend", referitor la "comertul" cu organe.
Apropo, remarcati ca noi suntem stransi legati de republica Moldova, deci...ca sa nu fie discutii...e de-ai nostri in mod clar.
Pe vremuri am avut si eu treaba pe la "spitalul de rinichi" din Cluj...cunoasteam bine pe o asistenta de-a celebrului chirurg transplantian-de-rinichi Lucan care imi zicea cum vin strainii (in special israelieni) si cumpara prin diverse filiere (!!!) rinichi de la romani de-ai nostri...ea zicea ca e cam 20000 $ by piece. Mie imi venea greu a crede cuvinte de genul rinichi de vanzare, doctori "legenda" care stiu si nu zic, banii sa iasa...ca la alte legende nici nu vreau sa ma gandesc...astea deja tin de teoria conspiratiei...
Oricum, noi ne bucuram (sau nu) cand numele tarii noastre apare in diverse publicatii din strainatate, cum s-ar zice in limbaj de lemn.
A, in varianata electronica a articolului nu am vazut sa fie topul respectiv...de aceea am scanat pagina 42 din Newsweekul din 1.19.2009.

Oricum, chiar daca "kidney prices by country, late 90's" ...adica mai de demult...chiar asa, numai 2700$ sa fie cotat rinichiul romano-moldovean?
Radem si glumim dar e de plans, in mod clar, ma gandesc eu...

Sunday, January 18, 2009

N-am mai inteles nimic

Am primit o revista din Romania si am vazut reclama asta la apa minerala. Sa-mi fie cu iertare, ori eu nu mai inteleg nimic ori chiar nu pricep care-i chestia cu reclama asta???!!!
Cum adica sustine bucataria romaneasca? "Sandvishul" ala e bucatarie romaneasca, era o ironie fina pe care eu nu am prins-o sau...
Exact, sau ce?

Friday, January 16, 2009

Frig!

Azi noapte au fost -9 grade Celsius in Williamsburg, Va. Cea mai geroasa zi de cand suntem in America!
Acum, la amiaza, sunt -6 grade si soare din plin...asta, pentru aici, cam inseamna ger!
Ce chestie si cu adaptarea asta...pe vremuri, acasa, umblam la -15 grade kilometri intregi pe jos si acum ne smiorcaim la un pic sub zero.

Wednesday, January 14, 2009

Coca Cola vs. Coke

Am facut un experiment cu cartile pe fata...a se citi cu o sticla de Cola romaneasca si una americaneasca in fata mea.
Concluzia mea: diferenta de gust surprinzator de mare.
Coca Cola romaneasca imi pare mai putin dulce...probabil pentru ca e folosit ca indulcitor zaharul... pe cand americanii baga la greu "high fructose corn syrup" (mai nesanatos decat zaharul, dar foarte ieftin).
Dar "ca si chestie" Cola romaneasca e super nashpa cu multa gheata pe cand cea de aici nu o pot bea fara gheata la greu.

Si da, sper sa ma las de Cola de tot...ca si de alte sucuri acidulate, ca se depun la greu pe burta si imi mai si subtiaza oasele mele semiosteoporozice. Asta asa, divagatie ca sa ma aflu in treaba...

Sunday, January 11, 2009

Cartofi pai cu ochiuri

Se pare ca am luat-o (sau am revenit) anul asta pe calea cea buna a bucatariei!
Ne gandeam noi anul trecut ca am cumparat maxim 8 litri de ulei de gatit...ceea ce ne-a dat de gandit si am zis ca ar fi frumos sa mai mancam si acasa.
Asa ca, anul asta eu zic ca imi revin calitatile culinare...pe care nu le-am uitat...ci le-am pus la dospit, sper eu!
Dar despre mancaruri "sofisticate" mai scriu eu altadata.
Acum vreau sa scriu de experienta mea cu cartofi prajiti cu oua ochiuri...
Prin toamna mi s-a facut foame si am comandat la restaurantul de langa jobul meu o portie de cartofi prajiti cu ochiuri si putina branza deasupra! Atat, nimic altceva...
Ei, si de aici a inceput o adevarata tevatura. In primul rand tipa care mi-a luat comanda la telefon nu intelegea ea exact despre ce e vorba...cum adica sa comanzi "fries" cu "sunny side up eggs"? Ce e aia, cine a mai auzit de asa ceva???!!!
Eu credeam ca isi bate joc de mine dar nu...colegii mei erau si ei aproape socati de ce am luat eu sa manac...si nici macar nu era mic dejun ca sa se apropie mancarea asta de ceva asemanator de-a lor.
Da, baietii nu mancasera NICIODATA cartofi pai cu ochiuri!!! Si nu numai ca nu mancasera, nici nu auzisera de asa ceva.
Na, ca la asta nu m-am asteptat, diferenta culturala, dar nici chiar asa.
Te pomenesti ca nici cu felia de untura cu ceapa nu ieseau in fata blocului cand erau mici?!
Dar nici nu vreau sa le zic de "pita cu unsoare si ceapa" ca apoi iarasi se uita la urmasul lui Dracula ca la felul trei...Salbatici est europenii astia, manaca pana si "bacon" crud, negatit!
Poate in alte parti ale "iu es and ei" sa fie altfel, dar aici, la noi, in sudul Virginiei, cam asa sta treaba cu cartofii pai cu ochiuri.

OARECUM OFF TOPIC: Stie cineva cum se traduce (chiar si macar aproximativ) cuvantul "urdă" in engleza?!
Saru-mana anticipat.

S-a nascut Miruna Ropotin...iuppiiii!

No, asa. Sa inceapa anul cu o veste buna!
Fetita bunilor nostri prieteni (Ropotinii) s-a nascut azi la ora 14 si ceva, 11 ianuarie si noi ne bucuram pentru ei si ne intristam ca nu suntem acolo ca sa le vedem fericirea. Dar, din pricini de tehnici avansate...aparate foto/video digitale, internet si altele...suntem in masura sa vedem copilasul la nici 10 ore dupa ce s-a nascut. Probabil ca de fericire Alex (tatal fetei) a trimis si niste poze mai intime cu Roxana (si Miruna) dar eu voi posta una decenta, ca sa nu mi-o urc pe olteanca (Roxana) in cap, nu de altceva...
Sa va traiasca si sa fiti sanatosi cu totii, Ropotinilor!

Thursday, January 8, 2009

Se intampla in City of Williamsburg, Virginia

Hm. Aseara pe la 9 mergeam noi frumos inspre prietenul Florin si la intrarea in cartierul lui vedem cateva masini de politie...cu luminile de discoteca pornite, bineinteles. Nu stiam ce sa facem...sa mergem inainte, sa asteptam...masinile domnilor politisti erau putin parcate pe mijlocul drumului. Ne gandeam ca l-au prins pe unul care a depasit viteza prin zona si...nimic special.
Ei, nu! Era special! A venit un nene politai la geamul masinii noastre si ne-a spus sa avem putina rabdare si sa asteptam, ca au fost impuscaturi in zona!!!! Cartier super sigur, in principiu. Sau nu?!
Dar a sunat tare ciudat "au fost impuscaturi in zona" spus asa, hodoronc-tronc.
Nashpa treaba asta cu impuscaturile...noi inca nu am auzit pe viu, dar ezista. Am mai asteptat putin...oarecum curiosi, oarecum tematori...dar nu s-a intamplat nimic altceva...vedeam pe baieti cum cauta cu lanterna monede (sau gloante?) pe jos...intr-un final ne-au zic ca-i "clear" si ca s-a terminat.
Cand am ajuns la Florin el ne-a spus ca a trecut pe acolo in urma cu o jumate de ora si a auzit impuscaturile! Si nu numai ca le-a auzit, dar a si vazut trei siluete care se furisau pe langa drum...pe aici nu-i semn bun cand vezi oameni mergand aiurea pe strada...
Important e sa nu fii la locul nepotrivit la momentul nepotrivit...ca in rest nu sunt probleme. Sper!
Ciudat.
Ciudati?
America.

UPDATE: Am aflat ce s-a intamplat. Cica trei tineri "afro-americani" s-au bagat in fata unui nene la un 7 Eleven si asta a comentat si aia l-au urmarit pana acasa si au tras trei focuri dupa el. Din fericire nu l-a nimerit nici un glont (gloante?) dar nici pe "baietii nervosi" nu i-au prins inca...Da, frumos...un motiv bun pentru a incerca sa omori pe cineva.

Tuesday, January 6, 2009

Ce nu-mi place in America - episodul 1

Da, nu toate sunt roz bombon in America!
De exemplu, uscatul rufelor! Asta ma termina pe mine...ca ne uscam hainele la masina si multe se "uzeaza" dupa cateva uscari intensive...pe modulul "Normal", ca pe "No heat" sau "Delicate" le cam scot ude si pe "Permanent Press" nu le pun ca sa salvez mediul, economisind ceva energie si apa...plus ca inca nu sunt exact lamurit ce face in plus (sau in minus) nenea permanent press asta, ca sa fiu sincer pana la capat.
A, si poate ca e doar in imaginatia mea sau nu: hainele pe care le-am adus de acasa s-au stricat mult mai repede decat cele luate de aici! Or fi facute hainele americane (Made in China, Trinidad, Honduras, India, Belarus, Republica Dominicana sau alte "n" tari in curs de dezvoltare) special pentru a rezista la uscarea in masini care le invart si incalzesc pana iese si ultima picatura de apa din ele?!
Unde sunt sarmele alea de uscat rufele de pe balcoane cum era la mama acasa?!
Plus ca erau mult mai ecologice si nici nu se compara mirosul ala de rufa pusa la uscat la soare cu asta de diverse chimicale dulcege...
Parerea mea.

Sunday, January 4, 2009

2008 - Fuse si se duse

Al naibii anul trecut pentru noi!
Nu am putut nici sa ne bucuram de implinirile personale - care, sa nu-l maniem pe Doamne Doamne, au cam fost- pentru ca ni s-au dus prea multi oameni dragi: bunici, tati semi-vitregi, prieten bun, verisor prin alianta. Speram sa nu fim atat de afecatati, dar am fost. Chit ca de aici, de departe, toata durerea a trecut altfel...
De acasa ne-au venit si vesti bune, pe langa cele tragice: casatoria oficiala a lui Ionut cu Laura, graviditatea Roxanei, apartamente si case noi ale prietenilor.
Noi, pe aici, pe la mama naibii ne-am descurcat nesperat de bine, am fost avansati amandoi pe la joburi (mai ales Maria, saru-mana nevasta, cu salariul tau triplu decat al meu...sa fie la mai mare), Nissanul nou a inlocuit Golful (caruia ii transmit salutarile mele si scuzele de rigoare pentru cele mai bine de 20000 de mile "puse" pe el intr-un an bun), am vizitat Vancouverul (meserias) si Romania (trista si scurta vizita), ne-am usurat de mii bune de dolari (si mai avem de lucru) pe dinti "made in USA", ne-am facut prieteni noi si am simtit ca am si pierdut pe unii vechi, am fost decent de sanatosi, am stricat mult prea mult prin restaurante si am omis ca gatitul este distractiv si economic si poate ca mai sunt altele de pomenit, dar nu mi le amintesc chiar acum.
Pentru anul asta imi doresc mai multe, dar sa fim sanatosi si vom vedea cate se vor si materializa.
A, sa nu uit sa multumesc din suflet celor care imi viziteaza blogul asta prapadit si imi mai si lasa comentarii.
Deci, cam atata...

La Multi Ani, 2009!

Saturday, January 3, 2009

Pentru cei de acasa



















Prima postare din 2009 este dedicata in intregime familiei si prietenilor dragi de acasa si din Canada, carora le spun ca mi-e dor de ei, in caz ca isi faceau probleme ca nu imi este!
Si gandul meu este, in primul rand, la cei pe care nu mai sunt acum alaturi de noi: mama Lenuta, Ovidiu, bunicul Mariei si Puishorul.
Sa avem cu totii un an normal, sper eu.