Thursday, June 25, 2009

Doctoru' american

Zic din prima ca sa fim intelesi de la bun inceput: doctorii americani nu sunt supermeni, eu nu cred ca ei stiu neaparat mai multa meserie decat cei romani, nu sunt nici mai buni, nici mai rai dar...ca exista un dar...e cu totul alta mancare de peshte spitalul american in comparatie cu cel romanesc.
Desigur, doctorii americani (nu aia de origine indiano-pakistaneza) au asistente mai siliconate, mai blonde si mai zambarete decat doctorii romani! Si chiar ei sunt mai aratosi...mai asa, ca-n filme!
Sau, cel putin doctorii si asistentele pe care i-am vazut io in America...
Dar ce diferentiaza cel mai mult medicina made in America de cea facuta in Romania este una cu adevarat esentiala: APARATURA MEDICALA! Nu zic ca nu exista in Romania jucarii medicale, dar, credeti-ma pe cuvant ca scule (medicale, nu altceva...lasati gandurile sa nu zboare)ca americanii nu au multi! Poate israelienii...
Si nici mita sper ca nu iau nenea doctorii americani! Bani multi multi tot dai, dar pe fata, la ghiseu, cu factura.
Desigur, costurile difera, dar daca nu ai asigurare ai pus-o! Mii si zeci de mii de dolari te costa orice rahat.
Cu asigurare e mai acceptabil. Daca ai nevoie sa vezi un doctor de familie te costa din buzunar 20 de dolari, un specialist 40, daca mergi la Urgent Care platesti 20 sau 40, daca ai nevoie de Urgenta este 150...sume bine stabilite, in principiu. Oricum, sunt si cazuri nefericite in care asigurarea zice ca nu acopera din varii motive o procedura si ar trebui sa platesti diferenta. Sau sa ameninti, sa te judeci si sa te enervezi mai mult sau mai putin degeaba cu asigurarile, spitalele si sfintii de pe Luna...
Pana acum am fost pe la ceva controale de rutina, dentisti care te usuca de bani, mai un scanat de oase, mai la un Urgent Care (nu imi vine termenul romanesc...nu e "la urgenta"...e ca la un fel de policlinica unde nu ai nevoie de programare...zici la registratura ce te doare si un doctor vine sa te vada), Maria a fost o data si la Emergency Room (cam asta ar fi echivalentul Urgentei...intotdeauna in cadrul unui spital...stiti serialul ER...no, cam asa e) ...
Ultima oara am fost la doctor sambata dimineata ca ma durea rau de tot o coasta, muschi sau plamanul! Probabil mi s-a tras de la meciul de fotbal de la picnicul romanesc. Am tot amanat sa merg ca speram sa se vindece de la sine dar cum durerea nu ceda am zis sa merg sa ma caut...sa nu fie ceva fisurat/rupt/sau altceva.
Normal, sambata este inchis la doctorul de familie asa ca alternativa este Urgent Care (20-40 dolari) sau Emergency Room (minim 150 $)! Sincer, la ER nu mergi cu dureri de coaste, macar un accident rutier, o muscatura de sarpe, o nastere, o apendicita sau ceva sangerand trebuie sa ai ca sa-i deranjezi pe respectivii.
Cu o durere in gat, cot, fund, coasta, raceala sau colici abdominale mergi la Urgent Care daca vrei sa o rezolvi elegant.
Deci, am ajuns la prima UC pe care o stiam...plecasem de la munca ca nu mai puteam de durere...mi-a dat aia de la ghiseu (nici macar silicoane nu avea...respectivele se gasesc, in general, la doctorii specialisti, chirurgi, dentisti scumpi etc. ... asta parea chiar de-a noastra, estern-european girl) sa completez niste hartii...le-am completat in aproape o jumate de ora si cand i le-am inmanat, senina, imi zice ca trebuie sa astept intre 4 si 5 ore (!) ca sa fiu vazut ca au "full house" si nu au doctori destui!
Da' bineinteles ca m-a lasat durerea de coaste si i-am zis pe cel mai frumos ton la momentul respectiv ca de ce aia ma-sii m-a lasat sa completez hartiile alea si nu mi-a zis de la bun inceput sa merg altundeva, ca are balta peste...citeste are Williamsburgul destule unitati medicale! Pai ca nu eram sigura, ca vede ca e mai urgent la mine decat la altii care asteptau acolo, dar nu poate face absolut nimic in privinta timpului de asteptare. Am rugat-o sa sune la altii si sa intrebe in cat timp ma pot primi! A fost draguta si a facut asta...
Am ajuns la altii unde m-au primit dupa vreo jumate de ora de asteptare...
In America (sper ca peste tot, nu numai in Virginia) inainte de a fi vazut de doctor o asistenta (de obicei grasa si de culoare...alea de care ziceam mai inainte nu se ocupa cu dintr-astea, ele sunt de decor) iti ia tensiunea (nu mi-o amintesc), temperatura (98 de grade), inaltimea (six point two), greutatea (195) si completeaza pe o fisa daca iei medicamente, despre alergii, vreme si despre accent.
No, dupa aia zice sa o urmezi intr-o alta camera unde va veni omul in alb (mai rar, de fapt in alb...verde, albastru, roz...cam orice culoare, numai alb nu imbraca doctorii pe care i-am vazut eu) ca sa ma consulte. Sa stau linistit pana vine, daca am nevoie de ceva sa o chem...in general au ziare, reviste, televizor, chestii interesante la care sa-ti arunci ochii.
Eu ma joc pe telefon Tetris cand astept la doctor...
Si astepti, si astepti, si mai astepti si intr-un final vine doctorul! Greu, trece mai mult de o jumate de ora, dar vine!
Nu sari cu plicul la buzunarul lui...de obicei dai mana si esti intrebat (inca o data) de accent! Asta daca doctorul este american...Daca este de origine indiano-pakistaneza nu te intreaba, ca-i este suficient cu al lui...
Te asculta cu stetoscopul, se uita la vanataie (daca o ai, de unde si de ce), zice ca soccerul este un sport de contact, destul de violent (uite cine vorbeste) si ca este posibil sa am o coasta fisurata! Pai asa ziceam si eu: ca-i posibil, sa speram ca nu...
No, zice sa astept pana vine o alta tanti care ma va duce la sala unde se fac razele ( X Rays Room scrie pe usa). Tanti vine, cu un carucior pentru mine...zic ca nu e nevoie, dar apreciez gestul...ma "fotografiaza" si ma conduce inapoi in asteptarea doctorului care sa dea verdictu'.
Si cum ziceam: astept 20 de minute si nu vine nimeni, mai astept cam inca tot pe atata si nimic...pai zic sa ma intind si eu frumos pe patul ala si sa ma uit la tavan....
Si ma uit 5 minute, si ma uit inca 5 minute, si...atipesc....si dupa aia adorm de-a binelea pentru o ora jumate cand, intr-un final, vine nenea si-mi zice ca nu e rupt sau fisurat nimic, nici macar TBC nu am...si este doar o contuzie care trece cu repaos si calmante!
Va dati seama ca dupa 4 ore de stat (oarecum) aiurea acolo nu ma mai durea nimic, eram si odihnit dupa somnul ala bun si doritor sa ies naibii odata de acolo.
Am mai asteptat o jumate de ora pana o alta asistenta mi-a adus reteta si am plecat injurand si bucuros ca nu e nimic grav...

Si ca tot veni vorba...are mare legatura cu doctorii...sa-mi tineti pumnii in 7 iulie! Ca dupa aia va spun despre ce e vorba!

10 comments:

flavius said...

Servus
Iti tin pumnii, cu siguranta! :) In privinta doctorilor vad ca diferenta tine de şpagă şi de... igienă. În rest, pare la fel... Aici, la noi, după cum ştii, cu asigurările e mai cotoioasă treaba... Încet încet pe asigurările de stat vei mai primi doar o aspirina si un tampon de vată. Aşa că ne îndreptăm spre asigurări din alea americăneşti, vom cotiza şi noi la greu. În privinţa aparatelor nu ţi-aş da dreptate... Avem din ce in ce mai multe scule mult peste X-Ray, vorbesc de tomografe şi RMN-uri pe care înca le mai putem face pe asigurările de stat, la privati, pe la vreo 60 de lei doar, de platit cash... Banuiesc ca acolo sunt cam un lux... Dar cum spuneam pe drumul ala suntem si noi cu toate ca PIB-ul pe cap de roman nu prea suporta asa ceva acum...
Toate cele bune

ketherius said...

Cu asigurare si tot platesti consultul? Nasol... Aici, cu asigurare de la guvern, ma duc oriunde si nu platesc nimic, in afara de dentist. Si anul asta nici asigrarea la guvern nu am platit-o, pentru ca anul trecut provincia a avut excedent mai mult decat a fost prevazut; si guvernul, in ajun de alegeri, ce crezi ca a facut? A anuntat ca anul urmator health care e gratis.

Amalia said...

absolut fabulos scrii!!

Amalia said...

ketherius, apai unde esti, ca venim si noi.

Anonymous said...

Iti tin pumnii.

Lady Io said...

De ce te intreaba ce accent ai? Schimba asta ceva? (scuze daca par cam picata din luna)

mimi said...

Eu desi am o ditamai asigurarea si astia sunt f amabili cand te duci, tot am sentimentul ca ar prefera sa nu vii.
I-am sunat si eu tot pt o durere de coaste, la 2-3 zile dupa ce ma apucase, si mi-au zis sa tin comprese calde alte 2-3 zile si daca nu e ok sa ii sun din nou.
Mi-a trecut dupa o saptamana. Dar nu am mai sunat ca mi se facuse lehamite.
Si daca imi schimb doctorul nu se rezolva nimic ca cele care incearca sa te convinga ca esti sanatoasa tun sunt un soi de asistente care preiau apelurile.
Iar daca nu ai nimic urgent iar doc de familie nu iti da trimitere te programeaza pentru un consult la specialist peste 1 luna si jumatate.
Eu sunt destul de nemultumita de serviciile lor.La cateva sute de dolari pe luna te astepti la mai mult, nu?
Chiar acum am sa ii sun sa le zic de mana care ma doare de 1 sapt dar nu m-am dus la doctor ca am sperat sa treaca de la sine.

Sofie said...

Flavius esti de coma :)) ...
am si eu vreo doua intimplari din astea din experientele cu emergency, tre' sa facem o leapsa ...
partea buna aici e ca nu platim nimic, asigurarea de stat acopera totul, mai putin dentistul, care alaturi de medicamente, ochelari si alte necesitati este acoperit de asigurarile private ... in rest, timpii de asteptare is cam egali cu ai fratilor de la sud :))) ...

Ketherius tu fie esti in Alberta, fie in Quebec, am I right? :) ...

ioana said...

putem sa facem un concurs in leg cu 7 iulie? ce-ar fi ca noi, cititorii, sa-ti trimitem mesaje cu ce credem noi ca e? si tu le contabilizezi si ne dai castigatorul dupa 7? Le poti pune intr-un post...Fac apel la Amalia, ionela, ketherius,flavius, ropotinii, mimi, sofie si toti ceilati...clar, pot fi si ipoteze reale si amuzante si SF, flavius nu se supara...ce ziceti, va bagati??? :)

Flavius Ţerbea said...

@flavius: multumesc pentru tinutul pumnilor! :) Sa stii ca diferenta nu tine numai de spaga si de igiena...tine de bani, in primul rand! Eu ziceam ca aparatura face diferenta pentru ca pe la americani nu trebuie sa mergi la nu stiu ce spital pentru un RMN, tomograf sau mai stiu eu ce! Toate spitalele sunt dotate cu asa ceva...astea deja sunt aparatura standard...intra in aceiasi categorie cu x-ray...De banuit nu banuiesti bine ca sunt un lux!!!!! Cum adica sa fie un lux?! Oricine (cu sau fara asigurare) are acces la ele...daca ai asigurare platesti infim, daca nu ai tot sunt rezonabile preturile pentru astea...Dar sistemul nu e perfect, asta-i clar.
Oricum, de facut bine te fac baietii si apoi iti trimit factura acasa. Nu te lasa sa mori asa usor...

@ketherius: nu, nu e deloc nasol sa platesti 20 sau 40 de dolari! Ce sa spun...felicitari pentru excedentul provinciei! :)
Tu chiar crezi sincer ca e nashpa in America, asa-i? Nu-ti plac magarii astia de americani chiar deloc...
Am auzit de la unii altii ca vecinii de la nord nu-i prea plac pe vecinii lor de la sud! De ce oare?!
Sa stii ca si in America exista asigurari medicale beton...iti faci di dintii gratis cu ele...dar noi nu avem inca sansa sa lucram pentru CIA, guvern, armata etc. Toate la timpul lor! Pana una alta asta e sistemul si cu el defilam...poate se vor remedia problemele, poate nu. E greu cand sunt atatea resurse in joc...

@amalia: saru-mana si intorc si eu complimentul! De doua ori chiar! :)

@ionela: multumesc tare mult!

@Lady Io: pai pe aici nu prea sunt foarte multi non-americani si cei cu accent ies putin in evidenta. Asa ca, unii e curiosi si vor sa stie din ce parte a lumii vii! Doamne fereste sa conteze accentul, ca apoi nu mi-ar mai place America! Cred ca e tare nasol sa fii persecutat pe tema de tara originara. Nu, noi nu am avut probleme cu asa ceva, din fericire! Pe aici europenii cam sunt de-ai lor...cu hispanicii au ei mai mult treaba dpdv al emigratiei si neintegrarii in peisaj. Cel putin mie asa imi pare...

@mimi: si mie imi pare uneori ca nu ma iau in serios cand le zic ca ma doare ceva! O fi o tactica de vindecare si noi nu stim. Vezi, pana la urma oricum supravietuim! :)

@Sofie: e bine ca facem haz de necaz! Si da, se pare ca in Canada sistemul medical suna mai bine. Desi, cel mai bine si mai bine e sa fii sanatos si sa nu-i deranjezi pe domnii medici, pai nu? :)

@Ioana: putem!