Sunday, December 16, 2007

Chrysler Museum of Art from Norfolk, Va






Chrysler Museum asta nu este un muzeu de masini...asa cum usor s-ar putea crede...este "mostenirea lasata umanitatii" de catre fiul (Walter P. Chrysler, Jr) lui tata Chrysler (ala cu masinile). Este un muzeu de arta aflat in Norfolk, Virginia, cu lucrari pe care eu le am imprimate pe timbre, de exemplu. Ceea ce, la cultura mea, se poate zice ca e un criteriu suficient de bun pentru a da verdict de muzeu meserias!

Muzeul este "compartimentat" pe mai multe sectiuni: pictura si sculptura americana; pictura si sculptura europeana; arta contemporana; arta decorativa; sticlarie; fotografie si o biblioteca de carte veche si noua!

Asa, cand enumeri, pare tare simplu. Dar, daca vezi, nu mai pare atat de simplu!

Sculpturile ca sculpturile, dar arta decorativa ( inclusiv chestii din Egiptul antic, civilizatia Maya, arta veche africana, "chinezarii", chestii din India si altele) si tablourile...ne-au dat gata!

Mi-ar fii relativ usor sa iau de pe siteul muzeului toate operele si autorii aflati in acest muzeu...peste 30.000, cica. Sunt multe "vedete" aici; de exemplu, Chrysler Jr. a fost prieten la catarama cu Salvador Dali si Picasso...din pacate pentru noi, nu erau lucrari de ale "astora" in acest muzeu...

Eu doar pot zice ca ne-a impresionat si bucurat (si) muzeul asta.

Cine e interesat poate intra pe http://www.chrysler.org/ si sa-si clateasca ochii cu expozitiile (permanente sau itinerante) din muzeu.

Top 5 ce ne-a placut:

1. Domenico Veneziano (c. 1410-1461)Portrait of Michele Olivieri (vezi poza la http://www.chrysler.org/italian07.asp)

2. Pierre Auguste Renoir (French, 1841-1919) - The Daughters of Durand-Ruel (vezi poza la http://www.chrysler.org/19french06.asp)

3. cateva lucrari de arta contemporana (niste tablouri imense, ciudate...nu retin autorii)

4. ceramica chinezeasca (si nu numai) si mastile ritualice africane

5. incaperea in care era o banca in mijloc...si pe pereti, la cativa metri de noi, fara nici un sistem vizibil de protectie, opere de Gauguin, Matisse, Renoir, Delcroix, Manet, Cezanne si altii(cum ziceam, nu suntem atat de specialisti in ale artei, in general)...si un Rodin, langa banca.
PS Poate prezentarea urmatoare sa fie mai plastica decat cea pe care am reusit-o eu:
Housed in an Italianate-style structure facing the picturesque Hague Inlet of the Elizabeth River, the Chrysler Museum of Art is home to an encyclopedic collection of 30,000 objects spanning nearly 5,000 years of history. Highlights include an impressive and comprehensive survey of European and American painting and sculpture, a world-renowned glass collection, a rich photography program, Art Nouveau furniture, as well as African, Asian, Egyptian, Pre-Columbian and Islamic art. In the words of New York Times art critic John Russell, the Chrysler boasts objects "...any museum in the world would kill for."

No comments: