Tuesday, May 25, 2010

Aer de primavara

La revenirea din Romania mi-am adus vreo cateva kile de branza de oaie. Home-made, ca sa zic asa.
Intr-o seara calduroasa mi-am amintit de ea si am scos-o de la congelator si am servit-o cu niste paste, fructe de mare si cu o sticla de vin dinnumaistiucetara. Rosu si sec, oricum. Cred ca din Argentina dar nu sunt sigur. Dar problema a fost ca nu mi-a mai placut gustul branzei de acasa: era prea tare.
M-am speriat atunci, mi-am zis ca m-am schimbat intr-atat incat sa fi uitat si ce-mi placea atat de mult pe dragi plaiuri transilvane? Si am pus calupul de branza de oaie la loc, in congelator.
Si intr-o alta zi calduroasa am cumparat de la niste veri polonezi o bucata de slanina afumata. Ce m-a atras la ea a fost numele: scria Cluj in ungureste, avea steagul Ungariei si o adresa din Illinois. Si am cumparat si niste ridichi cu gust si aspect de ridichi, ceapa verde cu gust, miros si aspect de ceapa verde, rosii cu gust, aspect si miros de rosii insotite de o sticla de plastic alb pe care scria Kefir si in care se afla kefir cu gust, aspect si miros de kefir si o paine cu toate calitatile unei paini (Pane Toscano ii spun unii) si mi-am reamintit si de branza aia renegata din congelator.
Si gustul de slanina afumata cu branza de oaie din Sibiu alaturi a dat un adevarat bairam in casa papilelor mele gustative si mi-a luminat creierii: branza de oaie este buna. Este comfort food. Dar depinde in ce combinatii si companii o mananci.
Asta e un fel de filozofie populara si sper ca ati inteles si voi ca imparatul este gol. Cum care imparat?!
Ala de se refera la serialul Lost.
Un fel de Cornel Dinu, fotbalistul filozof, care vorbeste frumos si care -de fapt- nu spune absolut nimic. Dar, poate, suna bine.

15 comments:

mimi said...

eu deja am inlocuit-o cu Feta. m-am adaptat la ce am gasit pe aici :)

Carmen said...

ce bine ca mi-ai amintit de branza de oaie din congelator...maine fac o mamaliga cu branza...si daca ma supar scor si puiul crescut de bunica...si fac o tocanita...cu multa ceapa...si scot si ardeii copti si atunci sa vezi :)....na ca ti-am facut pofta :)

Dana said...

Bine ai revenit!
Mi-ai facut pofta, chit ca acasa nu ma omoram dupa branza, da' amu' tare buna ar mai fi, musai in combinatia amintita de tine....

Sofie said...

Mai Flavius mai, cum sa strici tu pe paste si vin argentinian, bunatate de brinza de oaie ardeleneasca, trecuta peste ocean cu mari emotii???
pai treaba e asta?
Brinza de oaie se consuma in combinatia aceea prezentata de tine, la care mai zic eu ca merge si-un paharel de tuica de prunca, pura si fara adaosuri comerciale :) ... mai ales ca ajuta si la digestia slanei ...

Si sa nu-mi spui ca nu-ti placu finalul de la Lost ca nu mai vorbesc cu tine :) ...

d said...

Bine te-ai reintors..credeam ca ai plecat :)) din blogosfera !

Andrea S. said...

Bine ai revenit...mi s-a lungit gitul uitindu-ma daca ai mai scris sau nu;)...faza cu brinza...noi am luat in vara trecuta 32 de kile...da da 32...si nu o mai vad mincata;)...pusa frumusel la butoi...da.. are ceva brinza asta de Sibiu...gustul de acasa;)...acum apar iar rosiile bune...asa ca ii dam cu siguranta de haac- doar in curind vizitam iar patria mama asa ca putem face iar provizii;)) Sa ai pofta!!

Flavius Ţerbea said...

@mimi: feta este foarte buna. de multe ori chiar mai buna decat telemeaua noastra, ca sa fiu sincer.

Flavius Ţerbea said...

@Carmen: da, da. am mancat din branza aia si cu mamaliga...excelenta combinatia. si da, mi-ai facut pofta cu ardeii copti. trebe sa iau masuri cat de curand. cu puiu nu m-ai nimerit ca nu prea-mi place. dar poate fi chiar bun si el la casa omului. :)

Flavius Ţerbea said...

@Danangib: multumesc. eu asa as zice ca e cel apetisant: cu rosii, ridichi si slanina adevarata. trai pe vatrai!:)

Flavius Ţerbea said...

@Sofie: pai am crezut si io ca e buna cu orice branza noastra stramoseasca. nu e!
si tuica organica-de pruna- exista in vancouver. avem noi pe cineva care a importat un cazan din romania si produce pentru uz intern otra..asta...beutura de-a noastra.
sa mai vorbesti, sa mai vorebesti...ca finalul mi-a placut. inutilitatea multor chestii care nu au fost in veci explicate nu mi-a placut.
si asa...intre noi: care avion l-a vazut jack in ultima scena? primul (oceanic...cel cu care s-au prabusit la inceput) sau ultimul (ajira sau cum so mai fi numind el)?!

Flavius Ţerbea said...

@d: multumesc. inca nu plec, mai stau...ca sa am ce citi peste ani!:)

Flavius Ţerbea said...

@Andrea: 32 de kile?! unde ati dus-o ca ma gandesc ca nu in America?!
Multumesc pentru vizitele aici si scuze pentru asteptare!:)

Andrea said...

ehehe...adus la portbagaul propriu si personal...trecut vama la pretenii unguri..cu inima cit un puric...ca deh 32 de kile...nu prea seamana a mincare pe o zi...ajuns cu bine in Germania...la voi si semintele de flori ar fi trebuit sa le declar ...ce-am mai tremurat in LA pe aeroport ca ma trimite innapoi ca aveam ceva buruieni comandate de cumnatelul meu;)

Andrea said...

ehehe...adus la portbagaul propriu si personal...trecut vama la pretenii unguri..cu inima cit un puric...ca deh 32 de kile...nu prea seamana a mincare pe o zi...ajuns cu bine in Germania...la voi si semintele de flori ar fi trebuit sa le declar ...ce-am mai tremurat in LA pe aeroport ca ma trimite innapoi ca aveam ceva buruieni comandate de cumnatelul meu;)

Flavius Ţerbea said...

@Andrea: fac urat (si cam de inteles) vamesii americani la buruieni, semninte si fructe.
Bun cumnat trebe sa ai daca ai facut tu efortul asta pentru el! :)