Friday, November 28, 2008

De ce merită să votăm, de Catalin Tolontan

Cred că trebuie să votăm, nu impun nimănui felul meu de a gîndi, îmi prezint doar argumentele, pentru că acum 19 ani au murit oameni ca să avem acest drept.

Dar merită să votăm? Aceasta e o temă mai grea. Există în România acestor zile un eveniment în derulare care poate oferi un răspuns.

Guvernul a lansat un program naţional de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Considerîndu-l necesar, executivul a crezut că nu e necesar să-l şi explice. Rezultatul: prin falia creată între nevoia de acest program, la fiecare 6 ore în România moare o femeie din această cauză, şi lipsa de informare s-a strecurat furtuna neîncrederii. Pe platforma ziarelor şi televiziunilor, care-şi fac treaba de mediatori, au apărut tot soiul de contestatari, de la vraci salvatori la părinţi în mod legitim îngrijoraţi. În acest moment, mai puţin de 10% dintre familii sînt convinse că e bine ca fetele lor să facă vaccinul.

Ce legătură are scandalul din jurul vaccinului cu alegerile? Are! Pentru că asta ar trebui să aşteptăm de la următorul guvern, indiferent cum va arăta el. Avem nevoie de un guvern care să se gîndească la sănătatea publică, dar şi felul în care publicul îşi gîndeşte sănătatea. Regula e valabilă pentru toate marile teme contemporane, de la educaţie, la locuri de muncă, siguranţă, libertatea individului şi dezvoltarea strategică a ţării.

În acest moment, autoritatea e atît de erodată în România încît românii nu mai recunosc nici măcar autoritatea ştiinţifică. Am văzut în emisiuni tv medici iluştri, buni specialişti şi calmi vorbitori, şocaţi de valul de ignoranţă care se revarsă asupra argumentelor lor. Am ajuns atît de sceptici încît nu sîntem convinşi doar că putem fi mai buni jurnalişti decît jurnaliştii sau mai buni jurişti decît juriştii, ci şi că ştim mai multă medicină decît doctorii! E un simptom care arată cît de fragilă e ţesătura socială în care trăim.

1. Vaccinul a suportat toate rigorile testării în Statele Unite şi în alte ţări cu standard de sănătate mult superior României. Asta nu ne convinge!

2. Este epistemologic dovedit că toate descoperirile ştiinţifice din istorie au spart o paradigmă şi au fost întîmpinate iniţial cu scepticism. Asta nu ne convinge!

3. Din sutele de milioane de femei vaccinate în toată lumea, nu s-a descoperit nici măcar un caz în care el să fi determinat un efectiv negativ grav probat. Asta nu ne convinge!

4. Costul vaccinului la scară naţională este însemnat, dar costul tratamentului în cazul îmbolnăvirii este mult mai mare, fără să discutăm deloc ceea ce ar trebui discutat: suferinţa umană şi incidenţa morţii. Asta nu ne convinge!

Ei bine, atunci avem nevoie de un guvern care să facă tot ce trebuie făcut pentru a le spune românilor un lucru clar: Superioritatea ştiinţifică şi de civilizaţie nu se votează! Cînd te duci la urne nu optezi pentru insulină, antibiotice, pentru regulile de circulaţie sau pentru dreptul egal al femeilor la muncă. Acestea sînt lucruri acceptate demult, dacă nu vrem să ne transformăm într-un Califat al obscurantismului. Abia asta se votează!

Şi de aceea cred că merită să votăm, iar cei care vor guverna au un mandat clar. Li-l oferă figurile împietrite ale cercetătorilor, savanţilor şi medicilor care se luptă cu un agnosticism virulent din partea celora care cred că totul se plebiscitează: fizica, matematica, chimia, democraţia. În restul lumii, se discută despre erodarea democraţiei. La noi s-a ajuns la erodarea bazelor vieţii, pur şi simplu. La 1200, cavalerii ioaniţi au descoperit în spitalele lor cît de importantă este curăţenia pentru evoluţia favorabilă a bolii. Le ofereau suferinzilor papuci şi-i culcau doar unul în pat. Sîntem mai ignoranţi decît ei! Nu mai vedem rostul igienei, poliţiei, sportului, virusologiei, presei şi gravitaţiei.

PS: La întrebarea, care va veni şi ea, “Cu cine votez?”, spun ce am spus şi altădată: lucrez bine şi liber într-o companie deţinută de Dan Voiculescu, dar politic nu vreau să trăiesc într-o ţară condusă de Dan Voiculescu şi de Ion Iliescu. Aştept paharul de apă al senatorului Marinescu, membru PC, partid care cerea oprirea experimentul fizic nuclear european ce ne va înghiţi pe toţi într-o gaură neagră!

No comments: