Am citit recent aici despre George Enescu si mi-am dat seama cat de putin stiu despre cei mai faimosi -fara ghilimele- romani! Si e destul de pacat, mai ales acum, cu nenea Internetul si tanti Wikipedia...
Sau poate ma insel si doar eu nu stau bine la acest capitol, restul sunt tot un search dupa Brancoveanu, Bratianu, Matei Caragiale, Gopo, Eminescu, Burebista si Grigore Moisil...
Toti stim (sper) de Enescu, Brancusi, Henri Coanda si alti primii din lume aviatori, tipul cu insulina (Paulescu?), Nadia Comaneci, Matei Corvin si taica-sau, Iancu de Hunedoara(!), Carol I, Ferdinand si Regina Maria, Gheorghe Zamfir, Maria Tanase, Emil Racovita, maresalul Antonescu (nu sunt deloc de acord cu cei care-l idolarizeaza, apropo), violonistul Ion Voicu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Birlic, Kogalniceanu, Nicolae Titulescu, Victor Babes si Bolyai (hai, clujenii, sigur stiti ce au facut cei care poarta numele prestigioasei Universitati), George Emil Palade, singurul castigator roman (cetatean american la data primirii premiului) al Nobelului, Tristan Tzara (ala cu dadaismul), Mircea Eliade, Nicolae Iorga (destul de umflat ca valoare, parerea mea), Ion Luca Caragiale (o viata fascinanta), Eugene Ionesco, Nicolae Malaxa, "Tarzan" Weissmuller, Michael Cretzu (un interviu bun cu el gasiti aici), cardinalul Iuliu Hossu, Lia Manoliu, Ana Aslan si multi pictori, oameni de stiinta, scriitori, artisti sau alte adevarate personalitati ale istoriei de orice fel a Romaniei.
Si sunt convins ca exista sute de alti ilustri celebrii necunoscuti sau cunoscuti doar persoanelor avizate (interesate?)...
Si mai sunt convins ca regimul comunist a reusit in proportie incredibil de mare sa spele creiere si sa promoveze valori indoielnice si sa le compromita pe cele adevarate. Dar nu numai comunistii...
Nu inchiei "pomelnicul" fara a (ma) intreba cati dintre noi au vazut celebrul exercitiu de 10 al Nadiei Comaneci (chiar si inregistrat, ca nu toti aveam ochi in anul ala, 1976 parca), au ascultat vreo compozitie de-a lui Enescu (fara a o confunda cu Ciocarlia sau Balada lui Porumbescu), au vazut vreo lucrare de-a lui Brancusi (Coloana si Poarta nu se pun), stiu cat de neimportanti au fost Vuia si Aurel Vlaicu in aeronautica mondiala, de exemplu si cat de mult a contribuit in dezvoltarea rachetelor spatiale -si nu numai- romanul sas Hermann Oberth!
Si da, cel mai cunoscut roman al generatiei mele este Gheorghe Hagi...
Cum ziceam, poate doar eu nu stiu multe despre multi si imi cer scuze daca v-am deranjat.
O seara placuta va doresc si cautari cu spor.
PS Astia sunt romanii pe care eu ii consider -oarecum- cei mai importanti pentru capul meu si precis mai erau o gramada, dar pe care am uitat sa-i pomenesc. Pentru ca toate numele astea mi le-am amintit fara a studia lista cu romanii de care trebuie neaparat sa fi auzit. Si chiar daca am auzit asta nu inseamna ca stiu neaparat ce au si facut distinsii domni si doamne. Nici nu indrasnesc sa ma uit pe vreo lista a celor mai celebri romani ca precis dau de nume gen Banel Nicolita...
Dam si o tema pentru acasa: Care sunt romanii vostri favoriti si ce stiti despre ei?
Gata, merg sa ma culc ca iarasi am luat-o rau de tot pe aratura.
5 comments:
Am vazut Pasarea Maiastra la intrarea in vila Rockefeller-ilor din upstate NY :) si pe Nadia am vazut-o (la tv) cand a luat 10 (asta imi pune data :D ), l-am ascultat si pe Enescu (am fost la scoala de muzica in generala :P), stiu si de Coanda si de ceilalti. Nu le stiu biografiile (decat poate in mare, suficient sa stiu ca lui Brancusi si Ionesco le-a cam murit patriotismul fata de tara muma, si nu-i condamn).
In fine, vorba e ca eu nu stiu cine e Banel ala. Si nici nu vreau sa stiu, asa ca n-o sa-l gugaluiesc. Consider ca daca vreun roman va ajunge sa atinga faima internationala a celor de mai sus, voi afla de el. Si nu vreau sa repet parerea mea despre origini si faima si mandria nationala, ca nu vreau sa intru in controversii cu nimeni. :))
Si retoric: de cand se scrie "muzica folklorica" cu K?
Flavius, ai punctat bine. Eu nu o vazusem pe Nadia cand a luat zece pana nu am venit in America. Cu ochii in pamant zic ca abia atunci mi-am zis "cum a fost mai exerciul ala" pentru ca toti americanii care stiau despre Romania stiau de Nadia. Entuziasmul lor pentru Nadia mi-a hranit curiozitatea.
E un filmulet pe youtube "A world without Romania" din care aflasem cu mirarea-mi cat painea de mare ca cel ce a inventat penita e roman si tot de acolo aflasem de tipul cu insulina.
O sa ma fac de rahat si o sa zic ca nu stiu prea multe despre multe dintre personalitatile cu adevarata valoare ale Romaniei. De ce? Nu stiu ce sa zic. Cand eram mai mica si eram ca un aspirator de informatie nu tin minte sa-mi fi zis careva de majoritatea oamenilor astia. Abia acum, la o varsta rusioanasa, aflu si eu ce ar fi trebuit stiut de mult.
E adevarat ca am fost o tara saraca, inapoiata si condusa de grupuri de oameni fara pic de interes national ci doar personal de muuuuulti multi ani, insa asta e alta poveste. Numele mentionate de tine ne zic ca noi avem potential.
Radem de americani ca sunt indocrinati si au un patriotism exagerat. Noi suntem la extrema cealalta. Nu aveam patriotism nici cat un bob de mazare. Emigrantilor ce le mai creste dragostea de tara si de istorie, insa abia dupa ce pleaca si vad ca in tara adoptiva se pune mana la inima cand se canta imnul.
Si totusi, mai bine mai tarziu decat niciodata.
Greu de raspuns pe scurt, mai ales ca nu stau bine la capitolul memorie si nu sunt la mine acasa, sa-mi arunc un ochi in biblioteca,iar pe net n-o sa ma uit ca sa nu zici c-am trisat. Am citit viata lui G.Enescu, si a lui Iorga, am vazut toate concursurile Nadiei, toate olimpiadele, campionatele mondiale de atletism si handbal, etc. As adauga la preferinte, cu mentiunea ca le-am citit opera sau le-am vazut performantele, urmatorii pe care mi-i amintesc acum : Ionel Teodoreanu, Cella Serghi, Cella Delavrancea, Henriette Yvonne Stahl, Radu Tudoran, Valeria Seciu, Calboreanu, Florian Pittis, Tora Vasilescu, Mircea Danieliuc, Dan Pita, Vraca, Ion Tiriac, Teodora Ungureanu, Carol Corbu, Dan Grecu, Penu, Gatu, Gruia + restul din echipa de handbal care a cucerit de 4 ori aurul mondial, Ivan Patzaichin, etc... eram copil, dar un copil "catodic", interesat de tot ce era film, teatru, muzica si sport pe micul ecran si cartile au fost intotdeauna pe primul plan pentru mine.
"Noi suntem la extrema cealalta"
Ionelaaaa, cata dreptate ai, din pacate.
foarte interesant interviul cu michael cretu, chiar vroiam sa aflu cate ceva despre el.
Post a Comment