Saturday, July 18, 2009

Romanii, Marele Canion si triburile migratoare

Am citit stirea ca (inca) un tip s-a sinucis aruncandu-se -cu masina cu tot- in Grand Canyon si ma gandeam, oarecum cinic, ca tipul cu pricina a fost un original si un spectaculos pana la capat!
Azi am remarcat si cum il chema pe americanul temerar: Gheorghe Chiriac! Doamne Doamne sa-l odihneasca.
Deci, romanii din America viziteaza macar o singura data mareata gaura in pamant si unii decid ca nu mai vor sa plece de acolo...

PS Am vazut prima oara stirea pe un site american si mi s-a parut oarecum interesanta prin spectaculozitatea gestului si dupa ce am vazut numele respectivului (pe hotnews.ro) am zis ca a devenit si de interes pentru romani.
Ce, voua nu vi se par interesante stirile de genul
"Un roman condamnat la x ani puscarie pentru incendierea unui club din Wahington DC"? Mie nu...
Doar de la faptul ca cineva cu nume romanesc este implicat intr-o chestie destul de banala este suficient sa-i apara fapta in presa din Romania?
Nu de alta, dar se dezlantuiesc baietii pe forumurile ziarelor si ne prea aratam toate zoaiele in public!
De exemplu, cred ca nici nu aparuse stirea respectiva de 10 minute pe hotnews si un cetatean a si postat urmatorul omagiu adus celui decedat: Titlu:
Amara e painea emigrantului; Continut: ...si mai vin unii pe forum ca ce bine e,ca ce civilizatie,ca o fi ,ca o pati,vai de voi ,plangeti din nimic si nu recunoasteti ...
Si de aici incepe circul.
Si cam asa se intampla aproape la fiecare articol cu combinatia
roman+America in titlu. Daca citesti comentariile te ingrozesti si stai sa te intrebi ca de unde atata ura la noi, la romani!

18 comments:

ina bixade said...

Marela Canion este minunat! Acum 7 ani am fost acolo...cred ca trebuie sa fii nebun sau prea nefericit sa mai suporti viata, ca sa te arunci de acolo!!! Pe mine si daca ma impingeai, cred ca faceam cumva sa nu ma dau de-a rostogolul in prapastie, daramite sa ma arunc de buna voie!!!

ina bixade said...

pe linga subiect:la tine in links mi-ai scris numele gresit...este de fapt bixade!!! have a great Sunday!!!!

ketherius said...

De unde atata ura? Din invidie plus prostie. Cei care au ramas in Romania sau au plecat si nu au reusit ii invidiaza pe cei care au reusit - in tara sau prin alte tari. Pe de alta parte, cei care nu au reusit, nu au facut-o din cauza prostiei (a lor, in afara tarii) sau a majoritatii poporului (care, in campaniile electorale, au fost la fel de creduli ca niste copii de 5 ani).

Asa ca singura varianta in care respectivul se poate simti superior 9ca asta vrem toti, nu?) este sa declare strugurii acri si pe cei care par realizati - niste amarati mincinosi.

Anonymous said...

Flavius, citisem acum ceva vreme la cineva pe blog cum o romanca din America isi luase viata, cauza majora fiind depresia postnatala. Unul dintre comentarii era cat se poate de autentic: "asta suna a americanism...(bla bla bla)...cum sa ai depresii dupa nastere cand te uiti la minune de copil adus pe lume". Uite ca se poate, si uite ca exista, dar romanul refuza, ca doar el le stie pe toate si medicii sunt niste fraieri cu diploma, si daca lor nu li s-a intamplat inseamna ca asa ceva nu exista. O sa ajung unde voiam de fapt: nu stiu cum se face ca parca numai atotstiutorii astia, numai vulpile cu ochii pe struguri, numai perfectii astia se gasesc sa comenteze la articolele de genul. Mi-ar placea sa cred ca totusi nu suntem noi o natie de haters...

Lola said...

Cred ca ursitoarea-sefa la romani este Dispretul, iar cea care a lipsit la ursit a fost Empatia :))
Si vorbele cu strugurii acri si capra vecinului cred ca explica restul.

Cat despre romanii din strainatate vs. romanii din tara: e un subiect care poate naste razboaie.

De mica am luptat cu mine sa nu-mi pese de ce zice lumea. Invata sa fii indiferent, face bine la moral. :D
De ex., eu nu mai citesc comentariile de pe site-urile de stiri romanesti pentru ca stiu ca ma zdruncina psihic si incep sa ma indoiesc de integritatea mea d.p.d.v. apartenenta la un popor.
Bref, suntem de alta parte a gardului si in consecinta vedem lucrurile din alt punct de vedere.

Flavius Ţerbea said...

@ina BIXADE: noi inca nu am fost dar e in planuri. Si ma gandesc sa NU ma arunc, ca-i prea faina viata asta in fond si la urma urmei. Dar unii se satura de ea si actioneaza ca atare. Treaba lor...
Scuzele mele pentru schimbarea numelui. Am corectat!

Flavius Ţerbea said...

@ketherius: eu sper ca nu suntem noi, romanii, prosti degeaba si avem un plan secret pentru care ne comportam ca atare. Sau nu...

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: nu toti suntem haters, sper! Si ca veni vorba despre "eu stiu"...ne mai intalnim cu un tip (Cipi) al carui var din Romania niciodata nu a pus piciorul in afara granitelor romanesti...dar ei de cate ori vorbesc varul respectiv STIE! Stie tot...despre sistemul de sanatate, despre drumuri, despre asigurari, despre mancare...stie tot...Noi murim de ras cand ne povesteste Cipi despre dicutiile cu varul lui...se inroseste de nervi la fata...vorba lui: "da, ma, el stie"...
Super fain spus: "romanul refuza, ca doar el le stie pe toate si medicii sunt niste fraieri cu diploma, si daca lor nu li s-a intamplat inseamna ca asa ceva nu exista"... :)

Flavius Ţerbea said...

@Lola: pai mie de asta imi sare uneori tandara: ca de ce se face distinctia intre romanii de aici si cei de acolo!? Ca eu nu sunt deloc special ca -intamplator sau nu- nu locuiesc in Romania, pana la urma e vorba de acelasi sange...ca sa folosesc cuvinte marete.
Si e al naibii de greu sa "joc" indiferent si sa nu mi se faca greata cand citesc unele comentarii (nu neaparat referitoare la "diaspora"...mai avem treaba si cu multe alte natii...dar asta e alt subiect) pe siteurile de stiri romanesti, 'tu-i...
Eu sunt curios daca rautaciosii de serviciu ar gandi la fel si de pe cealalta parte a gardului...

d said...

poate l-o fi lasat franele si astia acuma ii dau cu sinucisu' ..mai stii ?

to-morrow said...

Am mai vazut stiri cu romanii din Spania sau Italia care au de-a face cu politia.
Culmea este ca tot cei din tara pornesc "razbelu", adica:
- se ia o stire din presa straina care sa atraga atentia (card clonat, furt din magazine, inselaciune etc)
- se traduce in romana
- apar reactii de doua tipuri: "dom'le, ce au strainii cu noi, ca infractorii nu sunt reprezentativi pentru noi, cei de aici" sau "ne facem de ras in lume".
De fapt, exista infractori imigranti cu origini variate.
Dar se starneste aici o reactie din partea cititorului cand afla, de exemplu, ca in Spania a fost dezmembrata o retea de cersetorie, coordonata de cativa romani. Sau ca a fost prins un grup care fura cabluri de cupru. Iar pe forumuri ar trebui sa se discute intr-un limbaj mai civilizat, dupa parerea mea.

mimi said...

Reactiile din comentarii sunt de inteles, oamenii vor sa creada ca duc cea mai buna viata posibila, de aceea atunci cand cineva vine si spune ca in alta parte e mai bine prima reactie e de negare.
Asa apar oamenii din Romania care isi inchipuie ca in strainatate e foarte trist, asa apar cei care pleaca si isi inchipuie ca cei din Romania sunt f tristi.
Adevarul e pe la mijloc, chestiile care ne fac fericiti difera. Locul in care ne simtim bine e altul de la persoana la persoana.
Generalizarile cu painea amara in strainatate sunt o prostie, dar daca pe unii ii ajuta sa se simta mai fericiti in balta lor de nefericire, sa fie asa.
O persoana multumita de viata nu se apuca sa puna astfel de comentarii in care le plange altora de mila.

Flavius Ţerbea said...

@d: nepotrivit loc si moment ca sa-l lase franele! Desi, pana la urma, nimic nu este exclus in viata asta care bate filmul de atatea ori...

@to-morrow: cand voi citi in presa americana ca "a fost prins un grup romanesc care fura cabluri de cupru" atunci o sa ma enervez tare tare! Sper ca stirile cu romanii din America sa ramana la fel de spectaculoase ca asta de am zis si sa nu o dea cu potlogariile comise in Spania, Italia etc...Macar in America sa ne ramana imaginea intacta!

@mimi: sa stii ca eu uneori imi bateam capul ca sa inteleg comentariile unora! Acum m-am obisnuit si incerc sa le evit de tot, pentru siguranta celor doi neuroni pe care-i posed...
Da, si eu cred ca o pesroana multumita de viata sta in banca ei.
Sau pe unii asta ii multumeste si le face viata implinita: rautatea?!

mimi said...

pe mine ma amuza comentariile de genul asta. de obicei sunt persoane care nu au iesit din tara dar care au auzit ele de Vasile care are un vecin cu o sora in strainatate :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Greets!

It is my first time here. I just wanted to say hi!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.