Wednesday, August 12, 2009

Evreii din Romania

Azi m-a intrebat un domn daca noi avem evrei in Romania! I-am raspuns ca nu mai prea avem. Si el m-a intrebat ce s-a intamplat cu ei. Eu i-am raspuns ca majoritatea au plecat in alte tari dupa razboi.
Domnul respectiv s-a uitat lung la mine si mi-a zambit. Nu era evreu, era in varsta si studiase istoria din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Nu mi-a spus in fata ca Romania a fost, dupa Germania si Ungaria, cel mai criminal stat la adresa evreilor dar eu am plecat ochii...

Inainte sa fiu injurat, atentionat sau mai stiu eu ce va recomand tulburatoarele articole cu supravietuitori evrei ai lagarelor de concentrare naziste si romanesti care apar in fiecare joi pe evz.ro.
Chiar cititi-le si ziceti-va parerea dupa ce trec minutele alea de tacere de dupa.
Nu judecati, nu va mirati, ignorati -daca puteti- comentariile de la finalul articolelor, eu doar va rog frumos sa cititi pana la capat povestile acestor oameni (dati click pe numele fiecaruia ca sa-i cititi povestea): Otto Adler, Miriam Korber-Bercovici, Liviu Beriş, Leonard Zăicescu.

8 comments:

Lola said...

Un subiect aproape mie. Intamplator am citit multe carti despre lagarele de concentrare la o varsta inca frageda si am ramas impresionata pe viata. Printre ele au fost "Am fost medic la Auschwitz" de Laszlo Miklos si o culegere de povesti individuale, ca in articolele puse de tine (doar ca scrise ca o poveste, nu un interviu). As fi jurat ca le am aici, in biblioteca dar m-am uitat acum dupa ele si nu le gasesc.

Asa cum frumos a spus Miriam Korber-Bercovici, "lucrurile rele le-au facut oamenii rai". Acelasi soi care isi tradau familie si prieteni securistilor in vremea comunista, ii stii, nu?

N-am sa plec ochii pentru greselile altora asa cum nu invinovatesc germanii de azi pentru atrocitatile comise de inaintasii lor. Insa e bine sa pastram un sentiment de vinovatie pentru rasa umana: asa ceva n-ar fi trebuit sa se intample si n-ar trebui sa se mai intample vreodata si vinovati sunt si cei ce au stat pe margini si n-au facut nimic in aceeasi masura cu turnatorii. Si totusi... mai o Burma, mai un Darfur...

ketherius said...

Si dupa tot Holocaustul, ce au invatat evreii? Sa invadeze vecinii, sa arda civili cu fosfor alb, sa aresteze si sa tortureze copii, sa foloseasca civili ca scut viu.

http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-gaza-probe20-2009mar20,0,1821341.story

Dana said...

Interesant subiect. Am citit destul de mult in adolescenta, se pare insa ca lumea a inceput sa uite, iar cei tineri nici nu vor sa creada ca asa ceva a fost posibil. Orice asuprire, razboi, crima in masa, etc ar trebui sa nu se mai repete, indiferent ca victimele sunt de o religie sau alta.

d said...

am studiat si eu un pic ..cand treceam pe la facultate din cand in cand :) ..subiectul asta ...si sunt "agree" cu D-ra Lola ca lucrurile rele sunt facute de cei rai !Si la fel nu vad nici un motiv sa rosesc sau sa inclin capul pentru cineva care a facut rau atata timp cat eu sunt sau incerc sa fiu un om bun !

Flavius Ţerbea said...

@all: sa nu fie cu suparare dar nu vreau sa intru in polemica pe acest subiect! Daca ati citit povestile oamenilor alora eu sunt multumit! Aprecieri pentru intelegere.

I said...

Felicitari pentru subiectul abordat!
Holocaustul din Romania face parte, din pacate, din istoria noastra si, tot din pacate, a ramas un subiect tabu.
In 2007, intr-un oras de langa Pitesti, jud. Arges, Topoloveni,un profesor de istorie a predat, ca materie optionala, cursul de "Istoria evreilor. Holocaust". La cererea parintilor, dirigintele clasei a cerut micsorarea numarului de ore aferent cursului respectiv, unul din motive fiind acela ca este o chestiune inca neelucidata de specialisti.
Inclin sa cred ca minimalizarea dramei evreilor din Romania nu se face din rea-vointa, ci din cauza prejudecatilor sau dintr-o cunoastere deformata sau din necunoastere.

Nesty said...

din pacate multi comentatori,lipsiti de date,lipsiti de dorinta de a cunoaste si posibilitatea de a discerne,se rped sa acuze,sa desfinteze si sa catalogheze.
mai usor este sa ciugulesti de ici-colo articole,decat sa te documentezi temeinic...
parerea mea?
totdeauna adevarul este la mijoc,nu exista alb-negru-exista situatii,exista greseli umane,exista cai fara iesire si mai ales pentru evreii din Israel exista lupta pentru supravietuire inconjurati de tari si popoare ostile.

Linx said...

1.Nu imi inchipui ce fel de roman poate fi unul traitor in America.
2. Eu, dupa ce am aflat ca cei ce au hotarit ca romanul Nicolae Ceausescu sa fie impuscat au fost Ion Iliescu (tigan), Petre Roman (evreu), Silviu Brucan (evreu), am decis sa ignor complet tot ce am citit despre holocaust.