Monday, November 1, 2010

Cutie postala americana

Discutie intre doi romani rezidenti in America:
- Merg in decembrie in tara si nu prea stiu ce cadouri sa iau alor mei!
- Cumpara-le o cutie postala dintr-asta, americana, ca si asa si-au construit o casa noua.
- Da, e o idee faina. Da' le-o fura daca o amplaseaza la poarta!!!

Asta mi-a amintiti de atunci cand am vrut sa-mi fac o livada intr-un frumos sat de la marginea Marginimii Sibiului si am fost avertizat la modul cel mai serios cu putinta ca a doua zi imi vor disparea toti pomisorii, cu radacini cu tot. Si am lasat-o balta cu livada si nici nu am mai fost surprins cand am auzit cum i-au disparut unui localnic cativa ciresi plantati inainte cu o seara...
Si da, nenea, da' noi de ce (ne) furam orice si de oriunde?
Si da, tanti, da' de ce nu ajunge intotdeauna scrisoarea aia trimisa din America la destinatarul din Romania?
No, ma scuzati ca v-am deranjat si promit ca o sa revin cu postari un pic mai optimiste.

14 comments:

Lea said...

Din pacate sunt foarte ocupata,dar cred ca ma apuc si eu de un blog despre USA.Ca vad rosu cind citesc unele texte,ca acesta cu cutia.Daca tot facem comparatii,hai sa prezentam si hotia pe scara nationala in USA.Cum s-a ajuns la situatia,in care se afla USA la ora actuala??Prin hotie,minciuna pe scara nationala.Citat Suze Orman: "it was a wild,drunken party of dishonesty and greed on national scale".Daca vorbim de hotie sa vorbim cum s-a ajuns de milioane de americani isi pierd joburile,casele,siguranta zilnic in Usa??Cum s-a ajuns ca milioane de americani sunt in datorii pina la git?
Ti-as recomanda sa vizionezi Michael Moore "Capitalism A true love story" si de fapt toate documentarele lui.De asemenea citirea cartilor scrise de Suze Orman,poate vei obtine o imagine mai reala si vei putea face comparatii mai bune.
Si poti sa iti spun ca desi ma aflu in California (inainte in Germania),in nici una din proprietatile mele din Romania nu s-a furat vre-o data si asta de 16 ani,de cind am plecat din tara.Dar,da, masina sotului a fost furata luna trecuta aici in California si se fura aici ca in codru.Vecina si-a lasat bicicleta in fata unui subway,in cinci minute a fost dusa.Daca tot faceti bloguri despre America,atunci macar dati oamenilor o imagine cit mai reala..USA este la ora actuala un dezastru ..milioane de joburi pierdute,milioane de foreclosures,milione in datorii pina in git..traiesc cu o frica in sin greu de descris..romanii se descurca,americanii dispera...scrie te rog un articol despre acest documentar...chiar m-as bucura mult..poate explici si hotia si crime scene mai bine...

Cristian VADUVA said...

Da, zonele linistite se cunosc dupa cutiile postale. Sunt convins ca in NY, Chicago sau prin California s-ar fura din astfel de cutii postale. Eu stat tot intr-o zona linistita, iar cei care locuiesc la casa sai in mici complexe au astfel de cutii postale, neincuiate si eu m-am mirat cand le-am vazut prima data, apoi am inteles.

PS: Lea, cand iti faci blog despre SUA, sa-mi spui sa te adaug pe www.RoSUA.info ;)

Anonymous said...

Lea, cred ca ai uitat cum e de fapt in Romania. Sau poate ca SUA te-a dezamagit si prezinti lucrurile putin distorsionat.
-Eu parchez masina si las geamurile jos pe timp de vara fara sa-mi tremure chilotii ca-mi dispare ceva din masina.
-Mi-a picat telefonul din buzunar si un tip a strigat dupa mine sa mi-l dea (si nu e vreun jaf de telefon. E Android).
-Usa din spate de la garajul casei mele nu a fost inchuiata niciodata din martie de cand m-am mutat aici si nu am avut nicio surpriza pana acum.
-Intre sezoane las usa de la deck deschisa larg (doar screen door-ul tras si cu doggy door open) ca sa poata iesi si intra potaile mele cum vor ele, desi eu sunt intr-o camera mai in spate fara sa monitorizez usa. Cateodata o uitam asa pe timpul noptii. Nu am avut probleme niciodata.
-Cand ies in oras nu imi tin genta la piept de frica sa nu mi-o ridice careva binevoitor.
-Mi-am uita geanta intr-un McDo si m-am intors jum de ora mai tarziu si am recupecat-o. Un barbat a vazut-o si i-a spus unui angajat.
-La casierie nu ma fura vanzatoarea cu textu "nu avem rest"
-Mi-am cumparat o pereche de pantofi cu o jumatate de marime mai mare decat trebuia pentru ca la proba aveam niste sosete mai groase. Le-am returnat fara probleme si fara scandal.
- Potaia aia mare (un husky foarte good looking) mi-a scapat din curte. Femeia care l-a gasit m-a sunat pe mobil pt ca i-a vazut pcuta cu datele de la gat. Putea sa-l pastreze sau sa-l vanda, ca ar fi scos macar un 100 de dolari pe 'adoption fee'.
-Vecinul de langa mi-a copt prajituri de casa ca sa imi zica 'welcome to the neighborhood'
-o alta vecina ne-a vazut cum caram ca disperatii trunchiul fragmentat al unui copac pe care il taiasem ca era uscat si a venit sa ne ajute.

1. No, acum zi-mi si mie cate exemple pozitive ai tu din Romania?

2. In SUA sansele sa dai peste oameni reci si nepoliticosi cresc direct proportional cu marimea orasului. La fel si criminalitatea.
In Romania nesimtirea e la aceleasi cote oriunde. Ca e oras mare, ca e sat cu livezi, tot una.

Eu una nu as da America pe Romania sub nicio forma! Tocmai pentru ca in sfarsit stiu si eu cum e sa traiesti intr-o tara civilizata.

Lady Io said...

Au ras de Brucan cand spunea ca trebuie sa treaca 20 de ani. De fapt, a fost mult prea optimist.
Hotia, agresivitatea, lipsa respectului fata de ceilalti si fata de locul in care traim... daca o parte din aceste hibe s-ar diminua am putea sa incepem sa ne simtim bine in tara noastra.

Sofie said...

Lea, daca situatia actuala din Ro n-ar fi asa tragica, si daca n-as avea inca familie acolo, care incep sa nu mai zareasca luminita de la capatul tunelului, zau ca, comentariul tau m-ar face sa rid.
In Romania se fura florile de la morminte!!! Vorbesc in perfecta cunostiinta de cauza: o coronita care am facut-o special pentru mormintul tatalui meu si care a traversat oceanul in doua avioane, invelita intr-o punga de plastic transparenta, a rezistat O ZI pe mormint! O zi Lea ... si tu vii si-mi spui de proprietatile tale de pe care nu s-a furat nimic in 16 ani.
Se fura cartofii de pe cimp si gainile din curtile taranilor batrini care nu mai au puterea sa alerge dupa hoti, se fura orice, de la hirtia igienica din toaletele publice si pina la fondurile EU.
Asta numesti tu descurcareala?
Stii care e una din micile mari diferente dintre America si Romania?
Ca americanul inca mai are 1001 de sanse sa-si recupereze casa, masina, bicicleta, chiar si ce-a pierdut la bursa, pe cind romanul, odata ce-a ajuns in strada, acolo va ramine. Te las pe tine sa intelegi de ce ... daca nu, intreab-o pe Suze Orman ... sau pe Michael Moore ... sau poate te ajuta faptul sa-ti aduci aminte cum s-a rezolvat problema intre sot, asigurare si masina furata.
Cheers!

Lola said...

Pai Flavius, or fi multi tigani pe-acolo, ca cica numai tiganii fura in Romania.

Lea, cu tot respectul, esti pe langa subiect. Cred ca trebuie sa mai citesti odata postul lui Flavius si sa-ti versi frustrarile in alta parte.

Mircea said...

Imi place cum ati sarit toti pe Lea sa ii explicati cum e pe langa... :)
Fiecare vede problema dintr-un anumit unghi. Trebuie sa va reamintesc ca si USA are zone si zone? (la fel ca si RO de altfel). Da, sunt zone in care e foarte bine, insa sunt si zone in care mi-ar fi frica sa ma dau jos din masina. Si as zice ca depinde de economia locala.
Diferentele sunt: in State lumea nu a ajuns inca la sapa de lemn, deci inca isi permite sa se poarte civilizat - majoritatea regiunilor; tot in State exista o separare clara intre bogati si saraci. Doar pentru ca nu ii vezi sau nu intri in contact cu aia care mor de foame [vezi http://feedingamerica.org/faces-of-hunger/psa-campaigns/1-in-8/video-1.aspx] nu inseamna ca nu exista.

Donazz said...

Fiecare are dreptul la o parere. Faptul ca traim intr-o tara libera unde ai dreptul sa ti-o expui senin devine periculos fiindca nu e usor sa eviti capcana "daca taceai filozof ramineai".

Si totusi, sa citezi din Suze Orman?!

Dan said...

Mi-a placut postarea, dar am ramas cu un gust amar cand am vazut "razvratirea" Leei...pacat, pacat, nu a inteles nimic stand in State...

Anonymous said...

cred ca scrisoarea nu ajunge acasa deoarece cei de la posta romana cad vad ca e din america o deschid in speranta ca gasesc ceva bani acolo, iar apoi o arunca ca doar nu or lipi-o si trimite mai departe. Noua ni s-a intamplat cu formulare si invitatia pt. un parinte...desi aveam numar de urmarire nu a ajuns la destinatar, am trimis noi parintele la posta X si acolo i-a dat plicul desfacut!! S-au scuzat zicand ca asa a ajuns si apoi ca tocmai vroiau sa-l trimita inapoi ca nu au gasit adresa!! Made in Ro.

Flavius Ţerbea said...

"In Romania se fura florile de la morminte!!! Se fura cartofii de pe cimp si gainile din curtile taranilor batrini care nu mai au puterea sa alerge dupa hoti, se fura orice, de la hirtia igienica din toaletele publice si pina la fondurile EU". Ce Doamne, iarta-ma, sa mai comentezi dupa ce citesti ce a scris Sofie!
Poate doar ca azi am vorbit cu mama si mi-a spus ca SAPTAMANA TRECUTA au pus niste ghivece cu flori la mormantul lui bunica-mea si a doua zi au gasit florile scoase, asezate langa mormant si ghivecele disparute. Si in satucul ala nu sunt tigani deloc (v-ati prins ca Lola era sarcastica) ci numai de-ai nostri, verzi ca bradul si tari ca piatra si neprihaniti ca Maica Tereza.
Si eu n-am facut nici o legatura intre hotia si infractionalitatea americana si aia romaneasca. Asta asa, ca sa nu fie discutii ca as compara merele cu papagalii.
Eu am constatat o simpla chestie dureroasa si anormala. Si daca sarim sa ne aparam glia si onoarea si hotia atunci chiar suntem din alt film si n-am inteles nimic...
Despre ghetouri, saracie, datorii, Obama si Basescu, mostenirea comunismului, gene, marlanie, pericol si alte chestiuni se poate vorbi, dar nu asta era subiectul.
E rau destul ce se intampla, n-are sens sa ne mai bagam si mai mult in rahat.
Si cred si eu (desi uneori nu aplic) ca legatura stransa intre tacere si filozofie exista.
Si daca tot facem bloguri despre America nu v-as dori sa ajungeti sa faceti bloguri despre Romania. De la fata locului...

Lola said...

Problema mea este ca de cate ori se arata cu degetul o chestiune cat de cat negativa din Romania, se sare repede cu argumentul "da' ce, in America e mai bine?"
Mi-am mai exprimat parerea despre fenomentul asta, dar o sa ma repet: faptul ca exista si alte tari chestii negative nu neaga pe cele negative din Romania. Despre care era vorba in articolul lui Flavius. Cel putin asa vad eu lucrurile.

p.s. mai nou, e o noua revolta pe net impotriva unei jurnaliste britanice care a scris un articol realist, ironic si chiar haios pe alocuri, despre calatoria ei in Romania pentru a descoperi radacinile lui Dracula. Comentariile starnite variaza de la "iete cine a scris articolul, una grasa cu fatza rosie" pana la "am fost si eu in vacanta la Londra si am fost foarte dezamagit". Curat cutia postala!

Lola said...
This comment has been removed by the author.
Miju said...

pot sa va descriu mecanismul disparitiei pomilor proaspat plantati in livezile din marginea marginimii sibiului: sunt smulsi, de obicei in noapte dupa ce au fost plantati; stiu asta din experienta fostului meu socru care i-a legat de un bolovan ingropat sub ei, doar doar o simti hotul ca sunt mai greu de smuls si ii lasa in pace. in aceeasi zona, tatalui unei prietene i-au furat buda, facuta din lemn, din spatele cabanutei din livada, era nou facuta, mirosea inca a scandura proaspad rindeluita. se vedeau urmele carutei pana sub gard si gardul indoit pe unde au basculat buda peste.
nu pot sa zic ca doar asta ti se intampla aici. fostul meu socru are acum o livada frumoasa si tatal prietenei mele are o buda pe care deja s-a instalat patina timpului, dar e al dracului de obositor sa tot faci buzi noi si sa inventezi metode antifurt pe masura celor care, de cele mai multe ori n-au nici un avantaj din stricaciunile provocate