Monday, August 3, 2009

criza in america - luminita de la capatul tunelului




Stiti de ce mi-e mie (oarecum) teama?
Ca americanii nostri nu au invatat nimic din criza asta!

Adica cum adica cum adica?
Pai nici nu au aparut bine semnele primaverii...citeste luminita neclara de la capatul tunelului, declaratiile prudento-optimiste ale alora care stie si cunoaste...ca multi (prea multi?) sar la mama banca pentru alte credit carduri cu APR* 24,95%, cumpara alte masini mari care, cica, consuma mai putin (adica o jumate de tona de litri la suta si nu o tona cum era inainte), preturile caselor deja incep catinel, catinel sa o ia la deal...daca nu chiar la munte, apa rece cu care se imbata multi pare vin de cea mai buna calitate, benzina nu e foarte scumpa si piscinele de cartier sunt pline ca-s gratis...
Dar nu sariti in sus (de bucurie sau de suparare...depinde cat putem fiecare) ca de ce e greu nu am scapat, cred eu! Este in stationare, cu ceva gheata la mal...
Dar sper din toata inima sa ma insel eu si sa fie la fel de bine precum pare! Zic de cum este acum in America, de ce este in Romania nu ma pot pronunta! Mai ales ca luna august este luna de concedii acolo, vin europenii acasa cu marcile si forintii pe ei...

Dar, in mod clar, se vede aici (in USA) ca treaba se misca, merge inspre bine si e problema de timp si mintea americanului de pe urma ca sa reporneasca flacara pasiunii!
Asta desigur daca nu se baga in seama somajul indecent, casele pierdute ale unora care s-au intins mai mult decat le e plapuma...si nu numai ale alora, iarba tunsa doar (!) o data pe saptamana de pe marginea drumurilor, manichiura facuta la chinezi acum lunar in loc de zilnic cum era cand eram noi mici, flori proaspete in casa de "doar" 30 de dolari in loc de o suta, consumat mai putin la iesirea zilnica la restaurant si alte lucruri care daca nu le vezi sau auzi de la persoane demne de incredere, nu le crezi!

Am fost si eu ieri intr-un outlet mall si nu am gasit loc de parcare...era ne bu ni e...lume disperata cu plase peste plase in brate...in drum spre masini pentru a le descarca si a reveni cu altele un pic mai incolo...nervi...priviri urate...oameni concentrati...unu' mare si negru m-a injurat pentru un motiv care mie mi-a scapat...tipe scoase din revistele glossy (parca asa le zice, nu?)...senzori urland (se mai fura si aici)...copiii mexicancelor urland si ei la luna...caldura si umiditate insuportabila (nu in magazine, afara)...nu ai fi zis ca America e in plina criza vazandu-i pe oamenii aia cum isi cheltuiau banii!
Acum sa nu ma intelegeti ca eu sunt ala care face pe lupu' moralist...nu, poate doar asa un pic...dar acum nici o luna...cand erau mari reduceri de nustiuce sarbatoare (acum nu era chiar nimic special...pur si simplu o duminica normala...fara reduceri la greu) batea vantul prin tot ce tine de retail si turism (citeste restaurante, hoteluri si alte atractii).
Adevarul ca e fain sa vezi lumea comportandu-se normal, ca pe vremuri, nu?
Numai ca uneori normalul ala se poate numi si exces si iarasi cadem dupa aia in putzul cu melancolie...
Sau poate doar erau multi turisti in vizta duminica in Williamsburg si vroiau sa uite de necaz si ca Nistorescu a preluat Cotidianul si rata criminalitatii in sudul Virginiei este, logic si normal, in crestere?

Deci cum ziceam: daca suntem baieti destepti, organizati si atenti la detalii putem sa profitam si de madam Criza si sa avem avantaj la serviciu.
Si personajul Plapuma este tare importanta in toata tarasenia asta...daca nu o depasesti atunci poate iti zgarii putin palma dar nu iti rupi gatul de tot.

Asa-i ca nu am fost deloc coerent?

PS: La reprosul unei doamne (saru-mana, N.) ca am scris urat despre vizita mea de anul trecut in Romania am recitit azi ce am debitat atunci si n-am gasit nimic care sa fie de rau! Ma contraziceti? Dati click pe Romania...

13 comments:

Amalia said...

Apai tu nu stii ca odata cu amprentarea la aeroport ti se introduce in sistem virusul cumparaturilor? (La astia nascuti aici se introduce pe sest la primul vaccin). Nu se manifesta la absolut toata lumea, dar aia la care se manifesta duc economia inainte cu orice pret.

Amalia said...

Monica, multumesc pentru lamuririle cu Arabela, va sa zica pelerina era mijlocul de teleportare. Si inelul indeplinea orice dorintza. Acum nu mai uit :)

Nu visam eu pe vremea aceea ca o sa ma calc pe picioare cu "polonejii" la painici proaspete!

Amalia said...

Flavius, mi se pare atat de absurd sa te injure pe tine cineva, dar de, mare e gradina Domnului si multi intra prin sparturile gardului!

rhodos said...

Descrierea ta corespunde intr-o buna masura psihologiei maselor. Ne-au anuntat ca e criza, hop nu mai cumpara nimeni nimic, amu dau cu un minus mai mic, hop trece lumea la consumat diverse inutile si ui asa iesiti cu brio din criza mai repede. Victimele crizei se vor numara in cartile de istorie ;)

mimi said...

:) Da si noi ne miram cand mergem in vreo seara la Mall si nu gasim loc de parcare. Si vorbim de parcare subterana pe 5 nivele.

d said...

mai mai ce articol cu Romania ai tras..desi eram obisnuit cu poze din care sa reiasa cat de "hot"e Sibiul ..
Oricum e un super oras..dar pozele tale exprima realitatea in care traiesti si asta mi-a lasat un gust amar desi iubesc Sibiul...

I said...

Si-or gasii oamenii alinarea in cumparaturi - si tu acuma.... Cica femeile sunt mai maniace cu shopping-ul, la americani virusul asta o avea alta patologie.
Cat despre "mancarea buna" din Romania...sa-ti fie de bine, caci mi-ai facut pofta. Restul....

Flavius Ţerbea said...

@amalia: "orice pret" uneori e prea mare...dar daca nu doare, atunci primim! :)
Cat despre injuraturi nici nu stiu ce sa mai zic! Bine ca nu sunt arbitru de fotbal ca nu stiu cat de mult tin la tavaleala...Plus ca mai am nevasta, mama, tata, pretini si rubedenii care s-ar ofusca!
Plus ca e si mai nasol cand aia care te injura sunt...exact...preoti! Sa fie primit si sa nu mai faca.

Flavius Ţerbea said...

@rhodos: daca vor ramane victimele astea in istorie si nu le (ne) vedem pe strazi asi sau maine paqi tot nu-i rau! Sa te auda cinevaq si asa sa fie, ca ar fi super fain. :)

Flavius Ţerbea said...

@mimi: asa e! cumparatori mari americanii astia! si soferi pe masura.

Flavius Ţerbea said...

@d: sibiul chiar e "hot"! Cel mai tare oras din Romania, dupa parerea mea! Sau, cel putin, centrul istoric si Dumbrava...
Io sper ca realitatea in care traiesc (si am trait) nu e rea deloc! Dimpotriva, chiar... ;)
Dar cand am fost eu anul trecut in Romania am fost foarte pe fuga si am mers nu ca turist...ci ca vizitator de spitale...poate de aia am vazut treburile in culori sumbre...
Dar Sibiul chiar e frumos...sper ca data viitoare sa fie mai colorata scena.
Culorile toamnei parca sunt faine prin Sibiu si imprejurimi...

Flavius Ţerbea said...

@YSY: Mancarea e buna in Romania, fara nici o indoiala. Nu e rea nici in alte parti... Si servirea la fel, depinde de ziua chelnerului si de dispozitia lui... :)
Femei, barbati, copii...toata lumea adora cumparaturile! In America si oriunde...Numa' sa fie facute cu cap...daca asa ceva exista!

Lea said...

Draga Flavius,te rog eu sa pui degetul pe rana si sa prezinti in final situatia asa cum este aici in USA,sa prezinti boala nationala a americanului: SHOPPING ADDICTION!!marea majoritate a americanilor sunt GRAV bolnavi,sunt dependenti de cumparaturi,nu numai femeile,cit si barbatii.Americanii au un numar urias de carti de credit.Marea majoritate sunt absolut iresponsabili financiari si dependenti de shopping.Casa e pe credit,masina e pe credit,mobila pe credit,mincarea,care o baga in burtica e pe credit..Am intilnit foarte putini oameni,care nu au datorii,de la mic la mare,de la om simplu,la universitate de elita,ingropati in datorii.Cu cit mai mult cistiga,cu atit mai mult cheltuie,a cheltui e viata americanului si reflecta educatia,IQ ridicat.Magazinele si parcarile sunt pline,asa si datoriile lor..oamenii acestia nu au nici o educatie referitor la bani.Ei nu sunt ceea ce pretind si nu au,ceea ce arata..tot apartine bancii si datorii sunt asa normale aici ca aerul,care il respiri...mori fara ele..
California e falimentara si asa e marea majoritate a populatiei.De multe ori le spun,ca sunt mult mai saraci ca romanii mei din Arad si timisoara si da, am dreptate.Macar romanii mei nu sunt sclavii bancii si nu sunt ingropati in datorii pina la git. Nici un american nu cuteaza a se lega de mine si care a facut-o a regretat amarnic,eu le spun verde in fata si le prezint situatia economica cum este si de asemenea hotia si minciuna din tara lor..nu sunt singura..michael moore cu documentarele lui "capitalism a true love story" e exceptional in prezentarea adevaratei situatii..fiecare roman din Usa ,dar si american ar trebui sa aiba documentarele lui in biblioteca.