Saturday, December 12, 2009

No guns, please!

Stiti legendele alea despre americani, nu?
In afara ca mananca doar la McDonalds mai si transporta cu ei tot timpul arma la centura, stiati asta, nu?
Aveti dovada in poza facuta la intrarea in "biroul pentru turisti din statiunea balneo-climaterica de la malul Oceanului Atlantic, Currituck, North Carolina"!

Pentru cei care nu imi simt simtul umorului: nu, americanii nu manaca numai la Mc si nu, nu e normal sa vezi cetateni pe strada cu pistolul la curea!
Nu ca nu l-ai putea cumpara de la hypermarket, cu un buletin valabil, cu un social security number si cu 18 ani (parca) impliniti.

Si, ca acum mi-am adus aminte, una dintre primele intrebari puse la sosirea in America a fost: e adevarat ca aici armele se obtin mult mai usor? Raspunsul la intrebare a fost afirmativ si a venit insotit de dovada: ditamai puscoiul tinut in dulapul gazdei noastre!
Eu spun un nu hotarat armelor si ii las pe altii sa se "bucure" de ele.

10 comments:

Lola said...

Uhm... cred ca semnul ala zice altceva: nu ai voie cu arme ascunse. Stiu asta de la prietenii nostri din NC - ai voie sa porti arma atata timp cat e vizibila. De ex., la centura dar in fata, sa se vada, nu la spate si ascunsa de jacheta.
Nu ca asta n-ar intra in categoria "only in America, folks" :))

Sunt foarte contra armelor, fie si doar tinute in casa pentru, vezi Doamne, aparare.

Anonymous said...

Bunicii lui Levi au un dulap special facut pentru armele lor. Insa ei sunt vanatori inraiti. Ah, si cand mergem la cabana bunicilor din inima muntilor unde poti da nas in nas cu ursul sau cu elanul, mereu luam cu noi o pusca de vanatoare si un pistol de mana, just in case. Insa ei sunt singurii oameni pe care ii stiu purtatori de arme si license pentru arme.

Flavius Ţerbea said...

@Lola: habar n-am care e legea in NC...nici macar nu ma intereseaza, ca sa fiu sincer...stiu ca in Virginia nu ai voie cu arma la tine...indiferent daca e sau nu la vedere...dar si mie imi pare de prost gust sa intri la alimentara cu un pistol la brau, just in case.
Da, daca as avea o casa in mijlocul salbaticiei si la mama naibii poate poate m-as gandi sa am asa ceva in camara.
Dar sper sa nu.

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: unchiul meu, din Romania, este si el vanator inrait si posesor de dulap special de metal cu trei pusti in el.
Ai tras cu arma? Si daca da, ce ai simtit?

Sofie said...

Armele lu' socru-miu - fie iertat-, sunt in proces de livrare la Muzeul de Istorie ... inclusiv dulapul special de la 1800 toamna, facut din nush ce lemn special de prin India si care valoreaza habar n-am cit, ca nu intereseaza pe nimeni din familie, doar ca am primit priviri chiorise de neincredere - adica bai voi vi-s nebuni - cind l-am trecut pe lista de donatii ...
Asta e gindirea si decizia copiilor lui, crescuti de un vinator inrait, care nu pleca in camping sau la cabana fara pusca la el.

Si bunicii mei aveau/au livezi de fin si pruni in inima lu' unde a intarcat mutu iapa si unde ursii si lupii sunt la ei acasa ... raiul pe pamint, aer curat, apa de izvor ... era bucuria noastra cind mergeam acolo ... tata Toni avea doua bite de cioban si-un topor cu el ...ne spunea, "cind ajungeam pe coasta faceti galagie cit puteti" ... urcam si cintam treceti batalioane romane Carpatii, de ne auzeau cred pina la Bucuresti:).

Am tras prima data cu pusca la 15 ani, la orele de PTAP ... da,io-s un pic mai batrina si-am prins orele alea de ptap, cit si citeva luni de militarie de student, in uniforma si la trageri, sa ne antrenam in caz ca ne ataca ungurii, sirbii sau extraterestrii ... cind am tras prima data, am simtit ca mi se disloca umarul ... dupa citeva ore de tipete si suturi in fund, am reusit sa tin dracia aia cum trebuie si chiar sa nimeresc la tinta, taman in inima unui soldat din carton ... dupa aceea, taica-miu a trebuit sa traga de toate sforile pe care le stia ca sa fiu scutita de orele alea.

Nu iubesc armele, nici nu le urasc ... sunt constienta ca pentru multi pe planeta asta, armele reprezinta o sursa de supravietuire, omori sau esti mort ... pentru americani si europeni insa, sunt doar un moft, nimic mai mult ... si tare bine ar fi daca ar fi interzise total, de la simplu pistol de posetuta, pina la rifla de impuscat reni si ursi ...

Unknown said...

Cum sa n-ai voie cu arma la tine in Virginia? Uite aici o colectie de legi:
http://www.vsp.state.va.us/Firearms_StateLaws.shtm
Si daca s-o nimeri sa fii in casa cand o sa vina ala iar sa-ti fure bicicleta cea noua, sa vezi cum o sa-ti schimbi opinia in legatura cu tinutul unui shotgun in casa... ;-)

Anonymous said...

Sofie,tot cam pe atunci am invatat si eu sa trag/am avut profesori buni si mi-a placut.Nu-mi pare insa firesc sa porti arma la cingatoare si chiar in vestul salbatis sa te aflii,nu poti stii daca''ti se descarca puscociul'',cica''la nervi''.parerea mea.Gianinna

Anonymous said...

Cu toate astea,cu riscul de a-ti fura altul placinta cu scortisoara in miez de noapte,tot mi se pare periculos sa folosesti arma.Pana la prezumtia de nevinovatie si invocarea faptului ca te-ai aparat,poti face''facultate ''bunicica.Apoi,mai e si cautatul la cap al posesorului.Altfel,orice scelerat,ranit din amor ori amarut ce si-a intrerupt medicatia psihiatrica de multisor,ajungla atatea crime.Gianinna

dmstangu said...

Uite si o reclama on topic
http://www.dailymotion.com/video/xbddew_safety-product-fail_fun

Angela said...

In Virginia ai voie sa porti arma dupa tine asta in cazul in care iti iei " permit" de la politie. Sotul meu are, avem o gramada de arme in casa, nu imi e frica si am invatat sa le folosesc. Imi place dar nu sa port dupa mine, nu lucrez la politie.