Friday, February 12, 2010

Regele Mihai, Roger Milla si timbrele romanesti

Mie imi place cand aud referiri legate de Romania din gura unor cetateni si cetatence intalniti in America.
De exemplu azi un domn m-a intrebat ca de unde sunt originar si cand i-am spus ca sunt roman mi-a povestit ca acum 25 de ani l-a intalnit pe King Michael of Romania intr-un restaurant din Los Angeles si ca i-a parut un om deosebit de bun.
Ieri am intrat in vorba cu un domn farmacist...acelasi dialog uzual...ca de unde esti...da' tu de unde esti...eu din Romania...eu din Camerun...iti mai amintesti de meciul cu noi cand Roger Milla l-a driblat pe fundasul vostru ca in curtea scolii si a marcat un gol istoric pentru noi...eu ii stiam la un momenta dat pe toti fotbalistii camerunezi prezenti la Mondiale...eu am sarit pe geam la al doilea gol...ati avut o echipa buna in America...voi ati avut echipa buna in Franta, parca...echipele de fotbal de la noi au momente de sclipire o data la cateva decenii si dupa aia dezamagesc la greu...si noi tot asa...eu ma numesc Kimber...eu Flavius...a, de la imparatul ala...nu, de la un fotbalist, Domide.

Acum vreo doua saptamani m-a intrebat un domn la a patra tinerete...ca de unde esti...ca din Romania...a, fain...aveam timbre romanesti...si eu...de fapt, inca le mai am...am fost acum vreo 40 de ani in Bucuresti...v-a placut...da, orasul era frumos dar oamenii tristi dar foarte amabili...dar acum am inteles ca s-a schimbat tara ta mult in bine...s-a schimbat, fara doar si poate...sunt frumoase timbrele romanesti...da, sunt...si femeile sunt frumoase acolo...da, sunt.

14 comments:

Costel said...

Inainte de 89, Nastase si Nadia, putin dupa 89 intrebau de nea Nicu.
In timpul campionatului mondial de fotbal (LA), toti mexicanii erau disperati dupa Hagi. Acum incep eu:
ati auzit de ...

Anonymous said...

Eu n-am avut noroc de asta ca al tau. De fiecare data cand intalnesc un american care mai stie cate ceva despre Ro. si nu e despre Nadia sau Cea'cescu, stiu despre orfelinate si despre "Roma villages". Chiar joi o colega de la statistica, cand m-a intrebat de unde sunt, mi-a zis ca in 2006 a mers cu biserica din America in Romania pentru vreo cateva luni sa ajute those "Roma villages". Si mai stiu vreo cativa care au plecat in "misiuni" de astea.

Sofie said...

Si eu am intilnit multi straini care stiau si vorbeau frumos de Romania ... de la Tiriac, Nadia si Nastase pina la Gh Zamfir, Brincusi, Eliade, regele Mihai samd ...
am un coleg la job care a facut turul RO cu trenul si i-a placut, a zis ca a fost a real adventure ... baiatul acesta e nascut si crescut in Point Grey - cartierul elitei din Vancouver ...
La o conferinta in Portland am intilnit un domn care-l avusese profesor pe Eliade si mi-a povestit ce idei nationaliste le expunea la clasa si nu se ferea sa afirme ca a fost legionar ...

Ionela - asa e in mediul studentesc ... ei stiu doar de Nadia, orfani si comunitatea roma, asta li s-a predat ... fiindca asa am stiut noi sa facem export de cultura si civilizatie dupa Revolutie ...
o sa vezi, dupa ce graduezi si intri in alte medii, o sa intilnesti din ce in ce mai putini care vorbesc despre asta ...

Anonymous said...

Uite, eu azi m-am intilnit cu un canadian care ma credea olandeza (aveam papuci cu portocaliu). Cind i-am zis ca-s romanca, da' locuiesc in Vancouver, m-a intrebat daca-s din Timisoara si unde a locuit regina Maria. Fiindca el citeste o carte despre un canadian care a ajutat-o pe regina sa-si scoata bijuteriile din tara - eu acum trebuie sa ma apuc sa caut daca povestea asta e adevarata ori ba :-).

ela grotaa said...

incredibil ce mi s-a intamplat ieri.veneam din vizita la socrii si am uitat, pur si simplu am uitat sa punem benzina si la mijlocul drumului ni s-a oprit masina.am coborat si tocmai era acolo o ferma si am poposit acolo pana joaquin, sotul meu s-a dus sa caute benzina.chiar acolo era o doamna cu fetita ei si am intrat in vorba...ca de unde esti, etc.era profesoara universitara de istorie in santo domingo.cand a auzit ca sunt din romania, am inceput sa schimbam opinii, ca stefan cel mare construind manastri(auzi tu, o dominicanca povestindu-mi de stefan cel mare hahaha ), ca ceausescu si elena, ca turcii, ca ungurii si romanii luptand pentru transilvania si cu unirea cum a fost...ooooo.nu puteam sa cred.nici un strain n-a stiut atatea despre tara mea.incredibil.m-am simtit atat de bine...
cand mai putin te astepti.:)
apropo, ieri la televiziunea dominicana, recomandau filme si au recomandat si ceva de-al nostru.sigur, 4 luni, 3 saptamani si 2 zile...cred ca asa se numeste.:) cred ca romanii incep sa creeze filme bune.succes romaniei, sa speram ca noua generatie ne va face mai multa publicitate si mai multa onoare in fata lumii!
mir-ela

amalia said...

Eu sunt in urma cu comentariile, Flavius, iti/va doresc multi ani fericiti de America!!
Ai un tonus grozav, cand nu ma vede nimeni vin si mai pishc din el, sa duc la mine acasa :)

robert said...

flavius....o corectie....fundasul nostru nu a fost driblat ca in curtea scolii....ci au sarit impreuna la cap....si andone sa dezechilibrat...si abia atunci milla...a ramas singur cu portarul....sa nu denaturam adevarul:)

Flavius Ţerbea said...

@Costel: imi vine si mie sa intreb in toata partile (uneori) daca au/am auzit de...
Dar presupun ca nu au auzit si ii las in pace pana ma intreaba ei. :)

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: de intrebat inca nu m-a intrebat nimeni de orfelinate si tigani, ca sa fiu sincer.
De misionari cu divesre treburi religioase prin Romania am mai dat si in afara de o tanti (fugarita de ai nostri ortodocsi pe ulitele unui frumos sat) nu am auzit impresii negative. Dimpotriva, chiar.
Mai noi le recomand cartea fostului ambasador (Dracula is dead) celor care vor sa-si faca o impresie despre romani si romanism.
E de bine in carte.

Flavius Ţerbea said...

@sofie: eu ma bucur in continuare de imaginea tare buna pe care o au romanii si Romania (sper sa nu ma insel) pe continentul nord american.
Si, ca sa fiun sincer si diplomat: sunt de acord cu ea.
Asta pana cand vorbesc in particular si zic de comunitatea romaneasca nord-americana care de multe ori lasa de dorit. Parerea mea...

Flavius Ţerbea said...

@Anonymus: am intalnit cateva persoane intersate de viata Reginei Maria...una era chiar o prietena de-a Hannei pakula, cea care a scris celebra The Last Romantic...despre viata Reginei...care a fost si in apropiere de Vancover...in Washington State...exista un muzeu dedicat ei acolo, din ce stiu din surse "sigure"!

Flavius Ţerbea said...

@la grotaa: intamplarea traiata cred ca nu o vei uita prea curand. asa e viata asta: ciudata si interesanta! :)
4 luni, 3 saptamani si 2 zile este deja un "clasic"...a castigat multe premii de prestigiu...i-am trimis pe cativa americani sa-l vada cand a rulat la cinematograf (in America)...mie nu mi-a placut in mod speciaql, dar cu siguranta e un film de aratat in lume.

Flavius Ţerbea said...

@amalia: multumesc tare mult si cu tonus, netonus iti urez si eu La Multi Ani! Asa, fara nici un motiv...ca nu strica niciodata un lamultiani in plus! :)

Flavius Ţerbea said...

@Robert: multumesc pentru lamuriri!:)
Parca l-a si impins putin Milla in saritura pe Andone, nu? :)