Wednesday, July 22, 2009

Descriptum Romaniae

Ca sa fiu sincer: nu am deloc inspiratie intr-ale scrisului zilele astea! Nu pot zice ca nu am facut nimic in ultima perioada, dar nu cred ca ar fi suficient de interesant ca sa scriu pe blogul asta despre iesirile noastre cu prieteni si amici romani si americani sau despre ce i-am mai gatit eu Mariei!
Si stand eu asa si gandindu-ma cam ce ar mai fi de spus interesant de pe meleaguri americane primesc un telefon de la Maria: ma intreaba o colega sa-i zic pe scurt despre Romania si despre Estern-Europe?! Tu ce zici sa-i spun?
Na, ca la cum as descrie Romania pe scurt si zona din care face parte nu m-am gandit pana acum!
Desigur, la sfarsitul articolului asta o sa va rog sa scrieti si voi: o scurta descriere personala a Romaniei! De estul european nu sunt eu foarte interesat, dar daca vreti sa va dati voi cu parerea despre acea (acesta?) parte de lume sunteti bineveniti. Dar pana atunci o sa incerc sa-mi storc creierii de ceva cat de cat neuronabil...
Na, ce as putea eu zice despre Romania unui american, de exemplu?! Cum as descrie-o?!
In primul rand ca se afla in Europa si as mai mentiona ca avem si o limba proprie, care nu este spaniola! Si i-as spune ca suntem foarte aproape de Grecia si Turcia (sanse mai mari ca sa stie pe unde sunt astea) si, eventual, ca suntem vecini cu Ungaria. Din experienta proprie pot zice ca nici nu are rost sa pomeniti de Ucraina, Serbia, Bulgaria, Moldova sau de cel mai bun vecin al nostru, Marea Neagra!
Revin si zic ca descrierea Romaniei se va face catre un public tinta normal, nu de genul ca de unde esti din Romania, ca eu am fost doar in Sibiu, Bucuresti si Constanta si ca social democratii au revenit la putere! Mai sunt (destui) si dintr-astia...
Si le-as mai zice ca este cam de marimea Michiganului si are atata populatie cam cat are statul Texas sau Florida! Asta asa, ca sa le fie mai usor sa inteleaga despre ce e vorba. Ca e riscant sa zici de populatia statului New York...asta ar fi cea mai apropiata estimare, de altfel...dar o colega americana m-a intrebat daca New York este si stat si nu numai oras si, no, de atunci eu sunt putin socat...dar nu despre asta vroiam eu acum sa zic. Eu zic sa ramana Florida sau Texas ca sa nu confuzam pe nimeni.
Nu ca majoritatea americanilor au habar de populatia Texasului sau marimea lu' statu' Michigan! Dar nu se stie niciodata...

Nu! De Hagi, Ilie Nastase, Mutu, Michael the Brave si alti romani celebri nu le-as pomeni ca nu are rost sa-i plictisesc. Dar fiecare dupa cum crede de cuvinta.
Eventual, daca ii vad mai spalati le zic de Nadia, Dracula (asta este oricum cel mai cunoscut roman, fara nici o indoiala, pe taram american), daca stiu ca lucreaza la NASA ii zic de Hermann Oberth si poate mai sunt si altii demn de a fi pomeniti dar care acum imi scapa!
Deci ati retinut ca descriem Romania americanului de rand, nu are rost sa-i incarcam memoria cu melodia din Kill Bill, Pasari Maiestre si alte chestii grele, ok?
Ca pomeneam de Dracula. Neaparat trebuie mentionat cuvantul Transilvania! Chiar daca nu stiu de Romania sunt mai multe sanse sa fi auzit de Transilvenia si Darcula! Si nu toti stiu ca ea face parte din tara noastra!
Scuzati-i, ca nici noi nu suntem mai destepti! Doar pretindem ca suntem asa... Nu ma credeti? Iesiti in strada si intrebati primul trecator ceva de Virginia, de exemplu! Ca sa nu dau clasicele exemple cu capitala statului New York sau a Californiei.
Deci dupa ce ne asiguram ca stiu cam pe unde e, cat de mare si de populata este tara noastra ce ne mai ramane de zis?
Ca avem munti si ape, mancare buna, fete frumoase, oameni ospitalieri, orase comuniste si medievale si sate cu farmec si noroi si ca ne place socceru'? Putem zice si de astea, lasati si voi deoparte lucrurile urate, evitati-le de data asta, nu are rost sa pomeniti de sistemele medicale imperfecte peste tot, de altfel.
Eu as recomanda -cu caldura- subiectul mancare, aici le puteti zice orice ca si asa nu stiu, dar daca povestiti frumos le veti face o pofta de mici asa cum imi e si mie acum. Daca-s vegetarieni le ziceti si voi, scurt, de o mamaliga, ceva si ca rosiile au gust si rezolvati problema.
Daca cumva cineva va intreaba daca femeile din Romania sunt usoare...hm...eu nu as recomanda discutia pe tema asta. Ziceti-le si voi ca ati auzit ca rusoaicele ar fi asa, nu noi. Dar, inca o data, pomeniti de frumusetea femeilor romance pana intr-o anumita varsta, da?
As mai zice ca avem iesire la mare, avem Delta Dunarii, muntii Carpati, ca suntem o tara covarsitor crestin ortodoxa, ca avem minoritati pe care le iubim din toate pozitiile, ca facem parte din UE si NATO (o sa-i plictisiti poate, dar na, suna bine) si mai putem improviza pe parcurs.

No, si dupa ce le prezentati fiecare cum puteti Romania vin ei , fericiti, si va intreaba: deci, ne recomanzi sa petrecem o vacanta in Romania?!
Uf, si stai pe ganduri daca sa da sau daca sa nu. Te scarpini in cap, te gandesti ca ai prieteni dragi in tara, vorbitori de engleza, cunoscatori ai locurilor faine si zici ca e bine si te gandesti ca poate asa nu o sa-i fure nimeni pe la restaurante si ca va fi bine!
Dar daca nu ai avea pe nimeni la care sa-i trimiti ati recomanda unui strain de continentul european sa viziteze pe cont propriu Romania? Si aici nu ma refer la tineri studenti dornici de aventura...
Deci, tema de casa pentru azi este:
Descrieti, scurt si pentru extern, Romania!
Si ca tema facultativa: aia cu daca ati recomanda o vacanta bla, bla...

Si uite asa am mai scris si eu pe blogul asta. Nicole (studenta in comunicare...ca tot omu'...la un colegiu prestigios) a intrebat-o pe Maria despre Romania si eu am incalecat pe-o sa si am spus povestea asa.
Despre Europa de Est ii las pe ei sa se documenteze, ca nici pe noi nu ne-au invatat prea multe adevaruri la scoala...

26 comments:

Lady Io said...

Eu le-as recomanda link-ul asta daca vor sa vada poze misto, partea frumoasa:
http://www.patrimoniuromanesc.ro/

In rest, i-as avertiza ca e o tara mai "exotica" - fara autostrazi, uneori cu o igiena precara, cu hoti.

rhodos said...

Io le-as povesti de cetatile transilvanene ca tot au legatura cu Dracula :D si daca n-au legatura improvizam una. Si parca le-as spune sa evite Bucurestiul, nu pentru ca nu ar avea ce sa vada ci pentru ca si eu intru in categoria care evita Bucurestiul turistic. Si le-as mai zice ca suntem niste latini intre slavi desi e plictisitor sa intri in probleme de limba :)))

d said...

da ..treaba cu singurii latini inconjurati de slavi imi place si mie ..ce ma enerveaza e ca majoritatea ma intreaba daca avem din aia colorati si cum e treaba cu ei :(
faina poza din sibiu...:)

mimi said...

Pe mine ma tot intreaba daca Romania e langa Ucraina. In plus au senzatia ca vorbim un soi de rusa :)

Anonymous said...

Tema grea, mon cher! Pai cred ca cetatile transilvanene si locurile pitoresti ca in Maramures ne-ar scoate obrazul curat. De recomandat...hmmmm...depinde si de ei; sunt oameni care cauta linistea padurii, si altii care cauta luxul exotic. Celor din urma nu le-as recomanda Romania. Deh, totul depinde de asteptarile fiecaruia.

Amalia said...

Am o carte "501 Must visit cities" si acolo, pe langa celelalte 497 de orase, apar si Sibiu, Brasov, Bucuresti si Constanta.

Deci cat Michiganu, da? Dar cu munti, dealuri, campii si mare, toate destul de aproape, dupa cum ni se specifica in clasa a 2-a, si eu abia acum am inteles de ce :)

Dana said...

Pentru mine asta e o tema saptamanala, de cand m-am mutat aici, si daca la inceput ascultau si nu prea-i interesa, acum dupa ce ma cunosc mai bine, imi pun tot felul de intrebari si au inceput sa-si schimbe parerea pe care o aveau, cum ca am fi o tara unde este cumplit de frig, ca am bea vodca si ca impreuna cu un trib similar din India am invadat Europa acum ceva timp in urma. Au fost uimiti in special de faptul ca am absolvit o facultate, stiu sa vorbesc si-n franceza, italiana si inteleg spaniola,nu numai in engleza, asta le impune respect pt ca in vestul Europei nu oricine merge la facultate si ei nu stiu sa vorbeasca decat in propria lor limba, asa ca acum au o parere buna despre nivelul de educatie din Romania.In plus Clive le spune ca muntii nostri si statiunile montane sunt ca-n Elvetia, dar mai ieftine, ca pe litoral e ca-n Spania acum 20 de ani si ca mancarea este excelenta. Si femeile frumoase.Dar asta e reteta pentru englezi, nu stiu ce-ar merge la americani.

flavius said...

Servus...
Interesantă provocare. Am sa incerc sa-i dau curs. :)
toate cele bune!

Flavius Ţerbea said...

@Lady Io: Deci, cum ar veni, probleme de infrastructura si de siguranta...Suna chiar exotic! Mamaliga ei de infrastructura ca si acum am cosmaruri cu tiruri venind din sens frontal pe Valea Oltului! Senzatii tari pe gratis...
SI clar ca partea frumoasa e frumoasa! Si ma bucur ca- ma gandesc eu- deci, se poate!

Flavius Ţerbea said...

@rhodos: pai io aia cred ca e marea problema: legatura! Adica drumul care face legatura pana la cetatile alea...
Pai o sa zic la cativa ca "suntem o insula de latinatate intr-o mare slava"...sa vad ce fete fac! :)
Cat despre Bucuresti sa stii ca sunt si parti faine acolo! O tanti americanca imi povesteste de cate ori ma vede de saptamana petrecuta la palatul Mogosoaia si alte aventuri pe plaiuri mioritice! Si numai de bine imi zice. E draguta...

Flavius Ţerbea said...

@d: multumesc pentru aprecierea pozei! :) Sibiul e chiar frumos si il recomand prima data pentru a fi vizitat oricui! Mai ales ca acolo am "oamenii mei" meseriasi. Adica i-as lasa pe maini bune in Sibiu, Brasov, Rasnov etc. Chiar si in Bucuresti as avea incredere in cineva ca sa le ofere un tur pe cinste. Si in Baia Mare, si in Cluj. Si in Timisoara...
Cum ziceam: marea problema eu o vad pe tanti infrastructura, aia ne manaca zilele. Si chelnerii si hotelierii hoti...

Flavius Ţerbea said...

@mimi: pe mine, sincer, inca nu m-a intrebat nimeni de Ucraina! Si multi imi zic ca am accent de francez!!!Desi mie chiar nu-mi pare...
Dar de aratat imi pare ca ne asemanam cel mai mult cu ucrainienii de pe aici...probabil se targ aia din zona Cernautiului.
Depinde de urechea muzicala a fiecaruia. Si de cultura lui generala...

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: Grea, grea...asa de grea ca vad ca nu multa lume si-a facut-o cu constiezitate! :)
O fi si lux in Romania, dar la un pret care nu face banii, poate?
Macar sa fie curat si civilzat peste tot si ar fi bine. Ca pana la lux ne omoara mizeria, improvizatia si ciupeala...

Flavius Ţerbea said...

@amalia: ci cetatea Devei nu?! :) Eu am urcat pana la ea pe varianta dura...cu o canadianca si un american...in plina iarna. Iti spun eu ca astia doi au o parere extraordinara de Romania. Numai ca erau amandoi vegetarieni si gaseau greu sa manace potrivit la restaurante. Pe ea am pacalit-o cu o paine cu fasole frecata si ceapa maruntita...manca zilnic!
Astia asa zic...ca-i cam cat Michiganu...asa macar stiu si eu cat de mare e statul Detroitului. Unde auzisem io ca majoritari sun romanii! Da' nu credeam si nici nu cred...

Flavius Ţerbea said...

@Danagib: Da, dar le-ai recomanda sa mearga pe cont propriu si neinsotiti de cineva cunoscator al zonei? :)

ioana said...

Ce ziceti de asta? mie mi-au placut f mult... mult mai reusite decat altele...

http://www.youtube.com/watch?v=JLh5NE09iLo&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=m_Z7M1mgDQI&feature=related

Andrea said...

Asadar...ca americanii nu stiu de Romania..treaca mearga...dar sint destui europeni care cred ca ,,,capitala Romaniei este Budapesta;))...
Acum depinde si cui vrei sa explici ceva despre Romania...daca e mai istetz sau na unul obisnuit;)
Ce eu as sublinia ar fi formele geografice( oricine isi poate imagina munti ,cimpii)as sublinia ospitalitatea romaneasca( si nu as spune niciodata ca Romania e o tara cu hoti-desi poate destul de des o gindesc- cel putin in legatura cu clasa politica)as incerca sa ofer doar exemple pozitive( cele negative le scoate presa destul in evidenta)...le-as spune in citeva cuvinte cum este sistemul de invatamint,sanatate...in general lucruri cu care fiecare poate compara ceva cu situatia din America.Acum nu poti compara Poiana Brasov cu Yosemite NP...si nu as incepe nici discutii fara rost despre istoria Romaniei...Eu cred ca imaginea Romaniei o ofera involuntar fiecare dintre noi cei plecati de acolo...prin felul nostru de a fi...Romania nu a fost si nu este o tara perfecta( dar care e)...dar cred ca fiecare ii suntem datori macar cu promovarea unei imagini decente...in fond ne-am format / cei 7 ani de acasa/ acolo...ne leaga amintiri placute sau nu ...dar asa e viata...nu numai roz.Eu pledez pentru lucruri obisnuite, obiceiuri...lucruri cu care poate si persoana de linga tine sa inceapa ceva...chiar daca numai imaginar.

Andrea said...

Asadar...ca americanii nu stiu de Romania..treaca mearga...dar sint destui europeni care cred ca ,,,capitala Romaniei este Budapesta;))...
Acum depinde si cui vrei sa explici ceva despre Romania...daca e mai istetz sau na unul obisnuit;)
Ce eu as sublinia ar fi formele geografice( oricine isi poate imagina munti ,cimpii)as sublinia ospitalitatea romaneasca( si nu as spune niciodata ca Romania e o tara cu hoti-desi poate destul de des o gindesc- cel putin in legatura cu clasa politica)as incerca sa ofer doar exemple pozitive( cele negative le scoate presa destul in evidenta)...le-as spune in citeva cuvinte cum este sistemul de invatamint,sanatate...in general lucruri cu care fiecare poate compara ceva cu situatia din America.Acum nu poti compara Poiana Brasov cu Yosemite NP...si nu as incepe nici discutii fara rost despre istoria Romaniei...Eu cred ca imaginea Romaniei o ofera involuntar fiecare dintre noi cei plecati de acolo...prin felul nostru de a fi...Romania nu a fost si nu este o tara perfecta( dar care e)...dar cred ca fiecare ii suntem datori macar cu promovarea unei imagini decente...in fond ne-am format / cei 7 ani de acasa/ acolo...ne leaga amintiri placute sau nu ...dar asa e viata...nu numai roz.Eu pledez pentru lucruri obisnuite, obiceiuri...lucruri cu care poate si persoana de linga tine sa inceapa ceva...chiar daca numai imaginar.

dmstangu said...

Inca una dragutza:

http://www.youtube.com/watch?v=DAZBMii0a1E

Flavius Ţerbea said...

@flavius: pai trage aer in piept si da-i curs! :)

Flavius Ţerbea said...

@ioana: sincer, parca a doua mai ar merge...si prima e haioasa in felul ei...dar parca eu nu asa as promova Romania! adica, ca sa nu fac pe diplomatul: chiar nu-mi plac! pacat de peisajele alea suberbe si de caii salbatici dobrogeni...puse in alt context ar da ceva meseria, parerea mea. Hagi, Nadia, Nastase...

rhodos said...

Apropos de personalitati care merita pomenite, am facut un exercitiu de promovare pe un blog unde erau preponderent americani si francezi si pe langa Nadia si Nastase multi au spus ca au auzit de Ionesco, Brancusi si Eliade dar ca nu stiau ca sunt romani.

ioana said...

Prima e o campanie de teasing,si a doaa e o continuare. Nu prea merge una fra cealalta. Si dupa toate reclamele alea traditionale, mi se par foarte potrivite, haioase, pentru un anumit grup tinta. Ai cam imbatranit...

Flavius Ţerbea said...

@Andrea: in nici un caz nu ma apuc sa vorbesc de rau Romania! Chiar nu e dracu' atat de negru pe cat pare, pana la urma. Daca respectivul imi este mai apropiat si interesat de tara de unde vin eu atunci ii pot povesti mai multe, daca nu doar ii zic ca suntem in estul Europei, avem o tara super faina, cu 4 anotimpuri, cu mare si cu munte si cu delta, oameni frumosi si mancare buna. Si daca este musafir la noi in casa ii dau sa se uite la doua albume foto: unu' cu Romania si unul cu Sibiul. Na, nu zic eu din casa, alea-s probleme interne pe care orice tara la are! Ce, americanii vorbesc de rele cand isi prezinta tara unui strain?!
Ce e in familie, ramane in familie. Detaliile neplacute nu are rost sa fie expuse ca oricum se afla la un moment dat...

Flavius Ţerbea said...

@Rhodos: pai si eu cred ca n-are rost sa ne scoatem la inaintare celebritatile ca si asa nu stie toata lumea (ca pana la urma cui ii este dedicat clipul?) cine si de-a cui sunt. Dar inca nu am vazut o abordare care sa ma faca sa sar din scaun si sa zic: "da, asta-i! O sa navaleasca turistu' pe plai mioritic!"

Flavius Ţerbea said...

@ioana: am imbatranit degeaba, carevasazica...ca daca ziceam ca m-a schimbat America ma suparam!
Pai aia e problema: publicul tinta! Sunt clar altfel decat alea gen "tezaur folcloric cu marioara murarescu" dar nu suficinet de altfel incat sa-mi placa. As face un experiment...dar nu cred ca-l fac: sa vad parerea unor americani (si nu numai) pe care-i stiu ca au creier si haz si sa vad ce zic ei despre asta! Dar ma gandesc ca cineva a facut deja asta si n-are rost sa ma deranjez sau sa deranjez pe altii. Sau?