Monday, October 29, 2007

Virginia Air & Space Center





Ca daca tot a venit toamna si pe aici - in sfarsit - ne-am gandit sa mai stam si "inside" pe undeva...ca pe afara am tot stat.
Am fost la "Virginia Air & Space Center" din Hampton, Va ... unul dintre cele mai renumite muzee dedicate chestilor care zboara: de la replica primului avion (Wright Brothers...in 1903) pana la vehicole care exploareaza planeta Marte!
Muzeul propriu zis este un hangar foarte inalt...de tavanul caruia care sunt agatate tot felul de avioane...de la Boeing 717 pana la aeroplane mai micute; sunt cateva avioane de lupta...unele pareau ca acum sunt gata sa atace...

In sectiunea dedicata celui de-al doilea razboi mondial (nu sunt astia practici cand zic ei WW II ?!...nu mai folosesc atatea cuvinte) era proiectat un filmulet cu bombardarea rafinariei din...hai ca nu ghiciti...Ploiesti, Romania!!! Apropo de asta...daca dati sa caute cuvantul "ploiesti" pe youtube vedeti multe filmulete cu bombardarea Ploiestiului...macar sa fie cunoscut cu ceva si orasul asta de-an pixu (scuze ploiestenilor...dar, na, chiar e uratel orasul...asta-i adevarul).
Si pe langa filmulete aveau baietii si bombardierul in original...cam incomod inauntru, de altfel!

Mai era o sectiune dedicata exploararii spatiului (in Hampton e Langley...mare centru NASA) cu tot felul de incaperi si simulatoare de aselenizare (super tari), era o chestie care te facea sa crezi ca decolezi cu o naveta si ca zbori in jurul orbitei...era incredibila imaginea si sunetul...te cam lua cu fiori.
Oricum, va dati seama ca Maria era cam verde-galbena-verde-alba-galbena...nici nu a intrat bine si s-a "distrat uitandu-se la unii care foloseau un simulator de zbor autentic...adevarul e ca era impresionant cum te lucra masinaria...Cand crestem mari o sa o incercam si noi...inca nu-i cazul!
Jucarioare (simulatoare, zic) erau o gramada...multe chiar interesante...puteai intra in mai toate avioanele (care nu erau agatate...normal)...foarte interesant muzeul. Si interactiv, ca mai toate muzeele in care am fost...lucru tare bun, de altfel!

Nu termin inainte sa zic care e "piesa de rezistenta" a Virginia Air & Space Center: modulul (original...pescuit din Ocean) care a aselenizat pe Luna cu misiunea Apollo 12 in 1969. Daca ati vedea cat de mic este si cat spatiu au avut la dispozitie 3 oameni...hm, nu este recomandat claustrofobilor folosirea astora. In mod clar!

No comments: