Wednesday, September 30, 2009

Romania

Nu, nu sunt in Romania!
Doar vroiam sa zic ce pachet am primit azi: eugenii cu ambalaj modern, after shave Hattric pe care nu-l gasesc prin partea asta de Virginie, Academia Catavencu, ProSport, un mini album cu poze din Romania, roll-on Nivea nustiudecare, ciocolata Milka si altele. Saru-mana, cumnata!
Habar nu aveti voi, cei din tara, ce chestii marunte iti pot face o bucurie!
Va gandeati voi ca o eugenie v-ar face bucurosi? Nici eu...
Alt exemplu: eu nu am mancat de doua ori zacusca pe cand eram acasa dar aici cand prind un borcan de pe undeva il infulec destul de elegant.
Ultima data cand am facut-o a fost cand un prieten care venea din Chicago m-a sunat si mi-a zis doar atat: vezi ca vin in cateva ore pe la voi. Aduc niste zacusca, o telemea bulgareasca si un vin de Jidvei. Tu ia niste paine buna, rosii si castraveti! Asa am si facut si a fost o seara foarte faina.
Ca un fapt divers: tipul cu zacusca si vinul de Jidvei a cumparat TOATA zacusca din magazinul ala si TOT vinul de Jidvei care era acolo!!!
Apa minerala Boresc? Mai avem si dintr-asta si ne aduce aminte de vremuri de demult... Dar asta se inlocuieste cu succes cu orice apa minerala italiana, frantuzeasca, nemteasca sau ucraineana. Americanii nu o au trecuta la favorite. Probabil ca nici nu au pietre la rinichi...
Cabanos? Uneori as da tot somonul si fructele de mare pe un metru de cabanos cu mustar si cu salata de rosii cu branza presarata pe deasupra. Exista in zona noastra doar la o speculanta rusoaica cu un mic magazin. Eurofoods se numeste bolda si preturile lor te indeamna la injuraturi printre dinti cand scoti banii din portofel. Nu cardul, banii, ca nu accepta altceva in afara de cai verzi pe pereti ucraineanca sau rusoaica noastra.

Apropo, stiti ce as vrea eu de acasa? Un deodorant Intensa fara alcool, un tricou original al echipei de fotbal a Romaniei, multe poze pe hartie cu prieteni, niste muzica piratata, niste saraberna (prajitura lui maica-mea) si habar nu am ce as mai vrea!
Ni s-a pus de cateva ori intrebarea: ce ati vrea sa va aducem/trimitem? Si de fiecare data am spus eugenia (probabil din obisnuita), rollon Nivea, vreo carte buna, Nidoflor, Academia Catavencu, alte ziare sau reviste si...cam atat!
Apropo de AC...ori nu mai prind eu poantele din cauza de distanta, ori chiar le-a intrat umorul la apa!
Mai stam uneori si ne gandim: ce ne-ar placea sa aducem de acasa? Si de multe ori nu ne vine mai nimic in minte!
Poate primim idei? Ar fi frumos din partea voastra...
Si alta tema: voua ce v-ar placea din America?

Multumim, o seara buna.
Sau o zi buna, depinde de fusul orar.

Tuesday, September 29, 2009

Loteria Vizelor 2011

Anunt adresat, in primul rand, lui Ionut si Laura:

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti anunta ca, incepand de vineri, 2 octombrie, cetatenii romani se pot inscrie in programul anual
Diversity Visa (DV), care pune la dispozitia persoanelor care indeplinesc cerintele simple dar stricte de calificare, vize de resedinta permanenta in Statele Unite.

Inregistrarile pentru programul DV 2011 trebuie transmise electronic incepand cu vineri 2 octombrie 2009 si se incheie luni 30 noiembrie 2009. Inregistrarea incepe si se incheie la ora 19:00, ora Romaniei. Solicitantii pot accesa formularul electronic la adresa www.dvlottery.state.gov numai in perioada de inregistrare. Solicitantii sunt incurajati sa nu astepte ultima saptamana a perioadei de inregistrare pentru a aplica, intrucat cererea foarte mare poate conduce la intarzieri. Nici o inregistrare nu va fi acceptata dupa orele 19:00, ora Romaniei in ziua de 30 noiembrie 2009.

Ambasada americana precizeaza ca cerintele de calificare presupun ca solicitantul trebuie sa fie nascut intr-o tara care participa la program. In plus, el trebuie sa indeplineasca criteriul educational: sa fie absolvent de liceu, cu diploma de bacalaureat sau in ultimii cinci ani sa fi lucrat cel putin doi ani intr-o meserie care se afla in zona de lucru patru a Departamentului Muncii al SUA. Baza de date folosita pentru determinarea parametrilor de calificare a meseriei este O*Net Online : www.onetcenter.org.

Solicitantii de vize DV sunt selectionati printr-o tragere la sorti aleatorie, facuta de un computer. Vizele sunt distribuite pe sase regiuni geografice, cu un numar mai mare de vize acordat regiunilor cu o rata de imigrare mai redusa. Nu se acorda vize tarilor care in ultimii cinci ani au trimis mai mult de 50.000 de imigranti catre SUA. Romania se afla si in acest an printre tarile participante la program.

Inainte de a trimite o inregistrare la programul DV-2011, aplicantii sunt rugati sa consulte instructiunile detaliate ale programului care se gasesc pe pagina de internet a Ambasadei Statelor Unite, precum si pe pagina de internet a Departamentului de Stat.

Aplicantii vor fi selectionati aleatoriu de un calculator, din toate formularele de inregistrare care se califica. Cei selectionati vor fi instiintati prin posta in perioada mai – iulie 2010 si vor primi instructiuni ulterioare, inclusiv informatii asupra taxelor legate de imigrarea in Statele Unite. Persoanele neselectionate NU VOR PRIMI nici o instiintare.

Ambasada SUA la Bucuresti precizeaza ca daca primiti un e-mail care va anunta ca sunteti selectionat, acel mesaj nu este legitim.

Monday, September 28, 2009

Planul de depopulare a lumii

Aoleu, fiti atenti ca am pus-o!
Am primit pe mail o chestie cu adevarat credibila, de la The Real Mama Omida, DJ Bobo, Dr. Dre si nu numai!
Cica o femeie din Austria (uau!...Austria) a descoperit ca toata treaba asta cu gripa porcina e o facatura, o conspiratie ordinara pentru a ucide 90 la suta din populatia lumii de pe partea NWO (New World Order, nu mai zic ce inseamna asta ca toata lumea stie, nu? Nici eu...) si mai multe nici ca nu!
Gata, acum ca am aflat descoperirea asta o sa stau linistit stiind ca eu sunt un norocos si ma voi incadra fara probleme in alea 10 procente castigatoare...
Tot din mailul asta virusat mai reiese, absolut adevarat...merg acum sa o platesc, ca americanii care refuza vaccinarea (da, prin vaccin vine de fapt virusul ala. Normal...) vor trebui sa petreaca multi ani in puscarie si sa plateasca 250k...douasutecinzecidemiidedolariverzisiimpozabilfarataxe, adica!
Acum sunt linistit, gripa porcina, aviara si ursara este o inventie abjecta care va omori toate spamurile si, cum ziceam, va elimina si ucide 90% din oamenii de pe intreaga planeta din partea NWO (New World Order)! Am dat cu copy/paste peste aberatie, ca eu nu o pot scrie cu manuta mea... La sfarsit autorul ineptiilor ne indeamna sa trimitem acest adevar tuturor neamurilor si pretinilor, ceea ce eu am si facut aici, de fata!

Trecem la alte conspiratii pe ziua de azi: Hitler nu s-a sinucis! A murit pe la o vreme din cauze naturale, probabil plans la mormant de catre Elvis si Jim Morrison...

Alta conspiratie. Sau prostie: sare lumea ca de ce l-au arestat pe bietul Polanski dupa atata amar de vreme! Acuzatia (dovedita si recunoscuta): intretinere de relatii sexuale...cu tot cu perversiunile de rigoare...cu o cetateanca in varsta de 13 ani la data comiterii raportului...el avea vreo 44...fuga din State...l-au prins elvetienii pe baza unui mandat international...treaba clara...si acum ne miram ca mana justitiei se agata de gatul batranului mare regizor. Da, stiu, asasinul lui Teo Peter, americanii-s de vina, ea e vinovata, inscenare si altele... Nu, multumesc!

Bine ca nu sunt invinovatiti evreii si pentru gripe, hitleri si pedofilii. Sau mai stii?!
Apropo, oarecum in context. Pe la americani nu e bine sa o faci cu un minor! Asta numai in cazul in care ambii parteneri sunteti minori. Dar daca intre timp impliniti unul din voi 18 ani si continuati sa va faceti de cap, atunci riscati probleme maaaaari.

Si inca una legata de gripa porcina: sunt multe cazuri (si) pe aici dar inca nu am inteles sa fie si panica de rigoare. Am avut un caz si la mine la job si nimeni nu s-a isterizat. A stat tanti frumos cateva zile acasa si gata, a trecut!
Cica, e o simpla raceala si daca nu ai alte probleme de sanatate "conexe" iei o aspirina si trece. Deci, poate femeia austriaca s-a inselat si scapam si nu e dracul atat de negru...

Serios vorbind: chiar cred ca orice epidemie este super periculoasa si trebuie tratata cu cea mai mare prudenta. Si vaccinurile ajuta, cred eu! Desi nu m-am vaccinat din timpuri demult uitate si nici nu intentionez deocamdata...

Wednesday, September 23, 2009

Urari de bine

"e urita cu draci. nu te sperii de ea pe intuneric?"

Cam asta a fost o urare a unui anonymus curajos pentru postarea mea cu cele 31 de poze cu Maria cu ocazia zilei ei de nastere!!!!
Ce as mai avea de spus? Ca cel (cea?) care a scris asta nu e nici negru, nici tigan, ci roman (romanca) pur sange, probabil merge si la biserica, scrie si pe blogul personal, probabil isi cauta prieteni, probabil are frustrari si probabil este din Florida, Oregon sau din Bucuresti!
Zic asta pentru ca statcounterul imi zice ca de acolo aveam vizitatori (cu tot cu IP-ul si localitatea de rigoare) la ora la care a fost scrisa fraza respectiva! De fapt, nici macar nu conteaza cine a scris si de ce, ideea era ca nu prea se face asa ceva. Cel putin asta este parerea mea subiectiva.
Dar daca acel (acea) s-a racorit si s-a desfrustrat cu ocazia asta ii spun sa-i fie de bine si pot sa-l (o) linistesc ca Maria nu ma sperie chiar deloc noaptea si nici macar n-as zice ca-i urata! Dimpotriva, chiar. Cum ziceam, subiectiv fiind...
Eu sunt oricum mai urat decat ea si toti prietenii mei de aici suntem la fel de urati.
Ne pare rau ca nu ne putem ridica la standardul de frumusete al respectivului curajos anonim.
Punem o poza cu noi, uratii, pe bloguri ca sa dam motive si altor frumosi sa ne injure de ziua celor dragi noua?
Haideti sa punem cate o poza cu noi, proprietarii blogurilor, cu soti si sotii, prietene si prieteni, logodnici, copii, cu oricine drag, ca sa aratam ca si noi, uratii, suntem frumosi!

Oricum, a fost meserias mesajul, mai trebuia careva sa ma faca ochelarist si era ca pe vremurile in care niste frustrati se racoreau dupa ce au fost violati in parc si mergeau acasa ca sa ia si bataia de rigoare de la parinti...

Monday, September 21, 2009

Baltimore, Md












Baltimore, un oras care are o istorie bogata in spate, a vazut vremuri mult mai bune si traiesti azi la limita dintre ghetou si pasarea aia cu nume de mare universitate online si care renaste din propria-i cenusa.

E greu de descris o plimbare intr-o zi mohorata de septembrie printre multe cladiri arse, parasite, lugubre, bogate, scapatate, ruinate, cu cartiere intregi unde toate magazinele au demult obloanele trase si grafiti pe ele, unde nu vezi alb deloc in fata ochilor, unde miroase a urina la fiecare colt de strada, unde recunosti cladiri sau imagini familiare din filme, unde vezi afacerile imigrantilor din anii de inceput de secol 20 ramase in aceiasi stare ca atunci si cu urmasii imigrantilor respectivi demult plecati in suburbii.
Da, ne-am plimbat ore intregi intr-un oras frumos si urat, vesel si trist, cu Mayfair Theatre cu acoperisul ars si pe jumatate prabusit, cu Lexington Market plina de mancarurile pamantului si infricosatoare in acelasi timp (doar eu cu Maria eram albi intre sute de negrii...e si haioasa si inconfortabila senzatia), cu biserici ca-n Europa, cu statui de tot felul, cu tramvai netras de cai, cu ganguri unde sunt seringi pe jos, cu gunoaie, cu gradini si case cochete, cu hoteluri din anii '30, cu "aurolaci" , cu primarie cu arhitectura, trotuare, cu senzatie ca acolo nu e locul tau dar cu o senzatie care te face sa mai stai si sa-ti bagi nasul si prin alte cotloane (si cu cruci facute cu limba sa nu te jefuiasca, naibii, vreo unu'), cu miros de Oras.

Partea frumoasa (sic), turistica (si normala?) a lui localitatea Baltimore este Inner Harbour, cu acvariul ala celebru, cu nava Cheaseapeke si cu submarinul USS Torsk, cu restaurante si magazine, cu zgarie nori, cu lume multa pe strada, foarte safe, cu sute de politisti pe strazi, in apa si in aer (just in case), cu Vaduvele Negre care provaduiesc pacea in lume (!), cu terase, cu stadioane si trafic rezonabil pentru un oras atat de mare.
Mai sunt multe obiective interesante in Baltimore, pe care noi nu le-am vazut. De exemplu, mormantul lui Edgar Alan Poe!

Alte chestii legate de Baltimore care poate intereseaza pe cineva:
- este la origine un port industrial, actualmente traind din servicii si incercand sa reintroduca si turismul pe ordinea de zi;
- in '68, dupa asasinarea lui Martin Luther King, baietii s-au dezlantuit pentru cateva zile, arzand tot ce le-a iesit in cale (unele cladiri arse dateaza de atunci, altele mai recent, ca se pare ca baietilor le place sa se joace cu focul) si nu s-au potolit pana Garda Nationala nu a intervenit in (mare) forta.
Apropo de asasinarea lui MLK...voi stiati ca moartea lui a fost urmata de manifestatii de mare amploare lasate cu multi morti si orase (inclusiv Washington) arse si cu rani care se vor vindeca la Pastile cailor?

- are populatie majoritar afro-americana (sediul central NAACP este aici), venita din Sud in cautarea libertatii, inainte de Razboiul Civil a.k.a. Razboiul de Secesiune;
- rata criminalitatii variaza intre primul si al doilea loc in America, la mare concurenta cu Philadelphia (daca se incadreaza in 300 de crime pe an ei zic ca e acceptabil);
- in ultimii zeci de ani a pierdut aproape jumate de populatie (da, multa lume a fugit de Baltimore ca de raie...cica asa se intampla acum cu Detroit...habar n-am daca e asa)
- in oras exista o orchestra simfonica de renume mondial
- arhitectura orasului este cu adevarat impunatoare, dar trebuie sa te aventurezi pe strazi si in "parti rele" ale lui ca sa o admiri
- dupa New York a fost principalul port de intrare a emigrantilor din Europa (noi am venit cu avionul... la Philadelphia)
- in 1812 americanii i-au servit aici pe englezii care amenintau fragila democratie...asta, independenta americana si asa am scapat noi sa avem rezidenta britanica si sa cantam God Save the Queen (apropo de imn...un baltimorez a scris versurile imnului USA...The Star-Spangled Banner...versuri pe care le-a asezonat unui popular cantec de pahar englezesc!)

No, pe bune, e super fain Baltimore, mancare buna, chestii faine de vizitat, era si meci al echipei locale impotriva celor de la Red Sox (hai ca de astia ati auzit) si toata lumea avea o sapca cu Sosetele Rosii (alaturi de Yankees este cea mai populara echipa de baseball din lume...oriunde joaca suporterii lor domina categoric la numar pe oricine).
Am avut si multa bafta si am stat la un hotel super meserias (cea mai ieftina camera 200 de dolari, noi am platit un sfert...last minute deal...pe hotwire) dar vremea a fost destul de nasoala si n-am prea facut poze reusite. De fapt, cred ca-s cele mai nasoale poze pe care le-am facut intr-o excursie!
Asta este, mai revenim ca nu e prea departe de noi: 4 ore.
Dar, vorba unui nene politist: stati in zona sigura a orasului! Care este...

update: Baltimore este unul dintre cele mai periculoase orase americane, dar nu mai ocupa un loc la varful clasamentului! cica, cele mai periculoase orase americane in 2008 ar fi: New Orleans, Camden (New Jersey), Detroit, St. Louis, Oakland, Flint (Michigan), Gary (Indiana), Birmingham (Alabama), Richmond (California, nu Virginia!), North Charleston (SC) si Cleveland (Ohio). Baltimore e pe 12, Miami pe 13, Washington DC pe 21, Youngstown (Ohio) pe 14 etc.
Cel mai sigur este in Ramapo (New York State...nu am auzit de el!) iar clasamentul este
"based on a city's rate for six crime categories: murder, rape, robbery, aggravated assault, burglary, and motor vehicle theft".

Tuesday, September 15, 2009

Atentie, cad ursi!

Nu, inca n-am vazut ursi pe soselele americane! Doar semne care te fac atent ca sa nu-l calci pe Mos Martin daca il vezi!
Si indicatorul rutier nu era deloc in apropierea unui munte, dimpotriva, era la cativa kilometri de Ocean!

Nu, n-am vazut nici caini, pisici sau gaini calcate pe marginea drumurilor!
In schimb, am vazut cadavre de...incerc sa mi le amintesc pe toate: caprioare (am vazut zeci de caprioare moarte la margine de drum, cel mai dureros e cand vezi un Bambi mic mort, uneori chiar alaturi de mama lui), castori, sconcsi (Doamne, fereste sa-l calci tu ca dupa aia poti sa-ti iei adio de la masina, din cauza mirosului care nu mai iese pe vecie), mii de ratoni, destule gaste salbatice, o vulpe, tot felul de animale pe care nu le cunosc si cel mai ciudat (si trist) a fost cand am vazut o broasca testoasa calcata de o masina. In cazul in care credeati ca o carapace de testoasa rezista la trecerea unei masini eu va confirm ca nu...
Dar ursi calcati de masina nu am vazut si nici nu vreau sa vad!

Si daca voi credeti in legende urbane va spun si eu una...numai ca nu e legenda urbana, am fost de fata cand s-a intamplat! Era pe vremuri, la un curs de legislatie rutiera, undeva intr-o cladire sordida din Medias si ne intreba un instructor auto (sau ce o fi fost el) despre semne rutiere. Si, bineinteles, ca la un moment dat o domnisoara a fost rugata sa dea definitia semnului in care apare o cornuta mare. Nici nu a stat sa clipeasca cand a spus "atentie, vaci periculoase"! Si la urmatorul semn...ala cu o caprioara...toti ne asteptam (sub banci fiind, cu dureri de burta de la ras) sa-l numeasca "atentie, caprioare periculoase".
Dar, surpriza, ea a raspuns altfel: "atentie, animale salbatice periculoase"! Deci, se poate...

Saturday, September 12, 2009

Cum am mancat prima oara in America!

Uneori ma gandesc la "primii pasi" pe continent nou si imi vine sa rad sau sa plang...
De exemplu, o sa tin minte toata viata primul stabiliment unde am mancat in America! Na, nu a fost McDonalds, a fost Subway...
Pentru cei care nu stiu de el l-as rezuma ca un fel de fast-food mai sanatos, prezent in 91 de tari (nu si in Romania), unde nu se servesc cartofi prajiti si hamburgeri ci doar sandwichuri reci sau calde, insotite de chipsuri, sucuri ne si acidulate, ceai din chemicale si apa cu sau fara flor...
Da, nimic complicat cand stii despre ce e vorba. In realitate, pe noi ne-a luat prin surprindere (oarecum) modalitatea de a comanda un amarat de sandwich...sau cum s-o scrie chestia aia formata din doua bucati de paine (sau o bagheta taiata la mijloc) si cu diverse chestii intre/in ele.
Deci, am intrat in Subway (fara legatura cu metroul) si ne-am aruncat ochii pe lista de calorii si calitatea ingredientelor. Hai, las-o, ca glumeam! La ce se uita prima oara un emigrant fara bani suficienti in buzunare cand intra intr-un loc unde se manaca? La preturi, normal! Cine stia atunci de calorii si calitate... Ca doara venise gata spalat pe creier si cu ferma convingere ca in America mancarea are gust de plastic...
Deci, ati retinut. Ne-am uitat la preturi si am dedus noi ca ne-ar costa vreo 3 dolari de caciula. Am facut scurt conversia in lei (oare de ce?) si l-am gasit rezonabil si ne-am asezat frumos la coada.
Pentru inceput, un tinerel ne-a intrebat ce fel de paine dorim sa ingurgitam! Na, ca astia ne dau de ales. Hm, asta nu e bine pentru ca ne confuzeaza si noi eram destul de confuji! De care aveti, zicem noi in speranta ca au de aia de casa si de aia de casa si cu cartofi si cu crusta si cu miros de cuptor de lemne? Pai de aia, de aia si vedeti si voi ca scrie pe lista aia unde au si poze. OK, saru-mana. Vrem dintr-aia italiana si cu ierburi zic, sigur pe mine, fara a avea habar ce o fi si aia. No, bine, zice ala de servea.
Si cat de mare sa fie problema (citeste sandvici)?
Pai cat? Aveti pe diverse masuri? Nu e pe marime? Sau, si mai bine, universal, toate la fel?
Na, ca avem de sase inci si de 12 inci!
O, pai zi asa, ca eu stiu exact cat este 6 sau 12 inci... Deci, ala mai mic, ca ma gandesc ca-i mai ieftin, sa ramana...
Si de care vreti?
Pai cum de care? Dintr-alea mici, cu paine de aia cu iarba!
Pai da, da' de care? Avem
(astea le iau acum de pe siteul lor, ca nu mi le amintesc chiar pe toate din cap): meatball marinara, BLT, spicy italian, tuna, veggie, turkey, black forest ham, sweet onion chicken teryiaki si ce o mai fi zis el acolo...
Bun, stai sa ne uitam la poze si apoi iti spunem
. Eu tin minte am luat ceva cu ham, ca asta stiam ca ne place dar poate am luat altceva, mai stii?!
Bon. Si le vreti toasted? Pai le vrem...Bai, da' multe intrebari pun astia pentru un amarat de sandvici!
Si ce punem pe ele? Ceapa, masline, ardei, ardei murati, castraveti, castraveti murati, rosii, rosii coapte, ceapa, salata, sosuri, sare, piper, graunte de aur, praf de pe luna si altele?
Dupa ce mi-am etalat cunostintele intr-ale denumirilor de vegetale in engleza am spus (inspirat) ca vreau si sos de ceapa (bun sos, total nesanatos, dar bun) si un pahar cu apa si nimic altceva.
Da, a fost destul de complicata prima comanda de mancare in America. Radeti voi, radeti, dar asa a fost.
Cat despre prima mancare la un restaurant restaurant a fost undeva la munte, nu pe banii nostri si am luat un hamburger rau ca naiba si am baut la Cola pana mi s-a acrit. Ca asa e aici, iti fac astia refill gratis la bautura carbogazoasa pana iti iese pe urechi...
Pe banii nostri (40 de dolari, primii bani castigati) am mancat prima oara de 8 martie 2007, la Olive Garden, atunci mi-a parut foarte bun, acum imi pare destul de ieftin (nu la pret ma refer)...

Cred ca am mai fost de cateva ori la Subway si n-as putea sa zic ca e locul meu preferat, dar e mai decent decat alte fast-fooduri si merge cand ti-e foame si n-ai chef sa arunci banii aiurea.

Monday, September 7, 2009

Maria

Uf, ma tot chinui de 10 minute sa scriu un text decent referitor la ziua de nastere a Mariei si nu-mi vine inspiratia. Asa ca las numai pozele sa vorbeste...
De fapt, ca sa fiu sincer, i-am spus ieri, ca atunci a fost data exacta...dar azi am simtit eu nevoia sa pun cateva poze cu ea!

PS Pozele sunt din ultimii doi ani, inclusiv cateva din ultima saptamana...