Tuesday, May 26, 2009

Rugaminte

Intrati, va rog frumos, AICI si spuneti-va parerea. Eu mi-as spune-o, ma mananca degetelele...mai ales ca Maria nu-i acasa si pot intra cu capul inainte la scandal...dar chiar nu mai vreau ACUM sa-mi pun pe nimeni in cap!

E despre cum vad unii viata in America...
Ce pana mea de America o fi pe acolo? Sau cum isi fac altii America...si as mai avea intrebari...dar sunt un pic socat dupa cum ...ca vroiam sa zic cat ii duce pe unii capu', dar nu spun...se chinuie unii in tara asta. Si, pentru ce?!
Deci, va rog frumos, cititi si ziceti-mi ce credeti!
Inca o data, multumiri si termin aici pana nu vine nevasta si sa ma prinda ca iarasi imi caut de lucru...

De un blog in care o tipa se lauda ca piscina ei din America e mai mare decat apartamentul lui maica-sa din Romania v-am spus? No, ce bine ca nu v-am spus, ca intram in clinciuri si cu persoana respectiva.
Si, sa nu fiu inteles prea gresit, chiar sunt convins ca majoritatea celor care scriu (scriem) prostii sunt oameni de treaba, dar ii scapa degetu' pe tastaura, nimic mai mult...Eu chiar cred ca nu le gandesc prea mult si le vin asa, natural! Mie asa imi vin...
Gata, am plecat, ca iara' intru in bucluc...
Va pup.

PS Fratilor, inca o data, sa nu credeti pe aia care zic ca mancarea e nashpa in America. Nu e, chiar nu e!
Si nici pe aia care zic ca sunt obligati sa stea aici sa nu-i credeti! Nu suntem obligati...
Desi, e tragica situatia cand citesti printre randuri...
Da, mi-e mila de tipa care a scris postarea respectiva si nu vreau sa o supar. Pur si simplu cred ca greseste in multe chestii si sperie aiurea pe unii mai creduli...

22 comments:

Americanul.com said...

Nu cred ca greseste, cred ca perspectiva ei e alta, iar pe unii ii doare mai mult daca o duc mai prost ca vecinii decit daca n-au dupa ce bea apa.

In judetul in care stau (peste 1 milion e oameni) venitul mediu pe familie este de 105K in situatia in care 55% din populatia de peste 25 de ani are facultate. Daca vi din Romania dupa ce-ai fost "sefa" (adica nu te pricepi in mod special la produs intelectual nimic) o sa fii nu in a doua jumatate a populatiei (aia e rezervata la restul de 35% de vorbitori de engleza cu liceu) ci prin ultimele 10% de oameni care "se descurca" (nici nu zic ca aialalti 10% string de ani si ani iar tu este relativ nou pe-aici, venit cu doua valize).

Distanta de la "sefa" la "munca" (manuala, de obicei prost platita) e destule de mare. Peste toate astea nici nu ai cu cine birfii, nici pe cine si poate nici timp (nici nu pomenesc de limba sau diferente culturale).

Peste toate astea nu poti creste nici pui in curte, daramite porci. Normal ca te apuca disperarea :-)

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
d said...

Interesante opiniile cititorilor tai dar din pacate eu o sa fac nota discordanta !Domnle,e adevarat ce zice in acel post pentru cel putin 80% din romanii plecati !
Cat despre romanii americanizati ii dau dreptate suta la suta !

Lola said...

Mi-am mai scris parerea despre nefericitii de pe-aici asa ca nu ma mai repet. Dar o sa-mi adaug parerea ca cei care descopera aici ca nu exista caini cu covrigi in coada sunt tocmai cei care se asteptau sa gaseasca covrigi in cozi de caine pe strazile americane.
Altfel, despre cum descriu romanii viata de-aici romanilor din tara o sa zic: am cunoscut romani care desi profund nefericiti aici, in Ro se "dau mari"(ca sa scurtez descrierea) si fabuleaza despre viata lor fabuloasa; din cei care se plang tot timpul - si aici si acolo; cei care descriu exact viata care o duc aici (si care, paradoxal, sunt cel mai putin credibili in ochii romanilor din Ro).
Fac parte din ultima categorie si argumentul meu final este: traiesc o viata normala, asa cum o traiesc si ei in Ro. Exista diferente, categoric (motiv pentru care am ales sa traiesc in continuare aici) si cine vrea sa le cunoasca n-are decat sa-ti faca bagajele si sa vina aici si sa le simta pe pielea proprie. Pentru ca, dupa cum observam, fiecare percepe altfel viata aici.

Ca sa nu mai zic ca fiecare percepe altfel viata - punct. Unii se cred smecheri ca sparg mii de dolari in concediu in Ro, altii ca fura internet de la vecini. Unii vad partea frumoasa a vietii, altii se axeaza pe imperfectiunea ei.

Pe mine nu m-a enervat, ci m-a plictisit. Cum spunea si Ionela, persoana nu e chiar coerenta, mi s-a parut chiar ca se contrazice la un moment (dar eram prea plictisita sa analizez). Sunt multi ca ea, mult prea multi ca sa-mi irosesc eu energia pe frustrarile lor.

p.s. aia cu "eu detin adevarul absolut" eu o numesc romanism. Si foarte de curand am realizat de ce e "boala" nationala, cand a scris Adina despre un film pe blogul ei: americanii invata de mici copii arta dezbaterii - talent care noua ne lipseste cu desavarsire.

ioana said...

Stiu ca te manaca degetele, dar nici nu poti sa te iei de femeie...Poate n-a avut norocul vostru (pentru ca trebuie sa recunoastem ca voi ati avut si noroc), poate a plecat din start cu idea ca o sa ajunga la spalat de vase si nici nu i-a trecut prin cap ca ar putea gasi si altceva...Poate vrea sa-i descurajeze pe alti se emigreze ca sa nu-i ia ei painea de la gura...Pana la urma fiecare ramane cu experienta lui, ai vazut ca pe blogul ei nu erau comentarii care sa o contrazica - toata lumea "rezona" la ce spunea ea acolo...Cel mai bine ar fi ca persoanele care vor sa emigreze sa se informeze inainte din mai multe surse. Si un sfat de la mine pentru ei: Nu mergeti la tanti aia (nu mai stiu unde e ea... ) ca acolo nu e asa de bine....mergeti toti in Virginia la Flavius, ca acolo sunt cateii cu covrigi in coada!!! :))) Glumeam evident, sper sa nu te trezesti cu cateva sute de cereri de cazare...

Roxi si Alex said...

Mai, hai ca zic si eu ceva, desi poate ar trebui sa nu ma bag. De pilda, cred @Americanul.com are dreptate cu diferenta dintre ''sefa'' si ''non-sefa'', ca sa zic asa..cunosc personal o situatie destul de trista: in Romania era totul ok, iar in State nu e nici pe departe...Asa ca, desi inca n-am trait pe pielea mea o astfel de experienta, zic eu ca depinde si de un pic de noroc: adica unii se descurca, altii nu. Unii trec peste dorul de tara, altii nu. Unii gasesc serviciu, altii nu. Unora le place mancarea, altora nu...si exemplele pot continua. De pilda, daca ar fi sa judec dupa prajiturele americane get-beget pe care le-am mancat aici (de la prietenii americani) mai-mai ca nu te-as crede ca au prajituri bune. Dar te cred! ;)Si sper sa avem ocazia sa gustam si noi.
A! Buna faza cu piscina! Eu am ajuns la concluzia ca nu mai vreau casa cu piscina, ca am alergie la soare si-mi ies bube :)) Pe bune!

dmstangu said...

Domnu' d, ne-ati putea dezvalui sursa acelei statistici de 80%? Conform recensamantului din 2000, in SUA se gaseau vreo 136 de mii de persoane nascute in Romania (presupun ca nr. a crescut de atunci). A intervievat cineva 100 de mii de romani sa ajunga la concluzia ca le merge prost aici?

d said...

Nea'dmstangu ...nu cred ca ma ridic la nivelu' matale si nici nu vreau sa pornesc o cearta de bazar pe blogul lui Flavius ...Am pornt in SUA din diferite situatii matale cred ca mai usor IO mai greut !(sac !)
Experienta asta mi-a scos in cale numai romani de genul descris de Daniela sau de Lola in comentariu..asa caci din indulgenta am integrat 80 din romanii care i-am intalnit in aceste categorii...respect insa pentru ceilalti 20 % !
Consider comentariile ca pe o unealta de impartasire ca opiniilor si nu ca pe o spatiu de insulte sau jigniri !Iar asupra gandurilor mele cred ca pot avea drept de autor :)) la fel ca toti ceilalti !
Hai noroc ..

Lola said...

Hai ca am eu scarpinici la degete acum... l-am luat de la Flavius, bag seama.

Nu cred ca aici e vorba de "le merge prost romanilor" au ba (oricum, nu-s deloc de acord cu procentajul ala de nefericiti care se intorc in Ro). Mie din postul/posturile Danielei (parca asa o cheama) mi se pare ca ea este in perioada aia de dor intens de Romania. Prin care multi trec si care trece abia dupa mai multi ani.
Noroc/nenoroc... nu mi se pare ca ea a fost mai nenorocoasa decat Flavius. Dar nici despre asta nu e vorba. Nici despre faptul ca sta in Ohio ( ii dau dreptate ca e deprimant).
Toti avem dreptul la opinie, atata timp cat ramane o opinie. E diferenta intre a spune "mie nu-mi place aici" si "nu veniti aici ca pute, stati acolo-n plaiul vostru". La fel e diferenta intre "noi nu ne permitem unele" si "in tara asta nu-ti ajung banii de cablu".
Sper ca se intelege diferenta.

Cat despre americanizat... mai fratilor ROMANI! daca nu te americanizezi, esti un neadaptat care sufera; daca te adaptezi, esti americanizat. Ambele vad ca-s rele in ochii unora. Dar vorba e ca odata ce ti-ai ALES sa traiesti printre americani ori adopti felul lor de viata (a.k.a. te americanizezi) ori nu (si ramai tu ala ciudat, diferit, suferind, neadaptat).

Altfel dragilor, cum ziceam si mai devreme, viata e viata si nu e usoara. ;)

dmstangu said...

d, daca-mi arati o insulta sau o jignire in mesajul meu, eu o sa-l rog pe Flavius sa-l stearga imediat...
In primul comentariu ziceai "cel putin 80% din romanii plecati!". Eu mi-am impartasit opinia ca generalizarile de genul asta nu au o baza stiintifica, materiala sau de care vrei...
Aaa.. cand revii si mentionezi ca te referi la 80[%] din romanii pe care i-ai intalnit, jos palaria! N-am nici un comentariu. Dar experienta personala nu poate fi generalizata. Mostra e mult prea mica, indiferent cati oameni ar cunoaste o persoana...
Eu am cunoscut numai romani care se descurca de minune si sunt super multumiti de pasul facut. Totusi, nu-mi permit sa afirm ca 100% din romanii plecati o duc grozav.
Cat despre situatia din care am pornit eu in SUA nu cred ca ai nici cea mai mica idee. Au americanii astia o vorba valabila: "Assumption is the mother of all f#@&-ups!"Sanatate!

Donazz said...

1. Dreptul la nefericire, ca si dreptul la solidaritate intru nefericirea impartasita a altuia sunt constitutionale.
2. Dreptul la o parerea liber exprimata este iara libera - din pacate.. uneori..
3. Unde rahat intra, rahat iese..
4. Unde au fost oamenii astia interesanti cind am intrebat eu unde e mai nashpa? Opiniile lor le-am asteptat.

Dar nu e tonic, nu-ti intareste si-ti ridica self-esteem-ul cind citesti ce simt altii? Oops!

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: de ce ai sters comentariile tale?! Erau foarte interesante. Pacat ca le-ai sters!

Anonymous said...

Flavius,
Ma bucur ca ai avut ocazia sa-mi cunosti opinia. Motivul pentru care le-am sters, aparent, nu e chiar foarte solid, insa personal ma simt mai bine asa.

O sa sintetizez in cateva cuvinte: nu sunt de acord cu generalizarea si proasta informare despre America si cu stilul de a-si expune punctul de vedere.

d said...

Eu am impresia totusi ca Daniela e intr-un loc unde America e doar cu numele ...
@dmstangu- am incercat ,se vede ca si am reusit ,sa pastram discutia pe un ton civilizat! M-ai inteles gresit ,nu te acuz de jigniri ci trag niste concluzii..Iar la procentul buclucas(80%)imi fac mea culpa pentru faptul ca din graba nu am pus "parere proprie" !
Cand ai zis ca ai intalnit NUMAI romani fericiti ,mintea m-a dus automat la ideea ca ai venit aici cu GC(ceea ce in opinia mea inseamna drum intins si fara probleme)pe cand eu am venit in conditii cu totul deosebite -park de distractii iti spune ceva ? :)
Numa bine si noroc din varful muntelui :)

Flavius Ţerbea said...

@Roxana: eu NICIODATA nu am zis ca prajiturile americane sunt bune! In afara de cheesecake...si nici ala nu intodeauna...nu prea le au cu prajitureala din ce am vazut io. DAR...exista cofetarii "neamericane" unde gasesti chestii mishto, cica. Dar de mancare...absolut normala, foarte buna chiar, depinde ce si de unde cumperi, normal...
@Ioana: nu neg ca am avut si noroc, dar nici asteptari marete nu am avut la plecarea din Romania! Si, clar, fara acte nu veneam...de aia poate ne-a fost noua mai usor in comparatie cu altii. Si ne-am orientat si bine, se pare...Apropo, cineva din Ohio se oferise sa ne gazduiasca trei zile si dupa aia ne rezolva la amandoi un post "in curateni"...Deci, sportul asta este popular acolo. Faceam si curatenie, poate, dar nu prea e cazul pe termen lung, sper eu...Si nu e rusine pentru cei care lucreaza in domeniu, cinste lor.
Nu judec eu experienta americana a nimanui dar m-a enervat cat de multe ineptii si pseudo-adevaruri zice. Dupa pararea ei America e jalnica. Si, intre noi fie vorba, nu e deloc asa. Macar sa nu se simta (sic!) obligata de constiinta sa dezvaluie REALA America si sa abereze aiurea. Dar, de, blogul ei, parerea ei, fiecare crede ce vrea. Inclusiv cei care am citit postarea ei...
Si de venit in Virginia recomand oricui, chit ca dupa aia ma va injura ca nu o sa-i placa...

Flavius Ţerbea said...

@americanul.com: "Peste toate astea nu poti creste nici pui in curte, daramite porci. Normal ca te apuca disperarea"...super tare si subtila! Eu inca mai cred ca greseste! Prin generalizare...

Flavius Ţerbea said...

d: e foarte bine cand parerile difera. Asta bineinteles, daca se pastreaza in limitele bunului simt sau, deh, macar injuraturi si jigniri pe fata sa nu fie. Subtilitatile, in general, sunt savuroase...
Cat despre romani habar nu am ce sa zic! Eventual, ca eu personal, nu as vrea sa am de-a face cu persoane care jignesc romani sau americani la un loc, care fac (public) prosti pe unii sau altii...proverbul ala cu rade ciob de oala sparta merge aici...care se lauda (oarecum) ca fura...care sunt invidioase...care descurajeaza pe principiul sa moara si capra vecinului...care se cred super cedincioase dar pacatuiesc din toate pozitiile. Plus ca eu chiar cred ca romanii, asa, in general, sunt harnici. De unde a scos-o ea ca romanii sunt puturosi? Daca ar fi asa ar lucra ei in constructii, curatenie si alte munci de jos? Ma indoiesc...
Si ai zis bine ca Daniela e in America doar cu numele...Si, sincer, imi este mila de ea, desi nu o compatimesc. Nici nu-si da seama ce sansa are (inca), ca sa fac si eu pe filozoful...

@dmstangu: respect!
@ionela: si eu m-am enervat progresiv...pe masura ce citeam postarea cu pricina. Dar, sa stii, ca scrisesesi chiar fain...

Flavius Ţerbea said...

@Lola: Nefericit e bine zis...mama ei de fericire si asteptare de covrigi la caini in coada! Saraca...

@Dona: O, da!

Flavius Ţerbea said...

@all: no, sincer, chiar mi-e mila de tipa dar prea a aberat. Parerea mea.
radem, glumim, dar nu parasim incinta...
Si, poate vedem partea a treia din Visul american...Cautati si prima parte daca vreti sa va indisuneti. Sau, binedispueti...

mi-a scris maica-mea pe mmess: "ciao pune si tu muzica pe blogspot mia placut muzica lui daniela paaa! "...

Carmen said...

Blogul ala cu piscina era al meu...
2 lamuriri:
-apartamentul e al meu,nu al maica-mii
-in general nu scriu asa ceva pe blog, atunci am vrut sa fac un experiment, am vrut sa vad cite comentarii rautacioase si pline de invidie primesc.Rezultatul a fost ca mi-a crescut traficul pe blog de vreo 3 ori in zilele alea si am primit o gramada de comentarii greu de reprodus.
Daca vrei sa vezi ceva cu adevarat penibil ,leaga-te de blogul tipei cu prieten bogatas (sau mai bine zis cu tatal prietenului ei bogatas) daca nu stii despre cine e vorba: www.hopsieu.com.

Flavius Ţerbea said...

@Carmen: nu ma (mai) leg de nimeni! Felicitari pentru apartament. :)