Thursday, August 19, 2010

Vesti de acasa

Marti imi spune un american ca a auzit -la stiri- despre un incendiu care a omorat cativa copii intr-o maternitate din capitala Romaniei.
Ieri imi spune Fernando ca a vazut pe Fox News (post tv detestabil, de altfel) ca Franta ne trimite inapoi (in Romania) cetatenii neaosi, de nationalitate gitana.
Azi ma intreaba un nene ca de unde sunt si cand aude ca-s roman imi zice (in englezo-italiana) ca, Madona mia, iarta-ma, da' ce dracu se intampla cu voi, romanii, ca ne-ati adus la faza de a va ura ca popor???!!!
Pe bune, de alaltaieri am auzit deja prea multe referiri la Romania si romani.
Eu ma asteptam sa-mi mentioneze astia ca Gazu' e pe primul loc in divizia A, ca Paula Seling aproape aproape a castigat Eurovizionul la un moment dat, ca Simona Senzual si alte vedete bambuiste sunt modele de viata si de urmat, ca inundatiile au infrant, ca lupta interna in psd si pdl se ascute si isi arata coltii, ca Basescu si americanii-s de vina, cum stam cu sapa de a doua si daca se face otava anu' asta si daca cucuruzu a facut tuleu, daca borsul este inventie romaneasca sau ruseasca. Ma asteptam sa ma intrebe si de Miron Cristea (patriarhul) si ce se mai aude cu moneda aia, de litoralul romanesc si de autonomia lu' Tokes sau daca colectiile de cartele telefonice si timbre mai sunt la moda pe la noi prin tara.
Nu, dom'le, nu. Nu m-au intrebat de treburi serioase, nu. Pe ei ii interesa de can-canuri, de maternitati arse ca-n tarile bananiere, de tigani, de cersetori, de secol 21 si mexicanizarea Europei de catre romanii de toate natiile.

Probabil a fost doar o coincidenta ca in trei zile consecutive mi-au fost mentionate fapte referitoare la Romania si romani.
Deci, se poate: existam pe harta, fi'r'ar harta ei sa-i fie.

7 comments:

Lola said...

O prietena doar ce a fost in Barcelona o saptamana si 2 ghizi, unul pe un tour bus iar altul intr-o catedrala, au tinut "discursuri" despre romanii care vin sa le ia slujbele spaniolilor, care se duc in Spania sa nasca, care... si care...
Deja la al 2-lea prietena mea n-a mai rezistat si l-a tras deoparte in timp ce restul grupului era la liber prin catedrala si i-a explicat ca ea e romanca si nu corespunde descrierii lui si ca este extrem de impertinent (a folosit termenul "rude", care are o conotatie mai larga :D ) nu numai fata de romani, care evident ca pot fi clienti care-l platesc, cat si pentru restul clientilor care platesc tururile ca sa afla informatii despre Barcelona si Spania si nu despre romani. A subscris si sotul ei, care e american sadea (erau mai multi americani cu tururile respective insa).
Si cum zicea Malaele ca Gurita Damatale intr-o dementiala sceneta d'antan, "din gura-n gura-n gura mea si din gura mea in gura dumneavoastra"... Asa ni se duce vestea, zic.

meellla said...

ma asteptam si eu sa fiu intrebata de aceste ultime "evenimente importante" dar spre norocul meu nu m-a intrebat nimeni, oare prietenii mei nu se uita la tv? eu am scapat de aceasta neplacere.

ina bixade said...

noroc ca mai ajung la tine pe blog si mai aflu ce se intimpla cu romania, Din fericire, nici un american nu m-a luat la intrebari, vreodata, despre tigani si neamul romanesc, in general. Tot ce stiu este ca atunci cind sint intrebata(de catre un american) daca Romania e o destinatie turistica interesanta, raspund cu NU:)

Flavius Ţerbea said...

@Lola: rau destul ca s-a ajuns sa se vorbeasca de noi in Spania si nu numai!:(
Si a procedat fain si elegant prietena ta ca i-a atras atentia. Poate i-a schimbat (desi, ma indoiesc) si parerea despre romani.
Oricum, nesimtit ghidul. Neprofesionist.

Flavius Ţerbea said...

@meellla: pe mine nu m-au facut -neaparat- mentionarile respectivilor referitoare la tara mea sa ma supar. doar mi-au dat de gandit ca, oare, de bine nu se zice chiar nimic prin presa mondiala?
Ei sunt draguti ca sunt atenti la vreo chestie legata de Romania ca sa vada ca-i intereseaza. Si pana acum nu m-am simtit cu adevarat judecat sau complexat.
Dar m-as bucura sa aud si mai mult de bine.

Flavius Ţerbea said...

@ina: hai, nu mai fii atat de categorica! Romania chiar poate fi o destinatie turistica interesanta mai ales daca sunt insotititi de un cunoscator al zonei! Dar poate fi si nefericita experienta, fara doar si poate.
De obicei, stiu despre lucrurile rele pe pare le fac romanii in Europa cei care sunt de origine italiana, spaniola, franceza, germana(sau veniti recent din tarile respective).
Dar, Doamne multam, nu e rau sa fii roman in America. Avem imagine buna aici, este?

Anonymous said...

Ideea este ca da, e o destinatie interesanta, dar ingropata in atatea pericole si aspecte penibile, incat cel mai corect raspuns scurt pentru un neavenit este totusi NU.