Monday, November 30, 2009

Fotbal american pe pereti

Vorbeam ieri cu niste prieteni -normal, fiind intr-un bar din Virginia, cu 50 de televizoare mari, color, pe pereti, la care se transmitea fotbal american pe 49 dintre ele si un meci de soccer (sic!) din Brazilia pe cel mai mic dintre ele- despre comunism, ca doar despre ce altceva ai putea vorbi cand manaci un sandwich si bei bere cu cola si arunci cate un ochi sa vezi ce fac aia de la Redskins?
Si din vorba in vorba am ajuns si la afirmatia care pe mine ma arunca intotdeauna de pe scaun: COMUNISMUL A AVUT SI PARTI BUNE!
Eu, fiu singur de sef de restaurant in perioada comunista (nu aveti idee de avantajele unui asemenea pozitii pe vremea aia), doar atat intreb: care or fi alea si cu ce costuri?
Eu, sincer, cred ca nu a avut nici o parte buna.
Voi?

PS Ma gandesc ca explicatiile pozei sunt de prisos...

20 comments:

Lady Io said...

Nici macar un gram.
De acord cu tine. Comunismul a dat ocazia tuturor neispravitilor sa se afirme, a distrus valorile si moralitatea.

Mekone said...

Pentru mine și familia mea, nimic bun. Locuiam la țară, seara se oprea lumina și-mi făceam lecțiile la lampă, pâinea venea o dată pe săptămână și aia pe cartelă. Dacă erai de-al sistemului, aveai acces la mai multe. Noi nu eram. Nu puteai să alegi nimic. N-aveai nici un fel de libertate. Bunicii mei au trăit toată viața din ce-au scos din pământ. Bunica zicea” Pe vremea regelui munceam și aveam. Acum muncesc dublu și am mai puțin, comuniștii vin și-mi iau porcul și ouăle. Unde e dreptatea?”

Consiliere said...

Flavius, asa cum ti-am spus si in bar :) iti repet si pe blog,a generaliza, a spune ca TOTUL a fost rau,100% e cam ...extremist:),daca te chinui putin gasesti si parti bune, nu prea multe dar totusi..(chiar daca este doar 0.2%) Dar, normal e doar opinia mea :).
ps. partile bune ti le-am spus la bar :)).

Lola said...

De cand sunt in America am realizat ca a existat in umbra un lucru bun: am crescut fara arme si droguri in jurul nostru. Au fost cutite, au fost bautura si tigari... dar astea mi se par minore ca pericol pentru un copil/adolescent.
Bineinteles ca si asta a fost un lucru oarecum minor in marea scala a lucrurilor.

Nu mi-e clar daca prietenii care si-au exprimat parerea asta sunt americani sau romani, pentru ca dupa fiecare gard se vede altfel problema. Americanii isi doresc idealist un sistem unde lumea sa fie un pic mai egala. Romanii care s-au format in comunismm duc dorul zilelor cand "noi ne prefacem ca muncim si ei se prefac ca ne platesc" si probabil un pic duc lipsa mediului unde isi puteau practica veleitatile de "hunter-gatherer" cu mica ciupeala/descurcareala. Sau poate habar n-am si doar zic si eu asa.

Anonymous said...

A avut un rol indiscutabil, Draga Flavius!Noi, spre deosebire de altii, nu suntem "suflete moarte"...
Nu ne putem lauda cu fronde, acte protestatare, etc...dar suntem, practic, generatia care avea 14 ani in 1989...totul este proaspat(din pacate sau din fericire...).
As indrazni sa-l parafrazez pe Steinhardt(a carui marturie ma insoteste in "exil" - de unde lacrimez privindu-mi balconul...)...comunismul, asa cum a fost el, este "inchisoarea" noastra..."datorita" lui nu ne-am vestejit, poate vedem altfel totul, apreciem altfel totul... nu vreau sa intinez "sighetul" si miile de morti, Doamne fereste...in sfarsit, este numai umila mea parere, in rest, vorba lui Tutea, "putem, dupa aceea, urla ca la terasa"

ketherius said...

Pai comunismul chiar a avut si parti bune, dar prea putine. Atat de putine incat nu schimba perceptia asupra comunismului.

Eu nu am inteles talcul imaginii respective, poti sa ma lamuresti, te rog?

Anonymous said...

...Ar mai fi ceva, sunt intr-o dispozitie steinhardtiana, sa-i spun asa, voi face o noua incursiune in "Jurnalul fericirii", noi nu mai putem fi inselati..."we heard them laugh"...cam asta ar fi singura parte buna, toate cele bune din Montreal, Gabi

Sofie said...

Pentru unii a avut si parti bune, pentru altii - NU ... comunismul, intr-un fel, e ca emigrarea, unora li se potriveste, altora nu.
La nivel national insa, comunismul romanesc a fost o plaga creata in laboratorul mintii umane si care a scos ce-a fost mai rau in oameni ... si ce poate fi bun la o plaga?

La fel ca tine, am trecut si eu prin momentele cind saream de pe scaun cind auzeam de partile bune ale comunismului ... mi-a trecut ... acum zimbesc doar ... amar intr-adevar.

Amalia said...

ne dadea apartament :)

to-morrow said...

Asta cu "partile bune" o rostesc doua categorii:
1.oamenii in varsta, care nu se pot adapta la prezent fiindca nu inteleg prezentul
2. cativa oameni care erau in acele vremuri tineri ori copii; fiindca pentru oricine vremurile copilariei sau tineretii sunt frumoase, nu? :) nu are de a face cu istoria (pentru cea de-a doua categorie, doar cu o rememorare a trecutului personal).

Cel mai mare rau, in opinia mea - comunismul a contribuit la o inapoiere a tarii si la frustrari care se vad chiar si acum. A inrait suflete.

adrianagianinna said...

Parintii nostrii au muncit de i-au vazut dracii.Cand esti copil nu percepi prea multe.Ai mei au castigat o Dacie la vremea aia, apoi au fost dati la controlul averilor.Stiu ca s-au zbatut pentru ca eu,ca copil sa fiu ok. Mai stiu in intr-a cincea,am fost data ca exemplu,negativ bineinteles,ca purtam blugi din State/da stiu ca a meritat...

Unknown said...

Hello Flavius,
Nu ne-am mai "auzit" de mult...
Asta cu "partea buna" a comunismului ma face si pe mine sa sar de pe scaun. Da, intr-adevar se dadeau case tuturor pe vremea respectiva dar v-ati intrebat vreodata cati si-au pierdut casele ca sa se poata construi acele monstruoase blocuri? Da, intr-adevar s-au construit multe, drumuri, poduri, canale, casa poporului dar v-ati intrebat vreodata cati oameni au murit construindu-le? Da, intr-adevar toti copiii se duceau la scoala dar fie ca erai prost sau destept nu conta tot treceai clasa ca nu avea voie invatatoarea sa lase repetenti. Oare cei care afirma ca au fost si parti bune au stat vreodata la cozi imense sa ia o amarata de paine pe cartela? Oare le-a fost frica vreodata sa spuna ce gandesc? Mi-aduc aminte de o faza pe care nu am sa o uit niciodata: eram in casa si aveam radio-ul pornit pe Europa Libera si mama mi-a spus atunci ca nu cumva afara la joaca sa ma scap fata de copii ca noi ascultam acest post ca nu era voie. Parte buna nu?
Si mai sunt extrem de multe de spus: ca oamenii au muncit o viata intreaga si toata munca le-a fost luata si "nationalizata", ca adevaratii oameni, intelectualii, au fost persecutati, exilati, inchisi ca niste caini doar pentru ca indrazneau sa gandeasca altfel decat tovarasu', ca nu aveai lumina decat o parte din zi, ca aveai emisiune la televizor doar cateva ore si aceea in cea mai mare marte despre cat de mare si bun si drept si etc este tovarasu'....of, parte buna, unde esti?

Oricum, nici cu vremurile actuale nu mi-e rusine, desi trebuie sa recunosc, acum sunt mai putine "parti bune" decat atunci :)

Sanatate si toate cele bune!

Roxi si Alex said...

Si eu sunt de parere ca in comunism au fost si lucruri bune (dar intr-adevar, prea putine). Exceptand fazele cu cartelele pentru paine, oua si alte cele, cu cozile interminabile de la 4 dimineata pentru un kil de lapte, cu serbarile de musai in cinstea maretului, prunetului si malaietului partid, au fost si lucruri bune. Chiar zilele trecute am gasit p-acasa revista ''Soimii patriei'', daca va spune ceva titlul. Si ghici ce am citit acolo? NImic de spiderman, de superman, de bakugan (???inca sunt nelamurita ce-i cu monstrii aia), nimic de Hannah Montana (slava domnului!!!). In schimb, sarind peste prima pagina cu elogii aduse cuplului si epocii de aur, am gasit POVESTI!!! Din alea adevarate, de care citeam odinioara, fara violenta si limbaj neadecvat. Am gasit o groaza de rubrici de genul ''stiati ca?'',glume (unele chiar reusite), benzi desenate fara omoruri si sange improscat,plus chestia aia cu ''ce pot face doua maini dibace'' (care acum e luata in ras si vulgarizata) despre cum sa construiesti un...platou de filmare si multe alte lucruri si informatii de care ai nostri tineri super-informaticizati habar n-au ca exista.
Deci am trait in ''inchisoarea'' comunista care, cum au spus si altii, ne-a ferit sufletele de vulgaritate. Din pacate, toate astea s-au uitat si la rang inalt sunt acum manelele, prostia, non-valoarea etc etc. Poate ca si atunci erau ignorati intelectualii, dar cel putin erau promovate alte valori morale. Nu vreau sa sune sforaitor sau comunist-nostalgic, dar eu sunt multumita ca in copilarie n-am stiut de droguri, de sex, de arme, de benzi desenate cu monstrii si de desene cu personaje oribile, de manele si tot felul de tiganii injositoare.
Repet, comunismul e de rau si ne-a traumatizat, ca popor, pentru multi ani de acum inainte. Dar nici vremurile de acum nu ne-a dus pe cai mai bune...Iar cateodata prefer sa fie programul la tembelizor numai de cateva ore, in loc de non-stop. Asa ar mai fi timp si de alte lucruri penru copiii din ziua de azi.

Roxi si Alex said...

Trebuie sa rectific ceva gramatical la mesajul anterior: ''vremurile nu ne-au adus pe cai mai bune'':)) e scapare din tastatura, nu din nestiinta :D

Elena said...

Solutia personala ca sa scapati de saracie e sa aveti un loc de munca bine platit. Va recomand un loc de munca pe vas de croaziera pentru ca eu personal am reusit sa strang 11 mii de euro in doar 14 luni pe vasul Celebrity galaxy . acum sunt in vacanta si citesc ziare pe net si ma minunez cand vad ca romanii nu au habar cat de mult este nevoie de oameni ca ei pe vasele de croaziera. Daca vrei lista cu joburi pe vase actualizata la zi si vreti informatii de ultima ora despre salarizarea pe fiecare companie in parte intrati pe siteul asta: http://feeds.feedburner.com/CruiselifeTipsCruiseshipGuestsOrCrewMembers si dati click pe linkurile albastre.
Nu uitati sa bagati siteul asta in internet explorer si sa il vizionati. Va poate salva de la saracie: http://feeds.feedburner.com/CruiselifeTipsCruiseshipGuestsOrCrewMembers

Brad said...

... m-ai pacalit cu titlul postarii - uite ceva mai relaxat, am zis - dar tu nimic: Batman, Batman! LOL !
Daca nu stii despre ce vb, este un clip postat, sub "urna' cu pricina...

Flavius Ţerbea said...

@Gabi - Banuiam eu cam cine ar fi stiut de strada Vaslui, dar credeam ca e Mircea!
Scrie-mi pe mail sau mess (ius76@yahoo.com) ca sa povestim mai multe. Chiar si de Steinhardt! :)

@Consiliere - no, ce sa-i fac. uneori sunt mai extremist de felul meu! In special cand vine vorba de comunism, securisti si aia care ma fura in restaurante! ;)

@Lola: eu cred sincer ca evolutia aduce droguri, arme si altele.
Copii de "stabi" aveau acces si atunci la droguri, dar asta nu scria presa.
Romani, tineri, de aproape 15 ani in America sunt prietenii din bar. :)

@ketherius - pai ziceti, oamnei buni9, care-s partile alea bune?! Cat despre poza o sa scriu un "articol" separat zilele astea. Este vorba de steagul confederat, sudist, adica...

@Mekone - om cu cap, bunica ta. Cine n-are batrani...

@Lady Io - perfect de acord cu tine. Si, saru-mana. :)

@Amalia - si nici macar nu munceam pentru apartamentul ala! Mai bine ne-ar fi invatat sa muncim ca sa ne putem lua casa pe propriile puteri. Si, in acelasi timp, lua casa omului, mostenita din generatie in generatie. Iti imaginezi ca un regim sa te dea afara din casa ta? Sau sa aduca inca 15 "colegi de apartament" in casa ta?
Uf, mama lor de apartamente. Si, oricum, nu aveau termopane! :)

@sofie - eu cand vad cum uitam imi vine sa sar de pe scaun! probail, la un moment dat, voi ramane linistit...si nu voi mai sari!

@to-morow - tare fain ai spus: "A innrait suflete"! Cred ca asa e. Si e pacat!:(

@adrianagianinna - sper ca au crapat cativa tovarasi de ciuda cand au vazut pantalonii tai imperialisti! :)

@Elena - ma bucur mult sa te "reaud"! Nu cred ca ar mai fi altceva de comentat la ce ai spus. Sper ca au bagat si altii la cap...

@Roxi si Alex - aveti grija ce va doriti!!!

@Dr. Elena - ca sa citez din clasici: va multumim pentru solutia personala ca sa scapati de saracie!
Deci, da...
Data viitoare poate postati ceva legat de subiect, predicat si pronume.

@Brad - ca sa nu uit: nu!
Cat despre Batman am vazut si nu comentez ca si asa nu conteaza sau se interpreteaza saumaistiueuce...

Brad said...

1.Multam, sunt linistit acum:banuiesc despre ce este vorba.

2. Comenteaza, comenteaza !...nu mai traim in comunism, comenteaza tovarase, vedem noi dupa aia daca te abati de la linia partidului !

3.Clipul a fost interzis in Romania !

Anonymous said...

Nu chiar,ba m-au tin ut minte si la chimie,tot ca exemplu negativ.Exemplul merituos era cineva care nu stia nici formula apei...

adrianagianinna said...

Colegii chiar au fost incantati Flavius,numai ca eu deja platisem pretul...Cu 10 ani inainte de revolutie,tata vedea cum mergeau lucrurile(la putin timp aparusera cartelele)si a horarat ,intr-un februarie inghetat,ca apele Dunarii,un prietensi o saltea,ii vor reda libertatea...Am invatat in timp sa scap de incrancenare si,zic eu ,sa nu ma mai impresioneze nimic.Celalalt prieten al tatei traieste in State.