Monday, January 18, 2010

Happy Martin Luther King Day!

Astazi este Martin Luther King Jr. Day in America.
Deci, va doresc sa aveti o zi a lui MLK fericita!
Si ca veni vorba...
Voi stiati ca in America anilor 2000 (2010 inclusiv) rasismul (din ambele parti) este in floare?
Nu, nu stiati? Nici eu nu am stiut asta inainte de a locui in sudul Virginiei.
Vreti exemple?
Nu le dau acum, dar sunt, credeti-ma pe cuvantul scris pe blogul asta. Am vazut la altii, ni s-a intamplat mie si Mariei, am citit in ziare si reviste si il percepem destul de evident in atmosfera.
Dar cat timp fiecare isi vede de treaba lui si ne ascundem gunoiul sub pres toata lumea este happy, mda...

Nu glumesc, chiar nu credeam ca rasismul este atat de prezent in societatea americana!
De altfel, nu stiam multe de spre America inainte de a fi rezident al ei. Sunt sincer: nu m-a interesat prea mult subiectul societate sau istorie americana pana acum vreo cativa ani, mai degraba m-au interesat filmele si muzica americana. Asta asa, ca sa stiti cu cine aveti de-a face...
Si da, nici zgarie nori nu sunt la tot pasul in America, nu va mai uitati atat de mult la filme ca realitatea difera putin, prin partile esentiale.
Sa mai zic si ca mancarea e buna in America, contrar a ceea ce cred o gramada de connationali de-ai mei? Da, e chiar foarte buna daca o manaci unde si de unde trebuie.

Credeti ca nu exista cartiere intregi total segregate? Exista, o gramada chiar.
Asta cel putin in statele sudiste, nu cunosc cum este in partea de vest a orasului Chicago, de exemplu...
Credeti ca neo-protestantii albi (in special sudisti sau din Mid West) ii plac pe negrii indiferent de religia lor? Na, eu nu cred ca-i plac.
Credeti ca o gramada de idioti (albi) nu fac scandal ca guvernul american se agita atat de mult sa-i ajute pe cei din Haiti? Eu cunosc cateva cazuri care il acuza pe Obama (sic!) ca-i ajuta pe negrii lui din Haiti si ca o face cu bani publici americani!!!!!!!!!!! Astea-s chestii pe care daca mi le-ar fi spus cineva (si nu le-as fi auzit eu) inclinam sa nu le cred.
Credeti ca nu sunt o gramada de afro-americani (ca daca le zic negrii sau mai stiu eu cum se poate interpreta) care iti arunca in fata argumentul suprem: it's because I'm black? O, da, unii ti-o zic direct in fata -cu o privire cinica- si multi pun capul in pamant cand aud asta. Cum ziceam, ni s-a spus aceasta fraza si mie si Mariei, dar in afara de tristete si revolta interioara nu am prea raspuns nimic. A, eu i-am zis de fapt: no, because you're stupid! Dar nu vreau sa mai zic ce s-a intamplat dupa aceea, ca a fost demult si am uitat.

O, da, America este divizata destul de mult: intre albi si negrii, intre nord si sud (mai degraba aia din sud au ceva cu aia din nord...nebuni uitati de istorie), intre numaistiueucare religie si alta, intre legali si ilegali, intre republicani si democrati (aici e destul de discutat, asa ca nu ar e rost sa incep subiectul...eu recunosc ca nu-mi place deloc de Palin, ca o chestie), intre avort sau neavort, intre americani (aici si negrii si albii sunt de aceiasi parere, imi pare) si mexicani (da, da, stiu...sunt hispanici), intre ecologisti si americanii verzi, posesori de F150 si or mai fi divizari pe care nu le-am remarcat sau pe care nu mi le amintesc.
Si cu toate aste fiecare isi vede cat de cat de treaba lui, fiecare are dreptul sa-si exprime optiunile (asta cat timp nu se leaga de populatia afro-americana, desigur) si poate ca ranile lor se vor vindeca vreodata.
Ca eu chiar nu am treaba si de obicei ii inteleg pe toti, la gramada.
Alteori, nu.

11 comments:

Anonymous said...

Parerea mea e ca in nord-vest e mai binisor din punctul asta de vedere. Eu am fost in stare de soc o perioada cand ne-am mutat din Wyoming (nord-vest) in Indiana (mid-west) si cand am vazut o diferenta majora de mentalitate. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce e mai la sud.
PS: Un prieten de-al nostru a fost angajat pe post de Assistant Manager la The Fresh Market din oras de aici si ii place la nebunie (mai ales partea cu degustatul produselor :)) ).

iulian said...

totusi sper ca nu aveti probleme? cum sunt in spania si italia.

ketherius said...

Nu stiu de ce, dar vad ca americanii sunt tot ceea ce se lauda ca nu sunt. Si nu am avut parerea asta pana nu i-am cunoscut indeaproape.

Anonymous said...

Salut www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

amalia said...

ketherius, pai atunci incepe orice belea, cand te apropii!!

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: nu e dracul atat de negru, pana la urma. Dar mie imi pare ca mai sunt mentalitati pe care le credeam ingropate in istorie.
TFM nu e o companie rea, dimpotriva. :)

Flavius Ţerbea said...

@Iulian: na, Doamne fereste! N-avem nici o problema. La urma urmei noi nici nu suntem incadrati la categoria minoritati. Cred!

Flavius Ţerbea said...

@ketherius: pai se lauda ca nu mai exista rasism sau ca nu sunt o gramada de rasisti!?
In toate emisiunile umoristice fac glume legate de respectiva problema, ziarele scriu, oamenii vorbesc (adevarat, mai pe ascuns)...
Faza e ca nu stiam eu dinainte, probabil nu isi spala rufele in public (citeste extern), habar n-am.
Dar eu am in continuare o parere foarte buna despre toata lumea, in special americani.
E mai comfortabil asa.

Flavius Ţerbea said...

@amalia: subscriu! :)

ela grotaa said...

interesant blogul tau.
nu crezi totusi ca rasismul in romania este o boala mult mai extinsa ca in Usa sau alte tarmuri?
acum 2 ani, vizitand romania, un "domn" cu patima, a incercat sa ma convinga ca negrii nu sunt umani,si a incercat sa-mi aduca argumente tampite si bolnave ca acesta: ca daca Dumnezeu ar fi vrut sa fie egali cu noi, i-ar fi creat albi.ai mai auzit asa ceva? eu nu doar am ramas uimita, am ramas revoltata, caci multi negrii pentru mine sunt mai umani ca multi albi, mai calzi, mai atragatori, mai pasionali si crede-ma ca as putea continua, nu de alta dar imi impart viata si patul cu unul, cel mai uman suflet din lume (pentru mine bineinteles)...un suflet alb invelit in piele neagra, cum tata obisnuieste sa glumeasca :)
numai bine!

Flavius Ţerbea said...

@ela grotaa: habar n-am care sunt mai rasisti: americanii sau romanii!
Eu doar nu stiam dinainte de a veni aici ca rasismul este o mare problema in America; ca sa fiu bine inteles: si negrii si albii sunt in mod egal rasisti in capul meu. Si fiecare are partea lui de vina (sau de dreptate) dar cine sunt eu ca sa judec?!
Cat despre respectivul "domn" habar n-am ce sa zic decat ca e un ignorant spalat pe creier.
Culoarea/rasa nu ar trebui sa aibe nici o legatura...
Acum cateva luni am scris despre rasism in Romania (legat de tigani...cu ocazia concertului Madonnei) si o gramada mi-au sarit in cap ca habar n-am despre ce vorbesc.
Deci, sa discuti probleme rasiale nu e indicat ca provoaca pasiuni, se pare.
Si, bineinteles, adevarul este intotdeuna la mijloc cand vrem sa-l vedem la mijloc...
Tatal tau a zis frumos despre sotul tau si chiar ma bucur ca gandeste asa despre el pentru ca, dupa cum tu ai zis, multi romani sunt mai inchisi cand vine vorba despre acest subiect.
Pana la urma, cati ar fi fericiti daca copilul lor s-ar casatori cu un tigan, de exemplu!
Eu sper ca n-as avea treaba.
Bafta multa si sa mai vii pe aici.