Monday, August 8, 2011

Despre Winnetou si serendipitate





Printre chestiile interesante care mi s-au intamplat in America se numara -cu siguranta- si cina (insotita de niste lichide) pe care am luat-o acum vreo cateva saptamani in compania unei doamne, 100% indianca. Si nu indianca din India, ci neam de-a lui Pocahontas, nativ american.
N-am vorbit deloc despre istoria indienilor americani, n-am intrebat-o nici macar de Winnetou, am vorbit despre flori (a avut un business cu flori), despre fiul ei de varsta mea care tocmai si-a tuns parul dupa multi ani, despre oameni, despre locuri si despre mancare.
Avea femeia asta o pace interioara si o infatisare impacata si senina pe care noi nu vom fi vreodata in stare sa o avem! Asta asa, ca o observatie oarecum la subiect...
Si a insistat sa plateasca ea nota, asa ca ma pot mandri ca un indian mi-a facut cinste cu niste beri si margherite.
Dar daca n-am vorbit despre indieni asta nu inseamna ca nu m-a mancat limba sa intreb 18973291 de intrebari, dar m-am abtinut si am apreciat seara faina petrecuta la o carciuma mexicana (apropo de bucatarie mexicana eu o gasesc cel mai putin atragatoare dintre milioanele de bucatarii din America, desi este probabil cea mai populara, cu miliarde de restaurante prin toate coclaurile).
Cat despre poze ele sunt facute la un pow-wow al unui trib din Virginia in vara anului trecut, treaba respectiva fiind inca o experienta inedita si de neuitat si despre care imi pare rau ca n-am scris la momentul potrivit si de la care am invatat ca e foarte bine sa ai o baterie de rezerva la aparatul foto; ca e pacat sa ti se termine bateria dupa primele 10 minute de festival si doar 12 poze facute. Si uneori e bine sa scrii despre un lucru cat de repede, imediat dupa desfasurarea lui. Nu de alta dar dupa un an lucrurile se uita, senzatiile se atrofiaza, nuantele sunt neant si mirosurile dispar.
La un pow-wow se aduna reprezentanti ai mai multor triburi, canta, danseaza, vand mancare si obiecte de artizanat, socializeaza si nu uita. Asta chit ca au cantat in deschidere imnul USA intr-o varianta total originala.

6 comments:

Lola said...

E un popor pentru care un foarte mare respect, sunt intelepti si puternici si asa cum ai observat la doamna cu care ai avut cina, au o serenitate iesita din comun (poate in hawaii sa mai gasesti ceva asemanator). Evreii au avut-o usor prin comparatie.
Si din pacate, multe spirite au fost "broken" de ceea ce li se intampla inca.

Anonymous said...

Si eu am avut onoarea sa cunosc niste indieni veniti cu un pow-wow la noi in oras. Stateau la hotelul unde lucram si veneau la front desk in fiecare zi ca sa faca conversatie. Doar unul dintre ei nu tragea la masea, ca restul erau tot timpul parfumati, insa toti erau f de treaba si cu un simt al umorului de milioane. Glumeau constant. Cand au plecat mi-au zis sa-i transmit sotului ca "he's a lucky guy to have you" chestie care m-a facut sa-mi creasca inima in piept cat o paine.

Flavius Ţerbea said...

@Lola: in mai bine de 4 ani de America n-am vazut o stire, n-am auzit de vreo chestie referitoare la indieni, nimic. Chiar si la pow-wow-ul de care ziceam eram foarte putin albi (erau multi negrii)...n-au treaba baietii cu indienii; asa ceva nu (mai) exista! :(
Si aia care mai sunt ori se cearta intre ei, ori sunt beti ar zice un ins din audienta...

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: se pare ca au o mare problema cu alcoolul (si cu drogurile)...au vorbist sefii indieni despre asta inclusiv la discursul de deschidere (si de inchidere) de la pow-wow!
Si -categoric- au spus adevarul indienii tai! :)

Flavius Ţerbea said...

@A, sa nu uit, indianca mea nu a pus gura pe alcool, doar eu (noi) am servit cate ceva...ea doar a insistat sa plateasca!

Lola said...

Noi mai avem ceva indieni prin NY State si mai apar la stiri din cand in cand, de obicei din cauze de contre cu guvernul cand vor sa deschida un casino, sau pentru ca vand tigari fara taxe etc.
Altfel, sunt cateva documentare foarte oneste despre starea lor generala din ultimii 20 de ani de te infiori. Partial vina lor (bautura si drogurile) partial din partea guvernului. Si daca stam stramb si ne gandim drept, ei nu stiau de alcool inainte de a fi cuceriti :D iar drogurile lor erau ierburi ce le fumau in pipe.