Thursday, March 18, 2010

La doctoru' de familie

Cel mai fain in America este vizita la cabinetul doctorului de familie: au reviste noi si vechi in sala de asteptare, asistente frumoase, multe si diverse, solutii de dezinfectat si masti chirurgicale la intrare pentru cei care au semne de gripa, tot felul de formulare de completat si semnat si -bineinteles- copaymentul de 20 de dolari (cine nu are asigurare medicala discuta de la sute de dolari pentru o simpla consultatie).
Si dupa ce astepti vreo ora in sala aia plina de toti cetatenii aflati la a patra tinerete si dupa ce termini de rasfoit toate revistele si prospectele si dupa ce te-ai plictisit de jucat tetris la telefon (ce pacat ca telefonu' meu nu are snake...ala e cel mai tare joc) te invita o doamna sa intri la raport.
Odata ajuns dupa usa care separa sala de asteptare de salile de consult si alte incaperi cu aparatura SF te iau asistentele la cantarit, tensionat, masurat si intrebat si dupa aceea te lasa in plata Domnului si in asteptarea doctorului inca vreo jumate de ora, singur, intr-o incapere mica cu poze faine pe pereti si multe reviste, desigur.
Si -intr-un final...lung final- vine doctorul, iti strange mana, te intreaba cum merge serviciul, cum a fost vizita din Romania (stie cu siguranta de unde sunt pentru ca-l banuiesc ca a avut o gagica de-a noastra) si mai face ceva conversatie degeaba pana cand te intreaba de durerile pe care le ai, te trimite sa faci pipi in borcan, glumeste cu tine despre cum ti s-a inalbit fata la ultima recoltare de sange (scrie mare pe dosarul meu ca fac urat la ace...cu carioca rosie scrie) iti scoate ceara din urechi si iti spune ca celelalte treburi sa nu ma ingrijoreze prea tare daca le pot duce pe picioare. A, si-mi da o reteta pentru medicamente de tuse.
Si mai intotdeauna dupa ce ies de la domnul doctor am o vaga senzatie ca ori eu sunt dintr-ala care isi imagineaza ca are boli ascunse (ipohondru) ori doctorul meu chiar nu-mi face nimic concret!
Unii ar zice ca au si doctorii astia noroc cu aparatura fantastica si cu asigurarea de malpraxis ca altfel nu ar fi ei chiar maicaterezapepamant.

Si pentru cei care isi fac griji pentru mine: tensiunea marita se va rezolva cu renuntarea la sare, densitatea oaselor se va rezolva cu miscare si stat la soare si durerile de rinichi s-ar putea sa fie de la un muschi intins. Sau cel putin toate cele de mai sus mi le-a spus nenea Charles Sieger, medicul meu.
Si am mers la farmacie si mi-am luat medicamentul de tuse si am incalecat pe-o sa si v-am povestit cum decurge o vizita la doctor in Williamsburg.

28 comments:

Lola said...

Tu sa fii sanatos! :)

Flavius Ţerbea said...

@Lola: toata lumea sa fie sanatoasa si sa ajunga la medic doar la un pahar de vorba si la depanat amintiri! :)

amalia said...

interesant de vazut e cat deconteaza el la firma de asigurari pentru distractia asta :)

Angela said...

Si eu care am crezut ca mi se pare mie ca anumitzi doctori iti dau cate ceva doar asa ca sa treaca timpul. Am avut si eu senzatia asta la iesirea din cabinet, sunt bolnava sau mi se pare?? Cel putin e bine de tine vezi doar un doctor noi vedem altul de fiecare data cand mergem la clinica

Costel said...

"cine nu are asigurare medicala discuta de la sute de dolari"
Ar trebui sa incerci. Spui k n-ai asigurare, deci sarac si o sa vezi ce reduceri mari se lasa. La fel e la dentist, daca ai o asigurare 50/50 s-ar putea dupa negocieri sa nu mai platesti nimic. Faptul k ai stat la coada 1 ora cu surorile 1/2 ore si alta 1/2 ora intr-o camaruta singur, inseamna k sistemul medical nu prea e bun.

Purple Rain said...

Deja ai un avantaj daca ai medicul tau de familie. Nu stiu cum e acolo, insa prin partile mele, cine are parte de asa ceva, atunci chiar l-a apucat pe D-zeu de picior, cum se spune...Sanatate!

mimi said...

credeam ca doar doctorii la care am mers eu sunt asa, mie nici nu a vrut sa imi faca analize la sange sa vad daca ametelile sunt produse de vreo lispa de vitamine. mi-a zis sa iau pastile :)

dmstangu said...

Flavius, daca-mi permiti o intrebare... Sforai?

Flavius Ţerbea said...

@amalia: mult deconteaza. mult prea mult.

Flavius Ţerbea said...

@Angela: probabil au doctorii o strategie sa te faca bine si noi nu o cunoastem. Ne lasa corpul sa se lupte cu boala si sa se intareasca. Sau poate ca nu...
E adevarat ca e fain sa-l stii pe doctor. Chit ca ma gandesc sa-l schimb.

Flavius Ţerbea said...

@Costel: pai unii doctori nu te iau deloc la consult fara asigurare. Cel putin pe aici! In afara de ER nu sunt obligati sa te ia daca n-ai asigurare. Si multi cer o plata inainte, ca la bordel.
Cat despre dentist gratis chiar m-as bucura sa gasesc in America!
Si da, sistemul medical american mie nu-mi pare ca e deloc perfect. In special chestia (care-mi scapa) cu asigurarile de sanatate si sumele colosale pierdute in vant.

Flavius Ţerbea said...

@Purple Rain: e destul de greu si aici sa-ti gasesti medic de familie, dar se poate gasi cu "recomandari". Care merg si aici din plin, numai ca la alt nivel si ambalate mai frumos.
Multumesc la fel pentru sanatate. :)

Flavius Ţerbea said...

@mimi: cum ziceam mai sus: poate nu intelegem noi cum sta treaba cu doctorii aici. Bine ca nu ne cred ca suntem nebuni si sa ne dea pastile de depresie! :)

Flavius Ţerbea said...

@dmstangu: cam incep. de ce intrebi?!

Donazz said...

Si daca maninci portocale, te dai cu bicicleta o ora pe zi, si bei un pahar rosu de vin alternat cu un ceai de musetel o sa traiesti o suta de ani verzi. Happy belated Patty's Day!!!

Noi sa fim sanatosi!

Anonymous said...

Pregateste-te pentru un comentariu lung pentru ca ai atins un hobby de-al meu: stiinte, sanatate si nutritie. (I'm a geek, I know...)

1)La aia cu densitatea oaselor, pe langa exercise, trebuie sa fii sigur ca bagi intre 1000 si 1200 miligrame de calciu pe zi (plus vit d), ca degeaba pui presiune pe os cand faci exercitiu fizic, daca nu ai calciu available ca sa se depuna pe oase. Skim milk power!

Iar la aia cu hypertension are domnul dreptate. Sarea in cantitati mai mici de 1500 miligrame pe zi fac minuni (cam un tbs pe zi de sare max). Poate ca un tbs pare mult, insa se depaseste foarte usor acest prag, fara sa-ti dai seama. Cele mai bogate in sare sunt conservele, mancarea semipreparata gen deli meat-chiar si turkey breast, baconul etc.; astea pot avea chiar si 3000 de miligrame in one serving.

Ar trebui sa ma vezi cum imi ia o zi si-o noapte cand merg la supermarket, ca trebuie sa citesc valoarea nutritiva de pe ambalaj. Cand iau orez, cereale, paste sau paine caut sa aibe putin sodiu, mai putin de 10% saturated fat+tran fat, dar peste 3grame de fibre. Cand iau legume congelate sau conserve caut de sodiu si de vitamine. La dulciuri ma uit la saturated fat si trans fat. ETC. O adevarata arta shoppingul asta. :)

2) Noi avem asigurare (si costa de ne rupe), insa cu un deductible de 5000 de dolari, si pana nu atingem pragul asta cu plata din buzunarul propriu, asigurarea nu plateste un cent. Ultima data cand am mers la medic m-a costat cateva mii de dolari (fara medicatia pe care am platiti-o tot din buzunarul nostru).

3) Cred ca totusi e mai bine un medic care te sfaturieste sa faci schimbari "naturale", in viata de zi cu zi, ca sa tratezi o conditie precum hipertensiune, decat un medic ca al mamei. Ea are colesterolul ridicat, si medicul in loc sa-i zica "femeie, ia si papa 30 de grame de fibre zilnic, papa lapte cu 0% grasime, baga salate, schimba carnea pe produse din soia, baga 30 de min de cardio in fiecare zi etc" medicul i-a prescris medicamente. Mama habar nu are ca trebuie sa-si schimbe dieta. Habar nu are ca trebuie sa faca mai mult exercitiu fizic care sa-i ridice heart-rate-ul, habar nu are ca trebuie sa manance diferit ca sa produca mai multe HDL care vor distruge LDL-utrile provocatoare de colesterol ridicat. Dar ea baga medicamente ca asa i-a recomandat medicul. Si, tam, tam, surpriza: medicamentele astea i-au afectat ficatul. Si acum mama nu are numai colesterolul ridicat, dar are si probleme cu ficatul. Solutia medicului: sa-i mai adauge pe lista un medicament. That's just wonderful...NOT!

Cred ca atunci cand o problema medicala se poate rezolva cu o schimbare de life style, nu are niciun rost sa bagi pastile in nestire. Bagi pastile la infectii, la raceli, cand iei un virus, o bacterie, cand nu ai alte solutii, dar nu le iei de lene sa alergi zilnic sau pentru ca mancarea plina de grasimi e mai gustoasa.

Anonymous said...

nu am inteles voi chiar daca aveti asigurare medicala mai platiti cand mergeti la medicul de familie? De ce ti-a facut spalaturi in urechi? Ai cerut tu sau intra in pret? Noi nu, dar si la noi e la fel astepti desi ai programarea la ora fixa, te chiama cam dupa 10 minute, dupa care te mai lasa in cabinet sa astepti. Eu de multe ori trac cu urechea ca se aude doctorul cum vorbeste in incaperea altaturata cu alt pacient. Doctorul meu de familie e o romanca si e tare dragutza, dar asa e aici nu-ti dau medicamente f. des; iar cand am vrut sa-mi fac si eu analize totale sa vad cum stau initial a zis ca de ce ca sunt tanara si nu trebe, dar am insistat si mi-a dat. Apoi normal ca nu am primit nici un rezultat sau ceva, asa ca la urmatoarea mea vizita, am intrebat, cum stau cu analizele, de a trebuit sa se uite pe fisa..asa le trebuie.

Lola said...

Subscriu la ce a scris Ionela. E de preferat un doctor care incearca sa te repare prima data fara medicamente. Pe mine m-a pus o doctora pe medicamente de tensiune acum ani de zile, fara sa-mi spuna ca odata ce incepi sa le iei trebuie sa le iei toata viata. Stau bine cu tensiunea acum dar daca o zi uit sa iau pastila dimineata, nu ma simt foarte bine pe dupa-amiaza/seara.

Purple Rain, nu avem chiar medic de familie cum era in Ro. E medic internist (primary care) pe care ti-l alegi tu din lista de doctori care accepta asigurarea ta. Poti sa-l schimbi oricand, dar trebuie sa anunti compania de asigurari.

Asigurarile sunt chestie complicata in tara asta. Exista diferite planuri (de multe ori oferite de aceeasi companie de asigurari) si unele sunt bune (fara deductible de care spune Ionela, cu co-payment mic - $5-10, nu ai nevoie de trimitere la doctori specialisti) iar altele sunt mai rele (deductible, co-pay mare, ai nevoie de trimitere, network-ul de doctori e restrans) si toate nuantele intre. E un sistem foarte complicat si nu depinde decat de companiile de asigurari ai caror muschi nu sunt foarte restrictionati.

Mi se pare extrem de ciudat sa citesc de doctori care au refuzat sa faca analize de sange. Oricat de proasta e asigurarea, preventivul (si analizele sunt considerate preventiv) e acoperit. Ai dreptul la analize complete de sange la 6 luni odata. (Si btw, daca ai facut analize si nu te suna doctorul inseamna ca e de bine. Daca ceva e in neregula cu analizele, te suna si te cheama la cabinet. Nu e ca in Ro unde trebuia sa te duci tu sa-ti "citeasca" analizele)

Asteptatul la doctor nu are nimic de-a face cu sistemul de sanatate sau cu asigurarea medicala, ci numai si numai cu medicul respectiv. Sunt din cei care isi dau 20-30 de minute pentru fiecare programare si se tin de ele (am un dermatolog care m-a si operat minor sub 5 minute) si sunt cei care dau 15 minute pe hartie si petrec o ora cu fiecare pacient (ca internista mea, la care am asteptat si 4 ore, si care face programari dar pacientii intra in cabinet in ordinea in care au sosit - total aiurea. De ce n-o schimb? nu stiu, ca e langa casa si e o dulce, chiar daca sunt convisa ca are ADD si uneori chiar ma enerveaza. Sa nu mai zic ca mi-e groaza sa ma duc s-o vad din cauza zilei pierdute acolo).

Sofie said...

Eu personal, n-am decit cuvinte de lauda despre doctorii americani & canadieni ... Lola si Ionela au scris citeva din argumentele mele ...
mai adaug:
datorita dedicatiei si profesionalismului lor am reusit sa am un copil ...
Sara are 9 ani si nu stie gustul antibioticului ...
eu am probleme cu ficatul, dar doctorul nu-mi prescrie pastile mai mult de 7 zile si alea atunci cind e levelul foarte high, o data pe an sau mai putin ...
am atacuri de panica, de cind s-a imbolnavit taica-meu, mi s-au prescris pastile cu nitroglicerina doar pentru doua saptamini, asta a fost acum vreo 4 ani ... pentru depresia de dupa tragedie, mi s-a prescris terapie si yoga ...
husbandul a fost facut bucatele acum 20 de ani, intr-un accident de motor si e bine mersi ... schiaza, joaca tenis, golf, se da cu bicicleta ...
De fapt, daca stau bine si ma gindesc, singurele pastilele care le am in casa sunt advilul pentru durerile de cap - holbatul in ecranul computerului se plateste, advilul de febra pentru copil, de multe ori expira inainte sa-l folosim si tumsuri - lol - doar fericirea trece si prin stomac ...
Sa va spun cum vine maica-mea din Ro? ... geanta de mina e farmacie in toata regula ... toate prescrise de medicul de familie si platite din banii personali, ce asigurare si alte mofturi ...

Sofie said...

Ah, am uitat ... don't get me started on dentisti LOL ... impotriva astora chiar am un cui ... incepind de la tarife si terminind cu programari si program de lucru ...

Co said...

Muuuult mai bine decât o vizita la medicul de familie din România ; ). Ultima dată am stat 1 1/4 h pe hol, unii tuşeau, alţii ce ştiu eu ce aveau, nu tu măşti, nu tu reviste. Iar medicul de familie la care am fost înainte: indiferent ce mă durea, verdictul era acelaşi: roşu-n gât. Culmea e că mă simţeam mai bine după ce-mi spunea.

Referitor la calciu, ştiu că nu strică dacă este luat împreună cu vitamina D (nu ştiu care D, dar ajută la fixarea Ca).

Flavius Ţerbea said...

@Dona: mancam portocale, bem un pahar (doua, trei) de vin rosu cu sulfiti, ne spalam pe dinti, nu mancam sarat si porc (nu nu...la asta nu renunt asa usor), bem bere Guinnes, bem ceai de musetel (rau ceaiul de musetel) si dupa aia ne calca masina!
Mama ei de treaba ca merg sa fac un gratar si apoi alerg doua ore ca sa dau micii jos.

Flavius Ţerbea said...

@ionela: multumesc mult pentru recomandari si pentru comentariu. si subscriu la el! :)

Flavius Ţerbea said...

@mella; eu nici acum nu pricep exact sistemul de sanatate american cand vine vorba de asigurari (poate ca e mai bine asa ca acum poate se va schimba si o sa-l "invat" pe cel nou) dar stiu ca fiecare companie de asigurari are regulile si chichitele ei. Asigurarile noastre ne fac sa platim din buzunar (copayment cum ii zic astia) 20 de dolari la vizita la medicul de familie (Lola, chiar medic de familie scrie la docctor Sieger pe usa!), 40 de dolari la un specialist (gen internist, urolog etc.) si 150 de dolari daca ajungem la Urgenta.
Cat despre spalaturi in ureche eu i-am zis ca nu aud prea bine cu o ureche si mi l-a scos pe Alien din ea si acum aud prea bine! :)
Cu asteptatul difera de la doctor la doctor...dar la al meu cam pierzi vro ora doua fara nici o problema.
Si cand faci analize (inclusiv la alt spital) aia trimit automat rezultatele la doctor si tu il suni (iti da un cod) si iti spune mesageria lui voala rezultatele analizelor si daca e necesar sa mergi la un alt control...treaba eleganta. Dar-cum ziceam- asta se intampla la dr meu...altundeva nu stiu cum e.

Flavius Ţerbea said...

@Lola: la doctoru' de familie ca la doctoru' de familie...dar la Urgent Care astepti de te trec toate apele. Eu si in Romania aveam o doctorita extrem de faina (draguta) dar care imi dadea tot felul de diagnostice gresite, reparate de mama natura sau de alti doctori. Imi amintesc doar de un varsat de vant pe care ea la citit ca o raceala sau o criza renala pe care mi-a prezentat-o sub forma unui "junghi la coaste care trece cu repaos".
Vorba aia: decat bolnav si sarac, mai bine bogat si sanatos...sa nu avem noi nevoie de ei!:)

Flavius Ţerbea said...

@Sofie: sunt perfect de acord ca ma simt mai protejat cand intru intr-un cabinet medical sau spital american! Dar stii cum suntem noi, romanii: pricinosi!:)
Ma plang si eu de ceva ce nu ar trebui, poate.
Nici nu se compara atentia acordata de asistente si de doctori cu ce mutre acre vedeam cand mergeam pe la vreun consult in Romanaia fara sa cunosc pe cineva sau sa palmez plicul!
Am uitat chestiile alea...inclusiv cum mame in devenire...cu ultimele puteri inainte de a naste...dau ciocolata asistentei ca sa le bage in seama.

Flavius Ţerbea said...

cu dentistii e alta mancare de peste: e accetbabil pentru astia de s-au nascut aici, cu ata dentara in gura...dar rupator de buzinare pentru est-europeanul din apropiere de Copsa Mica.

Flavius Ţerbea said...

@Co: da, sunt de acord: e mai bine in America (si) la doctor! :)
Si e si mai curat...