Tuesday, September 15, 2009

Atentie, cad ursi!

Nu, inca n-am vazut ursi pe soselele americane! Doar semne care te fac atent ca sa nu-l calci pe Mos Martin daca il vezi!
Si indicatorul rutier nu era deloc in apropierea unui munte, dimpotriva, era la cativa kilometri de Ocean!

Nu, n-am vazut nici caini, pisici sau gaini calcate pe marginea drumurilor!
In schimb, am vazut cadavre de...incerc sa mi le amintesc pe toate: caprioare (am vazut zeci de caprioare moarte la margine de drum, cel mai dureros e cand vezi un Bambi mic mort, uneori chiar alaturi de mama lui), castori, sconcsi (Doamne, fereste sa-l calci tu ca dupa aia poti sa-ti iei adio de la masina, din cauza mirosului care nu mai iese pe vecie), mii de ratoni, destule gaste salbatice, o vulpe, tot felul de animale pe care nu le cunosc si cel mai ciudat (si trist) a fost cand am vazut o broasca testoasa calcata de o masina. In cazul in care credeati ca o carapace de testoasa rezista la trecerea unei masini eu va confirm ca nu...
Dar ursi calcati de masina nu am vazut si nici nu vreau sa vad!

Si daca voi credeti in legende urbane va spun si eu una...numai ca nu e legenda urbana, am fost de fata cand s-a intamplat! Era pe vremuri, la un curs de legislatie rutiera, undeva intr-o cladire sordida din Medias si ne intreba un instructor auto (sau ce o fi fost el) despre semne rutiere. Si, bineinteles, ca la un moment dat o domnisoara a fost rugata sa dea definitia semnului in care apare o cornuta mare. Nici nu a stat sa clipeasca cand a spus "atentie, vaci periculoase"! Si la urmatorul semn...ala cu o caprioara...toti ne asteptam (sub banci fiind, cu dureri de burta de la ras) sa-l numeasca "atentie, caprioare periculoase".
Dar, surpriza, ea a raspuns altfel: "atentie, animale salbatice periculoase"! Deci, se poate...

12 comments:

ketherius said...

Eu am vazut, pe langa Jasper, 18 caprioare lovite (si omorate) de acelasi camion - putin dupa miezul noptii. Culmea e ca, la 100 de metri mai departe, o alta turma de caprioare se oprise in drum si se uitau la masinile oprite. Abia cand am ajuns la mai putin de 2 metri s-au dat din fata masinii si am putut sa trec.

Carmen said...

...nu e prea placut sa vezi animale lovite de masini...dar instructorul m-a invatat ca atunci cand imi iese in cale un animal,mai bine dau peste el daca nu am timp sa-l evit...altfel risc sa ma ranesc eu....si chiar am vazut un caz in care omul a evitat un caine si s-a izbit cu masina intr-un copac....toti pasagerii fiind raniti.

Lucian said...

n-am vazut semnul asta pe aici, dar avem si noi semne cu atentie la caprioare, insa pana acum n-am dat peste nici una. am trecut, in schimb, peste 2 caini, iar o data mi-am stricat si spoilerul. ce fauna bogata are america :)

Anonymous said...

Mi-ar fi placut sa fiu in camera cand tipa 'recita' semnele de circulatie. In alta ordine de idei, eu am vazut pisici si caini ucisi pe autostrazi. Iar o data il plimbam pe Astro (in lesa, desigur) cand am vazut o masina care incerca sa iasa din garaj. Cainele a iesit din casa, profitand de garajul deschis, si isi gasise de lucru pe sosea. Un camion venea din curba si desi soferul l-a vazut si a incercat sa franeze, a trecut peste el. Sub ochii stapanei si a celor 2 copilasi care incercau sa cheme inapoi cainele.

to-morrow said...

Pai da, vacile pot fi periculoase. Altfel nu ar fi aparut boala vacii nebune! Duduia stia ea ce stia :)

Flavius Ţerbea said...

@ketherius: adevarul e ca stau tare aproape de drum si nu mai sunt atat de dragalase cand te gandesti ce se poate intampla daca iti ies in fata la 70 de mile pe ora!
si cred ca e traumatizant sa vezi o turma de 18 caprioare moarte. sau daca nu traumatizant, atunci macar horror.

Flavius Ţerbea said...

@Carmen: e adevarat dar depinde si de cat de mare e animalul. oricum, orice intalnire masina-animal nu e fara urmari macar pentru unul din ei. :(

Flavius Ţerbea said...

@Lucian: semne cu caprioare sunt din kilometru in kilometru pe aici...cum ziceam...vad zilnic caprioare cand se apropie seara...si nu stau chiar deloc la mama naibii, intr-o zona fara orase. dar, se pare, oamenii si-au extins asezarile peste locul caprioarelor si acum incearcam sa convietuim.
si da, este extrem de bogata fauna americana. si la propriu si la figurat! :)

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: da, da...a fost super haioasa faza cu tipa aia. de neuitat...
destul de nashpa faza aia cu cainele calcat chiar sub ochii copiilor.
eu chiar n-am vazut caini si matze calcate...sper sa nici nu vad!

Flavius Ţerbea said...

@to-morrow: e tare, la aspectul asta de periculos nu m-am gandit!
Si sunt si al naibii de bune la gust unele vite...asta cui place carnea de vita. mie, da! :)

Lola said...

Tocmai am citit despre un urs care a atacat 9 oameni la un rest-stop pe highway in Japonia. Poate semnul ala e pus sa fii atent la tine ca-s ursi, nu sa nu-i calci (de fapt, nu-s chiar sigura cine scapa daca lovesti un urs cu masina, tind sa cred ca el).

Stiu pe cineva care a gasit o caprioara lovita si si-a sunat un prieten cu pick-up truck sa vina sa o ia. Acasa. Au facut-o jumi-juma si au mancat ciorba de caprioara ceva timp. Cica buuuuuna rau.
Nu-mi iese din minte chestia asta. Cat sunt de carnivora, n-as putea.

Flavius Ţerbea said...

@Lola: ciorba de caprioara?! No, ca nici nu stiu daca e de bine sau de rau! Oricum, daca nu ai stii despre conditiile in care a ajuns in ciorba ar fi sanse destul de mari sa gusti un pic de animal salbatic cu vagi urme de anvelopa si caroserie lovita...
Clar ca semnul e pus sa te avertizeze ca exista posibilitatea de a intalni un urs in zona si ca e bine sa ai acest lucru in cap daca ai sansa sa-l vezi. DE mari, cica, nu-s mari ursii astia care convietuiesc cu rechinii la malul oceanului...dar ursul tot urs.

Oricum, Doamne fereste sa lovesti orice animal la viteza mare cu masina mica.