Monday, December 7, 2009

Nesimtitii din diaspora

Am zis ca nu mai am treaba cu politica din Romania si imi tin promisiunea. Ce zic acum intra la categoria societate (divizata) romaneasca, da?
Doar tin sa remarc halul unde s-a ajuns: noi, astia care am avut sansa sa scapam, am fost facuti nesmititi (de catre mai multi, pe bloguri, in comentarii la articole din ziare online si in gandul destulor romani verzi) si acuzati ca distrugem tara!!! Na, rahat, ca asta a fost tare!
Da, noi, nesimtitii din diaspora...dupa cum plastic se exprima un om cu suflet mare (sic!)...am avut un sentiment de bine ca nu am condus degeaba sute de kilometri ca sa ne facem datoria de cetatean roman.
Da, noi nu suntem informati si nu stim ce se petrece cu adevarat in tara. Si nici vizitele acolo nu ne pot lamuri. De fapt, nimic nu ne poate informa mai bine decat departarea. Asta, ca o paranteza.
Bineinteles, pe aici internetul inca este la stadiul de cafenea cu 10 lei jumatea de ora si cu incarcatul unei pagini in fix jumatea aia de ora. Nici creier nu mai avem de la hamburgerii imperialisti si de la aplecatul pe campurile de capsuni fara gust.
Da, noi suntem acuzati (de ce?!) ca acum o ducem mai bine si ne jucam de-a votul si ca facem rau tarii.
Da, noi am vazut ca poti reusi si daca nu-l ai pe tata in spate, cu relatiile lui. Normal, ar ajuta foarte mult si aici ca sa avem un tata cu relatii. Dar se poate si fara. Decent chiar...
Da, am auzit (de fapt, am citit) voci care contestau dreptul la vot al celor care nu-si au domiciliul stabil in Romania (asta e cea mai tare, de departe).
Da, noi suntem aia care am infundat tara. Sau poate, aia care au salvat-o? Asta vom sti la pastele cailor, desigur.
Dar a fost o senzatie faina sa stii ca poate votul ala al tau, prapadit, datorat unui pasaport visiniu si al unor parinti urmasi de-ai lui Traian si Decebal a contat cu adevarat.

As putea sa fac o gluma ridicola si sa spun ca eu am votat cu Basescu pentru ca asa de bine n-am dus-o niciodata ca pe vremea lui. Dar nu o fac...
Da, nu pot zice ca nu m-a dezamagit (si ma mai va) fostul si actualul Presedinte, dar cand am vazut eu de departe, din America, fara sa fiu spalat pe creier (sper), ce alternative are Romania atunci mi-am zis: bai, dar astia chiar isi bat joc de noi? Ce naiba au de sunt atat de turbati? Chiar ne cred idioti? Au trecut degeaba atatia ani si tot in jurul cozii ne invartim? Da-l in pizda ma-sii pe Iliescu si sa ne mai lase sa suflam. Sau o fi vrut sa ne tina un discurs -cu Geoana in dreapta lui- de 22 decembrie din celebrul studio nustiucenumar (9?) al tvr-ului? Asa, ca la 20 de ani...

Si liberalii? Pe ala l-au gasit sa-si incerce puterile cu Popeye Marinaru'?
Daca ar fi gasit pe altul erau sanse mari ca acum Romania sa nu fie atat de divizata si sa avem un Presedinte acceptat pe o scara mult mai larga de de-ai nostri. Asa, tara e total impartita, ura inlocuieste ratiunea si...ramane cum am stabilit.

No, si dupa ce am vazut cum Becali, Nastase, Antonescu si Hrebenciuc sarbatoreau victoria lui Prostanacu' in sediul central al PSD mi-am luat nevasta de mana, am mai tras de inca un roman verde (potential pesedist dar care uraste rau de tot birocratia romaneasca...suna oarecum pleonastic, stiu) dupa noi, am zis ca desi unii cred ca votam degeaba dupa ce s-au inchis urnele in tara eu mai am o farama de speranta si am condus o ora (am fi condus si 5) pana la consulat si i-am dat un vot fix pe chelia lui Basescu. Si daca la fel au facut si altii pot zice ca noi, cei din diaspora, le-am dat lovitura de gratie prietenilor pesedisti. Cat despre prietenii mei liberali, eu doar atat vreau sa le spun: eu sunt un liberal, nu patrician. Desi, democratii, cica, ar fi "socialisti". Al naibii astia cu doctrinele lor politice si neaplicarea lor.

Si pentru asta, pentru aia 80% dintre romanii care au votat in strainatate cu dumneavoastra, domnule Presedinte, eu v-as recomanda sa va petreceti Craciunul intr-o tara mai normala.
La Washington de preferinta, ca sa vin si eu sa va spun cateva. Si de bine, si de Ridzi.
Da, unii ar fi tentati sa spuna sa vina si sa-l tinem la noi, ca sa-i scapam de el.
Nici o problema. Eu as face orice numai sa stiu ca in Romania e bine. Dar nu e.
Poate va fi vreodata. Pe cand nu m-o mai interesa chiar deloc...


PS1: wtf e diaspora si de ce?
PS2: aici gasiti lista cu sectiile de votare din strainatate si felul in care a votat fiecare comunitate. Ai mei (Norfolk, sectia 198) au fost 75 la 25. Dar ce m-a frapat a fost bataia pe care a luat-o Basescu de la romanii aflati in zonele de conflict! In Irak, Bosnia, Georgia, Kosovo si Afgansitan baietii (soldatii?) l-au votat masiv pe Geoana! Are careva o explicatie normala la acest fapt? Adica, e de bine sau de rau?
PS3 E incredibil ca Vancouver (oras cu multe mii de romani) nu are un consulat romanesc!

35 comments:

Dana - San Diego said...

Nesimtit e Ciutacu si aia la fel ca el, care nu inteleg ce e ala dreptul de a vota, cum se castiga, si cum se interzice. Atata gargara despre romanii din diaspora, niciodata nu am auzit. Dar cand ei imi decid mie ce drepturi am TOCMAi pt. ca am un pasaport visiniu, la ce cozi la consulat trebuie sa stau, sa ma milogesc, sa sun, sa nu mi se raspunda niciodata, atunci trebuie sa ma supun??!!! Rusine sa le fie, scarbelor astora care ne blameaza ca le decidem noi soarta. In California, cand am aflat rezultatele exit poll-urilor, mai erau 5 ore de vot, iar in San Diego nu e sectie de votare, ca suntem prea putini, e la mama dracu la 2 ore, in Orange County. Nici prin gand nu mi-ar fi trecut sa merg pana acolo, dar cand fratele meu, ofiter in Regimentul de Garda, m-a sunat si plangand m-a rugat sa ii pregatesc terenul, ca el nu mai sta in tara aia daca trebuie sa ii dea onorul lui Ilici et co., m-am adunat si cu arme, bagaje si traficul de rigoare, (cu care in L.A. nu e de gluma) m-am prezentat la vot!! Pt. prima data am simtit si eu, la fel ca si tine, ca va conta.

Rusine, inca o data, Ciutacilor din RO. Nu suntem buni decat la obligatii, la drepturi ciocu' mic. Asa "filozofie" a dreptului de vot, asa democratie in RO!

Scuze, Flavius, I needed to vent! Thanks for the opportunity :)

Sofie said...

Flavius, eu un singur lucru am de comentat la faza cu votul diasporei.
Din punctul meu de vedere, strict si personal :), cred ca e cinstit ca doar romanii diasporezi care, undeva in fundu' creierului si-al sufletului mai spera sa se intoarca cindva in Romania.
Cei care nu mai au aceasta dorinta, atunci mai bine sa stea acasa, decit sa se bata cu pumnu'n piept "baa v-am salvat de la innec".
Nu cred ca e cinstit ca eu, fara ginduri de intors decit in vizita pe meleagurile stramosesti, sa ma duc sa aleg presedintele lu frate-miu sau varu-miu ... e datoria si dreptul lor sa o faca ... ca gresesc in alegere- dupa principiile mele, treaba lor ... is mari si vaccinati si n-au decit sa suporte consecintele.

Cred ca asta a deranjat cel mai mult si de aici comentariile din presa si blogosfera ... unii diasporezi au iesit la inaintare cu sloganul "ba, va scoatem noi din rahat, ca voi vi-s bagati pina-n git si nu mai vedeti lumina".
Poate nu-i asa, de unde sa stiu eu cum si unde-i lumina aia? Ca lumina lu frate-miu e una, si-a lu varu-miu e alta.
Adevarul pur si la obiect e ca nici geoana, nici basescu nu merita sa fie presedinti ... ca avem niste politicieni de rahat ... ca din pacate vor mai trece 2-3 generatii pina tot romanul, de la mic la mare, va invata chestia aia cu respectul pentru munca si pentru cei din jur, ca daca nu respecti te arde legea.
Fiindca asa cum o floare infloreste de la radacina si putrezeste de la petale tot asa si schimbarea trebuie sa vina de la popor, si-abia apoi de la presedinte.

da, e nashpa ca inca nu e un consulat in Vancouver, la atitia romani ... pentru fiecare rahat de act, hai la Toronto ... dar daca nu ne organizam noi sa cerem un consulat, nu o sa ni-l dea nimeni de-a moaca, mai ales cind sunt voci "ce ba, mie nu-mi trebe consulat ca imi iau cetatenia in doua luni si ma kk pe el de pasaport romanesc" ... si iar ma intorc la chestia cu schimbarea trebuie sa vina de la popor.

Si recunosc, chit ca doare ca dracu' - ma bucur ca a iesit basescu, dar numai fiindca nu a iesit "prostanacu" ...

Anonymous said...

Intr-un fel, inteleg cum un votant PSD propune luarea drepturilor de cetatean celor plecati peste hotare: daca votezi cu niste ex-neo-comunisti, o gandire comunista nu poate fi decat peticul potrivit pentru sacul PSDist.

In alta ordine de idei, atat de mult ma roade cand stiu ca familia mea locuieste printre atat de multi romani din topor. Asa ca incerc sa o conving pe sor-mea sa mi se alature. La vara o sa vina pentru vreo doua luni aici, si cica daca-i place ce vede, o sa ia in considerare o posibila emigrare. Mama nu vrea nici in ruptul capului sa lase in urma tot.

Sofie said...

Am si eu o intrebare, ca tot aud si citesc de el in ultimele doua zile, cine e Ciutacu asta? ... am vazut ca-i jurnalist, are blog, dar altceva?
cum zic americanii, accomplishments?
in afara bineinteles de a crea "isteria diasporei nesimtite"?

Crina said...

Flavius, si eu sunt de acord cu Sofie!Atata timp cat cei care traiesc in Romania gasesc ca este mai cuminte sa il aleaga pe Geoana presedinte, nu ne putem erija noi in salvatorii neamului si apoi sa ne mai si batem in piept si sa ne simtim jigniti ca nu apreciaza sacrificiile facute ca sa ajungem la sectiile de votare! Traiam o alta realitate, subiectiva (ca nu poate fi altfel)una vazuta de departe prin ziare si prin amintirile legate de guvernarile trecute!Traim o viata linistita fara grija zilei de maine, a salariului tot mai mic si a pretului la gaz tot mai mare. Eu zic ca nu putem sa stim noi mai bine de ce are nevoie romanul de rand, din caldurica casutei noastre de dimensiuni americane, chiar daca intentiile noastre sunt mai mult decat onorabile. Alegerea facuta nu va influenta viata ta cu nimic, o va influenta pe a celor din Romania. E adevarat ca din doua rele niciodata nu se stie care era varianta mai putin rea, numai ca nu vom fi noi cei care vor suporta consecintele alegerii facute.

Amalia said...

Dragul meu nesimtit din diaspora, scrii excelent. Dar excelent. Eu pana la urma m-am bucurat ca a prins si dl Geoana un pic de sarbatoare, ca daca avea rabdare o rata si pe aceea complet. Si multumirile lui mie mi-au adus aminte de Mircea Radu si de emisiunea "Din Dragoste", numai ca acum iubita era Crin Antonescu. Dar, vorba unuia care graia azi la televizor, domnule, ce caricaturi sa le mai faci astora, ca ei deja sunt prin natura lor niste caricaturi foarte reusite.
Te saluta o nesimtita din diaspora, decat ca in diaspora mea e mai frig decat in diaspora ta, mama ei de democratie :)))

Carmen said...

Nici unul nu e bun,nici unul din cei 12 nu erau buni. In primul tur am votat cu Crin.In turul doi,a fost un vot negativ.Fiecare e liber sa voteze cum vrea,fiecare are motivele lui pentru care a votat cu cineva anume.Au fost unele cunostiinte care mi-au spus ca pur si simplu nu voteaza cu PSD-ul din principiu pentru ca sunt comunisti.Ok,dar sa nu confundam o ideologie cu dictatura lui Ceausescu,democartia poate fi si de stanga si de dreapta. Si sa nu uitam ca Basescu a fost si el activist in partidul comunist...e la fel de comunist ca Iliescu, si mai comunist decat Geoana.
Nu am votat cu Basescu pentru ca nu vreau un crocodil care varsa lacrimi la Tv, nu vreau unul care se jura ca n-a lovit copilul cu pumnul si nici in plex...dar l-a lovit cu dosul palmei,nu vreau un presedinte care striga "mogulii", cand el e pe mana cu ei, nu vreau un presedinte care isi permite sa faca un cetatean al romaniei "tiganca imputita" sau "pasarica", nu vreau un presedinte care atunci cand o colega de partid nu e de acord cu el o trimite pe centura(cum a facut cu Lavina Sandru),nu vreau un presedinte care sa isi asume mai multe atributii decat ii permite constitutia, nu vreau un presedinte care are ca subordonati precum Udrea,Boc, Ridzi.Nu vreau unul care fura pe fata fara jena...cum a facut in multe cazuri,cum a facut si acum la alegeri,in tara in mod deosebit.Mi-au spus colegi ca au vazut in satul lor cum PDL-ul impartea galeti cu carne in ziua alegerilor, altii cum au vazut primarii PDL-isti ca intra din casa in casa si scot oamenii la vot,contra cost,sunt oameni simpli care mi-au spus astea,oameni fara interese. A castigat cel care a avut cei mai multi primari in sate si comune. Hotia pe fata e tupeu curat,ne face prosti in fata.Vreau un presedinte care sa fie un impaciuitor nu un instigator la conflicte...stam de atatea luni fara guvern.
In occident nu mai suntem agreati...tot din cauza lui...si a celor din jurul lui.
Nu-l vroiam nici pe Geoana,dar l-am ales pentru simplul fapt ca nu-l vroiam pe Basescu.Daca astea doua au fost variantele...il vroiam pe geoana pentru ca cel putin un an era Johanis prim ministru,si cum boc a indreptat fonduri spre Cj asa ar fi facut si Johanis pt SB.Plus de asta Johanis avea sprijinul nemtilor...ar fi putut atrage investitori pe timp de criza.Nu i-ar fi fost usor,cum nu ii va fi niciunuia.

Carmen said...

Unde s-au dus banii din prima transa a imprumutului de la FMI? ca salarii nu s-au dat..iar pensiile s-au marit cu 2 %,dar aia 2% mi i-au luat mie din salar.
base zice ca am intrat in UE pe timpul mandatului sau...dar tratative s-au purtat inca dinainte,nu e doar meritul lui.Boom-ul economic nu i se datoreaza lui,a fost boom economic in toata lumea.La fel cum e si cu criza,acum insa se poate vedea ce solutii a gasit el pentru aceasta criza...criza plotica...va urma probabil o dizolvare a parlamentului,niste alegeri anticipate,iar o campanie care ne costa tot pe noi,oamenii de rand,nu pe el,el i-a cumparat fetei lui un apt de aproape 1 mil de euro cu banii jos...pe cand eu am rata de platit 20 de ani pentru unul de 36 de mii.Vor fi alte scandaluri,si uite asa o vom tine.
...si cei care n-au mers la vot sunt cei care nu i-au vrut pe nici unul...aceia...adunati cu cei care nu l-au vrut pe basescu si care s-au dus si l-au votat pe geoana din acest motiv...sunt mult mai multi decat cei care l-au votat pe basescu
Prima replica a lui Basescu a fost..."un fleac,i-am ciuruit"...asta e presedintele Romaniei.
Nu va critic pentru alegerea voastra...vroiam doar sa va spun si parerea de pe celalalt mal...sper ca macar rudelor si prietenilor vostrii din tara sa le fie mai bine cu Basescu...eu una sunt trista si dezamagita,la fel si prietenul meu.El va trebui sa-si suspende activitatea pe firma,nu are profit dar trebuie sa plateasca impozitul forfetar,ala din primul mandat al lui Basescu.Si inca ceva,basescu a zis in campanie ca situatia de criza in care se afla tara necesita bani mai multi din impozite si taxa unica...nu mai sunt bani la buget si de undeva trebuie sa-i ia...de la noi...vom trai cu adevarat bine....nu ca am fi trait mai bine cu Geoana pe timp de criza...dar macar nu mai mergeam mai jos de atat.
Astea fiind spuse...spre dezamagirea paritilor care stiu cum e sa traiesti intr-o tara straina,printre straini...dar in care se castiga mai bine....s-ar putea sa ma gandesc sa plec din tara asta...in care am ajuns sa votez cu cineva numai pt ca nu-l vreau pe celalat, dovedindu-se ca in 2004 am gresit votandu-l pe basescu.

ioana said...

Nu vreau sa intru in polemica cu tine, dar sunt total de acord cu Sofie.

Nu cred ca e cazul sa ne scoateti voi din rahat, multumim frumos, ne descurcam si singuri. De data asta insa, ne-ati ajutat sa ne afundam si mai tare. Cu riscul de a te supara, cred ca nu ai chiar "the big picture", exemplul cel mai la indemana fiind chiar aici pe blog-roll, unde nu-l gasesc si pe Ciutacu ci il gasesc numai pe Morar. Asa ca recunoaste ca poate esti putin subiectiv...

Am fost una din persoanele care in 2004 a stat in gara catva ore bune sa-l votez pe Basescu. Acum, cred ca a fost una din marile greseli ale vietii mele. Nu vreau un presedinte care pune orgoliul lui in fata bunului mers al tarii, care a distrus fiecare alinata din care a facut parte... Nu vreau un presedinte care minte, care nu se da inapoi de la "atentionarea" unui copil, doar pentru ca nu a zis ce ar fi trebuit sa zica. Nu vreau un presedinte pe care nu-l baga nimeni in seama prin europa, care nu stie sa se poarte, care dupa ce a baut un pahar se urca la volan. Nu vreau un presedinte care n-a facut nimic in 5 ani de zile si care a avut in campanie niste teme extrem de slabe. Nu vreau un presedinte care, dupa ce si-a dat seama ca a castigat a iesit in fata cu urmatoarea porpozitie: "I-am curuit!" Adica pe cine a ciuruit? Pe mine si pe inca 5 mil de romani care nu l-au votat... Dupa asa o afrimatie plina de calm ma mir ca sustinatorii lui n-au iesit in strada sa ne ciuruiasca pe noi, ceilalti.

Nu imi place Geoana, dar l-am votat. Am votat o idee. Am votat un om care macar nu se face de ras intr-o intalnire cu alti lideri importanti din lumea asta. Am votat un alt om (Antonescu), care a demonstrat ca poate sa-si tina cuvantul dat si sa stea in spatele unui partener (geoana), chiar si cand cel din urma face greseli. (ma refer la vizita lui geoana la vantu, chiar in seara dinaintea confruntarii). Am votat un neamt (Johannis), care a demonstrat ca poate sa miste lucurile, si care in ultimele zile ne-a oferit un exemplu de eleganta si de bun simt, inca neintalnit in politica romaneasca. (vezi declaratiile lui). Dar n-a fost sa fie.

Asa ca nu te mira daca la urmatoarea ta vizita in Romania - stiu ca n-o sa fie prea curand, pentru ca ultima vizita ti-a lasat un gust amar (oare de ce???)- totul va fi la fel...

Anonymous said...

mi se pare mie, sau chiar esti prostalau (fan prostanac)?

Anonymous said...

Cred ca eu n-am procedat corect, unii ma vor judeca anyway. Am considerat ca, avand in vedere ca vreau sa plec din RO, cu sau fara loteria vizelor noi oricum vom pleca in 2010..., nu ne-am dus la vot. pentru ca nu am vrut eu sa decid soarta celor care raman. Bine sau rau, ce aleg...sa fie alegerea lor si gata. Am gresit,oare?

Brad said...

O mare confuzie ... tipic romaneasca !
Alegerile odata pierdute, a trebuit sa se gasesca un vinovat (!?) si in cel mai commy style a fost aratat "dusmanul din afara"! O porcarie care a plecat cum a spus si Dana de la Ciutacu (alfel ziarist respectabil), uitand sa aminteasca despre frauda masiva si o dezinformare pe masura ... in plus, prezenta (mai) slaba la vot a unor orase din Moldova,Trans,a maghiarilor, pe care s-a contat...Asadar, ramane stabilit: alegerile au fost pierdute in Romania si numai in Romania !
Sper ca se poate remedia situatia cu Putin "ajutor" ... este o simpla opinie...
Flavius, blogul tau e citit si rascitit ...nu lasa o afirmatie idioata sa otraveasca blogosfera!
PS. Ai remarcat niste chestii interesante ...

Anonymous said...

Inca o remarca,nu pot pleca toti oamenii dintr-o tara.Acu ceva ani,Silviu Brucan parca zicea ceva de 20 de ani...Da,pe bune,dac-as apuca sa plec,nici nu mi-ar mai trece prin cap sa revin,chit ca locuri si oameni dragi mi s-ar rupe din suflet.Fiecare cu steaua lui norocoasa pan la urma.Gianinna

Donazz said...

Hai mai bine-un cintec vesel sa cintam.
:D

Mericrismas!!

Lady Io said...

Din punctul meu de vedere, un roman care traieste in alta tara si face tot posibilul sa ajunga sa voteze, chiar si la sute de km distanta, are ceva de spus.
Iar dreptul de vot este universal valabil pentru toti cetatenii romani. Ma ingrijoreaza mai tare betivii care voteaza pentru o sticla de tarie. Rezidenti in Romania, de altfel.

In alta ordine de idei, constat ca nu citesc aceleasi bloguri ca tine :-))

Roxi si Alex said...

Eu (noi!) sunt de acord cu Carmen, fara a adauga mai multe la lista ei de ''contra''. As putea numai sa mai mentionez prezenta la Otv a noului (si vechiului) presedinte. Oare sa fi avut audienta de oteve (vezi fani eleva-porno, magda ciutac, elodia, ogica, momica, popica etc etc etc) un cuvant de spus in alegerea lui? Ca daca da, e jale.

d said...

nu stiu daca ai citit de analiza dl.Nastase care se gandeste cam cat ar putea cantari in viitor votul diasporei !!!??
ca oricum cei plecati nu au viziunea necesara votului (sac)

Brad said...

Din pacate sintagma "Diaspora a hotarat presedintele!" , cantata pe diferite voci,tonuri si mai schimband ici-colo cate un cuvint, va face aceeasi cariera ca "Tinerii au facut Revolutia !"...remember?
In timp lucrurile se vor calma, ... tinerii nu au facut Revolutia, diaspora nu a hotarat presedintele ...
*********
Flavius, daca esti cu adevarat patriot, daca mai curge prin tine o picatura de sange romanesc, daca lacrimezi ca base cand se-nalta tricolorul - publica fotografiile cu autostrada aia cu 10 benzi, mai !
Viva la Revolucion ... oricare ar fi aia ! Da' oricare, intelegi ?!

Dana said...

Dreptul la vot este garantat prin Constitutie si nu-mi poate fi luat pentru ca traiesc in diaspora. In alta ordine de idei cei care traiesc acum in diaspora au trait ieri in Romania si vor trai maine tot acolo. Aia cu venitul doar in vacante e o aiureala, totul e relativ si ne putem intoarce chiar maine. Si chiar in vacante vreau sa-mi petrec timpul intr-o tara civilizata, asa cum vrea toata lumea, ca doar de aia tot mai mulri romani isi petrec vacantele in strainatate.... Eu nu am votat pentru ca in Gibraltar nu prea sunt romani si oricum nu votam, nu aveam pe cine alege. Poate Geoana se apropia mai mult de idealul de presedinte ca persoana, dar pleaca dintr-un partid care poarta stampila de "comunism", chestie care e privita prost in exterior. Ar fi fost la fel de ignorat ca si Basescu, ca si alti presedinti care au fost inaintea lui. Motivul e simplu: nu suntem o tara nici puternica, nici interesanta, suntem bagati in seama doar cand exista anumite interese.Iar comunismul nu are trecere sub nici o forma. Nu-mi place comportamentul lui Basescu, dar cu siguranta este tipic pentru marea majoritate a barbatilor din Romania, poate tocmai a celor care se agita si se plang acum atat de tare. Alta chestie, presedintele nu conduce tara, o reprezinta. Tara e condusa de guvern si parlament, de parlamentul psd-ist pe care nu diaspora l-a ales. Numai o mentaliatate de comunist putea sa scoata ideea de a interzice diasporei de a vota; am locuit 50 de ani in Romania, dintre care 30 in comunism si nu mi se pare normal sa mi se puna in discutie dreptul la vot de catre unii care au cunoscut comunismul doar ca soimi ai patriei. Fiecare roman, indeferent unde se afla are dreptul sa voteze pe cine-i place sau deloc, altfel de ce oare l-am schimbat pe Ceausescu ?

Anonymous said...

Vreau sa rectific ceva postat anterior..."noi nu mai putem fi inselati"...unii dintre noi pot fi inselati in continuare, la nesfarsit...
Nu-mi amintesc sa fi fost asa trist, cand a fost vorba despre ceva petrecut in legaura cu tara mea, cum am fost in aceste zile...
Am realizat cu tristete ca noi nu vom fi vreodata un popor, ci o populatie...rivalitati sunt peste tot, dar la noi este ceva patologic, care a existat dintotdeauna, si anume ruptura iremediabila dintre "cei cativa", in cazul de fata, cei "lucizi" si "miserabila plebis".A mai fost amaraciunea de a fi realizat ca in mai putin 100 de ani, tot ce a fost bun pentru Ardeal, Banat, mostenit de la fosta civilizatie austro-ungara s-a destramat, ca si cum nici n-ar fi existat...s-a invederat fara putinta de tagada, ca romanii nu au fost in stare in decembrie sa-si ia soarta in propriile maini, a fost nevoie de intelegeri peste capul nostru pentru prabusirea unui regim, care daca ar fi promis 100 grame salam in plus, ar fi fost "condamnat la perpetuitate"...te mai poti mira, cand pentru majoritatea zdrobitoarea a celor plecati peste granite, idealul suprem, nec plus ultra, este o biata masina, sau un cont in banca, sau oftand cu nostalgie cand fumul carnii de mici le gadila narile, iar ritmul manelelor le incetoseaza patriotic ochii?!
...Pana la preferinta multora pentru "o anume persoana", ca stralucit diriguitor al natiei(nu-i mai pronunt numele, imi este prea mare scarba), am crezut ca Iliescu este Sheitanul, Luciferul neincoronat, ca mai jos nu se poate...m-am inselat amarnic, abisul este fara fund...nu-mi vin in minte, acum, decat cuvintele lui Montherlant..."Cinstea e patria celor ce nu mai vor sa aiba o alta. Si aceasta patrie e un surghiun".

Anonymous said...

...regimul la care faceam referire mai sus este cel din decembrie 1989, nu cel de-acum, cum multi vor fi crezand...nu ca nu vor fi existand oaresce similitudini frapante...

Brad said...

Unde s-au dus banii din prima transa a imprumutului de la FMI?
Aici e acolo ... prima transa a FMI a mers direct la bancile austriece, care au suferit mari pirderi financiara in ucraina, bulgaria ... mai putin romania.
Anul trecut, in primavara, directorul bancilor austriece s-a intalnit cu base, pentru a discuta problema; initial a fost refuzat ...in toamna s-a semnat acordul cu FMI, acord care nu a fost trecut prin Parlament, ramanand partial o enigma ...
.....
Blogul cu pricina este un site ...
http://www.ciutacu.ro/

Brindusa (Brinda Dasha) said...

E, acu' că ţi l-am oferit, trebuie să-l dai şi tu mai departe:
http://dashalovinganimals.blogspot.com/2009/12/vremea-premiilor.html
Succes în drumul tău!

morbo said...

aha, deci pe voi cei din america nu va lasa sa respirati iliescu...pai poate ar trebui sa vi-l trimitem acolo, sa va rezolvati problemele
voi ati votat cu basescu, eu votez cu bin laden ca presedinte al americii. e bine?

ina bixade said...

ma doare capu' si mi-e somn:)

Carmen said...

@Danangib
ai spus o chestiune extraordinara"Alta chestie, presedintele nu conduce tara, o reprezinta"...numai ca Basescu nu respecta deloc chestiunea asta...nu respecta majoritatea parlamenmtara..pe care tot poporul a ales-o...nu are rost sa recapitulez toate actiunile lui in care a ingnorat sau respins ideile si parerile majoritatii parlamenmtare....dar criza politica si lipsa unui guvern sunt urmarile acestei incapatanari a lui.

Timea said...

Flavius, tu, voi, cei trei care ati votat, vreti sa va mai intoarceti in Romania in urmatorii 5 ani, cat inca marinarul e la carma? Aveti cetatenie romana si aveti drept la vot. Constitutia va garanteaza acest drept. Dar avem si noi, astia care am ramas in tara de sub carmuirea acestui ne-comunist, dreptul de a va intitula nesimtitii din diaspora, pentru ca ati abandonat vaporul care se scufunda! De ce va mai implicati? Ati negat Romania prin abandon si acum vociferati despre drepturile voastre.

Anonymous said...

Dragii mei nesimtiti din diaspora. Ce nu va e clar? Nu stiti cu cine avem de-a face? De la "derbedeii" din decembrie '89, salamul cu soia, "golanii" din Piata Universitatii, studentii, intelectualii, la voturile din diaspora, metoda asta e clasica, eu zic ca nici nu mai trebuie bagata in seama (chiar daca mai prinde la o anumita parte a populatiei).
Sincer, va invidiez si va respect in mod onest pentru curajul si puterea de a porni cu toate riscurile la un nou drum.

Carmen said...

@Ina...e doar un vis urat Ina...defapt nu te doare nimic si aienergie cat pentru 2 oameni :)

ketherius said...

Un presedinte trebuie sa fie un lider. Un lider trebuie sa se impuna, pentru ca trebuie sa ii protejeze pe cei pe care ii reprezinta. Geoana este o carpa. Se da sef si lider de mare partid, dar nu e in stare sa ia decizii si sa isi asume raspunderea pentru ele. Cum este posibil sa il cheme la raport un personaj atat de controversat ca Vantu, iar Geoana sa se prezinte la raport in ajun de alegeri? Nu va e clar ca e o carpa, marioneta altcuiva?

In felul asta, indiferent ce scopuri nobile o fi avand Geoana si ce personaj malefic o fi Basescu, nu ati tras nici o invatatura din experienta unui presedinte onest si bine intentionat, dar la fel de carpa (Constantinescu) si din experienta unui prim-ministru foarte inteligent si bine intentionat, dar fara autoritate (Ciorbea)? Vreti sa se repete istoria?

Uitati-va la istoria altor popoare, cum ar fi China. Statul chinez a fost intemeiat prin razboi si varsare de sange de cel mai puternic rege, la sfarsitul Perioadei Statelor Combatante. Toate realizarile din istorie s-au facut sub un lider autoritar, nu sub carpe.

Pana si Iliescu l-a numit pe Geoana "prostanac", ce alta dovada mai buna vreti pentru impotenta lui politica?

Pana la urma, noi astia din diaspora, am plecat din cauza majoritatii "inteligente" din Romania care voteaza salamul cu soia si minciunile frumoase si care nu invata nimic din lungul sir de greseli pe care le-a facut.

Flavius Ţerbea said...

Oamneni buni (si rai) mie imi place polemica, imi plac si laudele, imi plac si opiniile pertinente (cand sunt), imi plac si ironiile fine DAR problema, din punctul meu de vedere, este foarte simpla: fiecare cetatean roman (indiferent de domiciliu) are dreptul la vot si implicit la o opinie, indiferent care o fi aia.
Si, in primul rand, nu toata diaspora a votat cu basescu...eu cred ca conceptul de diaspora romaneasca nici nu prea exista intr-o forma concreta...doar s-a nimerit ca diferenta decisiva sa vina din afara, atata tot.
Cat despre reintors acasa, salvatorii neamului, neagreare de catre occidentali (total fals...cel putin in America), lasitate, salam cu soia, Ciutacu (habar n-am cine e), FMI si alte chestii grele, conspiratia mondiala la adresa Romaniei...hm...eu zic ca nu au neaparata legatura cu filmul asta!
Pe cuvantul meu de pionier daca m-a interesat sa scot (sau sa bag) eu pe cineva din (in) rahat! Am votat doar conform creierului meu de prostalau (da, anonimule, sunt prostalau) si m-am simtit tare bine cand am realizat ca, uneori, votul ala conteaza!
Si eu sper sa fie bine in Romania, nu ma voi mai intoarce niciodata definitiv in tara si voi vota cat timp voi fi cetatean si am acest drept.
Si faza ca diasporenii au votat ca sa faca in ciuda celor de acasa spune ceva de nivelul de acolo!
Credeti ca nu dor cuvintele si, mai ales, nu doar rautatea romanilor?! Indiferent cu cine or fi votat.
Da, nu Romania este problema. Romanii sunt. De aici si de acolo...
Cat despre diaspora...asta pentru cei de acasa...nu va speriati, ca si aici suntem la fel: uneori buni, alteori nasoi...ca romanu', ca doar nu om fi nemti!
Si, pentru ca vorba multa, saracia omului, eu zic sa o lasam asa si sa facem fiecare ce putem (si de unde putem) ca sa ajutam Romania.
Daca vrem. Daca nu, nu.
E trist si oarecum normal ca astia sunt politicenii romani si cu ei se va defila si de acum incolo. Desi sper sa ma insel.
Sa fie adevarat ca fiecare tara are conducatorii pe care ii merita? Si cetatenii pe care-i merita? Hm...
Si, asta ca sa-mi pun ceva lume in cap, n-aveti idee cum se vede Romania de pe alt continent! Trista si pierduta in amanunte minore si neclare se vede.
Dar trebe ca sa vezi ca sa crezi.
Ca din auzite nu se pune.
Anormali ce suntem noi, romanii! :(

Anonymous said...

Normal,dorul de tara se simte mai acut in absenta ei.Da,eu zic ca nu-i decat o furtuna intr-un pahar cu apa.No,da fiecare tre sa poarte bucatica lui de Romanie in suflet.Asta n-are a face cu locul unde traiesc romanii,caci unii se pot simti bine la 2 pasi de locul unde s-au nascut,romani sunt peste tot in lume.Dar,pentru D-zeu,daca la cineva pragul frustraii a atins cote inalte,e liber ca plece,granitele sunt deschise si nici macar nu se mai moare pentru asta.E de datoria fiecaruia sa schimbe ce nu-i place la viata lui,si asta fara a cere parerea cuiva.Asta pentru simplul fapt ca nimanui nu-i pasa/fiecare are propriile optiuni.
Concluzionand,zic asa:
1.Tare mai e actual Caragiale;
2.Constitutional e dreptul fiecaruia de a vota,nu si obligatia;
3.Noi,romanii suntem descurcareti,calzi si cu mintea brici...
p.s.pentru D-zeu,nimeni nu mai face lobby pe lumea asta?
Fie ca nasterea pruncului cel sfant si sarbatoarea mirifica a Craciunului sa ne aduca pace in suflete si bucurii.Gianinna.

mimi said...

e mai usor sa spui ca datorita diasporei a castigat basescu decat sa te apuci sa faci investigatii in tara.
este cunoscut faptul ca atat PSD-ul cat si PD-Lul cumpara voturi.
dar bineinteles problema e diaspora unde voturile nu pot fi cumparate.

Andrea said...

Poate cei din diapora pot face o comparatie intre democratii...pot sa aprecieze cit poti economisii dintr-un salariu chiar foarte bun inafara si sint scirbiti sa vada cum altii au furat altadata bogatii nationale ale POPORULUI roman.Ma uimeste faptul ca nimeni din tara nu se intreaba cum a ajuns marmura la Videanu, petrolul la Patriciu, delta dunarii la Vintu si badea Ion mulge vaca cu mina si ara cu sapa.Romania nu a avut ce alege . Politicienii niciunde in lume nu sint oameni de cuvint...lobby exista peste tot...dar macar e cu bun simt si mai e si mai are si omul de rind poate un avantaj.IN Romania anului 2009 nu exista RESPECT. Alesul prin vot trage chiulul in parlament, omul de rind face ce vede.Partea proasta este ca media a ajuns sa isi foloseasca puterea in a sustine un candidat sau altul...iar cei multi si fara minte aleg ce vad ca li se pune in farfurie...nici macar sa gindeasca singuri nu mai sint capabili. Se lasa cumparati cu o sticla de ulei si un kilogram de faina ca mai apoi sa injure ce au ales iar la urmatoarele alegeri iau de la inceput. Pe mine ca romanca nu ma reprezenta nici Basescu nici Geoana, nici Antonescu.M-a uimit acum citiva ani declaratia lui nastase ( nici macar numele nu merita a fi scris cu litere mari)in presa germana cind zicea cam asa: lasa sa aisa romanii la munca innafara( nesimtit !! inca nu am auzit un premier al altui stat din lume sa indemne natiunea sa sa plece din tara!!-acoperind astfel incompetenta lor de a face legi care sa stimuleze investitiile chiar si din afara-)-iar acum sa aiba curajul sa declare ca romanii din diaspora sa nu mai aiba drept de vot egal cu al celor din tara.Hotaraste el ca eu sint mai putin romanca decit el? Cu ce e el mai roman decit mine?Eu nu am furat, nu m-a ajutat nici matusa Tamara, nu am furat nici bratari dacice...parintii mei nu au facut parte din nomenclatura comunista dar am vina ca am plecat din tara scirbita de politicieni alesi de mine cindva. Da sint in continuare romanca...daca vrea sau nu opozitia.Am rude in tara, am prieteni si ma doare sa vad cind merg in vizita acolo profesori ai mei care mi-au indrumat pasii cindva din pensie nici macar un trai decent nu-si permit.Da si tot eu diaspora as investii in Romania pentru ca as putea...dar ma scirbeste ideea sa umplu portbagajul angajatului de la finante...si sa stau la cheremul unui director la ape...sau posta numit pe criterii POLITICE si nu pentru competenta sa!
Politicianul roman adevarat a murit la 48 iar mos Ion roata ma tem ca nu era roman!!Mi-e rusine sa vad tara impartita in 2 jumatati ...una alui Geoana si alta a lui Basescu-amindoi la fel de hoti .Unde sti tu Tepes doamne?

Valy&Deima said...

Deja doare atitudinea unora. Ce sa zic mai mult decat sa va invit sa cititi aici : http://www.romanianvip.com/2010/01/asadar-ne-ati-tradat-emigrantilor/ , un articol care mi-a placut si care cred ca reprezinta in mare procent realitatea.