Wednesday, July 7, 2010

The best restaurant





Am ramas dator cu o experienta culinara de neuitat, din vacanta din Atlanta. Si poate povestiti si voi cea mai tare experienta culinara, de ce nu!

Incep cu un disclaimer: din pacate -sau din fericire- o buna parte din banii nostri se duc in conturile unor restaurante; unele merita sa ne ia banii si sa ne gadile papilele gustative, altele doar ne potolesc foamea si lenea de a gati dupa o zi de munca sau una de odihna.
Probabil la "apogeu" ajunseseram la performanta sa mancam out 4-5 seri pe saptamana. Din cauze economice, practice si de dieta incercam mai nou sa rarim iesirile la cina la doua seri pe saptamana. Sau chiar mai rar, daca s-ar putea.
Dar cand mergem in vreo excursie incercam sa nu ne tragem de la gura si cu siguranta nu ne veti prinde in fastfoodarii, olivesgardenuri, rubytuesdayuri, chiliesuri si alte rahaturi pre-congelate.
Incercam - pe cat posibil- sa aflam "ponturi" de la localnici sau fosti vizitatori si pana acum nu am prea dat gres.
Dar pe departe cel mai bun pont ni l-a dat o amica (Keisha) care a locuit ani buni in Atlanta. Si nu doar ca a locuit, ci a participat activ la viata mondena -sau spuneti-i cum vreti- a orasului olimpic.
Am intrebat-o (intr-o doara) inainte sa plecam in mini-vacanta daca are ceva special sa ne recomande si m-a intrebat -scurt si instantaneu- ca de ce sunt interesat: restaurante, baruri, cluburi de noapte, muzee, locuri istorice, magazine, hoteluri sau World of Coca Cola si Acvariu?
A doua zi aveam o lista cu "to do" - pe care, intre timp, am pierdut-o, normal- si care ne-a facut mini-excursia in Atlanta de neuitat.
Datorita recomandarilor Keishei am mancat -probabil- cea mai buna cina din viata mea la un restaurant pe care cu siguranta nu l-am fi ales din motive de locatie mai ascunsa.
Localul se numeste TOP FLR (in Midtown), bucatarul este scolit la Paris si gateste cu influente franceze si -fiind asiatic la origini- si-a pus amprenta (si ghimbirul) pe bucatele gatite perfect.
S-a mancat, in ordinea numerelor de pe tricou a celor patru meseni care au impartit cu bucurie si uimire urmatoarele:
- miel neo-zeelandez cu smochine si garnitura de Crispy Spaetzle (habar n-am sa traduc...un fel de taitei), ciuperci salbatice si ceapa calita;;
- muschi de porc cu nuca si balsamic vinegar insotit de o garnitura de varza de Brussel caramelizata in sos de fennel (nu stiu sa-l traduc acum), bacon si shallots (nici asta nu stiu sa o traduc...un fel de ceapa mica);
- piept de rata cu un strop de sos de fennel si vermut dulce si garnitura de conopida gratinata si crema de usturoi
- vita (hanger steak raman dator celui care traduce asta...stiu ca-i un muschi din apropierea rinichilor...si are un gust specific) cu sparanghel si ciuperci.

Desertul a fost cireasa de pe tort iar pretul a fost mai mult decat rezonabil, toata nota de plata a fost cam 200 de dolari, cu tot cu beri, vin si aperitive.
Da, probabil asta a fost cel mai tare restaurant la care am fost pana acum si pe care-l recomand trecatorilor prin Atlanta.

PS1 articolul asta l-am scris ca sa mai scot mirosul din postarea anterioara.

PS2 urasc sa fac poze in restaurante dar de data asta nu m-am putut abtine...

6 comments:

Lola said...

Uite ca bine ai facut ca ai facut poze, nah. Arata foarte bine, super-excelent. Pieptul ala de rata ma face sa salivez.
Hanger steak nu e traductibil pentru ca in romana nu exista acelasi cuts. Pentru noi, vita e pulpa, file mignon, vrabioara sau antricot.
Hanger steak e delicios, marinat cateva ore pana la cateva zile devine din ce in ce mai fraged. Este mai fibros dar si foarte gustos.

Si-mi pare bine ca ti-ai adus aminte de blog.

p.s. shallots sunt un fel de arpagic, desi nu chiar. Fennel e fenicul cred.

Flavius Ţerbea said...

@Lola: era prea atragatoare mancarea aia ca sa nu-i fac poze...si gustul ala incredibil...uf...m-as mai duce in Atlanta numai pentru restaurantul ala!
Daca hanger steak e sinonim cu skirt atunci cu siguranta e favorita mea de la vita...in special marinata in sos chimichurri...
Imi mai aduc aminte si de blogul meu dar timpul asta nu e de gasit si pace.
Si m-ai bagat in ceata cu vrabioara si antricotul! Care-s astea? Stiu de ribeye, NY Strip, brisket, flanc steak, t-bone (porterhouse) dar nu stiu la ce se refera pasarelele respective? Nu e prea populara vita in tara desi e o minunatie. Deja eu spun ca cea mai buna leguma nu e porcul, ci vita!

doina said...

Hanger steak este muschi de vaca - la porc se numeste muschiuletz, nu stiu de ce, ca si porcul este ditamai animalul :) - si reprezinta, anatomic, cei doi muschi lungi care sustin coloana pe zona unde se formaza golul in care stau rinichii. Este o delicatesa, mai ales pe gratar. Dupa cum arata in poza, cred ca a fost absolut delicios.

Lola said...

Hanger steak nu e skirt steak, arata un pic la fel dar nu chiar. Iar skirt steak e un pic mai..."atzos", hanger e mai fraged. Amandoua sunt ieftine si foarte gustoase insa.
Uite mai mult despre hanger steak:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hanger_steak

Doina, porcul n-are hanger steak, din pacate. Ce zici tu e muschi (tenderloin). Hanger e un muchi care e atarnat de diafragma.

Despre cum e impartita vita la romani a scris un prieten al lui Viorel Copolovici pe blogul lui. E macelar si multe din clasificarile lui nu-s cunoscute cumparatorului. Eu tin minte in Ro la macelarie ca vedeam in galantar "vita cal. I" si "vita cal. II" LOL
Dar oricum, articolul lui e foarte interesant de citit.

http://www.pranzuldincaserola.ro/2009/08/01/tratat-exhaustiv-despre-vaca/

iulian said...

deja mi-ai facut pofta.arata foarte bine!

Flavius Ţerbea said...

@Doina, Lola: multumesc pentru lamuriri si recomandari. E bun tare "hanger steak" asta, asta e fara doar si poate.

@Iulian: arata si -crede-ma pe cuvant- are un gust formidabil mancarea la "carciuma" respectiva.