Thursday, December 10, 2009

Colinda clopotelor




Ca iarasi m-am luat cu una alta si am uitat ca am tensiunea marita si ca traiesc intr-un loc...hm...nici nu stiu cum sa-l numesc...fain, da, asta ar fi cuvantul!
Am tras o tura scurta prin partea istorica a oraselului nostru (Williamsburg, pentru cei care au deschis radiul mai tarziu) suficient cat sa-mi clatesc ochii cu decoratiuniile de Craciun de pe toate casele si toate gardurile si ca sa-mi desfund urechiile cu colinde neaose, americane, cantate la botul calului de catre colindatori ca-n filme.
Lumea linistita si zambitoare pe strada, cu cafeaua sau orice altceva cald in paharul ala de hartie si cu aparatoare a mainii impotriva caldurii degajata de acesta, pulovere rosii purtate de cucoane care isi petrec doua seri pe saptamana la un club de carti de dragoste sudista cu un ceai in fata si cu doua bomboane mentolate pe o farfurioara.
Mai sunt doua saptamani pana la Craciun si vremea pe aici e mai ciudata decat ea insasi: ieri 25 de grade, azi 5 si maine cine stie. Muzica de sarbatoare rasuna si din pietrele false care tin loc de difuzoare (da, sunt bolovani din care se aude muzica in unele locuri), lumea cumpara si se inghesuie prin magazine parca in ciuda crizei economice si isi face planuri pentru meniul de Craciun (in mare, asemanator cu cel de Ziua Recunostintei din ce am dedus eu).
As minti daca as zice ca imi lipsesc zapezile si frigul de altadata, injunghiatul porcilor intre blocuri (pe vremuri ma trezeam in guitat de porc si in miros de carne arsa) si planurile de Craciun si de Revelion.
Treburi deosebit de importante, de altfel si cu farmec, dar nu prin partea asta de lume si fara comunitati de imigranti semnificative! De exemplu, in general, 1 ianuarie este zi lucratoare. Zi scurta, dar lucratoare! Si cu multi programati sa lucreze atunci sunand ca ii doare stomacul, capul sau orice si o sa se faca bine pana maine, dar azi nu.
Dar daca vrei sa petreci de Revelion pana in zori se rezolva si te inteleg baietii, ca esti din estul Europei si noi avem altfel de obiceiuri. Respectate de catre americani, daca le spui de ele, desigur. Daca nu le spui, ei nu stiu, ca nu-i intereseaza.

Si, ca sa fiu sincer pana la capat, mi s-a intamplat o chestie ciudata: in dimineata respectiva (duminica trecuta) m-am trezit cu o dorinta de a vedea o oaie! Ciudata chestie, recunosc. Am mers unde stiam ca voi gasi oi si am stat o jumate de ora eu uitandu-ma la ea si ea la mine!
Aveti permisiunea mea sa radeti, dar eu am avut un moment fain stand sprijinit de gard si uitandu-ma la ochii ei (lui?!).

Am facut si niste poze, poate ajuta la relaxare si la combatut stereotipul despre americanii kitchiosi.

Titlul articolului este traducerea colindei mele preferate, o puteti asculta si voi aici.

18 comments:

Monica said...

dumneata nu esti normal:)
(la faza cu oaia/"oiul" ca daca eraberbec avea coarne)

Lady Io said...

Imi plac pozele, imi place Craciunul. Banuiesc ca si luminitele de Craciun sunt frumoase.

Brindusa (Brinda Dasha) said...

Când e vorba de efectul animalelor asupra noastră, nu-mi vine să râd niciodată. Din contră. Tocmai în dimineaţa asta am văzut la ştiri cum o universitate americană a invitat în campus o organizaţie pentru protecţia animalelor. Cei din urmă au făcut un ţarc în care au adus o mulţime de căţei. Scopul - terapie antistress înaintea examenelor. Studenţii s-au înghesuit să-i privească, să-i mângâie, să se încarce cu energie. Toţi s-au declarat fericiţi, mai ales că le lipseau foarte mult animăluţele de acasă. Nu e o glumă, e o realitate. Şi ar trebui şi la noi să se pună în practică. Aşa că nevoia ta să priveşti oiţa a fost defapt o necesitate de a te umple de energie benefică, ce doar animalele ne-o pot transmite.

Unknown said...

Ahhha ha ha ha...ce tare! "a vedea o oaie"... In capu' meu s-a facut imediat traducerea mot-a-mot: "I needed to see a sheep".. :-)
Si mi-a placut caciula de Mos Craciun cu logo-ul Redskinsilor pe ea... Beton!

d said...

Mai Flavius totul pare ok acolo la voi ..si treaba cu oaia e ok..dar ..nu vreti niste zapada din colorado ???ca noi avem destula ..putem sa va imprumutam :)

Anonymous said...

Vaaaaiiiii. Celtic Woman sunt printre favoritele mele (chiar mi-am facut un playlist pe youtube cu ele acum vreo luna). Si colac peste pupaza, colindele all time favorite sunt fix Carol of the Bells si Little Drummer Boy. Celtic Women au turneu in America la anul si vin si aici intr-un oras la jum de ora de noi in aprilie. Abia astept!

Amalia said...

Dar dumneavoastra despre ce fel de grade vorbiti cand spuneti 25? Ca la noi am vazut minus douazeci de celsiusi mai ieri; m-am dus sa cumpar spanac imbracata in pantaloni de schi.

Flavius Ţerbea said...

@Monica: da, da. Uneori stau si eu sa ma intreb in acest sens! :)

Flavius Ţerbea said...

@Lady Io: sunt tare frumoase decoratiile de Craciun. Poate o sa fac niste poze la cateva case sa vedeti ce stau astia sa lucre...chestii grele, unii platesc firme specializate ca sa le decoreze casa si proprietatea. Unele sunt cam kichioase dar majoritatea sunt cu gust...
Industrie mare Craciunul in America, fara doar si poate.

Flavius Ţerbea said...

@Brandusa: Sophie the Therapy Dog este un catelus care isi face reclama in ziarul local...merge...impreuna cu stapana lui...pe la casele batranilor singuri si ii inveseleste!!!

Flavius Ţerbea said...

@Dmstangu: Populari tare Redskins in partea asta de America. Am citit ca ar fi al treilea brand sportiv din lume...dupa Real Madrid si Manchester United!!! Eu nu auzisem de ei inainte de a veni incoace, dar sunt mari, se pare.

Flavius Ţerbea said...

@d: nu, nu! sa o tineti la voi pe zapada aia! ca mergem noi sa vedem cand o vrem...sa nu vina ea la noi! :)

Flavius Ţerbea said...

@Ionela: un spectacol Celtic Women merita vazut, in mod clar! Vad ca au fost langa noi la inceputul lunii! :(
Mai au spectacole in Virginia in februarie, deci, se mai poate...

Flavius Ţerbea said...

@Amalia: vorbeam de dintr-alea cu pluuuus! Dar acum e ger si la noi: 0 (zero) grade Celsius! :)
Nu mai pot merge in tricou. Trebe sa-mi pun geaca asortata la slapi...sau ii las pe americanii neaosi sa faca asa!

Anonymous said...

...Neindoios, usor trebuie sa va fie sufletul de Craciun ca ati facut(votat) ce trebuie...acum, la naiba,hai sa tot filozofam despre oi, berbeci si formatii obscure...pen'ca asa ie trendi...ai facut bine ca nu ai alaturat un chip uman oii...

Anonymous said...

Mi se pare de mult prost gust si lipsa de bun simt sa postezi un mesaj taios si fara nicio legatura cu subiectul sub anonimat. Daca nu ai blog ca sa te citim, pune macar un nume acolo, sa stim ca Vasile sau Ileana da cu noi de pamant. Insa, deh, internetul e terapia cea mai buna pentru cei frustrati si fara simt etic.

Flavius Ţerbea said...

Anonimule, eu cred ca n-ai inteles nimic din tot filmul asta!
Sunt si lucruri frumoase pe lumea asta, gata, trezeste-te, revino-ti, poate unii au si alte bucurii in viata decat sa fie rai si pricinosi...

Sofie said...

Flavius, am ris cu lacrimi la faza cu oaia ...
si mie mi s-a mai intimplat sa vreau sa fiu pe marginea unui riu, cu apa limpede si nu prea adinca, sa stau pe mal cu picioarele in apa si sa arunc cu pietre ... si ne urcam in masina, conducem vreo ora si ajungem la riu ... husbandu' se crucea pe la inceput, cind imi veneau idei din astea, acum s-a obisnuit :).