Saturday, August 21, 2010

Americanii, strigoii si imaginea de tara

Ce, credeati ca s-a terminat saptamana si nu mi-am mai auzit o referire la Romania si obiceiuri neaose? Nu, nu am mai scapat de inca una!
Azi mi-a zis domnul Miller ca aseara s-a uitat la nustiuceemisiunetv (pe History Channel daca am retinut bine...il pot intreba...desi nu mai vreau sa-i aduc aminte) si acolo s-a spus ca in unele sate romanesti, aflate la 120 de mile de capitala Romaniei se practica un obicei straniu: de frica strigoiilor rudele unor persoane decedate purced la scoaterea inimilor celor banuiti de "strigoism", se fierb (pentru omorat microbii?), se ard si cenusa rezultata este ingerata de catre cei prezenti!!!!!!!!!!!!!!!! Sau ceva asemanator...
De data asta m-am si enervat, da-o-n aia lu' muma-sa.
Pai da, se intampla si dintr-astea (se pare) in unele sate din Oltenia dar eu nu am baut inima nimanui, da?!
Si gata, m-am saturat!
E timpul sa scot de la naftalina albumul foto cu Romania, sa trimit linkuri cu site-uri cu domnisoare localnice frumoase, sa le arat Sibiul live, pe internet, sa le reamintesc de Nadia Comaneci, sa degustam niste sarmale, mici si rachiu de prune si mai ma gandesc eu la niste treburi faine despre tara mea ca asa nu se mai poate.
Rea saptamana am avut din punctul de vedere al faptelor neobisnuite made in Romania.
Sa speram ca saptamana viitoare e mai buna.
Si astept eventuale sugestii despre cum am putea cosmetiza imaginea Romaniei in lume.
Care tara cu siguranta nu este altfel decat celelalte locuri de pe pamant.
Doar niste chestii ii trebuie reglate ca sa fie si normala macar partial.
Dar care ar fii alea?!
In afara de seriozitate si pus umarul la scoaterea carutei din sant.

12 comments:

Ione said...

Buna Flavius, eu încă locuiesc în România, îmi place aici, până anul trecut nu aş fi emigrat pentru nimic în lume, însă încet, încet, ne gândim tot mai serios să o facem (eu şi soţul). Cum naiba să ne mai cosmetizăm noi ţara când mai marii noştri o îngroapă de câte ori au ocazia??? Să vă prezint situaţia actuală din domeniul meu de activitate. România nu absoarbe fondurile comunitare, nu absoarbe nici măcar banii cu care contribuie la bugetul UE, şi are una din cele mai mici contribuţii. Oficialii UE vin în România să vadă de ce naiba suntem atât de incapabili să le luăm banii ... cercetează ... cercetează ..., iar în final întreabă funcţionărimea din minister, de ce dom'le aţi făcut procedura atât de complexă, ce aveţi voi aici întrece cu mult birocraţia noastră şi toate solicitările noastre în materie??? Răspuns ministerial: "fiindcă românu fură....". Şi asta e doar un aspect al problemei, însă personal mi se pare cel mai important. Cum doamne iartă-mă să ne respecte cineva pe lumea asta, dacă nu ne respectăm, noi, în primul rând??? Creşterea respectului de sine a românului din ţară ar trebui să fie prima noastră grijă. La etichete ai pus aberaţii, americanii sunt proşti, nu-i adevărat noi suntem proştii, care stăm aici şi tolerăm toată nedreptatea asta, votăm aceeaşi incompetenţi, alcoolici şi abuzivi, care n-au alt interes decât să se îmbogăţească pe durata mandatului, pe care-i doare-n spate de nevoile noastre, munca şi dorinţele noastre.

Roxi si Alex said...

Eu zic sa mai lase ei paiele din ochii altora si sa-si mai vada si barnele din ochii lor (nededulciti la citit de mitologii si alte chestii ce tin de culturi si traditii). La fel cum unii si altii mananca tot felul de scarbosenii ca sa le ''absoarba'' puterile, asa cum se practica voodoo si canibalismul, asa cum se fac filme peste filme cu vampiri si extraterestri batuti in cap (cu grad super crescut de violenta), asa si romanasii nostri au reminiscente de credinte pagane. De stiut, stim cu totii de ele din frageda pruncie, dar asta nu inseamna ca stam cu tepusele si cu funia de usturoi la usa.

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: eu niciodata nu m-am gandit la emigrare chit ca uneori nu-mi placea ce se intampla in tara mea. Dar dupa ce am ajuns in America mi-am dat seama de unele lucruri (normalitatea, de exemplu) si mi-am zis ca am fost foarte norocos sa plec din Romania. Suna trist, dar eu asa am simtit.
Si da, romanii (se) fura!:(
ETichetele le pun pentru atragerea atentiei si de multe ori sunt exact invers puse. LA fel si pozele care insotesc de multe ori postarile mele si nu au neaparata legatura cu ce se scrie.

Flavius Ţerbea said...

@Roxana: stai linistita, ca nu ne acuza nimeni de nimic. Doar le-au atras atentia cateva stiri referitoare la Romania (din cauza mea...) si s-a nimerit ca toate au fost cam prea nenormale. Nu era vorba deloc de paiul din ochiul altora si eu ma gandesc ca daca o bagam la inaintare imediat (pe ba pe-a ma-tii" nu este constructiv si nici nu aduce vreo relevanta in discutie.
N-avea rost (zic eu) sa raspund la o intrebare de genu' ca "bai, voi ati mers in Europa la muncit, furat si cersit" si eu sa le zic ca "da', dar si voi ati omorat pieile rosii"...Chiar n-ar legatura (aici) primaria cu prefectura...
S-a intamplat ca a fost contextu'. Doart atat.
Ai vazut si tu romani de toate felurile prin excursia voastra, nu? Dar chestiile negative sunt mai mediatizate, se pare. Ca sar in ochi, sunt altfel sau deranjeaza...

Anonymous said...

Am vazut si eu documentarul respectiv. Si eu m-am umplut de nervi. Ce m-a enervat cel mai tare? Romanii verzi de-ai nostri, de-ai locului, care dadeau interviuri si spuneau 'povestea' pe indelete.

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: uf, pai respectivii localnici probabil se mandreau ca apar la televizor si-si arata cunostintele. Pe ce canal a fost?
Plus ca acum e cam o moda sa faci lucruri legate de vampiri si alte ramuri conexe. Si unde se pot gasi mai multi strigoi, vampiri si varcolaci? :(

Anonymous said...

Eu l-am vazut cu Levi acum vreun an sau doi, tot pe History Channel, prin preajma Halloween-ului. Dar imi amintesc perfect emisiunea.

Ione said...

N-a ajuns încă la urechile tale ultima isprava românească? Cică a pălmuit Băsescu un avocat pe litoral. Ce vor spune americanii când vor afla că preşedintele îşi bate poporul, după ce în urmă cu 6 luni a mai fost acuzat că a lovit un copil??? HAHAHAHA. Pregăteşte-te că n-ai scăpat de tirul americanilor. Am spus eu că datorită conducătorilor noştri minunaţi nu avem nici o şansă de redresare.

Anonymous said...

Asadar...am vazut eu si eu minunea. A fost prezentat aici ca sa arate si o latura necunoscuta pina acum a tarii noastre cindva integrata in Europa unita. Acum au filmat ceva ce exista. De asta cred ca sutem cu totii de acord. Ca daca asa ceva nu ar fi existat nu aveau ce filma. Mie nu mi se pare un capat de tara. Da aceasta mentalitate exista...si se vinde chiar bine daca stau si ma gindesc cu cita placere se vizioneaza productiile americane care au ca protagonisti vampiri. Ma supara ca iar si iar ca natie nu sintem capabili sa facem noi bani din asta. Oamenii pe mapamond sint diferiti...si e bine asa. oricum daca aratau toate fatetele bune ale oamenilor era o emisiune la care nu se uita nimeni.Te uiti sa vezi cu placere la o emisiune care ne arata pe toti cei de pe mapamond- muncind- conducind spre drumul spre casa...mincind si dormind? Monoton nu? Nu stiu de ce se supara mereu lumea...in filme arata destul de des americani sub poduri in saci...sau drogati...este doar o imagine a americii...si toata lumea stie asta. Sti ma gindesc ca de foarte multe ori cei din afara incearca sa arate o Romanie altfel de cum e...adica numai partile bune. De ce? Ca sa-si apare imaginea proprie? De ce atita zel cind nici macar cei alesi sa o faca nu o fac...nici cei ramasi acasa...numai noi. Mentalitatile oamenilor nu le poti schimba decit prin fapte...si cred ca cel mai important este sa ne prezentam noi asa cum sintem...pe unde sintem.
E doar o parere.

Andrea S. said...

@anonimus eram eu Andrea S. nu ma intreaba ce ce a aparut cu anonymus;)) era tirziu!

Flavius Ţerbea said...

@Andrea S. - si eu cred ca nu e un capat de tara cand prezinta stiri (de obicei, negative) legate de Romania. Nu ne ascundem gunoiul sub pres...asa e cel mai sanitar...dar e preferabil sa auzim si de bine. Sau de ceva oarecum normal...
Si da, romanii fac imaginea Romaniei in lume nu vreo stire chit ca si astea ajuta.
Si acum imi rasuna in urechi vorbele unei doamne ca de ce am permis ca sa se intample lucrurile alea ingrozitoare in orfelinatele romanesti unde erau copii romani! :(
Si eu vad ca avem imagine tare buna in America si nu prea buna in statele europene dezvoltate. Uf!

Flavius Ţerbea said...

@Ionela (care locuieste inca in Romania :) ) - nu cred ca intereseaza pe americani (si nu numai) de politichia romaneasca. Din pacate sau din fericire...