Thursday, September 30, 2010

Ardelenii apar la revista!




M-am tot luat cu una , alta si am uitat sa va spun cat de infoiat in pene am fost cand am primit National Geographic Traveler pe luna octombrie (sunt abonat la revista respectiva...15 dolari pe an) in cutia postala saptamana trecuta.

Poza de pe coperta arata o moschee si un pod din Istanbul (deci, cum ar veni, editie dedicata Taringradului), cateva titluri mici gen vizitaticasteleletransformateinhoteluridingermania si incautareaperleinegree si un titlu portocaliu (coincidenta): Into the Land of Myth – A Quest for Home in Transylvania by Amy Alipio si fotografii de nustiucine la pagina 112.

La pagina respectiva dam de o poza pe toata pagina cu un nene cu un miel in brate pe care mie personal imi pare ca-l stiu de undeva (este un cioban din Marginimea Sibiului) si cu castelul Bran pe cealalta pagina in toata splendoarea lui. Pe zece pagini (zece) doamna Alipio ne prezinata Marginimea Sibiului, Sibiul, zona Rucar-Bran si Secuimea cu poze faine, cu cafenele sibiene, cu halbe de bere de portelan cu Vlad Tepes imprimat, cu Turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu pe toata pagina 116 si pozat din Turnul Sfatului, cu cozonaci cu mac desi par cu nuca (tradus poppy seeds strudel), cu o tanti din Sibiel pictorita de icoane pe sticla tinand in poale una din creatiile sale, cu o cana rosie in care este lapte proaspat muls de la vaca, cu o biserica ortodoxa din Secuime, cu o pensiune pe o gura de rai, cu cornute mari mergand pe drum ca sa nu spun cu ciurda (de vaci) venind pe ulita seara, de la pascut si cu un conte ardelean nascut in Germania si mutat in Miclosoara, Tibor Kalnoky, posesor de locatie turistica recomandabila oricui vrea sa se simta bine in zona Covasnei.

Partea scrisa a povestii zice ca autoarea (impreuna cu sotul ei, american de origine romana, deci, om de-al locului...chestie foarte importanta uneori) sunt interesati sa-si cumpere o casa in Ardeal asa cum este cunoscuta regiunea de catre romani, Erdely de catre unguri, Siebenburgen de catre German-speaking Saxon settlers sau -desigur- Transylvania de catre iubitorii de film horror si nu numai. Pana la urma nu isi vor gasi o casa dar vor face un serviciu respectabil Romaniei, prin promovarea Transilvaniei ca loc demn de vizitat si recomandat si la altii. De fapt, Amy Alipio isi incheie articolul scriind ca and not for the first time since coming to Transylvania, I think:"Yeah, I could live here"!

Se pomeneste -printre altele si in trecere- de regina Maria si de printul Charles si a lui fundatie Mihai Eminescu, de Poiana Brasov si restaurantul La Turn din Sibiu, de chelnerita care vorbeste fluent engleza, germana si spaniola, de minunatul oras care este Sibiu (si este), “the last example on an intact medieval landscape in Europe”, de Muntii Cindrelului cu tot cu Marginimea Sibiului si cele 18 sate care o compun (da, da...scrie negru pe alb de Orlat, Sibiel, Saliste), de manastiri si aer proaspat de la Piatra Craiului, de romani-americani care si-au adus copiii sa vada cum se face branza de burduf (ca o mica paranteza...o sa revin cu un post separat...am descoperit o branza...am uitat momentan cum ii zice...care are gust identic cu cea de burduf...asta pentru cei care ii duc dorul). Se pomeneste tangential si de o Roma (Gypsy) settlement, de urmasii lui Attila Hunul din Szekelyfold (Secuime) si da, de Dracula.

De mancare si bautura a zis de paprika-laced pork stew called tochitura, urmata de sour-cherry crapes (clatite cu visine), de supa de ciuperci de padure proaspat culese, de taitei facuti in casa, de cozonacul ala cu mac sau nuca din poza, de cornulte umplute cu gem si prajitura de mere, de merlot romanesc si vin de casa si tuica (the local plum brandy) si cafea tare.

Sa stiti ca tare reconfortant a fost sa citesc de Ardealul meu intr-o revista de renume americana. Da, cand e de mandrit sa ne mandrim si cand e sa criticam, sa criticam. Numa' sa nu parasim incinta.

Eu am cam aratat revista la o gramada de lume si o recomand oricui. Din pacate, nu are si link pe site-ul NG Traveler, doar cateva poze care nu apar si in articolul de pe print. No, eu atata am avut de recomandat si laudat pe ziua de azi.

9 comments:

amalia said...

chiar despre asta venisem sa iti spun :)

amalia said...

exact la tine m-am gandit prima data, dupa ce am citit articolul.
unde mai pui ca din Sibiu esti la o ora jumate-doua de zbor de Austria, Germania, ceea ce nu e de colea, din punctul meu de vedere.

Carmen said...

m-am simtit si eu pentru cateva momente mandra ca locuiesc in Sibiu :)

Anonymous said...

E luna lui Halloween acusica, deci iar baga History Channel documentariul ala "beton" cu Dracula si cu locanicii care baga tepuse in inimile decedatilor banuiti ca-s strigoi. Ma duc sa-mi cumpar si eu revista ca sa pot sparge mitul ca Transilvania e locul in care oamenii dezgroapa cadavre si fac potiuni din inimile mortilor. A picat fix la tanc!

adrianagianinna said...

No ase vezi/sa auzim si vesti bune...

Anonymous said...

no chiar m-ai facut sa-mi creasca un pic (ma rog ceva mai mult) inima ca sunt ardeleanca.

Flavius Ţerbea said...

@amalia: da, da. e aproape Sibiul de tarile alea si are si aeroport cochet!:) drumuri ii mai trebuie...

@Carmen: e faina senzatia de a vedea un loc familiar (in context pozitiv) intr-o publicatie nu de la noi din tara.
Si felicitari pentru decizia pe care ai luat-o impreuna cu Lucian!

@Ionela: da, da. sa ne inarmam cu revista inainte de a aparea The Boy Who Cried Werewolf cu Brooke Shields in rol de gospodina romanca si cu numele de "Doamna Varcolac"...tocmai ce citeam stirea asta la http://www.evz.ro/detalii/stiri/brooke-shields-de-nerecunoscut-in-rol-de-gospodina-romanca-907858.html
Asa ca poate va fi nevoie sa "contracaram". poate nu...
si sa-mi zici ce parere ai dupa ce citesti revista.

@adrianageannina: pai ar fi si pacat sa nu zicem si de bine cand e cazul. pai nu? :)

@meellla: ardelean, roman, moldovean, chiar si oltean (:D)...n-are sens sa ne ascundem dupa degete ca nu ne pasa. chit ca nu ne e dor pe cat ar crede altii...

Andrea S. said...

E frumos cind se promoveaza ceva ce ne face macar pentru citeva minute mindri ca avem si o particica de acolo cu noi...dar ce te faci cind nemti ajunsi acolo...vin placut impresionati de arhitectura veche a Sibiului...dar te intreaba daca pizza este si mincare traditionala romaneasca ;)pentru ca ei au fost la un local si au vrut sa manince mincare tipic romanesca si li s-a servit o pizza ;)
Cind promovezi turismul ...trebuie sa oferi un pachet care sa includa "traditie" ca de aia merg in concediu in alta parte...sa le cunosc tara ;)

Elena said...

Ma bucur sa aud vorbindu-se frumos despre tara mea! Si eu sunt ardeleanca,din Brasov si sunt mandra de asta.Multumesc frumos Flavius pentru minunatele randuri scrise .Se vede ca esti suflet de roman!