Thursday, November 19, 2009

Hamburgeri, baschetbalisti si Ocean Spray

Ma uitam peste cel mai recent top (!) al celor mai sanatoase si nesanatoase state americane.
Virginia este pe locul 21 in clasament; la mijloc, care va sa zica.
Surprinzator, chiar inaintea Californiei, despre care multi cred ca ar fi cel mai sanatos stat american!!! Asta am auzit-o de la mai multi si intotdeauna am zis ca nu stiu, nu cunosc, ca inca nu am fost acolo...
Respectivul clasament este bazat pe diverse chestii (chiar nu vreau sa folosesc termeni stiintifici, pentru ca nici nu-i prea cunosc si nici Maria nu este prin preajma ca sa o intreb) gen: fumatori inraiti,obezitate, crime comise prin violenta, cati copii primesc diverse vaccinuri si ingrijiri post natale si cati mor la nastere, boli (de fapt, nu boli, ci decese cauzate de cancer, boli infectioase si afectiuni cardiace), stres, poluarea din aer, morti in accidente rutiere, venit, educatie, oberedoizecedoizeceprobademicrofon dupa si sub masa, accidente de munca, boli infectioase (oare mai este TBC in America?), rata somajului, copii care traiesc in saracie (probabil isi zic ca daca nici de copii nu au grija atunci e clar). Si ar mai fi dar nu mai le zic.
Poate doar pe alea legate de demografie, activitati fizice, vizite la dentist si rata nasterilor la adolescenti.

Pe primele locuri se cam gasesc statele din nordul Americii, in special partea numita New England, cu toate cele 6 state care fac parte din mai sus numita in top ten: Vermont (locu' unu), Massachusetts (3), New Hampshire(5), Connecticut(7), Maine(9) si Rhode Island(10) .

Pentru cei care nu stiu (eu nu stiam asta inainte de a veni aici) New England asta este taramul fagaduintei si a omului alb, bogat si sanatos din America.
Nu au negrii, nu au mexicani (poate doar ceva menajere si grajdari), au chineji putini, au familia Kenedy si Harvard si Yale, au o gramada de faruri pitoresti (sunt pe lista mea de to do... Cape Cod si insulele Martha's Vineyard si Nantucket sunt tot aici), au echipa faimoasa de fotbal american, sunt state clar democrate (la doctrina politica ma refer), mama lu ' cranberries (inca n-am gasit o traducere reala a cuvantului, in afara de merisor, daca si asta e reala...pentru cunoscatori Ocean Spray isi are sediul pe undeva, in zona), tata vacilor de lapte si a homarilor de toate marimile.
Si inca o chestie, asta de data recenta si neconfirmata oficial, locul de resedinta temporara a multor cetateni moldoveni aflati in tara fagaduintei si cu cerere de azil politic pe rol!
Legatura poate ar fi ca in Vermont e sediul instututiei care se ocupa ce imigrari, emigrari si alte probleme cetatenesti.
Si, asta aflata de la cineva care a vizitat recent zona, cel mai sanatos stat american (Vermont) pute a vaci la greu! Dar si Bostonul si alte locuri iti arata in mod clar ca acolo e de stat. Daca ai cu ce...

In primele zece state sanatoase cica mai sunt Utah, Hawaii (normal), Minnesota si Colorado.

No, si mai citim despre unele state gen New York (25), Illinois (29), Michigan (30...dar cu predictia mea ca in topul anului viitor va fi pe ultimele 10 locuri), Alaska (34), Indiana (35) si... de aici s-a terminat, urmeaza statele sudiste, pana la locul 50.
Ca atatea state are America: o jumatate de secol de state...

Hai sa le enumar scurt, pe toate 15 din coada clasamentului, in ordinea numerelor de pe tricou: Florida, Carolina de Nord, Missouri, Texas, Arkansas, Kentucky, West Virginia, Georgia, Tennessee, Nevada (de la viata de noapte din Las Vegas li s-o trage), Carolina de Sud, Louisiana, Alabama, Oklahoma si, cei din urma vor fi tot cei din urma, Mississippi.

Si Virginia face parte din categoria statelor sudiste dar a saltat-o traditia, nordul statului si suburbia DC-ului, ma gandesc eu. La fel ca si celelalte doua state sudiste care nu apar la coada listei: Maryland si Delaware.

Dar despre regiunea asta mai multe intr-o postare ulterioara.
A, si pentru cei care nu stiu ce este America: in statele sudiste populatia afro-americana prezenta intr-un numar ridicat, rata criminalitatii, persoanele supraponderale (ca nici nu stiu cum sa-i numesc pe cei care bat bine de 300 de kile), rata somajului, biserica care spala criere si mai stiu eu ce au un rol major in clasamentul respectiv. Si porumbul subventionat, normal.

Si mai recomand un interviu cu Neagu Djuvara: „S-a stricat ceva în creierul acestui popor”.

19 comments:

Lola said...

And your point is...? :))
Sa fie sanatosi aia din capul listei. Si sa fie la ei acolo. (Utah??? LOL)

Am citit interviul cu Djuvara si m-a pus nu stiu cine sa citesc si parte din comentariile de dupa ale romanilor. De fiecare data cand fac asta simt un dezgust de nedescris fata de fostii mei compatrioti. Si asta ma intristeaza groaznic. (De-aia nu citesc ziarele romanesti online)

Unknown said...

Cranberry este romaneasca afina (Vaccinium oxycoccus).

Brad said...

< Cat despre alegeri, mai e un pic si se termina balciul. Sau reincepe? >

Am o veste mare pentru tine - tocmai am cumparat o franciza (voi folositi termenul de franchesing, mi se pare) de la Guvernul Romaniei pentru preluarea voturilor romanilor din cateva parcele americane( nu stii, dar intreaga Terra a fost parcelata si vanduta ).
Ce a mai ramas - baiatu' lu' prigoana (sefu' tineret PDL -Chicago, IL), fata lu' base si alti cativa au luat cam tot...
Asadar, esti invitat solemn pe "blogul" meu, impreuna cu Maria desigur, ca sa votati (sa va faceti datoria de cetateni romani patrioti si responsabili, cu alte cuvinte. Poti sa-ti anunti si amicii, nu ma deranjeaza (cand spun asta, am in vedere amicii americani)!
Eu voi prelua voturile, si in confornmitate cu franciza in vigoare, acordata personal de Base, le voi transmite la Bucuresti !
Asta ca sa ai o idee despre ce va urma ( autobuze, voturi "anulate", voturi in plus, et c.) !
Asadar, veniti cu toti ! Anunta-ti familia, prietenii, dusmanii !
Jos Mafia ! Sus Patria ! ... ca la mijloc sunt tot bietii oameni...
Asta-i buna ! O postez !

ina bixade said...

Eu am fost un utah, ce naiba or vedea asa sanatos acolo:) california mi-a placut mult, colorado e frumos, las vegas mai putin...lista ar mai continua, caci am tot umblat pe aici, insa in topul listei mele, banuiesti, cred, cine este, nu mai repet si nu iau in seama criteriile lor oficiale ci pe ale mele:)

Dana said...

CA ar fi in capul listei daca ar calcula aia San Diego, Los Angeles si San Francisco (all Metro). Acuma, ne trage in jos jumatea aia de mamaligari dintre So Cal so Nor Cal, adicatelea Bakersfield (no offense) :):):)

Acum, ca sa mai inveselim atmosfera incarcata de atatea confruntari, mult iubitul meu sot are un nume de cod pt. cucoanele ce bat bine 300 de kile: Iowa Units. Asta pt. ca a fost in Navy peste tot in US, si femei ca alea din Iowa n-ai sa vezi nicaieri! :):):)

Anonymous said...

Sa fiti sanatosi, indiferent de clasamentele facute!
Interviul lui Neagu Djuvara mi-a placut foarte mult, ba chiar l-am recomandat. Cat despre comentariile de dupa, Lola are mare dreptate, fapt pentru care eu nu le mai citesc demult pentru ca ori ma intristeaza, ba chiar ma deprima, ori ma enerveaza cumplit. Asta e!
Salutari Mariei!

Valy said...

Buna treaba !
Din Colorado te salutam si zicem ca suntem foarte fericiti ca locuim in acest stat.
Noua ne place sa credem ca sanatatea e la munte !
Despre azilantii politici ai moldovenilor cred ca cea mai mare pondere o au in zona Sacramento -CA.
Tot respectul si ne scuzati ca mergem pe blogul lui BRAD ca sa votam pentru cei dragi de acasa.

Lucian said...

foarte bun topul asta pentru a-l lua in considerare atunci cand va fi cazul, cat mai curand sper :)

Anonymous said...

Dupa mine Utah e superb! SUPERB! (Daca poti trece cu vederea ca e plini de mormoni spalati pe creieri care-ti baga cu facaletul pe gat cartea lui Mormon.)

Colorado e visul nostru. Si ala e splendid, si e si aproape de familia sotului. Intr-o buna zi vom locui in Fort Collins sau Colorado Springs. Abia astept sa termin scoala sa ne laum sacul in spinare in zona Colorado.

Flavius Ţerbea said...

@Lola - n-am nici un point. Doar ziceam si eu ce chestii am mai vazut si care as crede ca i-ar intersa si pe altii. Pe mine, de exemplu! :)
Cat despre chestii sanatoase fiecare alege ce-i place si ce ii este bine.
Cat despre comentarii nu stiu ce sa zic...nu-mi mai amintesc ce articol era dar am citit comentariile si am fost trist, suparat, nervos, ingretosat, socat cateva zile.
Nu fii si tu asa, nu ne baga pe toti in aceiasi oala...pana la urma, suntem toti romani...aici, acolo, oriunde.

Flavius Ţerbea said...

@dmstangu - nu era blueberry afina? ca sa fiun sincer eu am vazut si afine si cranberry si nu prea seamana!

Flavius Ţerbea said...

@Brad - am votat cu toti aia din lista ta! :)
Cat despre francize tare mi-e ca securi...asta, consulul care se ocupa de votare in partea de lume unde voi vota eu este un mare pretin de-a Prostanacului si sper sa nu faca prostii.
Sus Patria! Sus, sus, sus, la munte...Veta Biris reloaded. :)

Flavius Ţerbea said...

@Ina - ma gandesc ca fiecare stat cu sanatatea lui. Si cu indicii care se incadreaza sau nu. Eu cel mai curat aer l-am respirat in Virginia, dar si ghetoul tot aici l-am vazut. Si obezitate destula. Si a doua rata a fumatorilor. Adunate cu muntii si padurile dau 21. Probabil tot asa si cu NY State.
Ca zau ca am vazut niste sate super sanatoase in drum spre Niagara in care al naibii sa fiu daca as vrea sa locuiesc. Sa fie ei sanatosi! :)

Flavius Ţerbea said...

@Dana -adica mexicanii? :) Ca sper ca nu romanii trag CA in jos...ca, se pare, ar exista cateva natiuni care-i numesc pe romani mamaligari...
Sa stii ca si eu am auzit ca in Iowa (si in Midwest) ar fi cele mai frumoase exemplare. Dar stiu din auzite, ca nu am fost inca!
Il cred pe sotul tau, deci! :)

Flavius Ţerbea said...

@lumeairinei - multumesc frumos pentru salutari si pentru urarile de sanatate. Ceea ce va dorim si voua! :)
Si da, o aprob si eu pe Lola, ca mi-e draga! :)

Flavius Ţerbea said...

@Valy - raspundem la salutul tau cu urari de bine din Virginia! :)
Care nu e asa de sanatoasa ca al vostru stat, dar facem si noi ce putem... :)
Brad va asteapta cu votul, clar.
Si salutam pe moldovenii din Sacramento!

Flavius Ţerbea said...

@Lucian - ba nu-l lua, ca nu ti-as recomanda sa stai in Vermont, de exemplu. Dar in Boston, da. Si in San Francisco. Si in Virginia (aproape oriunde). Si in NYC. Si, mai ales, in Seattle, ca mie acolo mi-a placut, la o prima impresie, cel mai mult.
Si, eu sper sa fie cat mai curand alegerea aia.

Flavius Ţerbea said...

@Ionela - sa stii ca o colega a stat acolo si ii duce mult dorul. Cica e super frumos!
Si ma gandesc ca daca tu n-ai treaba cu "mormoanele" n-au nici ei treaba cu tine.
Si am inteles ca locuintele sunt rezonabil ca pret.
No, daca aia iti doresti(Colorado), aia vei avea. :)
E fain sa stii ca vrei sa te muti intr-un loc anume. Eu nu m-am gandit vreodata unde mi-ar placea sa stau.
Pana acum, din ce am vazut din America, sunt locuri frumoase in fiecare stat. Da, America e frumoasa si surprinzator de sanatoasa. Contrar a ce cred multi care nu stiu cu ce se manaca America, din pacate.

d said...

utah ..no way ..da ma rog :)
eu zic caci California ,Colorado si New York is the best :)
Da mandru ca traiesc in Colorado :)