Thursday, February 25, 2010

Virginia is for lovers

Virginia is for lovers este sloganul oficial al Virginiei, stat (frumos stat) american in care noi ne obosim si ne odihnim oasele de 3 ani.
Am vizitat si alte state din America dar tot Virginia imi pare mie cel mai fain loc de trait. Asta asa, la o privire oarecum superficiala si fara a avea pretentia ca spun si un adevar universal. Dar veniti, stati, exploarati si, dupa aia, mai povestim.
No, acum ca am incheiat pledoaria Virginiei sa trecem la lucruri serioase: tunsul si frizeria in America!
Una din primele pareri pe care le-am avut despre tara asta a fost ca e scump al naibii sa te tunzi la frizerie!
Asta am auzit-o de la cineva venit in vizita in Romania si care mi-a spus ca e aproape imposibil sa te tunzi la o frizerie si, in general, lumea se tunde acasa. Eu, credul, am zis ca daca el zice pai atunci asa o fi.
Uf, si cand am purces la drum lung imi ziceam ptiu, drace, ca mi se termina binele pe la frizeriile de cartier, gata cu tunsul scurt si cu perciuni lungi si cu masina la spate, fara bordura.
Si am ajuns in America, tuns, neras si obosit. Si de la atat oboseala, dupa doua luni, mi-a crescut parul si am zis ca nu se mai poate trai asa: trebuie cumparata masina de tuns, ras si frezat. Si am folosit masina aia atat de profesionist incat, la a treia groapa din capul meu, mi-am pus o sapca si am plecat inspre prima frizerie intalnita in cale: una a unei filipineze cu un ajutor de frizer portorican, de orientare sexuala minoritara. Si, ma gandeam eu, mama cat o sa ma coste sa-mi repare astia nedibacia intr-ale tunsului acasa. Si, timid, am intrebat ca how much. Pai 12 dolari.
'tu-i, pentru 12 dolari am stat eu cu morcovu' in fund?!
Cam atat costa un tuns normal pe la noi: intre 12 si 20 de dolari...plus taxe si ciubuc.
Si de atunci am tot incercat senzatii la frizeriile americane: ba una de la un Super Cuts mi-a taiat urechea de imi curgea sangele pe gat in jos demn de o cauza mai buna (saraca frizerita...i s-a facut rau...dar m-a terminat de tuns si, plin de sange pe tricou, i-am multumit frumos si i-am mai si lasat bacsis...prost mai sunt uneori); ba m-am tuns o data la o frizerie si aia nu intelegea engleza deloc...e usor de explicat din semne ca vrei sa-ti taie parul atat si pana aici...mai greu e cu practica; ba am mai fost la o chinezoaica careia i-am zis sa ma tunda one inch, all over si dupa o jumatate de ora m-am ridicat de pe scaun ca si cand nu as fi fost tuns deloc, cu 5 inci de par si cu ea zambitoare incat m-a inveselit si i-am zis ca e foarte bine numa' ca sa-mi dea pace.
Si toate exeprimentele pe capul meu s-au sfarsit cand am cunoscut-o prin intermediul unei amice de-a Mariei pe Mindy, care are un salon la o ora de unde stam noi si care e fata simpatica, tot timpul zambitoare si imi nimereste -oarecum- intotdeauna freza. Si ne-a chemat cu ea si niste pretini de-ai ei intr-o croaziera in Caraibe. Dar nu am mers. Mai stii, poate ma tundea pe un vapor dintr-ala ca-n filme!
Deci, da. Oricine isi permite sa se tunda o data pe luna la frizerie in America. Si gasiti si zacusca si paine adevarata...

16 comments:

Monica said...

no, apuca-te tu sa spui acasa ca faci o ora cu masina ca sa mergi la tuns, sa vezi ce'ti auzi.

Cristian VADUVA said...

Si eu am patit la fel, cand am venit prima data timp de 3 luni jumate nu m-am tuns deloc. M-am dus acasa cu niste plete de zici ca eram rocker. Cand am revenit am descoperit ca pot sa ma tund la Walmart, cam 15 - 19$ (niciodata nu m-am prins de ce uneori e 15 uneori e 19) + bacsis. Dupa ce ultimele ture mi-a lasat smocuri de par aiurea am cautat alt loc.

Acum am gasit un salon laturalnic, destul de klumea - 10$ tunsul cu taxe incluse, am mai lasat 5$ bacsis ca m-a binedispus.

Flavius Ţerbea said...

@Monica: si mai platesc si o taxa de 2 dolari ca sa trec un pod pana sa ajung la frizeria aia! :)

Flavius Ţerbea said...

@Cristian: M-am tuns si eu la Walmart de vreo doua ori dar nu am fost multumit si am schimbat locul.
10 dolari e pomana! :)

Lavinia said...

off topic :am vazut un film azi cu actiunea in Williamsburg-ul anului 1775 si m-am gandit la blog.
on topic: pe mine in Italia ma costa cel putin 45 de euro sa ma tund. pt mine nu e o problema ca imi place parul lung..pt mama e mai naspa si pe tata il tundem acasa :))prietenul meu se tunde cu 22 euro si il tund bine :D

Unknown said...

Iti recomand cu caldura America corporatista: http://www.haircuttery.com

Donazz said...

Oemgi! Dar in ce scumpete traiti!!! Din experienta altora(ca eu nu ma tund ca baietii la frizer)gasesti si sub $10. Si daca e in sale (ha!) gasesti si cu $5. Pai nu?

Anonymous said...

Eu ma tund si imi fac suvitele la beauty schools, pe jumatate din pretul de salon (vopsitul parului lund la un salon costa an arm and a leg, pe undeva pe la suta de dolari). Inca nu am dat gres pana acum cu studentele...

Lola said...

Pai sa spun si eu din experienta mea?
Din cate stii, tunsoarea mea e simpla - taiat drept, cu un pic de unghi din spate spre fata.
M-am tuns la zeci de saloane si am avut doar 2 experiente bune: un tuns care m-a costat $125 (acum vreo 12 ani) si care m-a tinut 8 luni fara sa-si strice forma dar care nu mi l-am mai permis; si o irlandeza aici in cartierul meu, intr-un salon nou deschis atunci, la care m-am dus vreo 2-3 ani pana ce a inceput sa procreeze si mai mult a stat pe-acasa. M-a pocit o singura data cand am insistat sa-mi schimb tunsoarea si a iesit ceva foarte extraterestru. Acum e dusa de tot ca s-a vandul salonul altora si au schimbat personalul. Aici ma costa cam $32 + taxe + tip.

Sunt frizerii si de $6 - $10 - $12 dar n-am curaj. Pentru barbati e o frizerie foarte faina si ieftina in Village, acolo se tunde L.. E un fel de banda rulanta cu vreo 30 de scaune si din ce-am vazut nu prea pocesc. I-am incercat si eu de cateva ori si desi nu m-au tuns rau, nici bine n-a fost. Cred ca-s mai buni la tunsori scurte.

@Dona - frizer, salon, same difference. Aici toti trebuie sa tunda unisex si inter-racial :))

Ionela, pentru ca ai par lung si nu se vede daca taie un cm. mai scurt ici si colo. Ia sa-i pui sa tunda drept :D

Sofie said...

Mi-a luat exact 7 ani canadezi sa gasesc o tanti/nene, care sa ma tunda in asa fel incit sa nu pling dupa bani si cind ajung acasa sa nu intru la reparatii capitale in fata oglinzii personale :) ...
pe tanti, gasita dupa cei 7 ani de traume stilistice, o cheama Maria, e suedeza maritata cu un iranian cool, obisnuia sa mearga la Mamaia pe vremea raposatului si stie sa ma intrebe "place la tine ce face eu?"
un tuns, cu vopsit si ceva suvite ma costa cam $125, odata la 3-4 luni ...not bad, zic eu.

Anonymous said...

buna, iti citesc de ceva vreme blogul.
Experienta mea cu tunsul e una funny: eu nu prea le aveam cu engleza cand am venit aici in ca, dar a trebuit la un moment data sa-mi iau inima in dinti si sa ma duc sa ma tund ca nah sunt fata si trebuia sa-i dau o forma ceva; asa ca iata-ma in frizerie si spunandu-i ca vreau sa ma tunda in scari, dar nestiind exact cum zis astia la scari pt. tuns am zis 'stairs" si s-a uitat aia la mine, si ii explcam si prin semne si zice aia a! "layers" eu a!da bai nene. Pt. femeie e mai scump tunsul, dau cam 34 doalri de-ai nostri si nu ma nimersc cum imi place mie de fiecare data, dar zic nah e par va creste.

Roxi si Alex said...

Faza cu urechea e cool rau de tot. Dupa ce ca e scump, te mai ajusteaza si pe unde n-ai nevoie. Las' ca Alex se tunde cu 6 lei...la baia ''poporala'' Neptun :))

Flavius Ţerbea said...

@Lavinia: ce film ai vazut?
Cat despre tunsul in Italia...scump, dom'le, scump...dincolo era mai ieftin! :)

@dmstangu: la Hair Cuttery lucreaZa Mindy, frizerita mea! :)

@Dona: 10 dolari, cinci dolari?! uau...no, pai vin sa ma tund la voi data viitoare! Sau o sa le zic la astia sa "price match" preturile din Chicago daca nu vor sa ma piarda de client!
Mama, inca mai sunt socat: 5 dolari!

@Ionela: eu stiu pe un tip care si-a facut dintii la studentii de la facultatea de stoma din Richmond...a platit 5mii de coco, daca nu il costa in jur de 50 de mii. Si a fost multumit si el de studenti. E un pont bun.

@Lola: da, da...la noi e mai usor. la fete e mai complicat si mai scump. si Maria cam tot in jur de 40 de dolari plateste din ce-mi spune.
hm, eu traiam cu impresia ca si ea plateste tot ca mine!

@sofie: mie personal imi pare scump 125 ca sa fiu sincer! dar daca astea sunt preturile nu avem ce face. io sper ca include si un masaj si o friptura pretul ala! :)
Oricum, Canada imi pare mult mai scumpa la servicii din ce mi-am dat eu seama. Si la tigari si bautura...

@mella; bine ai venit. mie imi spui de engleza de inceputuri?:0
crezi ca nu inghiteam in sec cand ma gandeam cum se zice la periciuni (aratam cu degetu') sau sa nu ma ia prea mult cu masina la spate...
plus ca nu vedeam pana la oglinda fara ocelari pe vremea aia!
a fost complicat tare...dar a trecut! :)

@rosxi si alex: traiasca baia populara! :)
cat despre ajustat urechi si alte cele a fost ciudata experienta respectiva. ca sa fiu sincer, mi-a parut rau ca i-am mai si platit si nu i-am facut putin scandal. dar m-am bucurat-probabil-ca am scapat de acolo.

Sofie said...

Mai Flavius, capu' meu nu merita 125$ odata la 3 luni? :) ... auzi la el, e prea scump ... ioi.

Anonymous said...

Cu tunsul,mare meteahna...rar imi convine cum sunt tunsa,motiv pentru care ma tund singura(neprofitabil ,caci nu-s de meserie).N-am rabdare cu programari,nu-mi place sa astept.Noroc ca-i natural si-si revine.Cat mai scurt e ok,iar cand o dau in bara,chicotesc la gandul ca preferatul meu,D.Trump,are si el o ptoblema cu freza/si nici in cazul sau nu cred ca banii sunt problema.G.

Flavius Ţerbea said...

@Sofie: pai eu de capul meu ma gandeam...ca nu merita atata avere pe el! :)
La doamne si domnisoare se schimba datele problemei, se pare!