Wednesday, July 6, 2011

Pofte de demult

Uneori ma surprind si pe mine de ce prostii imi trec prin cap!
De exemplu, de cand sunt in America m-au "traznit" putine dintre poftele alea celebre, gen dor de mici cu mult usturoi si gust de nu stiu ce substanta chimica si pofta de slanina afumata si impachetata, de preferinta, in ziarul local sau tanjit dupa eugenia aia originala si de kefirul de Napolact luat pe stomcul gol sau de zacusca care mie nu mi-a placut niciodata si de o costita afumata cu iahnie de fasole ca la o carciuma sibiana linistita de o prajitura ca la mama acasa (u, astea-s cele mai bune si mai imposibil de obtinut pe plaiurile astea, de restul se face rost destul de usor); de o sarma neaosa si fara bucati de slanina prin ea nici nu mai pomenesc ca dintr-astea gasesti pe toate gardurile si la toate natiile acasa chit ca o ciorba de burta care pica bine la stomac daca era mancata de doua ori pe an si insotita de o bere Ursus de la inceputul anilor 2000 sau de un suc Tango la plic si de o ciocolata ROM (eu preferam Bucegi si napolitane Danut daca ma intrebati) nu sunt de 'colea.
Da, ne putem "alina' poftele fara mari dureri de cap (mai ales ca ACUM stim de unde sa cumparam chestii de comfort food la preturi promotionale...o sa scriu despre asta cat de curand, ca e de pomina si am si martori) si doar de doua ori mi s-a facut pofta dintr-aia adevarata, cu adevarat mare, de "ceva bun": prima data, in urma cu vreun an, mi s-a facut dor (chit ca am mancat doar de cateva ori) de pita cu untura de porc si ceapa; am cumparat de urgenta niste untura de la polonezi, m-am uitat la ea si mi-a trecut dorul fara sa ma ating de chestia aia destul de scarboasa daca e sa fiu sincer pana la capat...cred ca o mai avem prin frigider, daca o doriti, o donam fara regrete...
A doua oara m-a luat -foarte de curand- o pofta de ceva de demult si de acasa: as manca niste agriș de dupa gardul gradinii lui Filon din Daia! Pe bune, nu glumesc, imi lasa gura apa de cateva ore numa' cand ma gandesc la agrisii aia, verzi, rosii, acrii, dulcegi, moi, tari, oricum, numa' sa-i gust!
In engleza le zice gooseberry da' unde-i gasesc in Virginia inca n-am aflat!

PS Poza este cu cranberry a.k.a. merisor in traducere libera ca agrisi verzi pe pereti n-am unde poza.

7 comments:

Eliza said...

Flavius, ai incercat la U-pick farms in zona ta? S-ar putea sa aiba. Sau pe la farmers markets de obicei mai gasesti(cel putin pe la noi prin zona) Nu stiu daca stai la casa sau nu dar am vazut la nurseries planta de vanzare. Eu mi-am luat coacaze in schimb :)

Costel said...

Visine!? La noi in LA nu se gasesc.
E o livada cu 100 de visini, la 80 de mile, dar weekend-ul trecut s-au terminat. Noroc cu-n amic; mi-a dat un castronel (ca cel din poza ta) si-am incropit o placintuta.

Anonymous said...

nu stiu cum e la voi, dar sotul meu are rar pofta de jumeri sia tunci merge la macelarie si cumpara grasime de porc, care are si un picut de carte...ies jumeri super bune si untura exta buna pt. parjitura de mere. Mai am untura prin frigider pe care daca o vrei poti sa vi sa o iei. :)

dmstangu said...

Incearca la Whole Foods sau la Wegmans cand mai ai drum prin nord.

Clau said...

Eu ma tot gandesc la niste cirese amare, mici, negre dulci-amarui. Cred ca n-am mai mancat astfel de cirese din copilarie. Si apropo de copilaria la bunici mi-am adus aminte si de un vin bun de rozinchine foarte rece.

Flavius Ţerbea said...

@Eliza: nu, n-am incercat dar o sa! :) Cat despre gradinarit ma multumeam sa tin un ghiveci mare cu "herbs" (busuioc, oregano, patrunjel si rosmarin) pe langa zid dar s-au uscat si alea.
Probabil imi voi pune pofta in cui pana la urmatoarea vizita in satul bunicilor mei. Daca va mai fi sezon de agrise pe vremea aia.

@Costel: visine am mancat in America doar sub forma de sirop cumparat de la poloneJi. Da' am inteles ca in Washington state este o livada mare de visini! Si -cica- imi trimite si maica-mea o visinata luna viitoare!

@meellla: de venit as veni sa vizitez. de jumeri mi-e frica sa ma ating, am un borcanel de untura (cumparata tot de la polonicii aia) dar sta sa expire deja fara sa ne fi atins de ea.

@dmstangu: am trecut sambata pe langa un wegmans da' era inchis si la wf nu am vazut. da' o sa mai incerc. am vazut gem de agrisi la un targ din zona. n-am luat...

@Clau: un vin bun ar merge oricand (cu o friptana de vita daca se poate) da' rozinchie ala nu stiu ce e!

ioana said...

Prajitura de visine