Thursday, July 29, 2010

Obiceiuri de plaja la americani

De la atata caldura vorbeam azi prostii cu o colega: imigratie (legala si ilegala), armata, religie, spalare de creiere, cum e in Romania (de acolo fiind eu), cum e in California (de acolo fiind ea) si despre obiceiuri de plaja la americani si romanii (si nu numai, ca orasul de pe Tarnava Mare avea placuta trilingva la intrare si iesire...si ar fi putut avea lejer in patru limbi...dar limba rromani nu da bine la popor...doar nemteasca si ungureasca sunt de-ale noastre, neaose) din Medias, judetul Sibiu.
Sa revenim.
Eu ii ziceam cum ne clateam noi ochii la formele vecinelor care faceau plaja fara sutien pe bloc, la Tarnava, la strand sau barajul de la Ighis si ea imi spunea cum te-ar aresta baietii in secunda doi pentru public exposure si perturbarea traficului daca s-ar vedea urma de tzatza scoasa, libera, lasata si neingradita, la prajit pe plajele americane. Deci nu, doamnelor, nu este legal sa faci plaja fara sutien pe majoritatea plajelor publice americane. Daca vreti full exposure (sau doar partial) cica in Bahams este libertate totala. Cica! Si nici costumele de baie cu ata in fund nu prea sunt populare pe aici. Cu exceptia celor purtate de catre studentele est-europene venite peste vara la munca (si la maritat?)...
Alt obicei de care americanii cam rad de noi ar fi purtatul slipilor clasici de catre barbati; asa-zisii speedos. Lucru fatal in America: sa porti imbracaminte barbateasca de plaja fara manecute si cu prohabul aratat mandru, in vant. Moda americana (si nu numai) s-ar parea ca recomanda purtatul pantalonilor scurti pana sub genunchi, cu buzunare si cu snur ca sa-i tii legati bine ca nu cumva sa cada la iesirea din apa. Eu am o pereche roz si cu niste crocodili care apar imprimati doar cand se uda respectiva piesa de imbracaminte...
Deci, domnilor, daca vizitati plajele americane si doriti sa nu fiti remarcati (pozitiv, negativ sau ambele) ar fi de evitat sa purtati clasicii slipi cumparati din comertul socialist. Si daca cumva sunteti prea curajosi (sau cu dorinta accentuata de a parea penibili) macar sa aveti ce arata. In afara de burta revarsata si lantul aurit (aiurit?) gros cu cruce de la gat.
Alte obiceiuri bune de pe plajele americane ar fi: multitudinea de cosuri de gunoi (inclusiv cu sectiune separata pentru reciclat), nisip curat, fara coceni de porumb fierti in spatele baracii insalubre si vandute dintr-un lighean asortat si marginea plajelor dotate cu dusurui si veceuri (gratis, normal) la tot pasul.
Obiceiuri nu atat de bune: fetele sunt mai frumoase la Mamaia sau la Soci, exista o gramada de indivizi si individe care fac baie cu tricoul imens si lipit de burdihane, alcoolul de orice fel este strict interzis pe plaja, la fel si cartonul cu mici si manelele vecinului de cearceaf luat din hotel (aici sunt sarcastic, in caz ca...) si or mai fi dar eu nefiind mare amator de prajit la soare nu am remarcat altele la o prima vedere...

Deci, frati romani, ne-am inteles, da?
Cu sutien, fara speedos si fara bere pe plaja americana.

PS Poza e veche de sute de ani, burtile barbatesti nu se prea inventasera pe atunci, probabil era un an in care sutienul era inca la moda si este facuta la respectivul baraj de la Ighis, din apropiere de Medias...

11 comments:

adrianagianinna said...

Nici un comentariu,da m-am amuzat copios.Poate,musai mainile infipte in buzunare pin la cot,pentru a asigura ca totul e la locul sau...G.

Dana said...

Nici aici nu e la moda shlipul, ci shortul si asta de cativa ani; poate acu' sa se mai schimbe de cand Armani si-a aratat shlipul alb, cine stie pe ce plaja.

mimi said...

Mie mi se par cam ciudati slipii pantaloni scurti. Unii dintre ei sunt efectiv pana la genunchi. Mi se par putin ridicoli.

Hans said...

Ca o curiozitate l-as intreba pe Flavius cati din cei din poza de la Ighiu au mai ramas in Romania.Stiu ca s-a plecat masiv dupa '89 din zona Mediasului si Sibiului in Germania in special dar nu numai.Am citit de curand un articol pe net despre ultimul sas din Gherdeal,Sibiu un oarecare Helmuth. Mi-a placut foarte mult ce am citit acolo, merita citit si de voi. Concluzia e una trista din pacate: Romania moare incet !
In alta ordine de idei, referitor la plajele din USA pot spune ca si aici in Melbourne, Australia sunt aceleasi reguli. Ce-mi place e ca plajele sunt mentinute in starea lor naturala, nu vezi dughene cu mici si bere pe plaja ca in Romania.Nu vezi nici gunoaie bineinteles.Sunt restaurante mai mari sau mai mici in apropiere, de obicei unde sunt si parcarile pentru masini (St.Kilda,Brighton,Mentone, etc.)

Flavius Ţerbea said...

@gianinna: ma bucur cand mai amuz si eu pe cineva!:)

@dana, mimi: ca sa fiu sincer eu intotdeauna am preferat un sort (da' nu prea lung) slipului. imi parea mai simplu...
aia lungi pana sub genunchi pot da impresia de ridicol, oarecum.
desi burta asortata atat la slipi clasici cat si la sortul "post-modernist" tot nu merge.

Flavius Ţerbea said...

@Hans: Flavius crede ca cel putin jumatate din cei care sunt in poza nu mai locuiesc la ora asta in Romania...din ce mai stie el unii stau in America, Grecia, Spania si Germania. Unul sta cu siguranta in Romania, in timp ce de soarta unei fete din poza nu mai stie absolut nimic. Deci, unul singur din poza (nasul lui Flavius) mai locuieste cu siguranta in Romania!!!
Multumesc de vizita si Flavius te mai asteapta pe la el! :)
Si sa speram ca Romania nu moare si nu se preda. Cel putin nu cu una, cu doua.
Si daca da, macar sa poarte un costum de baie decent la inmormantare...

adrianagianinna said...

Completare
Adevarul e ca in vara asta,am vazut tot ce se poate vedea,de la trupuri afro ,care ,sincer nu stiu ce mai puteau bronza,la tzate deloc faine priitii(posesoare-estice trecute binisor de a 2-a tineretze),la pantaloni cu manecute,si alte alea.Da,chiar m-am amuzat,pentru ca ai talent in a descrie chiar si un lucru aparent banal.Cu siguranta culoarea roz,n-as fi asociat-o in veci cu aligatorii.(deci,vezi,m-am amuzat).Multzam fain de gazduire,G

OvidiuSF said...

Afimatiile nu-s adevarate. Americanii sint mai conservatori si mai au si spaima cu cancerul, dar toplessul e absolut legal in multe state (nu pot sa vorbesc de toate dar in NY si CA cu siguranta). Iar la citeva mile de San Francisco e o plaja de nudisti si nu are nici o ingradire, desi e intr-un loc mai ferit.

OvidiuSF said...

A, si inca ceva: speedos de fapt nu-s deloc nemaivazuti in anumite regiuni (de exemplu in NY)... nu sint pe americanii get beget, ci pe "straini", dar oricum. Pe de alta parte speedos deja dispareau din romania la tineri de acum vreo 10 ani.

Anonymous said...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

Richard said...

Americanii, nu cumva au inventat si roata? Fast food cu siguranta...