Monday, January 24, 2011

Alianta persoanelor fara dizabilitati

Am vazut ieri pe peretele unui restaurant american o poza aeriana a respectivului local facuta in anii '70-'80 (se vedeau si niste masini in cadru si de aici am dedus vechimea fotografiei) si m-a frapat un lucru: la intrare, primele doua locuri de parcare erau rezervate persoanelor cu dizabilitati. Repet, fotografia respectiva avea lejer 30 de ani.
Eu, sincer, nu-mi aduc aminte ca acum cativa ani sa fi existat in Romania locuri de parcare marcate cu un scaun cu rotile desenat cu vopsea alba pe griul asfaltului din fata magazinelor, spitalelor, scolilor, institutiilor publice, stadioanelor, blocurilor, covrigariilor, cinematografelor, pietelor etc. Sper ca recent au fost facute asemenea chestii normale si la noi in tara. Si mai sper ca nu-si parcheaza pe ele beamveul vreun smecher dintr-ala gretos, cu burta si atitudine obraznica si perfect sanatos.
Azi de dimineata am observat [din nou] presa romaneasca si am vazut cum unii, altii strigau -in scris sau oral- cat ii tineau plamanii perfect regulamentari 'uie, handicapatule, chiorule, schiopule, tiganule, bozgorule, pocaitule, jidanule, uratule, piticule si nu-mi maiamintesccealtedefecte la veneau la gura sau condei unora, altora si am zis ca nu e firesc sa te iei de defectul fizic inventat sau nu al cuiva si majoritatii sa i se para perfect normala toata treaba respectiva. Si daca astea sunt argumentele si daca aia cu gura mare sunt salvatorii neamului atunci mai avem de crescut, suferit, emigrat si invatat.
Cat despre lucruri de bine as spune ca mai avem putin si vine primavara.

PS Stiu ca rasa, etnia, orientarea religioasa si sexuala nu sunt defecte fizice. Doar doream sa accentuez unele chestii. Asta pentru a nu exista discutii inutile.

8 comments:

dmstangu said...

Uite cine parcheaza acolo:
http://fiasco.ro/2009/11/20/parcare-de-politist/

Lady Io said...

Ai intuit corect: exista astfel de locuri rezervate pe langa magazine si sunt folosite adesea de tot felul de smecheri.

Anonymous said...

la noi la fabrica (in SB) sunt si locuri de parcare speciale pentru femei, iti trimit o poza daca vrei :)

Anca

Anonymous said...

Exista Flei ,exista/si isi parcgeaza si beemveiu".Cu riscul asumat,de regula cand avem bafta sa prindem soferul (de regula tuciuriu,si cu numar,neaparat de afara),si sa sesizam(mirati si noi),ceva de genul:''vaai,ati parcat pe locuri interzise..".N-am primit inca replici...G.

Flavius Ţerbea said...

@dmstangu: rau destul , nici macar nu e funny! militienii astia cum ar zice careva...

@Lady Io: daca ii numim pe smecherii aia handicapati se supara persoanele cu disabilitati. dar -din fericire- nu sunt bolnavi smecherii nostri, sunt doar "nesimtatori"...

@Anca: pai cum adica cum adica? discriminam barbatii?! vrem si noi locuri de parcare speciale. Dar, sincer, de locuri speciale de parcare pentru femei n-am mai auzit. De mama si copilul, da...dar de asta nu. Trimite poza, categoric. Sa le arat eu la americani cum respecta romanii femeia!

@G: numarul de afara e de vina. :)

Monica said...

Vai de mine, mi se pare, de ceva timp, ca doar rumanii cand se enerveaza incep cu "esti asa si pe dincolo" in general legat de atribute fizice care, si de ar fi adevarate, intre domni si doamne nu ar trebui revelate.In certurile de pe aici si din alte parti externe Romaniei de obicei se striga cu "ai facut rau asta si ailalta" lucru care mi se pare demn de apreciat, caci critica e buna atata timp cat e constructiva.

Flavius Ţerbea said...

@Monica: a naibii de grea e critica asta. Greu de acceptat zic. Asa ca facem ce e mai simplu: ne legam de atributu' fizic, ca e mai evident si nu necesita bataie de cap.
Si e chiar fain comentariul tau.

Monica said...

Multumesc, sa stii ca ma preocupa tot mai mult faptul ca suntem o natie de traumatizati (bine, mi s-au deschis ochii aici unde oamenii mai sufera dupa ceva care s-a terminat acum 200 de ani, deci nu trece nici cu explozibil) care tragem ponoasele istoriei. E urat sa generalizam si incerc sa ma feresc de asta, dar uite ca nu pot.Ar trebui introduse in toate scolile niste cursuri de toleranta, de buna purtare, de adaptare la societate, uf!Ah, ca sa nu se interpreteze gresit: toate popoarele au niste probleme,sa fie clar ca nici elvetienii nu-s 100% ok:)