Tuesday, June 7, 2011

Despre fotbal si cultura

Pe vremuri, am avut o discutie interesant-banala cu o prietena buna care s-a lasat cu suparari si evitari pe o perioada indelungata. Asa, ca intre prieteni buni, am putea spune...
Tarasenia s-a produs de la o chestie absolut puerila si irealizabila: daca ar fi sa ai doar o singura optiune, la ce ai prefera sa asisti: la un spectacol de gala la Scala din Milano (Teatro alla Scala pe numele din buletin) sau la un meci de fotbal, pe Santiago Bernabeu sau Camp Nou, intre Real Madrid si Barcelona?
Atunci fiind in the foarte early 20's (ce vremuri) nu am stat pe ganduri sa spun ca as alege meciul de fotbal si imediat mi-am luat-o in barba cu un barbatii e prosti si microbisti fara cauza. Degeaba am incercat eu sa-mi argumentez alegerea (chiar, se argumenteaza alegerile intre prieteni?) ba ca atmosfera aia cu o suta de mii de oameni bucurandu-se in gura mare suna mai pe sufletul meu de om de 20 de ani fata de o atmosfera prea decenta si posibil snoaba la Casa Sindicatelor din Milano, ba ca eu nu am urechea formata pentru teatrul liric si alte chestii grele culturale de care auzisem la televizor si pricep mai bine o chestie care a prins la tot vulgu', cu exceptia americanilor, ba ca una, ba ca alta incat aproape un an de abia ne mai salutam.
No, o altfel de dilema a rasarit in primavara asta cand am aflat ca va fi mare meci, mare la foarte mica distanta de Williamsburg: FC Barcelona va juca cu Manchester United in 30 iulie in apropiere de Washington DC intr-un meci amical, intamplator reeditarea ultimei finale Champions League! Nu e Real cu Barca, nu e nici macar Nou Camp (e stadionul lui Redskins) dar eu m-am bucurat ca un copil cand am luat bilet la 2 minute dupa ce s-au pus in vanzare.
Recunosc cu mana pe inima ca as fi facut un efort major si as fi platit pana in 500 de dolari pe un bilet (cu riscul sa dorm afara daca ar fi aflat nevasta ca sunt atat de "darnic") dar nu a fost cazul de o suma atat de mare (am platit mai putin de jumatate pentru super locuri, randul al saptelea, pe mijloc) si sper sa ajung vreodata si la La Scala aia, ca sa impacam si capra si varza.
Si pana ajung in Italia poate ma semi-culturalizez cu Andre Rieu in toamna, tot in capitala americana.

8 comments:

Amalia said...

culmea e ca m-am trezit si eu mai de la o vreme ca imi trebe la un meci de fotbal. Iar urlatul de placere ar avea doua motive:

1. ca e fotbal
2. ca nu e baseball

Donazz said...

Bleah!
Important e sa fii cine esti, nu sa pari altcineva. Zic si eu.. Eu as fi ales invers dar nu sunt microbista, deci se intelege. Si pe mine, daca m-ar pune cineva sa aleg intre un concert cu Yo-Yo Ma si un FREE shopping spree la Marshalls.. mi-ar fi tare greu sa aleg. Slava domnului ca nu ma intreaba nimeni!

Sofie said...

Dupa cum ne demonstreaza si istoria moderna, cred ca si pe printul William daca l-ar intreba cineva ce ar alege, intre un meci de fotbal in care joaca Beckham si un concert cu Yo Yo Ma, ca tot a adus Dona vorba de el, e foarte clar ce raspuns ar primi :) ... d-apai daca nici printul n-are cultura, atunci nu stiu cine are :))).

Carmen said...

Si eu tot meciul l-as fi ales, pe Camp Nou nu am apucat sa merg cand am fost la Barcelona, dar cred ca senzatia e extraordinara cand tribunele sunt pline, meciul este unul cu miza mare, iar oamenii din nu sunt ca cei din galeriile de la noi.

Flavius Ţerbea said...

@Amalia: joaca Manchester United cu Chicago Fire in 23 iulie pe Soldier Field!
Si orice e mai bun decat baseballu', la urma urmei.
Cred ca e plicticos chiar si cand il intelegi, ceea ce nu e deloc cazu' la mine.

Flavius Ţerbea said...

@Donazz: io spun ca zici bine si subscriu. da' daca unii e frustrati si nu intelege...
parca pe caldurile astea ar merge mai bine un shopping dotat cu AC decat un concert in aer liber, nedotat cu AC. Cel putin aici, la noi, la 105 grade de alea cu litera F, la umbra.
Cel mai bine e sa ai de unde alege, la urma urmei.
Zic si eu.

Flavius Ţerbea said...

@Sofie: pai daca vroia (poate chiar a vrut, nu cunosc) ii canta Yo-Yo Ma lu' William&Kate la nunta in timp ce Beckham facea jonglerii cu mingea in fundal. :)

Flavius Ţerbea said...

@Carmen: Eu m-as multumi la momentu' asta doar cu o vizita in Barcelona, nici macar nu ar trebui sa merg la vreun meci!