Friday, August 28, 2009

Dinamo, Madonna si nervul optic

Noroc cu Madonna ca sa mai citesc stiri "in presa internationala" la prima ora referitoare la draga mea tara! Ieri ma striga nevasta ca sa vin sa vad ce reactii la nivel mondial a avut concertul divei din Romania!
Na, drace, ca asta n-a avut de lucru si ne-a facut sa scoatem din noi tot ce avem mai bun cand vine vorba de "problema tiganeasca"! Adica huiduieli...
Saraca a zis si ea ca sa fim cuminti si sa respectam drepturile tuturor...tupeu la ea...adica sa ne tina neica nimeni (sic!) lectii la noi acasa...Ete, na!

Un fel de divagare de la subiect: comentarii de om destept si generos...citite pe hotnews, parca: stoarfa aia expirata de care nu a auzit nimeni vine sa ne dea lectii!!! Frate, ai innebunit? Este Madonna! N-are ea legatura cu gara din Beclean, dar totusi...putin respect. Michel a murit, a mai ramas ea si tu zici ca e nimeni in drum?! Am terminat divagarea (divagatia?)...

Eu m-as fi multumit cu onoarea nesperata la un moment dat de o avea invitata pe Madonna in casa noastra. Dar noi reactionam surprinzator, ca doar de aia avem o tara surprinzatoare, The Land of nu stiu ce...
Haideti fratilor, dati-o naibii, huduim chiar pentru orice si pe oricine? De cand (si de ce) suntem noi asa de nervosi?!
Sa se pregateasca explozia mamaligii!

De aia se antrenara ai naibii suporteri dinamovisti acum o saptamana?
Da, Dinamo si Madonna au mai inviorat atmosfera zilele astea.

Tuesday, August 25, 2009

Cel mai tare film pe care l-am vazut eu!

Chiar nu tin minte sa fi asteptat vreodata sa vad premiera unui film!
Asta pana cand am vazut un trailer inaintea unui alt film, acum cateva luni...
Ca un fel de divagare de la subiect: ador sa vad trailere inaite de inceputul filmelor...la cinema sau pe dvd-uri! Cred ca as sta ore intregi sa ma uit doar la clipuletele alea!
No, sa revin la oile mele. Cum ziceam...nu am asteptat in viata mea aparitia unui film pe ecrane, cu exceptia astuia de l-am vazut in seara asta! Am vrut sa merg vineri la premiera dar ne-am luat cu una alta si am amanat cateva zile.
Nici nu stiu cum sa formulez ca sa nu sun chiar de tot aiurea: sunt extaziat de ce film fain am putut sa vad, na, ca sa nu o mai lungesc.
Neaparat...da' neaparat...sa mergeti sa-l vedeti si sa nu cititi plotul pe undeva inainte ca puteti pierde o mare parte din chestiile subtile si surprinzatoare ale filmului Inglourious Basterds (asa l-a scris Tarantino pe generic, nu va aruncati cu lectii de engleza)!
Deci, mergeti la film, piratati-l de pe net sau copiati-l de la prieteni, orice, numai sa-l vedeti.

Sunday, August 23, 2009

Traiasca ziua nationala a poporului roman!

Cat de tampiti si comunistii astia...auzi slogan la ei: Traiasca ziua nationala a poporului roman! Cum poate ziua aia sa traiasca sau ce legatura logica ar putea avea un slogan ca asta?!
Hai, dom'le, nici chiar asa!

Saturday, August 22, 2009

Românii mei celebri

Am citit recent aici despre George Enescu si mi-am dat seama cat de putin stiu despre cei mai faimosi -fara ghilimele- romani! Si e destul de pacat, mai ales acum, cu nenea Internetul si tanti Wikipedia...
Sau poate ma insel si doar eu nu stau bine la acest capitol, restul sunt tot un search dupa Brancoveanu, Bratianu, Matei Caragiale, Gopo, Eminescu, Burebista si Grigore Moisil...
Toti stim (sper) de Enescu, Brancusi, Henri Coanda si alti primii din lume aviatori, tipul cu insulina (Paulescu?), Nadia Comaneci, Matei Corvin si taica-sau, Iancu de Hunedoara(!), Carol I, Ferdinand si Regina Maria, Gheorghe Zamfir, Maria Tanase, Emil Racovita, maresalul Antonescu (nu sunt deloc de acord cu cei care-l idolarizeaza, apropo), violonistul Ion Voicu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Birlic, Kogalniceanu, Nicolae Titulescu, Victor Babes si Bolyai (hai, clujenii, sigur stiti ce au facut cei care poarta numele prestigioasei Universitati), George Emil Palade, singurul castigator roman (cetatean american la data primirii premiului) al Nobelului, Tristan Tzara (ala cu dadaismul), Mircea Eliade, Nicolae Iorga (destul de umflat ca valoare, parerea mea), Ion Luca Caragiale (o viata fascinanta), Eugene Ionesco, Nicolae Malaxa, "Tarzan" Weissmuller, Michael Cretzu (un interviu bun cu el gasiti aici), cardinalul Iuliu Hossu, Lia Manoliu, Ana Aslan si multi pictori, oameni de stiinta, scriitori, artisti sau alte adevarate personalitati ale istoriei de orice fel a Romaniei.
Si sunt convins ca exista sute de alti ilustri celebrii necunoscuti sau cunoscuti doar persoanelor avizate (interesate?)...
Si mai sunt convins ca regimul comunist a reusit in proportie incredibil de mare sa spele creiere si sa promoveze valori indoielnice si sa le compromita pe cele adevarate. Dar nu numai comunistii...

Nu inchiei "pomelnicul" fara a (ma) intreba cati dintre noi au vazut celebrul exercitiu de 10 al Nadiei Comaneci (chiar si inregistrat, ca nu toti aveam ochi in anul ala, 1976 parca), au ascultat vreo compozitie de-a lui Enescu (fara a o confunda cu Ciocarlia sau Balada lui Porumbescu), au vazut vreo lucrare de-a lui Brancusi (Coloana si Poarta nu se pun), stiu cat de neimportanti au fost Vuia si Aurel Vlaicu in aeronautica mondiala, de exemplu si cat de mult a contribuit in dezvoltarea rachetelor spatiale -si nu numai- romanul sas Hermann Oberth!

Si da, cel mai cunoscut roman al generatiei mele este Gheorghe Hagi...
Cum ziceam, poate doar eu nu stiu multe despre multi si imi cer scuze daca v-am deranjat.
O seara placuta va doresc si cautari cu spor.

PS Astia sunt romanii pe care eu ii consider -oarecum- cei mai importanti pentru capul meu si precis mai erau o gramada, dar pe care am uitat sa-i pomenesc. Pentru ca toate numele astea mi le-am amintit fara a studia lista cu romanii de care trebuie neaparat sa fi auzit. Si chiar daca am auzit asta nu inseamna ca stiu neaparat ce au si facut distinsii domni si doamne. Nici nu indrasnesc sa ma uit pe vreo lista a celor mai celebri romani ca precis dau de nume gen Banel Nicolita...

Dam si o tema pentru acasa: Care sunt romanii vostri favoriti si ce stiti despre ei?
Gata, merg sa ma culc ca iarasi am luat-o rau de tot pe aratura.

Thursday, August 20, 2009

Copiii sunt destepti

No comment. In afara ca ar trebui sa printez poza asta si sa o duc la aia care ne mai acuza de prostii...

Tuesday, August 18, 2009

Iliescu, caini verzi pe pereti si caldura mare

Hai ca am auzit azi o faza de rasu-plansu! Cineva drag viziteaza zilele astea Romania, in calitate de emigrant pe alt continent... Pun si eu intrebarea capcana :
No, cum iti pare acasa dupa atata amar de vreme?
Mai, e fain acasa. Fara discutie
, zice!
Si vrei sa ramai
(asta e alta intrebare idioata si frecventa)?
A, pai nu, Doamne fereste!!!
...urmeaza povestile faine, cu neamuri si pretini si locuri dragi, cu vii si cu morti (inevitabil, 'tu-i).
Pai de ce n-ai ramane?!
Pai ca nu s-a schimbat in tara nimic si m-am obisnuit cu o altfel de viata. Unii ar numi-o normalitate...
No, pai da-mi un exemplu! Vizitatorul e doar de cateva zile pe plai romanesc...
Nu, ma, ca-i fain, dar unele chestii par din alt film...in care nu vreau sa traiesc, doar sa-l privesc la cinema, eventual, pentru atmosfera altfel. E ciudat (sic!) sa te plimbi prin Sibiu si sa vezi un caine mare, mort, putrezit, urat mirositor pe malul Cibinului, langa cea mai mare piata a orasului si nimanui sa nu-i pese de acest lucru! Si aglomeratia de pe strazi, galagia, praful, traficul nebun, chestii pe care parca le uitasem...
Si lumea nu zambeste nici daca o pici cu ceara!
Dar e fain acasa.
Deci, nu iti pare rau ca ai emigrat!
Deloc.


Pe vremuri (...) ma uitam si eu cu o sparanceana ridica la aia care reveneau acasa...in vizita...si-si aduceau cu ei hartia igienica, povesteau despre chestii care mie imi pareau no, ni ma, ce s-a mai ajuns si inchipuitul asta si a uitat de unde a plecat si alte chestii care acum imi scapa, dar pe care acum le privesc altfel, pentru ca acum stiu ca unii nu se laudau, doar povesteau realitatea lor si a lumii in care traiau.
Nu, mie mi-e ciuda ca trec anii si nu se schimba chestiile normale in patria-mama, chestii care nu tin de puterea financiara a tarii! De fapt, habar n-am de ce tin, dar se tin al naibii de bine!
Faza (nasoala sau nenasoala, depinde de ce parte a paharului din care ai tras vartos pana atunci te sprijini) e ca nici emigratul nu e o solutie pentru toata lumea.
Deci, ramane cum am stabilit.
Cum ar zice unii, altii: Romania, nu vrei sa te trezesti?! Scoate, naibii, cainele ala mort din Cibin, spoieste-ti gardul si arata-ti leopardul!
Sau daca nu, nu!

Si inca niste chestii: Ion Iliescu (huo) zice ca mentinerea lui Traian Basescu in fruntea tarii este un pericol national si oricine este de preferat in locul lui ! Eu numesc asta tupeu, desi cum ziceam mai demult: nu publicam versuri...Da' macar am ras sa ma shushu pe mine, nu alta!
Si una si de bine: am luat bilete la U2 si inca nu am luat pe cele pentru tara din estul Europei!

Monday, August 17, 2009

Molie XXL

Animalul asta...ca insecta nu-i pot spune...l-am vazut ieri stand frumos la umbra, pe un perete al unei sandramale...
Nimic deosebit pana aici. Nu am fost inspirat sa-mi scot rigla din joben ca sa se vada dimensiunea monstrului...dar ma puteti crede pe cuvant ca avea intre 8 si 10 centimetri lungime si gros cat 1000 de carabusi obezi la un loc!
Si daca va uitati atent la spatele "moliei" vedeti si ca are o imagine...mie imi pare ca-i un cap de leu!
Voua va pare altceva?
Nici nu va pot descrie mana tremuranda cu care am facut poza...m-am apropiat cat de mult am putut de aratare, neuitand sa-mi fac intr-una cruci cu limba ca nu carecumva sa-mi sara monstrul direct in ochi! Mai ales acum, ca nu mai port ochelari...
Impresionanta insecta, daca stie cineva sa-mi spuna ce este, as fi mai intelept.

Friday, August 14, 2009

Gogule, probleme!

Cateva intamplari din ultima perioada care nu ne-au distrat neaparat.

Prima: am fost duminica la al treilea picnic romanesc in Virginia de sud...cam nashpa de data asta! Nu intru in amanunte dar, spre deosebire de celelate doua de pana acum la care am fost, asta a fost total nereusit din punctul meu de vedere. De simtit bine ne-am simtit bine...dar nu in cadrul grupului ci asa, mai retrasi, cu apropiatii. Probabil romanului nu-i prieste picnicul la Ocean, ca nu e invatat de acasa?! Dar se simte foarte bine la plaja sau oriunde impreuna cu prietenii.
Plus ca facutul gratarului in plin soare nu este recomandat! Cum ziceam, parerea mea...
Sa speram ca data viitoare va fi iarasi fain ca daca nu imi voi anunta oficial iesirea din gasca!

A doua: saptamana trecuta a trimis Maria pe un tip de culoare acasa pentru ca nu-si facea treaba si i-a spus sa vina in alta zi ca sa fi reinstruit! Nici o problema, tipul a inteles, Maria i-a strans mana si gata! Gata pe naiba...
Cand a ajuns luni la lucru scandal mare...se stransesera afro-americanii in jurul ei si i-au reprosat ca de ce l-a trimis acasa pe ala?! Adica l-ai trimis acasa pentru ca-i negru, nu? Ca sa fiu bine inteles: nu interpretez ce gandeau aia...nu...chiar asa i-au zis! Inclusiv sefa ei directa (negresa) a dat de inteles ca nu poti face asa ceva unui brother! Asta a fost prima lectie de viata adevarata in America a Mariei! Eu mi-am luat-o pe a mea mai demult, nu mai vreau acum sa mi-o aduc aminte...
Faza e ca inca problema nu e rezolvata total...tipul respectiv simte nevoia sa se planga oficial! Asta la "sugestia" unei alte colege de culoare de-a lui si care nu o place pe doamna nevasta-mea! E, se mai intampla.
Cacat, se intampla! De ce mama naibii imediat astia isi joaca cartea (nu scuzati cacofonia) aia lipsita de fair-play si generatoare de baga-mi-as ceva ca astia chiar is nebuni la cap? Cartea se numeste "because I'm black?" si mie nu-mi pare inteleapta deloc...
Scriu aici...negru pe alb...noi (eu cu Maria) nu avem nici o treaba cu afro-americanii...dimpotriva, ne sunt simpatici si am intalnit tare multi de treaba si sper sa mai intalnim si de acum inainte! Dar ce, pana mea, mai vor unii? Presedintele celei mai puternice natiuni din lume este jumatate negru, chiar si sefa aia frustrata a Mariei este la fel, au acces la ce vor ei, nimeni cu mintea pe umeri n-are treaba cu ei si totusi ceva ii nemultumeste...
Apropo, noua de ce nu ne-a spus nimeni inainte de a emigra ca rasismul (din ambele parti cu accente de payback time) este inca foarte prezent in Statele Unite ale Americii? Ca este...

Sa zic una si de bine, asta asa, neoficial: planuim o vacanta surpriza! Nu va zic unde, dar e in estul Europei, intr-o fosta capitala culturala a Europei si imprejurimi...
Daca vom fi intrebati: nu, nu (a)ducem aparatura foto-video si electrocasnica, mancare, tigari si bautura...

Wednesday, August 12, 2009

Evreii din Romania

Azi m-a intrebat un domn daca noi avem evrei in Romania! I-am raspuns ca nu mai prea avem. Si el m-a intrebat ce s-a intamplat cu ei. Eu i-am raspuns ca majoritatea au plecat in alte tari dupa razboi.
Domnul respectiv s-a uitat lung la mine si mi-a zambit. Nu era evreu, era in varsta si studiase istoria din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Nu mi-a spus in fata ca Romania a fost, dupa Germania si Ungaria, cel mai criminal stat la adresa evreilor dar eu am plecat ochii...

Inainte sa fiu injurat, atentionat sau mai stiu eu ce va recomand tulburatoarele articole cu supravietuitori evrei ai lagarelor de concentrare naziste si romanesti care apar in fiecare joi pe evz.ro.
Chiar cititi-le si ziceti-va parerea dupa ce trec minutele alea de tacere de dupa.
Nu judecati, nu va mirati, ignorati -daca puteti- comentariile de la finalul articolelor, eu doar va rog frumos sa cititi pana la capat povestile acestor oameni (dati click pe numele fiecaruia ca sa-i cititi povestea): Otto Adler, Miriam Korber-Bercovici, Liviu Beriş, Leonard Zăicescu.

Sunday, August 9, 2009

Limba engleza cu accent

Primitor textul pozei, nu?
Desi, scos din context, este un sfat extrem de bun: daca vrei sa te integrezi mai mult decat decent intr-o tara, atunci pune mana si-i invata limba! Parerea mea...
Sunt tare multi, din toata lumea -inclusiv Romania- care sunt aici de ani buuuuni si care nu vorbesc engleza aproape deloc! Si care nici nu prea fac nimic in acest sens, isi duc viata in micul lor cerc etnic si se plang si se mira ca nu sunt integrati si ca nu le place ca lumea nu le vorbeste limba si painea nu e facuta la fabrica din oraselul lui frumos de acasa!
Chiar inteleg ca dupa o anumita varsta nu-ti mai vine a invata o limba straina dar nici imposibil nu este. Plus ca, la cei mai tineri, m-as risca sa zic ca e aproape inadmisibil sa nu incerce sa-si destupe mintea si limba!
Da, daca m-ar intreba cineva inainte de a pleca de la el din tara asta i-as recomanda: pune mana si invata cat de multa engleza se poate si nu te amagi cu faptul ca o vei invata la fata locului! Asta te va retine de a te integra o perioada destul de lunga si e pacat sa nu profiti de America (si ea de tine) inca de la inceput...
No, sper ca ce am scris sa nu fie luat ca atac la persoana cuiva si daca incalzeste pe cineva recunosc si eu ca engleza mea mai are mult pana departe. Dar cat timp citesc si inteleg aproape tot ce scrie in National Geographic mai am sperante.
Ati retinut: aproape tot...

Thursday, August 6, 2009

Ocean City, Maryland








Ocean City de Maryland...ca mai sunt si prin alte state statiuni cu acelasi nume...este una din statiunile la Atlantic celebre din America. Pe mine nu m-a dat neaparat pe spate desi, nici neatragatoare nu as caracteriza-o!
Are un fel de aer retro (ceea ce nu e rau chiar deloc), un pic de atmosfera de balci, multe gherete cu tot felul de prajeli si sucuri cu sirop de cucuruz, multe hoteluri, multe biserici (!), promenada (celebra) de lemn, plaja faina, multi studenti romani veniti peste vara sa faca un ban cinstit in America si sa vada chestii faine (sper), un restaurant sa-ti alungi copiii de la masa de seafood (Watermen se numeste...eu am mancat supa de legume cu crab si un peste...rockfish...nu cunosc echivalentul in romana), mai era pe acolo o chestie ca o prastie care te arunca in vazduh (ultima poza), lume multa, caldura mare si 3 ore bune de condus de la noi, din Williamsburg...
Si la intoarcere un scurt popas pe Assateague Island unde am fost literalmente omorat de tantari...m-am umflat ca eroul in doua minute de la milioanele de intepaturi ale vampirilor alora! Am crezut ca ma duc...
Dar macar a meritat sa fiu intepat: am vazut cea mai tare luna plina oglindita in Ocean!
Si dupa aia am trecut podul ala lung de 25 de kilometri din mijlocul oceanului la miezul noptii, in plina furtuna!
Si dupa aia am cazut rupti de oboseala.

Da, e mai faina si mai altfel Virginia Beach a noastra, dar merita incercat si Ocean City, Mamaia, Nisipurile de Aur, greci si croati, italieni si alti mediteranieni, de ce nu!
La mare e cel mai fain.
Si la munte la fel...

Monday, August 3, 2009

criza in america - luminita de la capatul tunelului




Stiti de ce mi-e mie (oarecum) teama?
Ca americanii nostri nu au invatat nimic din criza asta!

Adica cum adica cum adica?
Pai nici nu au aparut bine semnele primaverii...citeste luminita neclara de la capatul tunelului, declaratiile prudento-optimiste ale alora care stie si cunoaste...ca multi (prea multi?) sar la mama banca pentru alte credit carduri cu APR* 24,95%, cumpara alte masini mari care, cica, consuma mai putin (adica o jumate de tona de litri la suta si nu o tona cum era inainte), preturile caselor deja incep catinel, catinel sa o ia la deal...daca nu chiar la munte, apa rece cu care se imbata multi pare vin de cea mai buna calitate, benzina nu e foarte scumpa si piscinele de cartier sunt pline ca-s gratis...
Dar nu sariti in sus (de bucurie sau de suparare...depinde cat putem fiecare) ca de ce e greu nu am scapat, cred eu! Este in stationare, cu ceva gheata la mal...
Dar sper din toata inima sa ma insel eu si sa fie la fel de bine precum pare! Zic de cum este acum in America, de ce este in Romania nu ma pot pronunta! Mai ales ca luna august este luna de concedii acolo, vin europenii acasa cu marcile si forintii pe ei...

Dar, in mod clar, se vede aici (in USA) ca treaba se misca, merge inspre bine si e problema de timp si mintea americanului de pe urma ca sa reporneasca flacara pasiunii!
Asta desigur daca nu se baga in seama somajul indecent, casele pierdute ale unora care s-au intins mai mult decat le e plapuma...si nu numai ale alora, iarba tunsa doar (!) o data pe saptamana de pe marginea drumurilor, manichiura facuta la chinezi acum lunar in loc de zilnic cum era cand eram noi mici, flori proaspete in casa de "doar" 30 de dolari in loc de o suta, consumat mai putin la iesirea zilnica la restaurant si alte lucruri care daca nu le vezi sau auzi de la persoane demne de incredere, nu le crezi!

Am fost si eu ieri intr-un outlet mall si nu am gasit loc de parcare...era ne bu ni e...lume disperata cu plase peste plase in brate...in drum spre masini pentru a le descarca si a reveni cu altele un pic mai incolo...nervi...priviri urate...oameni concentrati...unu' mare si negru m-a injurat pentru un motiv care mie mi-a scapat...tipe scoase din revistele glossy (parca asa le zice, nu?)...senzori urland (se mai fura si aici)...copiii mexicancelor urland si ei la luna...caldura si umiditate insuportabila (nu in magazine, afara)...nu ai fi zis ca America e in plina criza vazandu-i pe oamenii aia cum isi cheltuiau banii!
Acum sa nu ma intelegeti ca eu sunt ala care face pe lupu' moralist...nu, poate doar asa un pic...dar acum nici o luna...cand erau mari reduceri de nustiuce sarbatoare (acum nu era chiar nimic special...pur si simplu o duminica normala...fara reduceri la greu) batea vantul prin tot ce tine de retail si turism (citeste restaurante, hoteluri si alte atractii).
Adevarul ca e fain sa vezi lumea comportandu-se normal, ca pe vremuri, nu?
Numai ca uneori normalul ala se poate numi si exces si iarasi cadem dupa aia in putzul cu melancolie...
Sau poate doar erau multi turisti in vizta duminica in Williamsburg si vroiau sa uite de necaz si ca Nistorescu a preluat Cotidianul si rata criminalitatii in sudul Virginiei este, logic si normal, in crestere?

Deci cum ziceam: daca suntem baieti destepti, organizati si atenti la detalii putem sa profitam si de madam Criza si sa avem avantaj la serviciu.
Si personajul Plapuma este tare importanta in toata tarasenia asta...daca nu o depasesti atunci poate iti zgarii putin palma dar nu iti rupi gatul de tot.

Asa-i ca nu am fost deloc coerent?

PS: La reprosul unei doamne (saru-mana, N.) ca am scris urat despre vizita mea de anul trecut in Romania am recitit azi ce am debitat atunci si n-am gasit nimic care sa fie de rau! Ma contraziceti? Dati click pe Romania...

Saturday, August 1, 2009

Two dollar bill

Bacnota de doi dolari...nu e legenda...chiar exista si este inca in circulatie! Am mers si eu frumos la banca si le-am rugat pe tantile de acolo sa-mi dea si mie una. Mi-au dat si vi-o arat si voua in pozele de mai jos: