Thursday, April 8, 2010

Mici, indieni si nebunie

Au trecut si Sarbatorile Pascale, 1 Mai si Rusaliile bat la usa, Memorial Day e pe vine si el si -cel putin- cateva zile de sfinti tot mai sunt prin preajma. Asa ca prilej de facut gratare va mai fi.
Parca se domolesc si cele 35 de grade Celsius inregistrate in ultimele zile pe meleagurile noastre si se stabilizeaza temperatura la 25...vreme perfecta de mers in vacante si lenevit pe terase. Sau, dupa caz, de mers la sapa.
A, ca m-am luat cu astea si am uitat: e scandal in Virginia pe tema "aprilie, luna sarbatoririi Confederatiei". A zis guvernatorul ca istoria nu se uita si trebuie celebrata, au zis fratii ca da, da' de ce pe aia a lui mama guvernatorului nu zici nimic si de sclavie si tot asa. Guvernatorul a zis apoi si de sclavi, unii au acceptat gluma si altii nu si iarasi o luam de la capat.
In rest, daca nu ar fi problema somajului si a crizei de pe piata imobiliara America ar zice ca e pe iesite din criza. Dar nu prea zice...
Alt subiect la ordinea zilei - in oraselul nostru, zic - ar fi schimbarea mascotei echipei sportive a universitatii locale (William si Mary pe numele ei din buletin); echipa lui W&M se numeste Tribe si avea pana de curand ca simbol o pana de vultur (sau, ma rog, de indian) si o mascota tot ceva de genul.
Si si-au dat seama unii baieti ca simbolul penei aleia poate provoca resentimente indienilor gen Winetou si au zis ca sa taie pana, sa-l imbrace civilizat pe indian si ia sa puna ei un Grifon (cap de vultur, trup de leu) ca mascota. Ca doar leul are mare legatura cu numele echipei (pentru cei care nu l-ati retinut...ma repet...Tribul).
No, in rest nimic interesant -intre doua gratare- de pe meleaguri virginiene.
Sper ca ati lasat curat in natura dupa iesirea de duminica trecuta si nu vi s-au stricat de la caldura infernala "pastile" luate de la biserica.

PS Poza nu am facut-o eu. Eu am facut doar micii.

8 comments:

Lola said...

92F ieri, 80si azi - crazy. Dar cica ne trece :)
Arata supeeeer micii, esti maestru. sa va fie de bine!

adrianagianinna said...

No,nu-i bai,numa' ca micii sunt sanatate curata.Chiar atarea grade n-avem,da cu siguranta-i primavara/magnoliile au inflorit,iar restul stau sa-mpupeasca(cum ar zice batranii).De ciuda,gratarele au sfarait si-n februarie,la strat gros de zapada.G.

Unknown said...

noah sa va fie de bine ...;)
Noi am halit traditionala friptura de miel...dupa care (atentie Maia),dupa care am dat o tura scurta pe la Aciliu (asa de juma de ora) si printre altii am vazut-o pe mam`are si pe mami tau si tare bine mia facut :x
Si inca o veste ...se marita Geo anul asta :D
Si din nefericire o veste proasta ...a murit litza Saiului acum vreo 3 saptamani :((
in rest la Aciliu era cum stiti ..toti gramada in cimitir la ora 16 ale zilei de Paste.
Va pup si va doresc o primavara ...respectiv vara (ca la 25 de grade eu nu zic ca e primavara :P) placuta

Anonymous said...

Mititei.1kg carne de vacade la ceafa(care este mai moale),200gr seu de vaca,piper,ienibahar,coriandru,ciimbru,3-4 catei de usturoi,sare,o lingurita cu virf de bicarbonat.Carnea si seulse trec prin masina de tocat de 3 orise zdrobeste usturoiul cu o lingurita de sareadaugind 200 ml apa calduta si amestecind bine. apoi se pune peste carne ,adaugindsi bicarbonatul, ca mititeii sa creasca la prajit si sa devina pufosi.pentru aroma se pune cite un virf de lingurita cuienibahar si coriandru (sppecific ptr mititei);in lipsa lor,se poate puneo lingurita rasa de cimbru pisat. tocaturase amesteca binesi se bate cu mina pina cind se omogenizeaza,apoi se pune intr-o punga de nailon (ca sa nu se usuce si sa nu raspindeasca miros in jur)si se introduce in frigider,unde se lasa pina a doua zi.prin masina de tocat (fara sitanumai cu cutitul)la care s-a montat tubulptr facut cirnati, se trece dim nou carnea. prin masina vor iesi mititeii care se rup cu mina, pe masura ce ies 8-10 cm lungime. se aseaza pe un platou uns cu untdelemn, fara sa se lipeasca unl de altulsi, apoi cu o pensula se ung si deasupra . mititeii se pot modela si intre palmele udate cu apasau unse cu untdelemn tot la acelesi dimensiuni(cam o lingura plina cu tocatura). cel mai ideal gratarpentru mititei este cel cu carbuni, deoarece caldura iradiaza de jos in sus formidu-se o crusta pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne sa se scurga;astfel, mititeii isi vor pasrta suculenta si fragezimea.Mititeii se pun pe gratarulincins de care se dispune,fara sa fie nevoie sa se mai unga si acesta,mititeii fiind deja unsicu untelemn. Se prejesc 4-5 minutepe o parte, apoi se intorc pe toate partile, pina cind se rumenesc frumos. Se servesc, imediat,fierbinti cu mustar.succes!;M;

Flavius Ţerbea said...

@Lola: multumesc. au fost buni micii desi s-au cam uscat din motive de lasat mult prea mult pe gratar. Dar au fost gustosi. Ca sa fiu sincer mi-a cazut mai bine mielul marinat vreo doua zile in vin rosu si rosmarin. :)

Flavius Ţerbea said...

@Gianinna: gratarul sfaraie oricum si oricand, fara indoiala! Si mai e si cam binevenit cam tot timpul!
Cea mai buna leguma...dupa carnea de porc: micii.:)

Flavius Ţerbea said...

@Cruela: no, multumim si pentru urari si pentru vestile bune si rele din satul copilariei voastre. SA ne mai spuneti ce e pe acasa pana nu uitam de tot. :(

Flavius Ţerbea said...

@M: o sa incerc reteta si multumesc pentru ea. Eu ma gandeam ca mici buni fara un pic de miel nu ies dar voi merge (o data) pe mana ta, de ce nu!
Eu de obicei combin vita, miel si porc, cateva mirodenii, ceva bicarbonat, ape minerale bune la sananate sau oase de oaie puturoase fierte, usturoi la greu si voie buna.