Saturday, January 24, 2009

Cum am luat permisul de conducere

Am gasit semnul asta rutier pe la mama naibii...pe un drum de tara care dadea fix in Oceanul Atlantic...si mi-am amintit de experienta cu obtinerea carnetului de sofer in America.

Ca sa sustii examenul pentru obtinerea permisului auto in Virginia (zic Virginia pentru ca fiecare stat american poate avea regulile lui) este necesar sa treci un test pentru acuratetea vazului (te uiti intr-o chestie ca un binoclu si trebe sa zici ce vezi, super simplu), sa dai un test de cunostinte (teorie) in doua etape: prima data trebuie sa razpunzi corect la 10 din 10 intrebari referitoare la semne de circulatie (eliminatoriu) iar al doilea consta in "gasirea" corecta a 80% din 25 de intrebari (adica, poti gresi patru, parca si merge si asa). No, si daca si vezi bine si stii si cat de cat "legislatie rutiera" dai o tura cu masina prin jurul DMV-ului (agentia care se ocupa de chestia asta)...insotit de un tip/tipa de acolo...si gata, intri inapoi in cladire si astepti maxim o jumate de ora si ai permisul in buzunar. Permis care tine loc si de buletin...ID, care va sa zica.
Asta daca ai permis din tara, altfel, trebuie sa iei ceva lectii de condus, daca tin bine minte.
No, in fine.
Am luat o carte de aia de unde sa inveti pentru examen...gratis, pentru toata lumea...am citit de vreo doua ori si am zis sa merg impreuna cu Maria si sa rezolvam problema.
Eu, "capul familiei", sofer priceput (sic!) inca de acasa am zis ca e doar o formalitatea pentru mine si vai si amarul va fi pe capul Mariei care -desi avea permis de acasa- nu condusese IN VIATA EI. Stiti si voi cum se ia permisul in Romania, nu va prefaceti in Fecioara Maria, ca nu tine...
Deci am purces noi frumos la DMV in Newport News (stateam acolo, pe atunci)...ne-au luat ceva banuti, am trecut fara probleme "vision screeningul" si am intrat la calculatoare sa dam "teoria". Bineinteles, fiecare la alt calculator cu specificatia din partea alora sa nu cumva sa vorbim intre noi!
Eu, viteaz, voinic, cocos, super sigur pe mine am vazut prima intrebare si nici nu am clipit cand am apasat pe raspunsul corect! Sau, de fapt, care credeam eu ca-i corect, ca nu era deloc corect...adica, nu am raspuns nici macar la doua intrebari si am PICAT EXAMENUL! Bineinteles, in semn de sustinere pentru nevasta, am zis cu voce tare: Maria, am picat!...nu ca am vrut sa o descurajez, asa, doar din prostie.
Am iesit frumos si am asteptat sa vad ce face nevasta...fiind aproape convins ca va pica si ea...dar surpriza emisiunii a fost cand a iesit triumfatoare din "sala de mese". Ei, dar acum venea problema, la teorie se pricepe toata lumea, cu condusul e mai greu, nu?!
A plecat ea cu o tipa pentru "proba practica" si o vad cum vine si incearca o data, si incearca de doua ori, si inca de vreo cateva sa traga o parcare cu spatele...nici nu ma gandeam ca-i dau aia carnetul...dar, i l-au dat cu mentiunea sa mai exerseze parcarile!
Si uite asa am venit acasa cu doar un permis in buzunar, dar eu eram bucuros ca l-a luat macar ea.
Eu am mers a doua zi...dupa ce am mai citit o data cartea si l-am luat fara probleme, ca e chiar simplu daca te concentrezi putin si nu-ti vin intrebari sau semne de circulatie pe care nu le-ai vazut in viata ta.

Semnul cu pricina...pe care nu o sa-l uit cat traiesc...este un "warning sign" si se numeste "winding road" si inseamna "atentie, drum cu curbe si figuri". Eu am ales, gresit, varianta cu "prma curba la stanga sau ceva de genul"...oricum, cine stie exact ce indica un semn rutier...cam stii depre ce e vorba asa, in general. Nu?!
Oricum, mie inca imi par cool semnele rutiere americane, desi si alea romanesti au farmecul lor. De exemplu:

4 comments:

Anonymous said...

Si eu am o experienta faina cu luatul permisului.
Eu nu avut permis pana sa vin aici...Sotul m-a invatat cum sa sofez, pe masina soacrei, prin niste drumuri de la marginea orasului (asta e alta poveste...ca mergeam cu 15 mi/hr pe un drum de 45mi/hr si ca eram in prag de divort dupa fiecare sesiune de sofat)Tot el m-am bagat in sperieti, ca el a picat testul de 2 ori (ulterior am aflat ca el nu se obosise sa citeasca cartea - go figure!).
Mi-am luat cartulia aia si am citit-o o data. Vine sotul de la servici si zice sa megem sa vedem care-i treaba. Eu am crezut ca mergem sa vedem ce acte imi trebuie, ca emigrant, na...poate si alte detalii. Cand colo, ma vad pusa in situatia de a da testul fara sa mai pot da inapoi. Am intrat eu cu coada intre picioare, super speriata...si minune...l-am luat din prima. Pe mine nu m-au pus sa parchez cu spatele (probabil ca nu mi-ar fi iesit), dar m-au plimbat pe langa o scoala, prin oras, pe autostrada...iar despre instructiunile capcana stiam de la sot...

Donazz said...

Hahahaha, o experienta de neuitat!! Asa de neuitat ca am pus-o si eu jos (ca sa zic asa).. for details see http://poveste-despre-america.blogspot.com/2004/05/drive-thru.html
:D

Flavius Ţerbea said...

@Ionela:Masina soacrei a fost -deci- "de vina"...mi-ar fi placut sa pot face si eu (sau, mai degraba, sotia) incercari de sofat pe masina lui soacra-mea, ca sa nu o expun pe a mea:)
Si referitor la "eram in prag de divort dupa fiecare sesiune de sofat" sa stii ca nici noua nu ne-a fost mai usor...Maria (sotia) a refuzat pur si simplu sa mai conduca cu mine in masina...probabil ca din cauza ca eram cicalitor cu un biet novice in ale sofatului?!

Flavius Ţerbea said...

@Dona-am citit, semanam la experienta asta...citind ce ai scris tu mi-am amintit si alte detalii de atunci pe care le-am uitat dupa doi ani.