Tuesday, December 15, 2009

Povesti din Diaspora@episodul 1

O doamna la a doua tinerete, pe fata careia i se vede bunatatea, mergea saptamanal la o biserica ortodoxa greceasca dintr-un orasel american. Si acolo ea afla de la altii, cu bucurie, ca mai exista o doamna romanca stabilita de cativa ani prin zona si care mergea si ea saptamanal la aceiasi biserica.
Si, nerabdatoare, ea se intreapta catre persoana indicata si ii spune: sunteti romanca? Si cealalta ii raspunde, in engleza, scurt si taios: Da, sunt! Dar nu vreau sa am de-a face cu romani...
Trista, doamna noastra se retrage in banca ei de la biserica unde merge in continuare saptamanal. Lunile trec si intr-o duminica doamna care nu vrea sa aiba de a face cu romani se indreapta spre ea si ii spune cu o voce schimbata, tot in engleza: am inteles ca sunteti doctorita la un spital din zona. De ce nu ati spus asa de la inceput!
I-a raspuns, in engleza, ca asta nu are relevanta si ca ii ureaza o viata buna.

18 comments:

Anonymous said...

Da,destul de trist.De regula ai nevoie de semeni ;sesisezi asta cand te astepti mai putin.E ca si asigurarile poate...G.

mimi said...

uite din acest motiv nu am intrat in vorba cu nici un roman pe care l-am auzit pe aici.
sansele sa ti se raspunda in engleza desi cu 30 de sec inainte se vorbea in romana sunt destul de mari.

d said...

-interesanta poveste ..si trista !

Eu stiu alta-California ,plaja anul 2008 ..Un cuplu de romani se duc la inchiriat de ski-jeturi ..se indreapta catre masina ..trec ,vorbind romaneste ,pe langa o tanara care ii priveste taios ...cuplul zambeste si saluta ..El isi aduce aminte ca si-a uitat id si se intorc la masina ..trec pe langa aceeasi privire rece si ciudata ...ajung la masina iau buletinul se intorc si din nou isi intersecteaza drumul cu privirea taioasa..la care el,exasperat,zice soptit .."ce te uiti in pizda matii !""
Iar privirea taioasa :"Da ma uit .."

Lady Io said...

Chiar era o discutie zilele trecute pe un blog despre cat de mult ne uram noi, romanii. Ne uram tara, ne facem de rusine poporul pe unde se poate si ne ferim de concetatenii nostri (nu ca uneori nu ar fi mai bine asa)

Ana said...

E trist daca e pe bune... Dar e pe bune, ca prea e romaneste. Mi-a placut relatarea asta

Brindusa (Brinda Dasha) said...

SUPER!!!

ketherius said...

Born Romanian, always Romanian. :D

Amalia said...

Dupa lupte care au durat secole, eu am ajuns sa cred ca aceste aspecte tin mult mai mult de individualitatea omului decat de nationalitatea lui. Am sa scriu un exemplu intr-una din zile :)

Anonymous said...

Cand am terminat liceul n-am plecat in strainatate la studii (desi mi-ar fi fost destul de usor sa o fac) pe motiv ca vreau sa raman in tara mea si sa-mi aduc aportul la dezvoltarea si inflorirea ei :))
Au trecut 10 ani de atunci, tara e tot intr-un mare rahat iar mie mi-a disparut absolut orice urma de nationalism. Pur si simplu nu ma mai pot identifica cu tara....mea, nu o mai recunosc ca fiind a mea si nu mai sunt trista atunci cand vad la stiri ca suntem din nou pe ultimul loc in nush ce top european. Din contra, chiar imi trece prin minte: "Asa ne trebuie. Am avut o tara si uite ce am facut din ea!"

Anonymous said...

E trist si e pacat ca totusi exista oameni de astia. Ma bucur ca inca nu am dat de ei.

Anonymous said...

...pe fata CAREIA I se vede bunatatea...Sper ca nu ai scris-o tu, hmmm, ai cam inceput sa uiti limba romana, draga Raducioiu!
Wilmot

Flavius Ţerbea said...

@all: imi cer scuze ca raspund atat de tarziu la comentarii dar timpul parca se scurge altfel (mai repede) in preajma sarbatorilor si nu ma lasa sa stau prea mult pe net.

@G: E tare inspirata comparatia cu asigurarile. Chiar foarte tare! Si...adevarata, cred eu.

@mimi: poate nu e bine nici asa o atitudine de "extremista" dar depinde de experienta fiecaruia. eu salut orice vorbitor de limba romana pe care-l intalnesc, in principiu. Desi, pana la urma, depinde si ce scoate pe gura ala de vorbeste romaneste. Dar aici, comunitatea romaneasca fiind minuscula, te mai si bucuri cand auzi romaneste. Poate in alte locuri sa fie normal sa nu tresari la auz de grai natal.
Ca mi-am amintit: cand am fost in seattle am auzit vorbindu-se romaneste si nu am zis nimic. Oarecum, mi-a parut rau dupa aia.

@d: e trista. pune-te in situatia doctorietei aleia. putem fi decenti si fara a ne imprieteni cu fiecare roman, nu?
si, sa fiu sincer, la faza din California nici nu stiu care a fost mai naspa: aia rece sau ala care a injurat-o gratuit!

@Lady Io; e destul de rau daca ajungem sa ne ocolim prin strainataturi. Ciudati tare mai suntem. Sau ne e frica de ceva? Mie (sper) ca nu mi-e.

@Ana: e pe bune, 'tu-i.
Doamna doctor ne-a spus-o si o stim si pe tipa "care nu vrea sa aibe de a face cu romani" si stim ca asta e atitudinea ei, in general. Ni s-a intamplat si noua o chestie...nu cu ea...o sa o povestesc in acelasi ciclu. Dar aici vor intra si povestiri pozitive, ca noi putem sa fim chiar oameni buni si de treaba. Noi, romanii zic.

@Brandusa: super rau! ca nu e bine o asa atitudine, uf.

@ketherius: asta ar putea fi sloganul nostru. unii vor vedea in el de bine, altii de rau.

@Amalia: individualitatea ca individualitatea, dar pe noi nationalitatea ne omoara! :(
Asteptam exemplu. Si eu voi incerca sa scriu de bine despre romani, ca-i iubesc cel mai mult. In mod clar!

@Anonymus 1: niciodata nu e prea tarziu, pai nu?

@Ionela: oameni si oameni. dar nu stie multa lume ce nashpa te poti simti cand cineva se poarta asa gratuit! si dupa aia, cand iti vede situatia, vine la tine ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
dar, vorba aia, noi sa fim sanatosi. Ca gustul amar trece...

@Wilmot; m-am distrat la faza cu raducioiu. si da, eu am scris de data asta si promit ca o sa mai gresesc. si sunt nostime atentionarile haioase, parol. altii m-ar fi putut face prost, incult sau agramat. iti multumesc ca ai fost dragut cu mine de data aceasta! :)

Brad said...

Si vara-mea a patit o chestie similara (Chico, il) ... dar era pe baza de religie...
Era intr-um market, a auzit ceva dialog in romana si s-a bagat in seama cu o lamurire ...raspuns: La ce biserica mergeti dvs., doamna ? Pai la Sfanta Maria (ortodoxa)!Da? Have a nice day !
:D

iulian said...

cam asa se intampla peste tot ,romanii pe romani se insealai,mai ales pe aici prin spania,.pacat ca suntem un popor mare si ar trebui sa fim mai uniti ,mai ales prin strainate.

Angela said...

Am locuit in 4 state deja si am cunoscut multi romani. In Virginia inca nu am avut timp sa va cunosc dar vine ea vara si ne vom cunoaste :)). Dupa Craciun eram pe undeva in Delaware si am intrat la un popas :)) sincer am crezut ca s-a spart teava de romani, erau cam 50 de persoane, nu am avut timp de cunostiinte sotul si copilul sforaiau in masina si soferul (eu) trebuia sa revina la masina repejor. Imi doresc sa cunosc niste romani din astia simpatici care vorbesc doar in engleza...sa am si eu ocazia sa injur in lb materna sa vad daca ma inteleg si cum or sa imi raspunda .LMAO

Flavius Ţerbea said...

@Brad: religia e subiect sensibil si motiv de refulare a frustrarilor. Bine ca macar merge la biserica...poate i se mai sterg din pacate lui tanti respectiva.
Daca nu, nu.

Flavius Ţerbea said...

@Iulian: pai e cel mai simplu se ne inselam intre noi, 'tu-i. Dar macar e de-ai nostri...
Rai acolo, rai aici.

Flavius Ţerbea said...

@Angela: de inteles inteleg. Mai interesant este daca iti rasound la injuratura in romaneste sau in alta limba. Sau deloc...
Inca un pic si vine si vara! :)