Monday, September 21, 2009

Baltimore, Md












Baltimore, un oras care are o istorie bogata in spate, a vazut vremuri mult mai bune si traiesti azi la limita dintre ghetou si pasarea aia cu nume de mare universitate online si care renaste din propria-i cenusa.

E greu de descris o plimbare intr-o zi mohorata de septembrie printre multe cladiri arse, parasite, lugubre, bogate, scapatate, ruinate, cu cartiere intregi unde toate magazinele au demult obloanele trase si grafiti pe ele, unde nu vezi alb deloc in fata ochilor, unde miroase a urina la fiecare colt de strada, unde recunosti cladiri sau imagini familiare din filme, unde vezi afacerile imigrantilor din anii de inceput de secol 20 ramase in aceiasi stare ca atunci si cu urmasii imigrantilor respectivi demult plecati in suburbii.
Da, ne-am plimbat ore intregi intr-un oras frumos si urat, vesel si trist, cu Mayfair Theatre cu acoperisul ars si pe jumatate prabusit, cu Lexington Market plina de mancarurile pamantului si infricosatoare in acelasi timp (doar eu cu Maria eram albi intre sute de negrii...e si haioasa si inconfortabila senzatia), cu biserici ca-n Europa, cu statui de tot felul, cu tramvai netras de cai, cu ganguri unde sunt seringi pe jos, cu gunoaie, cu gradini si case cochete, cu hoteluri din anii '30, cu "aurolaci" , cu primarie cu arhitectura, trotuare, cu senzatie ca acolo nu e locul tau dar cu o senzatie care te face sa mai stai si sa-ti bagi nasul si prin alte cotloane (si cu cruci facute cu limba sa nu te jefuiasca, naibii, vreo unu'), cu miros de Oras.

Partea frumoasa (sic), turistica (si normala?) a lui localitatea Baltimore este Inner Harbour, cu acvariul ala celebru, cu nava Cheaseapeke si cu submarinul USS Torsk, cu restaurante si magazine, cu zgarie nori, cu lume multa pe strada, foarte safe, cu sute de politisti pe strazi, in apa si in aer (just in case), cu Vaduvele Negre care provaduiesc pacea in lume (!), cu terase, cu stadioane si trafic rezonabil pentru un oras atat de mare.
Mai sunt multe obiective interesante in Baltimore, pe care noi nu le-am vazut. De exemplu, mormantul lui Edgar Alan Poe!

Alte chestii legate de Baltimore care poate intereseaza pe cineva:
- este la origine un port industrial, actualmente traind din servicii si incercand sa reintroduca si turismul pe ordinea de zi;
- in '68, dupa asasinarea lui Martin Luther King, baietii s-au dezlantuit pentru cateva zile, arzand tot ce le-a iesit in cale (unele cladiri arse dateaza de atunci, altele mai recent, ca se pare ca baietilor le place sa se joace cu focul) si nu s-au potolit pana Garda Nationala nu a intervenit in (mare) forta.
Apropo de asasinarea lui MLK...voi stiati ca moartea lui a fost urmata de manifestatii de mare amploare lasate cu multi morti si orase (inclusiv Washington) arse si cu rani care se vor vindeca la Pastile cailor?

- are populatie majoritar afro-americana (sediul central NAACP este aici), venita din Sud in cautarea libertatii, inainte de Razboiul Civil a.k.a. Razboiul de Secesiune;
- rata criminalitatii variaza intre primul si al doilea loc in America, la mare concurenta cu Philadelphia (daca se incadreaza in 300 de crime pe an ei zic ca e acceptabil);
- in ultimii zeci de ani a pierdut aproape jumate de populatie (da, multa lume a fugit de Baltimore ca de raie...cica asa se intampla acum cu Detroit...habar n-am daca e asa)
- in oras exista o orchestra simfonica de renume mondial
- arhitectura orasului este cu adevarat impunatoare, dar trebuie sa te aventurezi pe strazi si in "parti rele" ale lui ca sa o admiri
- dupa New York a fost principalul port de intrare a emigrantilor din Europa (noi am venit cu avionul... la Philadelphia)
- in 1812 americanii i-au servit aici pe englezii care amenintau fragila democratie...asta, independenta americana si asa am scapat noi sa avem rezidenta britanica si sa cantam God Save the Queen (apropo de imn...un baltimorez a scris versurile imnului USA...The Star-Spangled Banner...versuri pe care le-a asezonat unui popular cantec de pahar englezesc!)

No, pe bune, e super fain Baltimore, mancare buna, chestii faine de vizitat, era si meci al echipei locale impotriva celor de la Red Sox (hai ca de astia ati auzit) si toata lumea avea o sapca cu Sosetele Rosii (alaturi de Yankees este cea mai populara echipa de baseball din lume...oriunde joaca suporterii lor domina categoric la numar pe oricine).
Am avut si multa bafta si am stat la un hotel super meserias (cea mai ieftina camera 200 de dolari, noi am platit un sfert...last minute deal...pe hotwire) dar vremea a fost destul de nasoala si n-am prea facut poze reusite. De fapt, cred ca-s cele mai nasoale poze pe care le-am facut intr-o excursie!
Asta este, mai revenim ca nu e prea departe de noi: 4 ore.
Dar, vorba unui nene politist: stati in zona sigura a orasului! Care este...

update: Baltimore este unul dintre cele mai periculoase orase americane, dar nu mai ocupa un loc la varful clasamentului! cica, cele mai periculoase orase americane in 2008 ar fi: New Orleans, Camden (New Jersey), Detroit, St. Louis, Oakland, Flint (Michigan), Gary (Indiana), Birmingham (Alabama), Richmond (California, nu Virginia!), North Charleston (SC) si Cleveland (Ohio). Baltimore e pe 12, Miami pe 13, Washington DC pe 21, Youngstown (Ohio) pe 14 etc.
Cel mai sigur este in Ramapo (New York State...nu am auzit de el!) iar clasamentul este
"based on a city's rate for six crime categories: murder, rape, robbery, aggravated assault, burglary, and motor vehicle theft".

7 comments:

Dana said...

Interesant post, interesante si pozele.

d said...

Hm..mersi de poze..uite asa vazui si eu cum e pe acolo ..Pare interesant de vizitat dar nu cred ca mi-ar place :)

Flavius Ţerbea said...

@Danangib: multumesc pentru interes! :)

@d: e foarte fain pe acolo si-l recomand oricui sa-l viziteze macar o data.
Mai ales celor care vin la Washington...pentru ca e super aproape de capitala...sub o ora de condus.

Lucian said...

daca vedeam doar pozele imi disparea cheful de emigrat in america :). poate vremea mohorata e de vina

Flavius Ţerbea said...

@Lucian: pai eu zic sa nu-ti piara cheful de emigrat in America pentru ca ar fi pacat. Dar nu-ti recomand ca si "loc pentru stabilit in America" Baltimore...Doar e interesant de vizitat, nu si de locuit acolo. Desi, pana la urma, ar depinde de jobul pe care il ai...ca sunt si cartiere meseriase, dar neinteresante dpdv turistic...

Anonymous said...

Ai vazut "The Wire"? Se intampla in Baltimore si e foarte realist si foarte destept. Ti-l recomand cu caldura. Nu mai este pe HBO, da' este pe Netflix.

Flavius Ţerbea said...

@Anutza: nu, nu l-am vazut dar iau de buna recomandarea (venind de la tine) si o sa fac sa-l vad! :)