Thursday, January 21, 2010

Dracula is dead

Azi am fost la biblioteca ca sa mai pierd vremea cu folos (sic!). Si asta pentru ca mama natura nu e prea darnica si ne tine prin jurul casei din cauze de frig si ploi.
Si daca tot eram acolo (apropo, mama, mama...ce biblioteci au americanii nostri...minune, dom'le) am zis sa citesc ceva. Si am citit: ziare online!
Am vrut sa iau si o carte pentru acasa si nu stiam la ce sa ma uit. Am pus ochii pe o biografie de-a lui Mark Twain si am dat sa o iau cand am vazut, la loc de cinste (cartea saptamanii), niste culori pe coperta unei carti lucioase care m-au facut sa tresar: rosu, galben si albastru.
Cartea cu coperta tricolora se numeste " DRACULA IS DEAD" si este scrisa de fostul ambasador american in Romania, Jim Rosapepe si sotia lui, Sheilah Kast. Nu am apucat inca sa citesc deloc din ea dar am imprumutat-o si poate o sa mai zic de ea daca imi pare ceva de zis. Daca nu, nu.

Si daca tot am vorbit de carti (tot mai rar le citesc, 'tu-i) ar fi frumos sa raspund cu drag la leapsa trimisa de Lady Io, pe care eu o respect foarte mult.
Deci, pe cai ca se filmeaza:

1.Când citiţi, pentru a marca locul unde aţi rămas cu lectura, folosiţi semne de carte sau îndoiţi paginile?

Chiar semne de carte in adevaratul sens al cuvantului nu cred ca mai avem prin casa...folosesc vreo bucata de hartie aflata la indemana. Da' macar nu indoi paginile, asta fara a ma deranja in mod special cand o fac eu. Da' daca o fac altii pe cartile imprumate de la mine atunci nu-mi place.

2. Aţi primit în ultimul timp o carte drept cadou şi, dacă da, care a fost aceasta?
Am primit recent o carte de fotografie, adica cu poze: Castigatorii premiului Pulitzer intre o mie noua sute si ceva si anul 2008. Unele poze (cu tot cu textul care le insoteste) sunt remarcabile si te pun pe ganduri. De exemplu, cancelarul german in vizita la un lagar de concentrare si cu ochii plansi.

3. Citiţi în baie?
Citesc si in baie cu cea mai mare placere. Problema e ca folosesc baia mult mai des decat pun mana pe o carte.

4. V-aţi gândit vreodată să scrieţi o carte şi, dacă da, care ar fi fost aceasta?
Nu m-am gandit si probabil nici nu o sa ma gandesc.
Asta in afara de un album foto cu Williamsburg si imprejurimile.

5. Ce credeţi despre colecţiile de carte de la noi?
Eu aveam colectia in casa Povesti Nemuritoare, Jules Verne, inca una (nu-mi amintesc numele...stiu ca erau si Legendele Olimpului, Colt Alb si Sfarleaza cu fofeaza de Victor Ion Popa) si Biblioteca Pentru Toti pe vremuri. Acum am inteles ca au aparut in Romania cateva colectii insotite de diverse ziare. Sau ziare insotite de carti? Am o parere buna despre orice carte. Si am si optiunea de nu a o mai citi daca nu-mi place.

6. Care este cartea preferată?
La momentul asta cartea favorita este American Lighthouses!

7. Vă place să recitiţi unele cărţi şi care ar fi acestea?
Probabil mi-ar placea, dar m-as multumi sa citesc unele noi. Ca, din pacate, cu cat trec anii cu atat se imputineaza cartile pe care le citesc. Si imi pare rau.

8. Ce părere aţi avea de o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciaţi şi ce le-aţi spune?
Nu m-ar interesa in mod special o astfel de intalnire dar daca m-as intalni i-as spune buna ziua. Stiu ca mi-a dat un tip, Paul de Romania, o carte de-a lui cu autograf. Si nici nu l-am intrebat nimic. De fapt, nici macar nu aveam o intalnire cu el. Doar m-a vazut intr-o sala si m-a intrebat daca nu doresc o carte de-a lui. Am zis ca da.

9. Vă place să vorbiţi despre ceea ce citiţi şi cu cine?
Da, daca ma impresioneaza ceva eu imi impartasesc emotiile in stanga si in dreapta.

10. Care sunt motivele care vă determină să alegeţi o carte pe care să o citiţi?
Titlul si autorul uneori, recomandarile cunoscutilor virtuali sau reali, cicaleala nevestei, plictiseala, curiozitatea.

11. Care credeţi că este o lectură “obligatorie”, o carte pe care cineva trebuie să o citească?
Unii ar zice ca Biblia dar eu cred ca nu ar trebui sa existe lecturi obligatorii.

12. Care este locul preferat pentru lectură?
Nu am loc preferat pentru lectura.

13. Când citiţi ascultaţi muzică sau lecturaţi în linişte?
Nu prea pot citi o carte daca sunt mangaiat prin urechi de muzica.

14. Vi s-a întâmplat să citiţi cărţi în format electronic?
Inca nu mi s-a intamplat. Dar sunt curios sa vad ce e si treaba asta. Pana la urma am supravietuit citind ziare in format electronic asa ca nu vad de ce nu m-as adapta si la cartile futuristice. Nu zic ca nu e important formatul dar continutul parca ar prima in ochii mei.

15. Citiţi numai cărţi cumpărate sau şi pe cele care sunt împrumutate?
Imprumutat, cumparat, oferit in dar. Merge oricum, nu sunt pretentios la asta.

16. O carte este pentru mine… Cum aţi descrie o carte?
O carte este un prieten, un monument si o institutie.
Poate sa fie si o mare prostie sau dezamagire. La fel ca orice institutie, de altfel.

Si cu astea fiind spuse am incalecat pe o sa si am terminat cu lepsele pe anul asta!
Nici nu le dau mai departe, nici nu le primesc.
Desigur, doar in caz de maxima exceptie.

11 comments:

Lady Io said...

Multumesc de preluarea lepsei! :)
Astept cu interes sa aflu despre cartea fostului ambasador.

adrianagianinna said...

Ce pot spune/laudabil ca,avand de unde alege,ai avut reactie vazand ceva despre locurile de la noi;probabil aceeiasi reactie as fii avut si eu.Trist este insa ca asemenea cladiri fara noima,care,pe langa faptul ca nu par a fii gandite de un arhitect,in lipsa banilor pentru a fi implodate,mai sunt si filmate.Iarasi trist,faptul ca multe localitati se mai pot''lauda'' cu astfel de monstii arhitecturali.Dar sa nu uitam,Dragalita Doamne de atatea cladiri faine si adeseori nepuse pe pret,privelisti,oameni si locuri care ne-au bucurat sufletul de multe ori.Nu,stiu uneori astfel de imagini duc cu gandul la locuri din lumea a 3-a,si nu stiu zau,cate zeci de ani or mai trece,ori daca ne vom putea schimba vreodata.Gianinna.

Dana said...

Chiar ar fi interesant de stiut ce amintiri are ambasadorul american de la noi ( parea ca se simte bine pe meleagurile romanesti). Cat despre faptul ca Dracula is dead, mi-ai luat o piatra de pe inima, asteptam de mult sa se intample chestia asta, individul devenise de-a dreptul enervant..,lol....

Donazz said...

Ma duc chiar acum la B&N si fac o citire in diagonala si va zic la toti daca merita atentie au ba:)

Flavius Ţerbea said...

Lady Io: cu multa placere si poate ne zice Dona mai repede despre carte ca la cum ma stiu pe mine va mai trece ceva timp pana sa ma apuc de ea!

Flavius Ţerbea said...

@Gianinna: pai poza am pus-o in acelasi context: daca a murit nenea Dracula atunci si cladirile astea vampirice sunt moarte. Poza e mai veche, sunt sigur ca acum arata mai bine respectivele cladiri de pe strada Luncii, din Medias, judetul Sibiu, Romania.
Si probabil as fi fost mai inspirat sa pun o poza cu lucruri mai faine din tara.
O sa ma revansez cat de curand, promit, pentru ca Romania chiar este o tara tare faina si chiar nu cred ca o caracterizeaza doar imagini ca-n poza aia!

Flavius Ţerbea said...

@Danangib: pai Dracula cred ca este cel mai popular roman in ochii americanilor si, cred, si ai altora. Poate nici n-ar fi rau sa exploatam problema mai profesionist, de ce nu!
dar daca vrem sa-l ingropam macar atunci sa-i facem o ingropaciune ca la carte, ca sa ne tina lumea minte!

Flavius Ţerbea said...

@Dona: no, ai citit? ce zice, ce zice nenea ambasador?

Anonymous said...

Cu certitudine,fostul ambasador si-a facut o parere mai mult decat pertinenta despre Romania.Tin minte ca am avut rabdarea de a urmarii(intamplator),ceva reportaj la final de mandat al distinsilor.Totusi Romania nu e numai tara unde s-a filmat ;;Borat'',nu e numai tara celor napastuiti de soarta si nu toata lumea fura.Exista atat de multi oameni de calitate si poate asta-i farmecul Romaniei.Trist e ca suntem romani saraci intr-o tara bogata.Sigur nepasarea,neimplicarea si traiul ca''frunza batuta-n vant'',poate si profitabil pentru multi,da nu toata lumea face asta.Sunt inca foarte multe valori.Sincer,as fii preferat sa vad poze cu sibieni cu clopu' mic manandu-si turmele de mioare pe imas.Mastodonti industriali ori cladiri fara sens inca exista peste tot.Dar nu avem noi puterea sa schimbam asta,si nici sa ne mintim ca nu exista.G.

Donazz said...

Ma scuzati ca n-am dat cu parerea precum am promis.. Am citit primele 2 capitole (ca erau gratis pe kindle-ul meu:D) si am fost surprinsa in sensul urmator:
1. Ca un diplomat ce se afla, chiar daca si nu de meserie, Jim Rosapepe vorbeste frumos si foarte frumos despre Romania.
2. Continuind pe ideea de la punctul 1, Jim priveste cu ochi obiectivi (atit cit poate un om crescut intr-o alta cultura) Romania si romanii. Nu incearca sa-i critice, sa darime dintr-un argument vreun obicei mai straniu, ci mai mult incercind sa inteleaga rationamentul din spatele actiunilor lor.
3. Ca orice american, Jim nu eticheteaza pe nimeni si nimic.
4. E interesant cum se vad din partea cealalta a gardului lucruri cu care noi ne-am nascut: faptul ca barabatii saruta mina doamnelor, faptul ca luam coruptia si mita ca atare, faptul ca suntem fatalisti "asta-i viata" etc.
Una peste alta, e o carte de citit, si pentru cei de aici (care stiu ambele lumi) si pentru cei din Romania (care stiu lucrurile doar din unghiul lor).

Cea mai mare concluzie a mea: am inteles inca o data ca daca nu ai nimic frumos de zis despre ceva sau cineva mai bine nu zici nimic.

Leave long and prosper! Peace!

Anonymous said...

mul?umiri foarte interesant,