Monday, January 4, 2010

Povesti din Diaspora@episodul 2

La inceputul aventurii noastre americane am cunoscut un cuplu din Republica Moldova care se chinuia sa-si urmeze "visul american": el se numea Stan (de la Stanislav) si ea Natalia (de la Natalia).
La prima intalnire, petrecuta intr-a gogoserie, Stan a intrebat pe un ton rastit cu ce ne ocupam noi exact in America, cum am venit, cat castigam si daca o putem ajuta pe Natalia cu un job.
N-am cazut pe spate de placere la auzul tonului ala si al intrebarilor "normale" pentru unii, indiscrete si total nepotrivite pentru altii dar am zis sa nu fim si noi atat de sensibili si sa-i ajutam daca avem cum.
Desi Maria a incercat sa-i gaseasca ceva nu s-a putut pentru ca s-a lovit de o problema marunta: n-avea drept legal de munca si e tare greu sa gasesti aici de munca la negru.
Dar, cu orice altceva, am incercat sa-i ajutam.
La un moment dat n-am mai auzit nici un semn de la ei.
Am aflat, in urma cu o luna, ca Natalia a fost implicata prin vara intr-un accident rutier minor cu ocazia caruia politia i-a verificat statutul si gasindu-l in neregula au arestat-o, au tinut-o inchisa doua luni si au deportat-o in Moldova definitiv.
Stanislav a ramas pe undeva, prin America asta mare.

9 comments:

Anonymous said...

Terbea.. Un nume de familie mai putin obisnuit. Din ce parte a tarii esti originar? Tata e de pe langa Sibiu - poate si tu la fel?

d said...

din pacate povestea asta intra in "d-ale vietii"..pentru unii e simplu ,pentru unii mai greu iar pentru unii e pur si simplu imposibil !
Cat despre atitudinea tipic moldoveneasca e aceasi poveste ca si cu noi romanii ..trebuie insa de scos in evidenta ca sunt unii moldoveni care si-ar da si haina de pe ei pentru o prietenie mai ales in situatii critice ..sunt printre fericitii care am avut ocazia sa cunosc astfel de oameni nascuti in Moldova de peste Prut ..
restul e can-can cum bine zicea cineva !

Flavius Ţerbea said...

@Anonymus: sa stii ca ai dreptate si numele asta nu e deloc obisnuit! Mai ales aici, in America!!! :)
Eu sunt de langa Sibiu (din Medias)...ma gandesc ca langa Sibiul tau ar putea fi Agnita...ca acolo am inteles ca sunt multi cu numele asta...dar al meu tata se trage de prin Mures, la fel ca si neam de neamul lui.
Si, cica, numele ar veni de la "cerb"!
M-as bucura sa stiu cine ma intreaba de nume...adica, o semnatura ar putea face minuni.

Flavius Ţerbea said...

@d: parca era un slogan cu ceva de genul sa faci imposibilul posibil?
De atitudine tipic moldoveneasca eu nu am pomenit, sa stii! Pentru ca habar n-am care o fi aia!
Cum mai ziceam...parca si Depeche Mode tot asa glasuia: people are people...

Anonymous said...

..."au deportat-o"...iarta-ma, dar suna cam nastrusnic, cred ca "expulzat-o" ar fi fost mai potrivit, Henri Charrière a fost deportat in Guyana Franceza, englezii isi deportau raufacatorii in Australia, Dostoievski a fost deportat la Omsk, in Siberia, Soljenitin la Magadan, Kolima, exemplele putand continua ad nauseam...mai multa atentie in alegerea cuvintelor, draga Raducioiu, se pot naste grozavii din manuirea lor gresita...
Papillon

Flavius Ţerbea said...

@Papillon: nu stiu ce sa zic...hm...cred ca nu ai dreptate...dar nici nu sunt foarte sigur...dar nici nu-mi bat capul cu acest aspect.
Pe aici se zice ca te deporteaza daca esti rezident si faci vreo prostie si te trimite la mamica acasa..
Oricum o fi, imi pare rau de sarmana fata ca parea de treaba. Plus ca a petrecut si doua luni la puuscarie, experienta traumatizanta pentru multi, ma gandesc eu.
Eu ma asteptam sa te legi de "nu am mai auzit nici un semn de la ei"...aia da, e a la Raducioiu, nu neg.
Te mai astept cu corectarea.

mimi said...

nu stiu de ce au unii senzatia ca astfel de intrebari sunt normale :)

Flavius Ţerbea said...

Nici mie nu imi par prea normale dar cand n-ai cu cine, n-ai cu cine!
O doamna romanca a intrebat-o mai demult pe Maria cat castiga. raspunsul a fost "bine" si doamna a insistat cu " da' cat exact, inseamna bine?"...
Unii e curiosi!

Anonymous said...

hai sa-ti zic si eu o "patanie" cu cineva din Chisinau. Vine la mine omul ca auzise de la unii altii ca am mai facut declaratii de venit pentru finante.La inceput le faceam de-a moaca ca-mi parea rau de romanii care lucrau pe aici la Mc.Donald. Apoi cind s-au inmultit ...era timpul meu liber pe care il pierdeam facind asta in loc sa fiu cu familia.Asa ca la un 1.01.am hotarit ca le mai fac numai contra cost. Greu la inceput ca nu sint omul...dar punind in cintar orele pe care le pierdeam ca nu stateam linga odrasla...ma rog...s-au cam triat clientii;) Vine X din Chisinau...ma uit la acte si ii zic ...iti scot 4000 de euro te costa 200. Zice ok. Ii zic banii mi aduci dupa ce iti intra suma de la finante. Omul multumit. Vine ziua x ia cei 4000 si vine la mine sa negocieze...ca cica imi da numai 100 ca de fapt astia erau ai lui. Egal zic da si pleaca. Anul urmator nu a mai indraznit sa vina. Asta pina ia venit hirtia de la finante. Trebuia sa plateasca vreo 3000.Vine el cu capul plecat sa-l ajut. politicos i-am zis ca nu ma mai ocup de declaratii de venituri acasa ...i-am dat o carte de vizita de la birou si i-am atras atentia ca ora il costa acolo XXX euroi cu banii jos imediat...si nu am mai auzit de el de atunci ;))