Wednesday, February 17, 2010

Winter sucks

Acum trei ani am vazut o groapa in asfaltul williamsburghez si i-am facut o poza, ca de toate vazusem pe plai american pana atunci numai drumuri rele si gaurite nu. Ca fapt divers, groapa aia a stat neastupata mai bine de un an pana s-au indurat astia sa o peticeasca.
In primavara trecuta am condus prin buricul New Yorkului si mi-am zis ca gropile romanesti sunt dulci copii in comparatie cu un crater in asfalt dintr-ala adevarat, american si mi-am reamintit toate cuvintele frumoase, special destinate de a fi rostite cand masina ti se rupe prin transeele din Queens si Mannhatan si scrasnet de planetare, amortizoare si scantei ies si se aud de sub ea.
Si, mai recent, de cand cu criza, nici nu mai are rost sa fac poze la gropile din asfalt: au aparut milioane, deja unele autostrazi isi cer tribut in sange de la posesorii de masini mai mari sau mai foarte mari.
Si, daca pana acum, americanii astia poate nu stiau sa injure prea diversificat ceva imi spune ca au invatat unele chestii de legate mame si surori/ tati sau frati, religie, obamazicecaaiciseducbaniidumneavoastra, vai vai si of of...planetarele masinutei mele micute F5651250, isi baga si scot in frig si delasarea autoritatilor locale (mi-era dor sa scriu autoritati locale) prinse nepregatite de o iarna atat de grea, lunga si stricatoare de drumuri si cheltuitoare de buget.
Ca sa va dati seama cum sta treaba cu bugetul destinat dezapezirilor in Williamsburg, Virginia: prin decembrie a nins de un deget si baietii, bucurosi nevoie mare ca au pe ce strica absolut tot bugetul destinat dezapezirii din iarna 2009-2010 au bagat toate trei utilajele ca sa dezapezeasca drumurile deja curate de la caldura care a insotit respectiva zapada.
Na, si surpriza emisiunii a venit cand de vreo luna a tot dat cu ninsori adevarate, ca in Mediasul copilariei mele (desigur, zapada aici era alba pe cand la Medias era neagra de la chestiile venite de la Copsa Mica) si oraselul a stat blocat vreo doua zile din lipsa de utilaje care sa curete drumul si sa lase copiii sa mearga la scoala (cu zilele, chiar). Noroc ca s-au mai scobit de ceva maruntis si la a 17 zapada adevarata cazuta aici iarna asta au adus utilaje din alte parti si au facut fata cu mai mult profesionalism omatului de un metru de pe sosele.
A, am uitat sa mentionez ca aici cade cam o zapada pe an si care nu tine mai mult de o noapte.
Anul asta au fost batute de mai multe ori recordurile de strat de zapada si durata a lui.
Si, cu mana pe inima, spun ca mie nu imi place iarna in Williamsburg. E mai faina viata la 15 grade Celsius in ianuarie si februarie, ma gandesc eu.
A luat-o vremea asta de tot pe aratura sau e normal sa fie asa?!

13 comments:

Monica said...

nu pot sa-ti rapund lda intrebare, aici ploua mocaneste si suntem in sezonul uscat, cum ii zice la carte. deci cum?

Flavius Ţerbea said...

@Monica: deci, exact ca la carte! :)

Lola said...

Nu e normal, dar mai e cate o iarna ca asta. Prin '95 sau '96 am avut una cu zapezi de 2m. Nu exagerez. Au stat masinile ingropate in zapada inghetata atunci cam o luna pana s-a topit cat de cat ca sa le poti elibera.
De obicei sunt rabdatoare cu iarna, stiu ca ianuarie si februarie sunt reci si cu zapada dar anul asta am avut atatea zile cu temperaturi sub 0C ca nu ma mai tin nervii. Total neobisnuit.

Si nu stiu daca ii crezi sau nu (sincer, n-au prea dat gres) dar uite ce spune Farmer's Almanc de martie:

Those who don't care for wintry weather might not care for what the Farmers’ Almanac has to say regarding the rest of the winter. The 2010 forecast warns of frequent stormy weather into March, with heavy rains and wet snows, for much of North America. In fact, the Farmers’ Almanac predicts that the coming days and weeks will see at least three-quarters of the nation enduring unseasonably cold weather, with only the far western US experiencing near or above normal temperatures.

Lady Io said...

Si in Romania a nins cat nu a nins in ultimii 10 ani, adunat. Si sa vezi ce iese acum de sub zapada, gropi uriase. Dar cine ctie? Poate le lesam asa pana se adancesc, dam de petrol si ne facem oameni bogati.

Flavius Ţerbea said...

@Lola: Lunga si urata iarna asta din punctul meu de vedere. PArca si corpurile noastre s-au dezobisnuit cu frigul si suportam tot mai greu frigul.
Si cred si eu ca va mai fi inca o perioada iarna adevarata si prin sudul Virginiei, din pacate.
Poate va fi mai normala la anul.

Flavius Ţerbea said...

@Lady Io: foarte tare faza cu petrolul si gropile!:) Vezi, nu le da idei, ca sa fac sa uite sa le astupe in asteptarea aurului negru! :)

amalia said...

E normal sa fie asa... dar la Chicago, nu la voi :)
Sa vezi cum umbla astia aici cu masinutele cu lame, inainte sa apuce sa se scuture primul fulg.
Si s-au asfaltat la strazi, Flavius, de m-am plictisit de ele. Cred ca au mancat astia toti banii de asfaltare federali.
La NY mie mi-a placut, ca ne-am dat numai cu metroul.

Flavius Ţerbea said...

@Amalia: da, da..e normal la Chicago...dar aici nu sta in firea lucrurilor iarna cu zapada...orice zapaduta da viata peste cap...inclusiv cu inchideri de scoli si nu numai.
SI mie mi-a placut tare mult la NYC...in special cand nu am condus! :)

Unknown said...

nu stiu ce mai e normal in ziua de azi ....dar la Sibiu azi sunt 16 grade afara ...gropi pe strazi de iti e mila sa iesi cu masina ...(asta in cazul in care strada nu a fost descoperita pe resfaltare si a ramas asa din toamna trecuta...ca atunci e mai grav)...asa ca macar daca ar fi putina zapada ...noi am sti ca ia luat iarna pe "nepregatite" desi se anunta prognoza cu cel putin 3 zile inainte ;)

Monica said...

Amalia, la Ciucago nu e metrou?
ah, Ciucago e pe lista noastra pentru aprilie, mai, iunie. cand stiu ezapt sun clopotelul, nu? (nu mai vrem la philadephia. )

Sofie said...

Aici e primavara in toata regula ... fac astia spume cu Olimpiada ... si noi dupa ce se termina si-om plati depasirile de buget sa mute zapada de pe-o vale pe-aialalta :) ...
Anul acesta,iarna a trecut pe linga noi si s-a oprit la Williamsburg :)...

ofelia said...

la Montreal este o iarna neobisnuita...calda, cu putina zapada si fara frig (anul trecut in februarie erau minus 25 grade cu factor vant...anul asta minus 2 grade cu tot cu vant)...si chebecosii zic ca e tare ciudat

amalia said...

Monica, este metrou la Chicago, dar nu asa de mult ca la NY.
Te astept sa suni clopotelul :)