Friday, November 13, 2009

Dupa 20 de ani...

Si ca tot imi propuneam eu sa las temele serioase deoparte si sa-mi vad de ale mele iaca ce mi-a fost dat sa traiesc ieri: m-am intalnit cu Jon (colegul cu care ma inteleg tare fain) si-l intreb daca si-a rezolvat niste acte pe la o banca. Imi zice ca nu, ca o cam lungesc baietii.
Si-i spun, in gluma, ca sa-i mituiasca si sa rezolve problema in "romanian style".
Si de aici mi s-a terminat gluma.

Imi spune Jon, cu un zambet mare pe buze, ca tocmai vroia sa-mi zica ceva legat de coruptie si eu i-am luat-o inainte, demonstrand (sic!) ca unele chestii nu-s sterotipuri, gen Dracula care te musca de cur cand mergi in Trensilvenia.
Ce vorbesti, straine? Spun eu...
Pai, zice Jon, in drum spre munca, prin mijloc de semiuragan si cu starea de urgenta declarata oficial in partea de Virginie unde stam noi din cauze de vant si inundatii...dar nu asta era important aici...ascultam postul public de radio (din America) si am auzit un material legat de coruptia (normal?) din Romania!
Hai, bai, mai lasa-ma in pana mea ca iarasi veniti voi, astia, desteptii pamantului, cu coruptia in gura? S-au mai schimbat treburile, ca doar nu om fi noi cei mai cei!
Bai, zice. Da' voi chiar in orice domeniu aveti coruptie?
Bai, zic, coruptia exista peste tot.
Da, bai. Dar sa ia un popa sef de-al vostru mita ca sa-l faca pe unu' preot fara a avea studiile necesare? (vezi cazul episcopului Tomisului, inca in functie, care a fost intepat de niste ziaristi de la Romania Libera si a cazut idiotu' in ispita...a fost si filmat...nu s-a intamplat nimic, din ce stiu eu)
No, bai, si tu, se mai intampla.
Bai, dar ministrul roman al agriculturii la un moment dat este adevarat ca a luat mita in pork sausage si plum brandy? (cazul Decebal Traian Remes pentru cunoscatori)
Pai o fi luat, ca sa incerce productia agricola la hectar, ca intra in fisa postului, pai nu?
Bai, dar coruptia in spitale si justitie? Hai, ma, lasa-ma in pace, ca eu am fost si bolnav cand am fost mic.

Adevarul e ca dialogul a cam decurs in felul asta, nu le-am inflorit prea tare. Cu exceptia replicilor mele, care au fost cu totul altele.
Si, cand am zis eu sfatos, ca, bai, americanu' lu' peste, ti-am zis ca lucrurile nu mai sunt chiar cum erau el mi-a raspuns: si, zicea ala la radio, cam asta e si concluzia romanului de pe strada, ca lucrurile merg in directia buna. Dar nu merg!

Ce destepti sunt si americanii astia, nu?
Se iau de noi aiurea pe postul public de radio din USA cu prilejul unor reportaje de genul "Au trecut 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului. Si la ce te ajuta ca stii?"...

Am dat pe Google romanian+ministry+bribe+sausage si am gasit scris (si vorbit) despre ce imi zicea Jon. Gasiti aici toata treaba si inca ma mai mir ca presa din Romania nu a preluat stirea veche de 2 zile!
Faza nehaioasa a fost cand mi-a zis ca radem si glumim, dar faza cu coruptia din maternitati nu o intelege!
Cum ziceam, americanii astia care se leaga de noi si nu ne lasa in plata noastra.
Ungurii naibii, cum ar zice popa ala, vor sa ne ia Ardealul!

No, acum sper ca cititorii mei sunt suficient de isteti sa se prinda de ce am vrut eu, de fapt, sa spun.

Si, ca sa raspund cititorului meu anonim care m-a intrebat: Flavius, tu iti iubesti tara? - ii raspund ca da, da' n-are legatura.
Si mai cred ca nici neconditionat nu o iubesc. Mai am si momente in care nu o mai iubesc.
Si dupa aia ma scarpin dupa ceafa, poftesc la niste mici cu mustar si-mi revin.
Adevarul e ca niciodata nu m-am intrebat daca imi iubesc tara! Asta nici nu se pune in discutie, se subintelege. Parerea mea.

12 comments:

Anonymous said...

Pe mine ma scot din papuci astia de vin cu intrebari de genul "Iti iubesti tara?". Adica la care Romanie se refera? Romania ca natie, sau Romania ca spatiu geografic?

1) M-am nascut in Ro., ca om m-am format in mare parte acolo, am toata familia de sange acolo, am amintirile acolo...insa nu ma indentific cu mlastina morala in care se afla Romania.

2) Ce doare mult de tot e ca Romania e tara care nu mi-a dat o sansa, ci "mi-a zis" ca fara spaga si pile o sa fiu o muritoare de foame.

Dana said...

Si eu imi iubesc tara, dar asta nu inseamna ca mi se pare normal ce se intampla acolo. Si nu ma mai mir ca suntem priviti cu ochi critici din exterior, din moment ce am ridicat anormalul la rang de normal si-l savuram extaziati de ce "smecheri" suntem noi furandu-ne caciula unii la altii.

Unknown said...

Avand in vedere ca in momentul de fata sunt deosebit de dezamagita de modul in care evolueaza lucrurile in tara asta mirifica, unde tot ce este anormal la altii la noi e normal; si unde totul se duce din rau inspre mai rau, nu cred ca ma mira foarte mult ca ceilalti ne vad "corupti", "fara scapare ". Nu e vorba ca nu se poate mai bine dar intrebare este cei care ne conduc vor sa ne fie "mai bine"? Ei bine, nu cred ...deoarece mai bine pentru noi ar insemna mai putin pentru ei. Si cum zicala "cine imparte. parte isi face" e bine inradacinata in Romania nu vad vreo schimbare prea benefica curand. Sunt mandra ca sunt romanca, dar pacat ca in tara asta nu poti decat sa traiesti de pe o zi pe alta (om normal fiind), si pacat ca oricat am incerca sa facem ceva ..sa realizam ceva aici ...nu reusim decat sa supravietuim plini dezamagiri.

Roxi si Alex said...

Ce pot sa zic? Ce fain ca americanii se intereseaza de coruptia din Romania si ca nu mai sunt pasionati de Dracula...Macar coruptia e reala si e pe fata la noi, ca sa fac haz de necaz. (O asteptam si pe Madonna sa ne zica sa nu mai fim corupti :D)

mimi said...

:) mi se pare oarecum nostim ca un american e interesant de coruptia din Romania.

Lucian said...

lucrurile vazute de la distanta, de straini, ne arata adevarul gol-golut despre tara noastra. or mai fi si idei preconcepute, dar cred ca ei sunt mai obiectivi decat noi

Anonymous said...

...dupa 20 ani iar avem un decembrie revolutionar: suntem chemati sub arme, pe diferite tonuri, de diferite voci, sa inlaturam raul din tara prin vointa populara !
Singura tema care lipsea fata de '89("tehoristii", remember ?!), a aparut intr-un mod spectaculos; in rest reforma statului, institutiilor,inflatie, odraslele conducatorilor iubiti - sunt teme intrate in folclorul romanesc mai ceva ca "Miorita!" (poate va ganditi la E.Ud. ca ar ave chisior de plai, gura de ..., blana balana cat cuprinde si este si nazdravana)!
brad

Unknown said...

imi vine cateodata sa urlu cand vad atata coruptie peste tot....si as vrea sa plec....si ma razgandesc ...ca stiu ca am parinti, frati, neamuri, prieteni, prietena aici in tara...si sunt f constient ca nimic nu o sa se schimbe niciodatata...din pacate...
coruptie si mare prostie....
auzi faza...cica eu "mare patron" sau mai bine zis "paton" ca asa zice Iusti, ma duc pana la registrul comertului in sibiu sa ridic niste acte...pana acum am fost de vreo 10 ori acolo ...dar nu asta e faza....si ma trezesc eu intr-o dimineata si ma duc...iau un taxiu ca marele paton nu are masina ca e paton si o duce bine si ma duc eu pana acolo unde am fost de 10 ori...si ghici ce...cladirea era desfintata total...nu mai era nimeni pe acolo...dau eu cateva ture pe acolo si ghici ce....s-au mutat...dar fara sa lase un amarat de biletel cu locul unde s-au mutat...in fine...mi-a plecat si taxiul..deci tzapa...trebuie sa mai fac si putin sport...am dat 3 telefoane si in sfarsit cineva imi spune noul sediu al registrului....este undeva pe strada dorului....ajung acolo si ghici ce...cladirea respectiva nu era locuita si se vedea din strada ca nu era nimeni...am zis ca am luat iarasi tzapa...dar intru eu intr=o curte ca am vazut ca erau multe masini pe acolo si gasesc o usa mare si meseriasa din lemn...dar un banner, o placuta..sau macar o hartie fie ea si a5 pe care sa scrie Registrul comertului nu era...si hopa ca dupa usa aia erau numa hartii de iti aratau exact pe unde sa mergi...si ma intreb...chiar asa de idioti am devenit? sau mai bine zis...in ce puii mei de tzara locuiesc? se merita oare sa ramai in tara?...eu zic ca nu prea

Lady Io said...

Sa-ti iubesti tara nu inseamna sa nu-i observi defectele si sa nu-i doresti sa-i fie mai bine. Ridicatul in slavi este contraproductiv, atata vreme cat o gramada de probleme raman nerezolvate si ne adancim in ele, tolerandu-le si pacalindu-ne ca ne este bine.
Cat despre coruptie... e lung drumul. Cred ca nu mai este totusi chiar asa cum era, stiu mai multe cazuri de persoane carora medicul nu le-a acceptat "atentiile". Evident, cu o floare nu se face primavara.

Georgiana said...

Din pacate pt mine Romania nu mai e demult o tara... am ajuns sa o simt doar ca o colectie de oameni care locuiesc in acelasi spatiu. "Societatea civila" e asa o chestie vaga auzita "pe-afara" si cam atat. Poate pentru ca "acolo" nu se intampla lucrurile organizat, ci haotic, total la nimereala, dupa cum bate vantul puterii inspre un partid sau altul. Iar pana nu se va stabili o normalitate in care sa nu conteze decat prea putin cine e la putere, iar normalitatea sa o reprezinte bunul simt, politetea si alte cele ce "afara" sunt normale (chiar daca au fost impuse uneori prin puterea de coercitie a amenzii), eu una sper sa nu fie nevoie sa ma intorc.

Oricum Flavius, tare conversatia ta.

Si da, sunt si lucruri bune pe-acasa, dar ele sunt asa mai atemporale: http://www.youtube.com/watch?v=7L44WPScBGg

ketherius said...

Si mie imi mai arata colegii ce tampenii mai gasesc despre Romania. Am trecut de faza in care ma ofticam, acum le spun doar "stiu, de-asta am plecat de acolo". Iar ei, invariabil, imi dau dreptate.

Flavius Ţerbea said...

Ionela, in mod clar e ciudata (ca sa nu zic altfel) o intrebare de genul daca iti iubesti tara!!!
Vorba ta, pana la urma ce inseamna asta si la ce se refera?!
Toti (de acolo sau de oriunde) avem frustrarile noastre legate de Romania si vorba ai, neamurile nu ti le poti alege! dar asta nu te obliga la a lua micul dejun cu ele in fiecare zi, pai nu?:)

Cat despre normalitate, Dana, Romania este orice numai o tara normala nu! Si zic asta din pacate si cu ciuda.
Mai obisnuiesc sa zic ca Romania este "fucking special". Si chiar este special...

Cruela, nu suntem fara scapare. Asta e tara. Dintotdeuna. Pentru totdeauna.

Roxana, sa stii ca deloc nu-i bip grija pe americani de Romania. Doar ca ii mai intereseaza si pe ei de ce se intampla in lume si, la 20 de ani de la revolutiile est-europene, au gasit de cuvinta sa discute subiectul...fac o radiografie fiecarei tari din fostul "bloc comunist"!
Dar asa, in general, nu au ei treaba noastra si nici nu sunt interesati in starpirea coruptiei romanesti. Si-or fi dat seama ca nu exista speranta si o folosesc (pe Romania) in functie de necestitati. Uneori pe bani, alteori doar pentru distractie amandurora...

Mimi, Jon e interesat de Romania doar din cauza mea. Si ca el mai sunt cativa...i-am facut atenti cand aud de numele Romania si romani. Eu sper sa auda mai mult de bine decat de rau. Si daca nu, tot aia e, pana la urma.
Americanii mie imi par tare draguti daca ajungi sa te cunoasca. Dar pana la un punct. Pe care-l cam vor ei...

Lucian, uneori mai isi fac loc si sterotipuri, in mod clar! De data asta imi par ca sunt doar fapte reale si fara rautati gratuite. Sau chiar deloc.

Brad, asa suntem noi, mai folcloristi si revolutionari de decembrie. Putem inventa o noua denumire de revolutie: Revolutia Degeaba! :(

Silviu, tu ai castigat la loteria vizelor si o sa mai castigi inca o data! Deci, mai exista speranta. Numai ca a doua oara sa vii in America, ok?

Lady Io, sa dea Domnu' sa avem un camp intreg de flori ca sa se faca primavara aia, odata! Si sa invatam si noi sa evitam mita si sa speak up, asa cum fac altii!
Mama lui de pus capul in pamant...

Sa stii, Geo, ca esti prea drastica cu Romania! Stii si tu faza aia cu spalatul rufelor in familie....pana la urama, cu bune, cu rele, toti suntem la fel. Romani, adica!
Cat despre intors la noi e simplu: niciodata! Sau, ca sa nuantez, niciodata!

Ketherius, de enervat chiar nu m-am enervat. M-a distrat, de fapt...Mai ales contextul discutiei.
Daca omu' nu pare rau intentionat poa' sa zica ce vrea el de tara mea...sau ce a auzit de ea. Si eu ii spun adevarul meu, nu are rost sa ascund. Dar nici aberatii gratuite nu prea il las sa creada. Dar, Doamne ajuta, pana acum cam mai mult de bine mi-au zis astia de Romania decat de rau!
ceea ce e bine.

Apropo, all, l-ati mai citit pe Caragiale de curand? Nu? Da?
No, pai el a scris unele chestii acum mai bine de o suta (100) de ani si sunt exact la fel si in prezent! Chiar credeti ca suntem schimbabili si ca mai avem speranta?
Eu mai am un pic. Foarte un pic...