Tuesday, August 31, 2010

Romanii, un popor de migratori?

Poate mi se pare numai mie dar in ultima perioada toata lumea vorbeste despre dorinta de a pleca din Romania! Lucru care ridica multe semne de intrebare, ar zice vreun analist politic. Sau un analist demografic? Sau specialist in demo-politica?!
Eu nu stiu ce sa spun si sa cred despre fenomen, recomand oricui emigrarea legala in America (merge si cea ilegala in cel mai rau caz, ce sa-i facem) si nu votez pentru eliminarea vizelor pentru SUA daca sunt intrebat. Dar nu sunt.
Si sunt convins ca exista o uriasa diferenta intre emigranti, locul unde emigreaza, cu cine se inhaiteaza, cu cine se afiliaza si cu cine danseaza la masa. Si ca motivele emigrarii sunt tot banesti (sau financiare daca doriti sa sune mai elegant) la urma urmei. Chit ca la unii mai apare o problema de persecutie religioasa, rasiala, politica, legala sau mai stiu eu de care.
Insa ce vroiam eu sa va spun este o intamplare care mi-a trezit "fiorul patriotic", de roman verde.
Se facea ca ma plimbam cu niste tipi (romani de nationalitate maghiara...ca sa nu-i numesc unguri din Targu Mures) printr-un oras din America si la intrebarea (inerenta) a unor bastinasi ca whereareyoufrom ei raspundeam -fara sa clipeasca- ca din Ungaria.
Futu-i, imi zic, dar astia cred ca Tg. Mures e in Ungaria sau ei vor sa spuna ca sunt unguri din Romania si ca sa nu se mai complice zic ca-s din Ungaria ca, oricum, n-au treaba americanii cu gara din Beclean?!
Nici acum nu stiu ce sa cred!
Sper sa nu le fie rusine sa spuna ca-s din Romania ca ne suparam pe ei...
Ca veni vorba de geografie si de whereareyoufrom.
Ma intreaba si pe mine inca o tanti ca de unde ma trag; i-i zic si -oarecum normal- imi raspunde ca o buna prietena a ei are radacini in Cehoslovacia. Ce sa-i zic, ii zic ca "bine, ce frumos".
Si, senina, imi spune ca stie ca Ungaria e aproape de Pakistan si ca saracii oamenii aia au probleme cu inundatiile. Deci, da, aici vroia ea sa ajunga: la faptul ca este un cetatean informat, la curent cu problemele lumii si catastrofele ei.

17 comments:

Anonymous said...

ptiii... ungurii astia.

Angela said...

Cam asa raspund si eu : ce frumos, ce bine!!" Nici nu prea stu ce sa le zic doar ca le cam tai craca cand ma intreaba daca vorbesc rusa. Normal rasunsul meu e nu!! Se holbeaza la mine parac sunt exraterestru si ma intreaba miratzi, cum asa cum sa nu vorbesti limba tarii tale???? Raspunsul meu de obicei:" dar tu vorbesti mexicana? ca doar suntetzi vecini cu Mexic, asa cum sunt si eu vecina cu rusii.

Adrri said...

O... daa :)) am zis si eu ca sunt "from romania" si mi s-a raspuns cu "really.... I have a friend from poland" :) Ma gandesc la bancu ala cu mosuletu care il intreaba pe un negru "da'.... de-a cui esti tu din Togo? " :)

mimi said...

eu mai nou spun ca in prezent locuiesc in seattle si inchei discutia. uneori ii intreb si eu where are you from. si nu evit sa spun de unde sunt pt ca imi e rusine ca sunt romanca dar uneori e f obositor sa fii catalogat astfel.

Flavius Ţerbea said...

@Angela: si eu cre' ca limba mexicana i-ar face atentnti la nuante. si la geografie, de ce nu?!:)

Flavius Ţerbea said...

@Adrri: vor si oamenii sa fie darguti (sper) si se baga -cam degeaba- in rahat. Vorba aia cu daca taceau, filozofi erau. Sau pe aproape...

Flavius Ţerbea said...

@Mimi: la cativa le-am spus ca sunt din Medias si s-au blocat putin. Sau din Williamsburg si m-au privit neincrezatori. Si-i intreb- la randul meu- ca de unde sunt ei sau stramosii lor...ca sa fiu si eu informat. Cel mai tare a fost un nene aproape centenar...a zis ca s-a nascut in Ungaria, la Deva, in apropiere de Kolosvar care acum e in Romania si-i zice -cica- Cluj. A fost simpatic nenea. Nu l-am mai vazut demult, nu cred ca mai e printre noi.

Sofie said...

Apropo de nenea centenar, pe certificatul de nastere al strabunicii mele, nascuta in 1898 scria Lovrin-Austria, iar pe al bunicului mei - nascut in 1916 - Temeswar-Ungaria.
Pe mine nu ma deranjeaza chestia asta Transilvania versus Ungaria versus Romania ... fiecare raspunde cit si cum il duce capu'.
Eu, recunosc ca-mi place sa adaug dupa Romania - Transilvania, mi se pare mai interesant:).

Lola said...

Eu stiu o romanca ce se dadea italianca si nu stiu daca i-o mai tine manevra sau o fi dat-o in fapt vreun italian :)) asa ca ce sa ne mai miram de ungurii tai, Flavius. Si pe mine ma deranjeaza tare cand ii aud ca-s unguri desi vorbesc romaneste la fel de bine ca mine, de parca nationalitatea asta a lor ar fi o alta rasa sau alta religie. Dar pana la urma daca ei asta se considera, treaba lor. Pana la urma pentru mine e o chestie politico-geografica.

Cat despre cata geografie stiu americanii m-am lamurit demult si ii iert pentru ca abia cand vor stii geografia SUA voi avea pretentii sa stie si unde e Romania si ce face ea.
Si nici de la majoritatea romanilor nu ma astept sa stie unde e capitala americana sau care e diferenta intre Washington State si D.C. Sau care e capitala statului Vermont etc. Chestie de interese.
Ei incearca sa fie draguti si sa faca o conectie in conversatie, sa arate ca sunt interesati (chiar daca n-ar putea sa le pese mai putin). Si elegant este din partea noastra sa corectam usor si fara repros, ca pana la urma vrem sa ne facem prieteni, nu dusmani, nu?

Cat despre emigrarea romanilor, subscriu, stii ca sunt de aceeasi parere cu tine. Si da, ma ingrijoreaza ca aud de la multa lume ca vrea sa plece, oameni care acum 10 ani se impotriveau cu inversunare. Spune ceva despre gradul de speranta care mai supravietuieste in populatie.

Anonymous said...

Tu'i zic si eu,da de-aia-i bine sa nu-ti pese de ce cred altii(despre tine si in general).De-aia-i fain,cand esti intr-o tara ,sa-i vorbesti limba,astfel incat sa nu mai existe dubii...G

amalia said...

nu stiu de ce, impresia mea este ca prin toate locurile din Romania prin care au trecut ungurii si nemtii e mult mai multa civilizatie si curatenie decat pe unde n-au trecut.

Attila said...

Si eu sunt din Targu Mures si si eu sunt deseori intrebat "whereareyoufrom". Intotdeauna le raspund ca din Romania, doar asta e adevarul. Cateodata insa discutia merge mai departe ceva de genul care-i limba mea materna sau cate limbi vorbesc? Doar atunci le spun ca desi sunt din Romania, sunt de origine maghiara. Si ca sa inteleaga mai usor le mai explic chestia cu razboaiele in Europa si cum s-au mutat granitele. Bunicii mei s-au nascut in Ungaria (Tg Mures) dar fara sa se mute vreodata in alt oras, si-au trait viata in Romania. De obicei la momentul asta aud un "I see..." si incerc sa-mi imi dau seama daca persoana respectiva a priceput ce spuneam sau doar vrea sa-mi dea de inteles ca s-a plictisit de explicatii.
Oricum majoritatea nu fac nici o diferenta intre Romania, Ungaria sau celelalte tari din jur.

Elena said...

Buna ziua Flavius! Ti-am descoperit din intamplare blogul si vreau sa-ti spun ca e pur si simplu minunat.Am citit la rand 4 postari,ai un umor extraordinar ma binedispune.Mi-am notat numele blogului.Azi ai "castigat "un cititor fidel.A fost o adevarata placere sa citesc ceea ce scrii.Numai bine.

Flavius Ţerbea said...

@Sofie: nici eu nu am treaba cu vestigiile Imperiului...mai pun si un Transilvania in coada Romaniei cand observ ca vreun cetatean nu prea stie ce e aia Romania...sunt mai multe sanse cu Transilvania...noroc cu Dracula ala.

@Lola: italieni, neitalieni, tot romani suntem! Si sunt sanse mai mari sa "te faci de minune" mintind decat sa-ti deconspiri nationalitatea.
Fiecare dupa cat il duce capu', la urma urmei...
Eu sunt mandru ca sunt roman si sunt bucuros si cand aud de bine si de vecinii unguri.

@G: pai limba aia te da de gol ca nu esti localnic, 'tu-i! :)
Accentul ala, bata-l sa-l bata. SI de care chiar nu mi-e jena!

@amalia: subscriu! :)

@Attila: pai aia era singura "suparare" la amicii aia...ca ziceau ca ei sunt din Ungaria si noi suntem din Romania cand eram intrebati...daca ziceau ca sunt unguri, maghiari, orice suna altfel. DArdaca ei vor sa zica asa, au toata libertatea. Tot aia sunt.
Si fraza ta "bunicii mei s-au nascut in Ungaria (Tg Mures) dar fara sa se mute vreodata in alt oras, si-au trait viata in Romania" este una din cele mai normale si faine scrieri pe care vizitatorii mei le-au lasat aici.

@Elena: ma bucur pentru cuvintele tale frumoase si iti multumesc. Toate cele bune si tie! :)

adrianagianinna said...

Toata lumea stie ca engleza vorbita pe malurile Tamisei,difera in procente destul de mari de engleza vorbita de un cowboy,aflat eventual la a treia generatie de ce o putea pe taram american.Dar din considerente de comoditate ,si pentru a renunta la explicatii cum ca Tara lui Dracula se afla la multicica distanta de Pakistan,uneori poate-i mai cuminte faza cu ''indulcitul accentului'',dupa caz.Eh,bine-i pana la urma oricum,un pic de geografie nu le strica nici lor.Gianinna

morbo said...

pai no, ungaria e mai aproape de pakistan decat LA de NY.

Roxy said...

:))) Viseaza si ei sa traiasca in Ungaria de atata timp ca au si uitat care e realitatea. Cred totusi ca le e jena sa spuna.

Si mai cred ca in SUA inca e bine, ca nu prea stie lumea nimic de Romania. Lasa ca-i bine cand cred ca vorbim rusa, sau alte bazaconii, rau e de ei ca nu stiu prea multa geografie. Da decat sa fim priviti ca in Italia sau alte tari de genul asta... mai bine sa nu stie nimeni nimic rau de noi :)