Wednesday, February 24, 2010

you, fucking foreigners!

Nu, n-a venit deloc primavara si, desi am zis ca nu mai dau pe aici pana la primele semne de caldura constanta nu m-am rabdat ca sa nu mai zic de una, alta.
De exemplu, alaltaieri eram la un meci de fotbal (ca spectator) impreuna cu niste amici romani; stateam si comentam in limba materna despre vremi si vremuri cand un nene fotbalist, trecand agale pe langa noi, a slobozit un "you, fucking foreigners" de mi-a stat mancarea in gat si, cu o mica pauza ca sa-si revina din surpriza, sangele meu de roman verde a inceput un sprint hotarat inspre creier si glanda cu injuraturi de mama. N-am prea zis nimic...doar ceva scurt de mama lui, ca altceva nu mi-a venit pe moment. A fost o premiera si sper sa nu se mai intample chestia asta. Sau, cel putin, nu din senin...
Ca sa o zic pe aia dreapta eu am fost destul de pornit pe scandal dar mi-am zis ca nu toata lumea are cartea verde in dulap si, spre binele tuturor, uneori e bine sa taci si sa bagi la cap. Ca nu se stie niciodata si Williamsburgul e mic si nu-l uit eu pe nenea ala asa usor...
In rest, asteptam vremuri mai calde si noi episoade din Lost.

22 comments:

Monica said...

daca era pui de amerindian, il inteleg.
daca nu, nu pricep cu ce era el mai putin strain de loc.
ce mancai?

Brindusa (Brinda Dasha) said...

He, he, oare el era american neaoş? Întâmplarea ta imi aduce aminte de o poveste veche, o prietenă a mamei mele, într-un magazin, în state, se loveste de o alta femeie şi respectiva îi zice de dulce, dar nu oricum, ci ... pe româneşte. Automat, parează şi ea... tot pe româneşte. Apoi, şoc de ambele părţi, întrebări, pupături & legarea unei prietenii pe viaţă. Asta se întâmpla pe vremea lui Ceau.

Cristian VADUVA said...

in cei aproape 3 ani, am avut o singura experienta de acest gen (prin telefon) - deci tind sa cred ca astfel de gandire e un caz izolat, iar majoritatea americanilor sunt impotriva americanilor de acest gen. Cunosc foarte multi americani care simpatizeaza emigranti de bun simt ... super interesant subiectul, cred ca maine am sa scriu si eu pe blog despre asta!

Mircea said...

Bine ca nu v-a zis "you fuckin' gypsies" :)...in Europa probabil nu ati fi scapat de asta :)...

De 5 ani stau aici in SUA si pana acum nu am auzit pe nimeni sa ma ia asa la rost...ati fost voi norocosi in ziua aia :)...

Anonymous said...

Frate ai imigrat la prosti it's for that ...

ina bixade said...

Eu stau de 12 ani aici si NICIODATA nu m-am confruntat cu chestia asta. (iar daca cineva s-ar lega de mine pe tema asta, mi s-ar rupe oricum:)

Anonymous said...

He,he,pesemne omu' era la a 5-a generatie pe continent,ori poate avea pe linie materna vreoun descendent de-al descoperitorului Americii.Eu zic sa treci cu vederea,poate omu n-a avut decat o zi proasta,poate i-a nascut nevasta,ori poate il durea vreo masea...Gianinna.

Flavius Ţerbea said...

@Monica: da, da...daca era indian neaos...si jucand si "soccer" pe deasupra...il ignoram si-i intelegeam frustrarea. asa, mai ales ca semana a "estern-european" toata ziua idiotu', nu prea.
de mancat ma oprisem din mancat -de fapt- dar fusesem la polonezi si savuram un cabanos proaspat. Ca merge cu fotbalul in sala! :)

Flavius Ţerbea said...

@Brandusa: sigur ca era! :) Avea si pana lui Winetu infipta in creier...
Viata e ciudata: azi te injuri pe strada si maine devii prieten cu injuratorul!
Eu sper sa nu fiu injurat in romaneste in America, totusi ca nu stiu daca ma intovarasesc cu respectivul. Nu-mi prea plac injuraturile, ca sa fiu sincer. Desi, le folosesc, 'tu-i! :(

Flavius Ţerbea said...

@Cristian: chiar cred ca majoritatea americanilor nu au treaba strainilor pentru ca, la urma urmei, MAJORITATEA AMERICANILOR sunt de origini diverse si diversificate. Ar fi si culmea, la urma urmei. Dar deh, mai au si astia scaparile lor...in special la un meci de fotbal. Ca asa e in sportul asta: mai te enervezi, mai injuri, mai te bati, mai te scarpini la testicule, mai scuipi, te mai bucuri, te mai refulezi pe sistem si multe altele!
Si noi, europenii, chiar suntem foarte bine vazuti in America...sau poate ca doar mie imi pare asa.
Si normal, conteaza si locul unde te afli in America...ca pariez multi bani ca nimeni nu se ia de originea ta in Los Angeles, de exemplu.
Dar se poate lua de ea intr-un orasel de la mama naibii.
Spor la scris.

Flavius Ţerbea said...

@Mircea: era omu' nervos ca nu-i iesea jocul...
Cat despre tigani, chiar nu au astia treaba cu subiectul desi, prima oara in viata mea, mi-am imaginat ce naspa poate sa fie sa se lege cineva de originea ta. Chit ca pana la urma cuvantul "foreigners" nici nu e atat de deranjat. Poate ca doar daca este insotit de adjectivul "fuck"...
Da, e rau destul ca in Europa multi romani trag ponnoasele natiei lor...
Dar asta nu se (prea) intampla in America si io zic ca e bine si normal asa.

Flavius Ţerbea said...

@anonimule: daca taceai, filozof ramaneai.
Vezi ca e postul pastelui si e pacat sa-ti faci pacate degeaba.
Zic si eu, na, nu te supara.
Ai dreptate: americanii sunt prosti si noi suntem cei mai destepti. Bravos, soro!

Flavius Ţerbea said...

@ina: omul era nervos de la meci si ne-a auizt pe noi si s-a descarcat...ca in rest chiar mi se falfaie mie. dar daca ma injura unu' aiurea (si la sentiment) parca imi sare tandara.
ar fi si culmea sa se lege cineva de "straini" in NY sau in nordul Americii. In Sud, mai exista sanse...

Flavius Ţerbea said...

@Gianinna: cum ziceam mai sus: omul era suparat de la meci... aia din echipa adversa pareau de pe alte meleaguri (Maroc) si ma gandesc ca ne-a bagat pe toti in aceiasi oala.
Chiar nu simt sa fie probleme legate de imigratie. Cel putin nu in cazul nostru. Cu "mexicanii" este alta poveste: posibil asemanatoare romanii plecati prin Europa si la felul cum sunt ei perceputi de francezi, italieni, spanioli si nu numai.

d said...

ehee..in trei ani am auzit destule remarci de genul celei povestite de tine ..O fi poate Colorado un stat mai putin tolerant sau poate stau eu intre cowboys rai:)
Ideea ca acu juma de luna am ajuns si pe la spital din cauza unui tip care se pare ca nu-i placea de fata mea de est -european :)
Mai bine ca nu ai zis nimic si daca tot vrei sa ii faci un "cadou" sa te gandesti si la mine ..ca eu din pacate nu prea pot face cadouri la vremea asta !

Anonymous said...

Pai asta ziceam si eu/pur si simplu n-a fost nimic,omului nu-i iesise cesce' pasienta tu'i,nu tie.Cam asta-i tot.G.

Flavius Ţerbea said...

@d; imi pare rau pentru patania cu spitalul!
cat despre "cadouri" in nici un caz nu ma gandesc la violenta sau razbunare fizica! poate doar sa-l intreb de motivatiile care-l fac sa injure strainii si ca de unde se trage el.
dar a fost un caz total izolat si sper sa ramana si asa pe viitor ca vad ca doamna criza ii face mai artagosi pe unii...

Flavius Ţerbea said...

@Geaninna: asa e, numa' ca pe moment mi-a cazut rau remarca lui. sa fim noi sanatosi! :)

mimisemira said...

eu nu am patit nimic asemanator dar am observat ca americanii sunt mai prietenosi daca le spun ca sunt in vizita in US si nu ca locuiesc aici ;)

Flavius Ţerbea said...

@mimi: no, la asta nu m-am gandit sa le spun! :)
chiar a fost o exceptie intamplarea aia si chiar n-am avut noi treaba cu dintr-astea.
dar -chiar cred asta- daca depasim limita impusa de catre bastinasi nu mai sunt atat de prietenoasi pe cat se pare.
macar sunt gazde bune americanii, in general.
ca la nuntile lor: mananaci, dansezi putin si daca vrei sa pei, iti platesti bautura.

mimisemira said...

nici nu am zis ca nu sunt prietenosi, dar daca le zici ca esti in vizita vor sa te impresioneze :P

Otilia Bujor said...

Mai oameni buni, eu sunt de aproape 6 luni aici sivenisem pentru "love". Eh, m-a lasat love-ul cu ochii in soare... Si asa ca ma intrebam: sa ma intorc in Romanica sau sa stau in America? pentru ca sincer vorbind, aici unde sunt, in San Antonio, TX, am vazut multa lume saraca si am mai si sunat la o romanca pe care am intalnit-o pe internet, care mi-a umplut urechea de amar. Dinca spune ca este de 26 de ani in San Antonio, a plecat din Bucuresti cu sot si 2 copii de 2 si 3 ani,si tot nu s-a simtit acasa niciodata aici. Cica este profesoara, in tara era secretara ambasadorului SUA in Bucuresti si credea ca nu o sa aiba probleme sa gaseasca de lucru aici. Eh- cica n-a fost asa niciodata. Cica a fost marginalizata tot timpul, era ultima considerata pentru o slujba si ca acum era somera de 2 luni, fara ajutor social si fara asigurare medicala... Ca trec saptamani si luni si nu o cauta nimeni, ca sotul dansei a murit si in toti ani astia nu si-a facut prieteni adevarati... Ca copii dansei au crescut si au plecat, uitnad de ea... Ca acum 5 ani a vadut apartamentul din Romania si ca a dat banii copilului ei care i-a pus ca avand la un apartament care era o escrocherie... Deci a pierdut si banii astia... Ca in 26 de ani i-au murit 30 de rude, la inmornantarea carora nu a putut merge... Ca nu a vazut America si nici Europa ca este al naibii de scump, si ca ea la varsta asta nu isi permite 1500 USD sa plateasca un bilet spre casa...

Pe mine ma inspaimanta astea...ca eu am avut un trai dulce in Dubai, unde am petrecut ultimii 12 ani, si unde aveam un salariu de 6500 USD in untima vreme. Am venit pentru un barbat, sa ne casatorim - initial in New York, ca o netoata, necercetand cum functioneaza America si ca fara acte nu ai cum sa lucrezi legal... Acum nu o sa mai fac in viata mea 6500 USD pe luna. In tara asta se pare ca trebuie sa te invarti in cercuri foarte inalte sa faci banii astia. In orice caz, sunt in circumstante foarte negative aici. Si asa ca, vreau nu vreau m-am insctris la un community college la un curs de infirmiere, pe care o sa dau 20000 USD, bani proveniti din vanzarea apartamentului din tara unde am copilarit. Si eu deja eram inscrisa la un masterat in Business Administration la University of Wales, din care am completat doar un semestru, si acum nu voi avea timp sa il completez.

Deci am 33 de ani, am pierdut tot si nu stiu incotro sa ma indrept. Ajutati-ma sa decid, oameni buni.