Wednesday, October 8, 2008

cultura in agricultura@ arta in capitala americii, partea I

Pentru ca tot omul isi doreste (!) sa viziteze IKEA am purces si noi la un drum de doua ore sa vedem minunea...Si daca tot eram in zona am zis sa inoptam noi frumos in capitala Americii si sa profitam de vremea splendida si sa mai vizitam una alta, in special ceva muzee. Zis si facut. Am parcat masina langa prima statie de metrou si direct la The Mall cu noi...ei, bine, nu inseamna mallul din Vitan ci asa-i zice la "zona istorica" a Washingtonului...perimetrul cuprins intre Capitoliu si monumentul lui Washington, obeliscul ala inalt. Si ca sa nu fie locul gol intre ele...cam doi kilometri buni...s-au gandit baietii sa puna -si pe o parte si pe alta- cateva muzee intru fala americii, majoritatea aflate sub atenta aripa a Smithsonian Institution. Treaba serioasa, va spun eu, cu muzeele astea. Pe langa ca sunt foarte bine "aprovizionate", sunt aproape pentru toate gusturile si - cu siguranta- pentru toate buzunarele pentru simplul fapt ca absolut toate muzeele din The Mall sunt gratis!
Hai sa incerc sa enumar cam ce muzee ar fi acolo:
- sediul principal al Smithsonian (The Castle)...pare frumos de afara;
- American Art Museum si National Portrait Gallery (inchis pentru renovare...din pacate...ca tare ne ardea la toilet chiar pe cand eram in preajma lui);
- Muzeul de Istorie Naturala (asta chiar ca te da pe spate, daca iti plac animalele impaiate...au de la elefant impaiat, la balena conservata...muzeul este absolut imens...iti ia multe ore sa-l vizitezi...dar mie imi place wc-ul lor...ca un facut...tot acolo imi fac drum cand se ivesc probleme stringente..muzeul nu ma intereseaza ca nu-mi plac animalele moarte si impaiate, dar asta nu ma opreste sa intru...sau mai degraba sa ies...bucuros de fiecare data);
- National Air and Space Museum...asta e cel mai mishto...cel mai tare muzeu de gen din lume, bucuria copiilor de la 2 la 90 de ani...si spaima nevestelor care au frica de zbor...recomand cu caldura si...atentie, ia si asta mult timp ca sa-l vizitezi;
- muzee in care nu am intrat niciodata din lipsa de timp: Muzeul National de Istorie Americana, Muzeul National al Ameri-Indienilor (nativi, cum le zice in Canada), Muzeul de Arta Africana, Muzeul Postei si ar mai fii cateva pe care nu mi le amintesc. Si, desigur, Muzeul Holocaustului unde doar cei tari rezista, inca nu am fost, dar vom merge.
De data asta am vizitat (in vreo 5 ore bune...ca deja imi iesise arta pe urechi, noroc cu finalul) Galeria Nationala de Arta si Hirshhorn Museum and Sculpture Garden.

Sa incep cu Hirshhorn Museum and Sculpture Garden...frumos, nimic de zis, arta post-moderna, un pat de spital intr-o incapere imensa (!), steagul Romaniei pe un perete alb (!!!), alte chestii faine dar pe care eu nu le inteleg si gradina cu sculpturi, no, asta da, impresionanta: cateva sculpturi de Rodin (na, de asta am auzit si eu), de fapt, am auzit si de Henry Moore si erau si de el si...ca sa zic asa, inca multe alte sculpturi frumoase, intresante, moderne sau prea moderne, clasice, din bronz, marmura sau alte materiale, ca doar nu oi fi specialist in sculpturi. Dupa nici o ora am zis sa ne tot ducem ca am inteles despre ce e vorba aici. Sau nu...


Si am trecut drumul la Muzeul de Arta, no, aici e cu totul alta poveste pe care o zic la urmatoarea postare, ca acum s-a si lungit si nici timp nu ar mai fi.

3 comments:

Anonymous said...

Imi pare rau ca nu te-am "prins" pe mail inainte de a ajunge in DC... Data viitoare. Daca ti-a placut muzeul de avioane, merita sa-i vezi si "aripa" mai noua, situata undeva pe langa aeroportul Dulles: http://www.nasm.si.edu/museum/udvarhazy/ Mentionez 3 piese de rezistenta: naveta "Enterprise", bomber-ul Enola Gay si ultimul Concorde.

Amalia said...

Într-adevăr patul acela de spital e artă în forma cea mai pură, mă încearcă un mănunchi de sentimente complexe în faţa şi în spatele lui, nu ocupă camera aia goală degeaba, îmi dau lacrămii în faţa artei moderne. Lacrămii de furie, desigur. Eu şi arta modernă nu ne suferim, nu ştiu ce avem, parcă suntem bătute în cap amândouă.

Flavius Ţerbea said...

@darius:multumesc pentru recomandare si suna foarte interesant...deci voi merge.Si data viitoare dau un semn mai din timp si poate bem o poveste de cafea.
@amallia: da, te loveste arta aia in crierul culturii si mai multe nu...uneori o inteleg...pe ea, arta (prea)moderna si abstracta...uneori e interesanta rau de tot...dar in limita bunului simt :)A, am uitat sa mai zic ce era acolo: banci puse in fata unei panze imense...albe...pe perete!!!Acolo lasi sa zburde imaginatia pe coclauri..dar daca cumva zice careva ca "regele e gol" poti fi putin etichetat ca nu.stiu.ce...Dar putem supravietui si cu asta, parerea mea!