Monday, April 6, 2009

Muzica populara romaneasca - scurta analiza de text

Mda. Ori am imbatranit, ori s-au dezvoltat chestii de patriot tipice astora care suntem la mama naibii, departe de Romania si am facut-o si pe asta: am in masina un cd cu muzica populara romaneasca.
Da, recunosc. Si mai am unul cu muzica "de petrecere", nu manele, ca nu sunt pretin deloc cu ele. Asta asa, just in case, desi, odata, vorbeam eu cu Maria si ziceam: Ce facem daca este un concert Adrian Copilu Minune undeva aproape de noi, in America? Mergem? Mergem, am zis, de ce nu?

Ei, si daca tot am cd-ul ala il si ascult. De multe ori, chiar. Atat de des incat am inceput sa ascult si versurile...initial imi placea doar "linia melodica", nu prea bagam in seama versurile. Si am inteles unele lucruri: bautura (asta, in primul rand), tristetea, veselia dulce si/sau amara, dragostea (chiar si pentru vecina maritata), nepasarea in fata mortii si a oricui, haiducia sunt de ale noastre, din mosi stramosi. A, si bineinteles, romanul nu e muiere cu naframa!!! S-a inteles, nu este, ok? Dar fara naframa*?

Am selectat cateva versuri, din categoria "desenele animate sunt daunatoare copiilor":

Ana, zorile se varsa, lasa-ma sa merg acasa, la copil si la nevasta... (na, ca asta-i buna)

Sie (Fie) Raiu cu placere, noi pe mai din jos om mere... (versurile de la Mai pretine eu si tu sunt crancene, ne bagam picioarele in el rai, pe noi nu ne intereseaza, mergem "la alalalt")

Hai iu, iu, iu...Puiculita mea muiere hai la crasma si om bea bere; dar eu nu merg ma, barbate ca ti-i imbata si mi-i bate si-o rade lumea de noi cum se bat doua nevoi (comic, nu?)

Lele Floare...leaga-mi capul ca ma doare...si mi-l leaga cu-o stergura, ca-i beteag de beutura... (se mai intampla)
Asa trec si zilele mele, una buna, zece rele... (optimistic)
Hai, turai si turai...Da' dupa pui de morosan sa nu dai cu bolovan, ca si daca l-i nimeri vai de capu' tau o fi... (mai usor cu amenintarile pe scari, ca treziti vecinii);
Hai, turai, dar cand eram prunc in fasa, trageam cu ochiul la moasa' Si de-al dracului ce-am fost, am cazut din leagan jos... (asta am pus-o pentru ca m-a distrat)

Voi ce exemple aveti? Nu intreb de manele, alea nu-s "muzica populara". In caz ca, poate, cineva vroia sa zica ceva de "sa moara dusmanii mei"...

Playlistul cd-ului este: Ana Hossu - "M-am suit in dealul Clujului"; Ileana Sararoiu - "Cine a pus carciuma in drum"; Fratii Petreus - "Mai pretine eu si tu"; Gheorghe Turda - "Dupa pui de morosan"; Ioan Bocsa - "Ana, zorile se varsa"; Maria Lataretu - "Radu mamii, Radule"; Nicolae Furdui Iancu - "Cand s-o-mpartit norocu"; Nicolae Furdui Iancu - "Hai iu, iu"; Nicolae Furdui Iancu - "Sa-mi canti, cobzar"; Populara - "Lele Floare"; Populara - "Tinerete"; Sergiu Cipariu - "Mocirita cu trifoi"; Populara - "Trandafir de la Moldova"; Maria Tanase - "Lume, lume"; Tiberiu Ceia - "Frumoasa-i vecina noastra"; Populara - "Suita instrumentala".

*Naframa inseamna batic...

20 comments:

Dana said...

M-am gandit sa-ti fac o bucurie si nu-ti spun ce parere am eu, mai bine iti spun ca "omului meu", care-i de aici, din Gibraltar, i-a placut muzica noastra populara(el a cantat pe vremuri intr-o formatie britanica Scarecrow si au avut destul succes, au cantat in aceleasi concerte cu Gary Moore si Jummi Hendrix, printre altii)asa ca e parere de muzician, ce zici, conteaza ?

Lola said...

N-am exemple, dar pot sa te rog sa-mi faci si mie o copie sa mi-o dai cand veniti la NY? :D

Amalia said...

cand s-ompartit norocuuu, fost-am io dus la jobuuu, la-la-la-la... Si eu mai ascult muzica populara romaneasca, mai ales de cand am venit in America.

Amalia said...

M-am uitat un pic la sondaj si la raspunsuri. Nu pot sa nu remarc corelatia directa si grozava dintre variantele "de cacat" si "frustrati". Noroc ca ne mai salveaza "descurcareti". Eu am votat "normali", sper sa nu ma insel iar :)

Flavius Ţerbea said...

@Danagib: Conteaza, in mod clar! Normal, depinde si ce muzica populara a ascultat...dar, experienta lui muzicala e mortala...felicitari!

@Lola: cu mare placere, se rezolva.

@Amalia: Sincer, pe vremuri nici nu suportam sa o ascult, poate nici nu avusesem sansa sa ascult the real one...

bucurestiuldevis said...

Aha, deci e adevarat ca romanii plecati de multa vreme incep sa asculte cu placere ceea ce in Romania nu ar fi ascultat :-)
Apropo de folclor, dar nu unul de calitate, intr-un an la mare am auzit o cantatura din asta de tip folcloric, cu versuri legate de zugraveala si geamuri. Romanul care isi exprima fericirea ca isi zugraveste in casa. Nu existau inca termopane si tavan fals in Romania, asa ca versurile nu contineau referiri la aceste elemente indispensabile astazi :-)

Flavius Ţerbea said...

@bucurestiuldevis: asta era cuvantul pe care nu mi-l aminteam: FOLCLOR! Nu pot sa ma dau extrapatriot si sa-mi zic ca tot ce-i romanesc nu piere, dar chestiile bune (in viziunea mea) romanesti ma fac sa ma simt bine. Uneori melancolic, alteori vesel...depinde...de la caz la caz. Si la concert cu Adi Copilu Minune m-as duce numai pentru ca-i roman, nu ma intereseaza muzica lui...si nici nu-i judec pe cei carora le plac manelele. Mie nu...
Si cum canta de tencuiala nenea ala? Ca i-a cazut in capul nevestei cand o batea ca era beat?! Ca nu m-as mira de asemenea versuri...

Georgiana said...

Populara - Lele Floare nu e chiar Semnal M cu Bal la Apahida?

oricum, eu m-am specializat pe Ionut Fulea in masina, si oaresce Lucretia Ciobanu, Ion Bocsa, Nineta Popa. Dar cel mai tare imi place mie de nenea Grigore Lese, are niste cantecele tare faine

bucurestiuldevis said...

Nu imi mai amintesc exact versurile, asta se intampla cam prin 1995. Tin minte doar ca eram cu niste prieteni si eram cu totii socati si amuzati de versurile inepte.

Ionela said...

Flavius, ai dreptate. Daca citesti printre randuri muzica populara cuprinde foarte multe melodii bazate pe sex (hai Marie'n deal la vie sa ne iubim cum 'om sti mai bine), inselat deci iar sex (mereu e o vecina implicata), baute crancene (vinul e la putere in multe melodii), lovit nevasta care sta cuminte si intoarce si celalalt obraz, avere (mai ales cand vine vorba de maritat dupa unu' bogat, sau cand se pune problema zestrei), si mai ramane parte de folclor care descoase dorul de copii, de parinti, jocul de duminica sau alte subiecte care nu-s asa de deplasate.
Ce mi se pare si mai amuzat e ca o buna parte dintre cei care asculta muzica populara nu da atentie la detaliile astea sau nu citeste printre randuri. Ba chiar unora li se pare firesc sa fie asa...spre exemplu, primul lucru pe care bunica mea a intrebat-o pe sora mea dupa ce s-a maritat a fost "si cum e sa fii cu omul tau?" Clar se referea strict la sex. Si eu si sora mea ne-am facut ca nu intelegem intrebarea... Astea au radacini bine infipte in trecut, doar ca in ultima vreme sunt dezbatute fara perdea...

Flavius Ţerbea said...

@Georgiana - Semnal M au preluat (si) Lele Floare in Bal la Apahida...super piesa, de altfel, una din preferatele mele. Eu am varianta "originala' de la cantec, nu stiu cine o canta, dar cred ca pot afla...
Ionut Fulea nu-mi prea place mie, ca sa fiu sincer dar Grigore Lese e din alt aluat. Mi-l amintesc cat de mandru si frumos se plimba el pe strazile Clujului impreuna cu sotia, la fel de deosebit imbracata...haine adevarate, romanesti.

Flavius Ţerbea said...

@Ionela - asa este, poate daca s-ar asculta si versurile s-ar pune mai multe intrebari...Dar de ce sa ne batem capul? Voiosi, afumati de beutura si iubitori sa fim, pai nu? :)

Vic said...

Nu ma omor cu manelele, chiar le detest. Muzica populara ascult mai ceva aici in Canada decat ascultam in Romania (acolo nu ascultam deloc). Aici merge insa un Ploiesteanu oricand :)

Sofie said...

Iubesc muzica populara, dansurile populare ...Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Nicoleta Voica, Veta Biris, Sofia Vicoveanca, Sava Negrean, sunt printre favoritii mei.
In sifonier am 3 costume populare, de la bunica si strabunicile mele... costume care le-am purtat si jucat la numeroase Sarbatori petrecute intr-un sat la poalele muntilor ... sat care pentru mine va ramine in veci - cel mai frumos loc din lume.
Din pacate, fetita mea in afara de un politicos "it's nice and interesting", n-are nici un alt sentiment legat de folclorul romanesc. Eu inca mai sper :).

Anonymous said...

Da' tu cand mai scrii? Asteptam!
:)

Anonymous said...

Deci cand ziceai ca mai scrii? Ir venii la voi pe blog si iar nimic, tristete!
:(
Hai, mai povesteste ceva, despre Pastele la americani de exemplu, voi il traiti live si trebuie sa fie interesant!
Un cititor inveterat al acestui blog

Bogdan said...

Di ce nu mai scrii?
Scrie odata!

flavius said...

Sarbatori Fericite, împreună cu Lumina gîndurilor bune, alături de toţi cei dragi!

Dana said...

Paste fericit, sanatate si masa imbelsugata ! Si astept noi "articole" scrise de tine,ca tare frumos le-aduci din condei...

Flavius Ţerbea said...

@Vic - Ploiesteanu le zice de petrecere, nu as zice ca e populara. Dar si mie imi place Nelu Ploiesteanu din cand in cand. Oricand m-as inscrie in Partidul Detest Manelele! A nu se confunda manelele cu muzica lautareasca "culta", de pahar. Asta merge bine de tot. In special la departare de acasa...

@Sofie - pai tot nu e rau daca fetita ta zice ca-i dragut si interesant folclorul romanesc. Mai exista sanse... :)
E rau ca unii dintre noi trebuie sa plecam de acasa ca sa apreciem traditiile noastre autentice...CAm e cazul cu mine, nu zic de altii...

@Dana : saru-mana!