Sunday, July 18, 2010

Spamuri?

In ultima vreme am primit o gramada de email-uri din partea unor domnisoare, domnisori si domni din tara (si nu numai) si care doreau ba o intermediere de casatorie, ba un ajutor financiar, ba un sfat legat de emigrarea in America insotit de o subtila cerere de ajutor, ba un email gen "bai frate, vad ca esti in america si vreau si eu sa ajung acolo. ajutama si pe mine cumva sam-i indeplinesc visul ca de spania si Italia ma-m saturat", ba "suntem un cuplu de tineri studenti casatoriti aflati la inceput de drum si am aprecia un ajutor venit din partea unui roman de succes (sic!!!)", ba ca "m-am enervat si am dat in judecata pe ala si pe ala si pe alalalt si extraterestrii-s de vina si am nevoie de bani pentru avocati", ba altele de genul.
Si sa stiti ca am raspuns la toate, neironic, cu buna credinta si fara a trimite vreun cec, doar eventuale sfaturi, pareri si urari de bine si sanatate.
Am primit (si aici vroiam sa ajung) si cateva emailuri de la cetateni care au fost norocosi si au castigat la loteria vizelor si fiecare astepta sa-i ajut mai mult decat cu sfaturi. Dar mai mult decat cu sfaturi cu ce as putea ajuta un necunoscut? Sa-l bag la mine in casa, sa-i imprumut/ofer bani, sa fac ce?
Da, categoric, as lua de la un aeroport din apropiere de Williamsburg aproape pe oricine, as incerca sa-i gasesc o casa sau un job, as oferi putin din timpul meu dar -poate aveti si voi idei pe aceasta tema- unde se opreste ajutorul?
Si mai exista un lucru frustrant in toata treaba asta: dupa ce ii raspunzi omului care iti cere sa-i spui niste treburi de prin partea ta de America, dupa ce te interesezi de niste chestii lumesti (gen salarii, chirii, transport public, plaje de nudisti, cat e manichiura si tunsu' la chinezii din Wall Mart, unde gasim slanina si caltabosi la polonezi, daca populatia de culoare e minoritara, egala sau majoritara si altele din categoria emigram unde vedem cu ochii numa' sa nu mai vedem la televizor cand arata vedete cu parul de foc coborate in mormant, live si in direct) nu mai scrie omu' veci sa-ti zica "da, bai, multumesc si bine ca esti tu destept".
Sa ma foloseasca primesc, dar sa stiu si eu.

Si, categoric, daca vreun prieten, amic sau cunoscut imi zice ca "bai, vedeti ca un prieten bun de-al meu vine in America si e baiat/fata de treaba si fa-i viata mai usoara pe acolo" o vom face cat sta in puterile noastre.
Si da, recunosc, ne-am mutat in ceva mai mare si in ideea ca vreunul de-al nostru va avea sansa anul asta sa vina incoace.
Dar sa-mi cereti bani sau intermedieri in casatorie nu mai faceti, va rog io frumos.

Semneaza:
Emigrantu' saturat.

13 comments:

Cristian VADUVA said...

Welcome to the club. Acum s-au mai rarit mailurile dar prin aprilie/mai/iunie nu treceau 2 zile legate fara sa primesc vre-un email de-asta descris de tine. De la limbaj formal si extrem de elegant, la "frate hai sa facem o jmecherie cumva sa ajung si eu acolo", la cititori "fideli" care-mi divinizau blogul dar ma intrebau cati ani am sau in ce oras sunt, cereri de sfaturi de la casatoriti pana la copii de 12 ani care vor sa plece din tara dar fara sa stie parintii... Da, si eu as ajuta oricand pe cineva care are nevoie, insa ii urasc pe cei care asteapta sa le pice din cer si pun intrebari prostesti ...

Lola said...

Acum, fara rautate zic, parol: va dati voi seama daca s-ar ridica nevoia de viza? :D
(dar stiu ca aici intram in sfera altui subiect de discutie).

Observatia mea este ca ajutorul ce-l vor este de natura materiala (sau cel putin ceva concret). In nici un caz nu vor sfaturi, mai ales dupa ce-au ajuns aici.

JunioR said...

Mailu meu sa ratacit :( si eu sunt unul dintre cei ce ti-au trimis un mail acu ceva vreme cam o luna de zile dar nu am primit nici un raspuns. Poate cand ai timp arunci si tu un ochi in Imbox te rog :) mailu meu e cu Junior4ncs.

Lucian said...

:))) juniorr

Anonymous said...

am avut si noi experiente de genul asta, dar de la cunoscuti, fosti colegi de fac. si dupa ce le-a explicat cum e si ca nu umbla cainii cu covrigii in coada, au lasat-o mai moale. Da si noi am ajuta pe cineva cunoscut (am si ajutat o pereche tanara, venita deja sa-si gaseasca locuri de munca mai bune), dar necunoscuti probabil ca doar cu sfaturi si cum ai zis tu luat de la aeroport, indrumat in privinta chiriei deoarece si noi am fost ajutati, cat s-a putut de altii (cunoscuti) si e frumos sa ajuti daca poti. Iar feedback-ul ar fi bun deoarece ai sti ce s-a mai intamplat cu ei si daca au fost bune la ceva sfaturile tale.
P.S. nu uita sa rasp. acelui e-mail. ))

Anonymous said...

Hai mai Flavius ca esti chiar rau! Pai tu lucrezi in America, deci ai bani de intors si cu lopata si de dat aiurea la straini. (Sarcasmul e subinteles.)

Unii chiar nu stiu ce e ala bun simt!

ela grotaa said...

Eu sunt de parere ca si cineva m-a ajutat pe mine ieri si eu sunt mai mult decat dator sa o fac, insa persoanele pe ce trebuiesc ajutate, sa fie selectionare .eu selectionez pe criterile: e serios, chiar are nevoie de ajutor, e muncitor, daca-l cunosc cat de cat.

apoi, de s-a saturat in italia si spania, fi tu pe pace ca si in SUA se va satura ca oriunde mergi trebe sa lupti, sa muncesti, sa apreciezi...

numai bine si sa nu uitam, mai intai sa-i ajutam pe ai nostri :)

Unknown said...

no ca de mine ai scapat...din pacate nici eu nici andreea nu am castigat loteria...deci bye bye usa...dar sa nu uitam eu mai am viza de 10 ani:D....
voi ce mai faceti? mai traiti? sunteti sanatosi? adica no...eu citesc blogul...dar totusi nu apare www.testsib.ro niciunde la tine pe blog:)...ma bag la somn...aveti grija de voi si succes....sa ne auzim si vedem cat mai repede posibil.

mimi said...

ah, eu nu am primit nici un e-mail de acest gen. sa ma bucur sau sa ma intristez?

Anonymous said...

Daca doresti,poti ajuta omu' in diverse moduri,fara a te incarca insa cu poverile lui.Ajuti un prieten,discret,din umbra,dai cuiva peste pescuit de tine,da asta nu-l ajuta pe viitor,iar daca vrei sigur sa perzi un amic,imrumuta-i bani.
(Multam fain de urari anterioare Flavius.Stii si tu,sunt oameni langa care simti ca vrei s-aduni ani.)Gianinna

Flavius Ţerbea said...

@Cristian: copil de 12 ani care vrea sa plece din tara?! Uf.

@Lola: cam toti cei care mi-au scris (vreo 10...cu mici exceptii) imi cereau inclusiv ajutor material. pe langa sfaturi si informatii...

@junior: am vazut mailul de la tine. eu alta modalitate de emigrare in afara de loteria vizelor nu prea cunosc, dar stiu ca sunt multe altele. din ce stiu eu cel mai simplu ar fi programul work and travel pentru studenti. multa bafta.

@Lucian: :)

@meella: toti am fost ajutati si toti ajutam. ca asa merge treaba, altfel nu ar fi frumos si cinstit.
dar e treaba sensibila si ajutorul asta. oricum, daca tot dam vreodata ceva eu zic ca nici nu trebuie sa asteptam ceva in schimb.

@Ionela: o, da, invartim la bani de ne-am inverzit pe degete de la ei!:)
si am da si la altii daca am avea si ar fi pentru o cauza nobila. da' aiurea chiar n-as da oricat de bogat as fi. dar nu sunt, 'tu-i.

@ela: pe ai nostri ii ajutam, categoric. desi, uneori strainii se zice ca ar aprecia mai bine. da' io nu cred neaparat asta...

@Silviu: tot o sa scriu vreodata povestea ta pe blogul meu. asa, ca sa nu uiti ca ai castigat la loteria vizelor si ai ales sa nu te duci la interviu.
Si pe cand vei mai castiga o data ai la cine sa vii in America. Asta asa, intre noi fie vorba.

@mimi: eu zic sa te bucuri ca majoritatea sunt triste sau enervante.

Andrei said...

Buna .. am acceptat si eu un job in williamsburg cu programul work and travel vara asta , si as dori dak esti amabil sa ma ajuti cu niste detali as fi recunoscator precizez ca e prima data cand vreau sa merg in SUA , si am auzit tot felul de pareri . daca vrei sa ma ajuti euandrei91@yahoo.com ms anticipat.

Flavius Ţerbea said...

@Andrei: ti-am scris un email.