Wednesday, July 8, 2009

Aragaz cu patru ochi

Cand eram in clasa intai invatatoarea si-a dat seama ca nu vad bine si m-a luat de manuta si m-a dus la ai mei acasa si de atunci am purtat ochelari.
De 24 de ani ma trezesc si ma culc vazand viata prin prisma ochelarilor!

Primii ani de purtat ochelari au fost destul de grei, pentru ca mai rai decat copiii rai nu stiu cine poate fi! Mi-am format mana si mi-am spart multe perechi de ochelari incercand sa-mi apar onoarea de ochelarist! Si, as vrea sa cred, ca am si reusit pentru ca nu am mai avut dupa aceea mari probleme cu poreclele: daca la inceput eram "argaz cu patru ochi" sau "chioru" am ajuns la stadiul de "Ius", fara a mai fi pomenit micul meu defect. Precizez ca nu am fost niciodata chior, eventual orb...ca eu aveam miopie cu astigmatism, nu strabism. Asta asa, pentru cei care nu stiu diferenta...

Primele amintiri legate de ochelari le am inca de la inceputul purtarii lor; stiu ca ii spargeam regulat la fotbal si mai tin minte cat de greu era pentru ai mei sa-mi faca rapid o pereche noua. Trebuia sa asteptam saptamani, drumuri la Targu Mures si frustrari ca nu vedeam bine. Da, s-ar putea pune intrebarea ca de ce nu aveam o pereche de rezerva, dar nu am raspuns la ea...
Neplaceri veneau, mai ales, cand trebuia sa merg la vreo piscina, rau, lac, mare, etc. ...atunci eram cel mai nefericit ca nu puteam inota si sa si vad la mal ce se intampla (nu, nu imi batea vederea mai mult de o jumate de metru...am luat-o inca de la inceput cu minus mult la dioptrii).
Bineinteles, visul meu de a ma face fotbalist (sau macar sportiv) s-a naruit rapid din aceleasi cauze de vedere slaba si de intrat transpiratia in ochelari cand jucam tenis...
Am spart zeci de perechi de ochelari extrem de scumpe si greu de facut in copilarie, dar singura pereche de care imi amintesc ca mi-a fost sparta de catre cineva intentionat a fost in clasa a opta. Sandel il chema pe tipul care mi-a zis ca o sa-mi ia ochelarii de pe nas si o sa calce pe ei. Asa a si facut, de altfel, si sunt convins ca-si aminteste noapte petrecuta in spital si sangele care ii iesea din toate orificiile capului (nas, ochi, urechi). A fost momentul meu de salbaticie si de aparare in fata raului suprem. Da, eu intotdeuna am zis ca nenorocirea cea mai mare este sa nu vezi. Cei care au ochelari cu dioptrii marete stiu despre ce vorbesc, ceilalti sa fie fericiti ca nu stiu ce e aia.
Au trecut anii si incepeam sa vad prin ochelarii mei groaznic de grosi (na, funduri de borcan pentru cei care indragesc expresia asta...eu o urasc si pe expresie si pe cei care indrazneau sa zica asta de "ochii" mei) frumusetile feminine si, cu acelasi prilej, complexul de ochelarist in relatia cu o fata. Poate era doar in capul meu, poate unele chiar nu vroiau sa aiba de a face cu ochelaristul de mine.
Dar a trecut si asta odata cu apartia ochelarilor mai cizelati, mai finuti, mai aratosi! Tinerii din ziua de azi...suna ciudat sa zic eu asta, ca inca nu-s batran, dar am prins si vremuri de glorie intre ale ochelarilor...nu stiu ei ce insemnau ochelarii din anii '80, plasticul ala groaznic (rama ochelarilor) care se matuia dupa cateva purtari, lentile de sticla groase, incredibil de scumpe si grele, oferta limitata (in special pentru lentile speciale, asa cum erau ale mele), chiar si atitudinea unor prieteni, neamuri, cunoastinte sau necunoscuti de pe strada. Un om cu ochelari permanenti de vedere era un om cu handicap, iar handicapatii nu erau intotdeuna acceptati in societate. Aici exagerez, dar eu asa percepeam uneori acest aspect. Plus ca ochelaristul copil se diferenteaza decisiv de ochelaristul adult... Bineinteles, cat de avansata era tehnologia opticienilor de la inceputul anilor '90, lentilele mele tot suficient de groase ramaneau...
Dar, surpriza, incepusera sa ma placa fetele si imi trecuse si complexul de inferioritate! Chiar imi trecuse, de acum niciodata nu ma mai gandeam sa renunt la ochelari, erau parte din mine si ma simteam confortabil si cu ei si cu mine. De fotbal, inot si locuri de pus ochelarii cand dormeam in cort incepeam sa uit...
Tin minte mica avere pe care o dadusem pe o pereche de ochelari Cacharel facuti la Cluj si cat de cocos ma simteam cand ieseam afara din casa; de acum lumea era a mea!
Si a fost, pana cand m-am dus acum cateva saptamani la un control de ochi si doctorul mi-a recomandat o interventie chirurgicala (iLasik) prin care sa-mi fie corectata miopia si astigmatismul meu legendar care reincepusera sa avanseze!
Si ieri m-a operat nenea doctor Colleman din Williamsburg si acum pot scrie fara ochelari, am condus fara ochelari, am vazut deja un pic de America fara ochelari, nu-mi mai duc degetul la nas ca sa-mi ridic ochelarii, nu o mai trezesc dimineata pe Maria ca sa-mi spuna cat e ceasul, ma pot duce la piscina fara grija ca unde imi pun ochelarii ca sa nu calce careva pe ei, voi putea purta ochelari de soare gen aviator, chiar si la un meci de fotbal as indrazni sa visez prin care sa iau o minge in plina figura si sa pot zambi dupa aia fara grija ca mi s-au spart ochelarii. Si or mai fi chestii pe care le voi descoperi treptat.
Da, 24 de ani am purtat ochelari de cand ma ridicam din pat pana mergeam la culcare, ieri aveam dipotriile minus 8 si azi am condus si vad fara ochelari! Nu e medicina asta un miracol?
O sa raman intodeauna recunoscator tuturor ochelarilor mei (in special perechea aia Cacharel) si o sa fiu intodeuna mandru ca sunt un aragaz cu patru ochi!
Si, in mod clar, celor cu ochelari, subtiri sau grosi, de vedere sau de distanta, tineri sau batrani le zic sa stea cu capul sus si sa nu le fie rusine de ochelarii lor! Ei fac parte din personalitatea lor si sunt un mijloc de depistare si testare a prietenilor, iubitelor, amicilor, apropiatilor. Adica, daca pe unii ii duce capul sa comenteze de ochielarismul nostru atunci sa fie ei sanatosi.
Si da, recomand operatia celor care o doresc sau le este indicata in tratarea bolii lor, se zice ca iti poate schimba viata.
Eu i-am si zis doctorului ieri, dupa operatie: "Doctor, you changed my wife"...ca eram emotionat si mi-a iesit wife in loc de life. Nevasta nu mi-a schimbat-o, ea m-a vazut si inainte fara ochelari.
Unii mi-au zis ca de abia asteapta sa ma vada fara ochelari. Eu le-am raspuns ca asta e usor, doar mi-i dau jos si gata, ma pot vedea fara ochelari. Problema e sa-i vad eu pe ei cand nu am ochelarii pe nas...

Asa ca, ochelaristi din toate tarile, uniti-va!


PS Multumesc doctorului Colleman si echipei lui, lui Maria ca a stat (si) ieri langa mine si mi-a bagat picaturi din ora in ora in ochi, lui Florin pentru ca m-a convins indirect sa-mi fac operatia si tutuor celor care s-au gandit la mine.

39 comments:

Anonymous said...

cit a costat?

Anonymous said...

Ma bucur ca ti-a reusit operatia. Majoritatea medicilor din America isi merita salariul ala cu 5 zerouri. Dar e de apreciat si curajul tau. Si eu am miopie la ambii ochi si astigmatism doar la stangul, dar mi-e frica. Am noroc ca nu-s mari dioptriile, asa ca imi bag degetele in ochi dimineata sa-mi pun lentilele de contact si seara sa mi le scot, caci nu suport ochelarii pe nas. Cu ochelari transpir (mai ales vara) si ma irit pe nas, mereu aveam semnele alea rosiatice cum se rezemau pe nasul meu (uneori ma faceau sa ma scarpin de sa-mi iau nasul din loc), plus ca arat nasol cu ochelari.

De la o ochelarista la un fost ochelarist: bravos! 20/20 vision?

Unknown said...

ce bine e sa nu porti ochelari! la -10 le meu pe stangul si -13 pe dreptul am fost norocos ca am reusit sa scap de ochelari.

Anca G. said...

Ce ne-ai mai tinut in suspans..imi faceam griji pe de o parte, pe de alta parte presimteam ca va fi ceva de genul asta.
Ma bucur c-a decurs totul bine, si sper totusi sa nu ne privesti de-acum incolo cu.....alti ochi :)

Florin T. said...

Flavius, nu ai pt ce sa-mi multumesti ...ma bucur ca totul a iesit bine, si o mica corectare... nenea doctorul care ne-a operat pe amindoi se numeste Douglas Cullom si nu Colleman :)) (un doctor de nota 10). Pt cine vrea sa-si faca operatia si are banii necesari, sincer nu mai stati pe ginduri,o sa va schimbe viata in totalitate!!
Florin

Lola said...

Ce bine ai facut! Am o prietena care a facut Lasik-ul in primul an cand a aparut si e asa fericita!

Eu de vreo 2-3 ani sufar cu ochelarii de citit si nu din motive estetice ci pentru ca ma enerveaza "pune ochelarii, scoate ochelarii"... Daca ar inventa o operatie pentru asta as face-o pe negandite!

Felicitari! acum du-te la shopping pentru ochelari de soare :)

Roxi si Alex said...

Felicitari!! Traiasca medicina moderna care ne da speranta ca nu vom purta ochelari nici la batranete. Si enjoy your life without glasses :)

Monica said...

sănătate şi acuitate vizuală de excepţie, ce mai putem să-ţi urăm acum?

Flavius Ţerbea said...

@anonymus: un pret corect! ;)

@Ionela: Inca nu e 20/20 vision dar ajung si acolo...dureaza zile, saptamani sau luni...depinde de fiecare pacient in parte. Pana una alta vad decent, nu perfect...de abia a trecut o zi buna de la operatie...oricum, nu-mi vine sa cred cum pot vedea fara ochelari.
Si nu are de ce sa-ti fie frica, nu prea doare nimic si nici riscant cica nu ar fi. Hai, curaj!
Si multumesc pentru gandurile bune. :)

@Silviu: da, cuvantul potrivit este norocos, in mod clar. Multa sanatate la ochi! Si lasa calculatorul sa se si mai odihneasca...

@Anca: Promit sa va privesc cu ochi normali! Eventual mai in umbra, cand port ochelari de soare... :)

@Florin: ba am pentru ce! Si da, l-am botezat pe nenea doctor. Colleman, Cullom...close enough. :)
Pentru cei interesati, ascultati sfatul lui Florin ca stie el ce stie. Si referitor la costuri chiar nu pot zice ca sunt extrem de mari (4000$ daca platesti cu banul jos...daca iti faci rate lunare incepe de la 5000 plus dobanda aferenta...nu merita varianta asta), isi merita pe deplin pretul. Din pacate, asigurarea nu acopera nici un ban pentru ca este considerata "cosmetica" si alternativa mai ieftina ar fi...exact...purtarea ochelarilor si acolo acopera. Magari...

Flavius Ţerbea said...

@Lola: da, chiar cred ca am luat o decizie buna cu operatia asta. Iti usureaza pur si simplu viata!
Am fost la cumparaturi de ochelari de soare...prima oara in viata mea cand port asa ceva. De aia ca de aviator mi-am luat, normal...Multumesc de incurajari!

@Roxi: Multumesc. Da, da...traiasca medicina moderna care, se pare, face adevarate miracole intr-un timp scurt si fara convalescente lungi si alte mari probleme. Sper...

@Monica: Multumesc frumos si exact, astea sunt cele mai importante acum.
Ceea ce va dorim si voua! :)

Amalia said...

Cred ca astigmatismul ii conditie necesara ca sa iti faci blog :)) Si eu am, imbunatatit cu hipermetropie. Felicitari pentru combinatia dintre priceperea medicului si curajul tau. Dar sa ne scrii la fel de haios, da?

Anonymous said...

de ce nu vrei sa-mi spui cit a costat, e secret?

Anonymous said...

fratele meu are aceeasi problema,de-asta intreb

Lady Io said...

Aragaz cu patru ochi am fost si eu, dar am hipermetropie, deci nu am suferit ca tine. E bine ca ai facut asta, mai ales pentru confortul de a nu mai avea grija de ochelari.
Si-au facut si niste colegi de-ai mei aici, in Romania si sunt foarte fericiti.

Flavius Ţerbea said...

@anonymus: nu e secret si recomand cu caldura fratelui tau operatia asta (lasik ii zice procedurii). Eu am platit 4000 de dolari, foarte decent raportat la unde stam noi. Daca este in Romania am inteles ca ar costa la jumatate pretul, nu stiu sigur, doar din auzite. Nu am zis de la inceput cat costa, ca sa fiu sincer, pentru ca nu prea raspund la anonymus...Dar daca ai pus problema cu fratele am zis sa raspund, pentru ca avem aceleasi probleme si asta conteaza, nu?:) Dar, in general, daca lasi si o semnatura atunci raspunsul este garantat si concis.

Flavius Ţerbea said...

@Amalia: mama lui de astigmatism (macar daca as stie exact ce face el si de ce) ca multa viata grea mi-a facut cand cautam lentile pt ochelari! Ce m-as fi lipsit eu de ell...dar, vorba ta, poate de aia mi-am facut blog...O sa incerc sa scriu la fel acum ca am ochi noi. Promit!

Flavius Ţerbea said...

@Lady Io: incep si eu deja sa simt confortul "datorat" lipsei ochelarilor. Alta viata, cum zicea o clasica reclama...

denisa said...

Felicitari si enjoy your life, dar nu uita sa-ti schimbi poza.... ;-)

Georgiana said...

sa-nteleg ca urmeaza in curand schimbarea pozei de pe blogger cu una fara ochelari... sau poate cu una cu noii ochelari de soare?

felicitari! sa fi(ti) sanatosi

Flavius Ţerbea said...

@Denisa, Georgiana: multumesc tare mult pentru urarile de bine si, ca sa fiu foarte sincer, nici nu m-am gandit pana nu mi-ati amintit voi ca ar trebui sa schimb poza! Uf, cate schimbari se tot petrec din cauza a doua bucati de sticla/plastic sustinute de un plastic sau metal...
Denisa, welcome! :)

d said...

stii cum fac dragoste astia care poarta ochelari ,nu?

Flavius Ţerbea said...

@d: ihi! :D

Americanul,com said...

Bravo de intrazneala, vezi sa ai zemurile alea de pus in ochi mai tot timpul la tine (am un coleg cu operatie si iarna cind e vreme uscata sufera putin daca nu-si pune picaturi des, poate ai noroc si e numai la el)

Flavius Ţerbea said...

@americanul: da, da. fara zemurile (picaturile) alea as fi in plop...deocamdata am de luat 4 feluri de picturi...acum doar la 4 ore...primele doua zile din ora in ora cate 4 feluri de picaturi...macar nu sunt dureroase.
Cica se cam pierd lacrimile dupa operatia asta asa ca e bine de tinut prin buzunar sticluta cu lacrimi false.

. said...

Sanatate si recuperare rapida.Si sotul a facut operatia si .. zice ca e cea mai buna investitie care a facut-o vreodata.. la stangul nu are 20/20 (dar cu stangul aproape ca nu mai vedea deloc).. dar vede bine, e multumit si asta conteaza cel mai mult

Anonymous said...

ma bucur pt reusita si pentru curajul tau.... sanda

Flavius Ţerbea said...

@adinam: ma bucur pentru sotul tau ca i-a reusit operatia si sper ca si eu sa incep sa vad pana inspre 20/20. decoamdata vad mai bine la departare decat la apropiere...a zis medicukl ca m-a trecut un pic pe plus de la minus opt. El zice ca in cateva saptamani o sa vad "crystal clear". Eu sper ca asa va fi. Si pana una alta vad binisor, dar nu perfect...e prea devreme, cica.
Multa sanatate si voua! :)
Apropo,cum mai sunteti voi?

Flavius Ţerbea said...

@sanda: mai isi face omul si curaj cand e la nevoie, ce sa fac si eu. Nu ca m-ar das pe mine curajul afara din casa...
Dar la faza cu operatia de scapare de binoacle si probleme la ochi...da, da...ma repet...recomand oricui cu cea mai mare incredere sa o faca!

Andrea said...

Felicitari pentru op.Nu am mai citit de ceva vreme blogul tau si m-ai luat prin surprindere;)...Fetita mea are si ea probleme dar e inca timpuriu pentru op. Deocamdata are lentile de contact. M-am informat si eu cu citeva luni in urma despre aceasta metoda. La noi e cam la 1500 de euro / ochi. Problema noastra este insa virsta. Medicii ne-au recomandat sa asteptam pina dupa 18 ani...deoarece vor mai intervenii schimbari .Am citit cam tot ce am gasit pe aici in Germania despre aceasta tema. E totusi greu ca parinte sa iei o asemenea hotarire. Sper insa din tot sufletul ca si la Diana sa reuseasca...si sa nu mai trebuiasca mereu sa apeleze la lentile...desi la ea sint 1,5 si 1,75...Parca mi -ai mai dat curaj cind am citit;))

Anonymous said...

Ai scapat de grija ochelarilor. De-acum trebuie sa ai mult mai mare grija de okishori. Ma bucur ca operatia a reusit. Multa sanatate! ( Esti frumos oricum - cu sau fara ochelari - pentru ca gandesti frumos. ;) )

Flavius Ţerbea said...

@Andrea: bine ai revenit! Se pare ca operatia chiar nu este recomandata copiilor...din pacate, "ese" bine cu cat esti mai in varsta...ciudat, pentru ca in copilarie te-ai lipsi cu mai mare drag de ochelari sau lentile de contact! :(
Dar, vorba aia, sa fie sanatoasa ca ochii se repara.
Multa bafta in orice decizie ai lua-o in legatura cu fetita. :)

Flavius Ţerbea said...

@ultimul anonymus: multumesc!

Anonymous said...

merci pt info.4000 e destul de mult. o ultima intrebare, asta a fost cu asigurare sau fara?

Flavius Ţerbea said...

Din pacate, chiar daca am asigurare medicala -inclusiv optica- nu deconteaza nimic, fiind considerata "operatie cosmetica"...adica ei iti platesc cel mai ieftin tratament pentru miopie: ochelarii sau lentilele de contact! Exista cateva asigurari care acopera o mica parte din suma, dar a mea nu acopera asta...

Dana said...

Scuze pentru comentariul tarziu, am avut prieteni din Romania in vizita 10 zile si in afara ca am publicat fragmente din jurnalul Catalinei, nu am deschis nimic altceva, asa ca de abia acum aflu ce s-a intamplat. Felicitari pentru reusita operatie - stiu de la Catalina si de la Emilia, 2 dintre prietenele mele ce bucurie este sa vezi cu adevarat pentru prima data sau din nou. Nu i-am desconsiderat niciodata pe cei ce poarta ochelari si am fost surprinsa sa aflu cat de mult sufera unii dintre ei din cauza atitudinii celorlalti (asta acum 30 de ani cand am cunoscut-o pe Catalina).Trebuie sa gasesti calea care te face fericit indiferent de parerea celorlalti, dar e drept ca un mic ajutor din partea vietii sau al medicinii moderne ajuta si face diferenta. Bravo Flavius, bucura-te de tot ce "vezi" !

Flavius Ţerbea said...

@Danangib: chiar imi faceam griji ca unde ai diparut! :) Multumesc tare mult pentru frumoasele cuvinte si sper ca micul ajutor din partea medicii moderne sa faca diferenta. Si mai sper ca in cativa ani (putin) procedura asta sa fie la indemna absolut oricui si sa aduca milioane de zambete pe fetele ochelaristilor de profesie!

Andrea said...

Merci mult Flavius...de facut o vom face cu siguranta. La mine in Germania nu imi preia asigurarea medicala cheltuiala( atita bai sa fie)...dar pot sa o deduc din veneitul de impozitat. Cum o fi la voi?

Flavius Ţerbea said...

@Andrea: sincer nu stiu daca pot deduce ceva la taxe din cheltuielile cu operatia dar mi-ai dat o tema de casa acum. Ma voi interesa sa vad ce pot stoarce de la IRS...ca de la compania de asigurari nu voi primi nici un cent, din pacate...

Anonymous said...

... OD -3.5 la 120 si OS -3.5 la 60 grade. Am facut operatia Lasik la Bucuresti ( 40 mil -aprox 1500 $ - am vazut ca s-a intrebat pe forum: evident, trebuie sa aveti in vedere o noapte de cazare la hotel, clinica nu asigura cazare, iar a doua zi controlul este obligatoriu). Operatia a reusit partial, adica m-a adus undeva la -1. Doamne, sunt fericit ! Au trecut 2 ani, de la operatie cand un alt doctor mi-a cam taiat cheful, spunandu-mi ca tehnologia fiind relativ noua, inca nu se cunosc urmarile pe termen lung...hey, cum in Ro speranta de viata este in scadere, eu sunt optimist !
tot bradd